Kevin Costner i Courteney Cox

Kevin Costner and Courteney Cox Pictures
costner-coxKevin i Courteney byli parą w 1995 roku.

Partnerzy:
Kevina
Cindy Costner 1975-94
ślub 5 03 1978
Christine Dennard 1983-87
Courteney Cox 1995
Bridget Rooney 1995-96
Elle Macpherson 1996
Tawny Little 1997
Christine Baumgartner 2000 do dzisiaj
ślub 25 09 2004
Courteney
Ian Copeland 1984
Paul Brown 1987-89
Michael Keaton 1989-95
Kevin Costner 1995
Liev Schreiber 1996
Adam Duritz 1997
David Arquette 1997-13
ślub 12 06 1999
Brian Van Holt 2012

Biografia Kevina
Kevin Michael Costner (18 stycznia 1955 roku w Lynwood, w stanie Kalifornia) – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy.
Ma korzenie angielskie, irlandzkie, niemieckie i dalekie czerokeskie. Jest trzecim najmłodszym synem elektryka Williama Costnera i Sharon Tedrick. Jego dwaj starsi bracia to Daniel Craig (ur. 1950) i Mark Douglas (zm. 1953 przy porodzie). Uczęszczał do Mt. Whitney High School w Visalia w stanie Kalifornia, a w 1973 roku ukończył kalifornijską szkołę średnią Villa Park High School w Villa Park. Następnie w 1978 roku otrzymał dyplom ukończenia California State University na wydziale biznesu i marketingu, po czym podjął pracę w wyuczonym zawodzie. W tym samym roku poślubił koleżankę z uczelni Cindy Silvę. Życie Costnera zmieniło przypadkowe spotkanie w samolocie z Richardem Burtonem. Pod jego wpływem rzucił pracę i przeniósł się do Hollywood. Zanim zaczął występować w filmach pracował jako kierowca ciężarówki, nurek i przewodnik wycieczek. W branży filmowej na początku brał udział w kilku filmach erotycznych, ale wkrótce postanowił, że chce poczekać na poważną produkcję. Nie pracował przez prawie sześć lat, czekając na rolę kinową, którą wreszcie otrzymał w błyskotliwej psychodramie filmowej – opowieści o rozczarowaniach kontestatorów i zagubionych byłych buntowników z końca lat 60. Wielki chłód (The Big Chill, 1983) Lawrence Kasdana z udziałem Glenn Close, Toma Berengera i Kevina Kline. Co prawda jego występ został wycięty w montażu, ale reżyser go zapamiętał i powierzył mu rolę Jake’a w westernie Silverado (1985), która okazała się początkiem kariery.

Zdobył wiele nagród, w tym dwa Oscary za reżyserię i produkcję oraz Srebrnego Niedźwiedzia na Festiwalu Filmowym w Berlinie za główna rolą w westernie Tańczący z wilkami (1991).

Życie prywatne
Był żonaty z Cindy Silvą (od 5 marca 1978 do 12 grudnia 1994), z którą ma dwie córki – Annie (ur. 15 kwietnia 1984) i Lily (ur. 4 sierpnia 1986) oraz syna Joe’go (ur. 31 stycznia 1988). W dniu 25 września 2004 roku poślubił mało znaną projektantkę mody Christine Baumgartner (ur. 1974). Mają dwóch synów Caydena Wyatta (ur. 5 maja 2007) i Hayesa Logana (ur.12 lutego 2009). Spotykał się z modelką Elle Macpherson (w latach 90.), wnuczką właściciela National Football League Arta Rooneya – Bridget Rooney (1995-96), z którą ma syna Liama Rooneya (ur. 1996), modelką Naomi Campbell (w latach 90.) i aktorką Courteney Cox (w latach 90.).
Ciekawostki
* Ma 185 cm wzrostu.
* Jest miłośnikiem klubu piłkarskiego Arsenal Londyn.
* Do czasu Titanica Jamesa Camerona (1997), wyprodukowany przez niego film Wodny świat (1995) był najdroższym filmem w historii kina (175 mln dolarów).

Filmografia
obsada aktorska
* The Company Men (2010) jako Jack Dolan
* Najważniejszy głos (2008) jako Bud Johnson
* Mr Brooks (2007) jako Earl Brooks
* The Tortilla Curtain (2006) jako Delaney Mossbacher
* Patrol (2006)
* Z ust do ust (2005) jako Beau Burroughs
* The Upside of Anger (2005) jako Denny Davies
* Bezprawie (film) (2003) jako Charley Waite
* Znamię (2002) jako Joe Darrow
* 3000 mil do Graceland (2001) jako Thomas J. Murphy
* Trzynaście dni (2000) jako Kenny O’Donnell
* For Love of the Game (1999) jako Billy Chapel
* List w butelce (1999) jako Garret Blake
* Wysłannik przyszłości (The Postman) (1997) jako Listonosz
* Tin Cup (1996) jako Roy ‘Tin Cup’ McAvoy
* Wodny świat (Waterworld) (1995) jako Mariner
* Wojna (The War) (1994) jako Stephen Simmons
* Wyatt Earp (1994) jako Wyatt Earp
* Doskonały świat (A Perfect World) (1993) jako Robert ‘Butch’ Haynes
* The Bodyguard (1992) jako Frank Farmer
* Amazing Stories: Book One (1992) jako Kapitan
* JFK (1991) jako Jim Garrison
* Robin Hood – książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves) (1991) jako Robin of Locksley
* Tańczący z wilkami (Dances with Wolves) (1990) jako porucznik John Dunbar
* Odwet (1990) jako Michael J. ‘Jay’ Cochran
* Pole marzeń (1989) jako Ray Kinsella
* Byki z Durham (1988) jako Crash Davis
* Bez wyjścia (No Way Out) (1987) jako porucznik komandor Tom Farrell
* Nietykalni (The Untouchables) (1987) jako Eliot Ness
* Shadows Run Black (1986) jako Jimmy Scott
* Sizzle Beach, U.S.A. (1986) jako John Logan
* American Flyers (1985) jako Marcus
* Silverado (1985) jako Jake
* Fandango (1985) jako Gardner Barnes
* The Gunrunner (1984) jako Ted
* Testament (1983) jako Phil Pitkin
* Stacy’s Knights (1983) jako Will Bonner
* Table for Five (1983) jako Newlywed Husband
* Frances (1982) jako Człowiek na ulicy
* Nocna zmiana (1982) jako Frat Boy #1
* Chasing Dreams (1982) jako Ed

reżyser
* Bezprawie (2003)
* Wysłannik przyszłości (1997)
* Wodny świat (1995)
* Tańczący z wilkami (1990)

producent
* The Tortilla Curtain (2006)
* Open Range (2003)
* Thirteen Days (2000)
* Message in a Bottle (1999)
* The Postman (1997)
* Wyatt Earp (1994)
* Rapa Nui (1994)
* The Bodyguard (1992)
* Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
* Dances with Wolves (1990)
* Revenge (1990)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(35)
Oscary
wygrane: 2 | nominacje: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
1991    wygrana    Oscar    Najlepszy film    * Tańczący z wilkami (1990) Najlepszy reżyser
* Tańczący z wilkami (1990) nominacja    Oscar    Najlepszy aktor pierwszoplanowy
* Tańczący z wilkami, 1990

Złote Globy
wygrane: 1 | nominacje: 3
rok    typ    Nagroda    kategoria
1997 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w komedii lub musicalu * Tin Cup, 1996
1992    nominacja    Złoty Glob    Najlepszy aktor w dramacie    * JFK, 1991
1991    wygrana    Złoty Glob    Najlepszy reżyser    * Tańczący z wilkami (1990)
nominacja    Złoty Glob Najlepszy aktor w dramacie * Tańczący z wilkami, 1990

ciekawostki
Ma 185 cm wzrostu
Odrzucił rolę w “Gwiezdnych wojnach”
Jest ojcem aktorów: Joa Costner, Annie Costner i Lily Costner.
Był rozważany do zagrania głównej roli w filmie “Air Force One”, ostatecznie rola przypadła Harrisonowi Fordowi (1997).
W 2002 roku Harrison Ford napisał dla niego rolę w filmie “Znamię”.
Otrzymał rolę Jima Garrisona w filmie “JFK”, po tym, jak odrzucił ją Harrison Ford
W 1986 roku odrzycił rolę w filmie “Pluton”.
Odrzucił główną rolę w filmie “Gry wojenne”, którą ostatecznie zagrał Matthew Broderick.
Odrzucił rolę Billa w filmie “Kill Bill”. Angaż ostatecznie otrzymał David Carradine.
Odrzucił rolę Jacka w filmie “Zębate ostrze”, którą ostatecznie zagrał Jeff  Bridges.
Był brany pod uwagę do głównej roli w filmie “Michael Collins”, którą ostatecznie zagrał Liam Neeson.
Pierwotnie to on był obsadzony w roli Jacka Ryana w filmie “Polowanie na Czerwony Październik”, którego ostatecznie zagrał Alec Baldwin.
Próbował zdobyć rolę w filmie “Lista Schindlera”, jednak Steven Spielberg nie zamierzał reklamy filmu opierać na znanych nazwiskach.
Jim Lovell miał nadzieję, że to właśnie Kevin zagra go w filmie “Apollo 13”.Ostatecznie jednak rolę otrzymał Tom Hanks.
Odrzucił główną rolę w filmie “Dave”. Ostatecznie otrzymał ją Kevin Kline.
Był brany pod uwagę do roli Richarda Kimble’a w filmie “Ścigany”, którą otrzymał Harrison Ford.
Był brany pod uwagę do roli Clevelanda Heepa w filmie “Kobieta w błękitnej wodzie”. Ostatecznie angaż otrzymał Paul Giamatti.
Był brany pod uwagę do roli Neo w filmie “Matrix”. Ostatecznie angaż otrzymał Keanu Reeves.Keanu Reeves
Nie przyjął roli Jamesa Doolittle’a w filmie “Pearl Harbor”. Angaż otrzymał Alec Baldwin.
Odrzucił rolę Toma Wingo w filmie “Książę przypływów”. Ostatecznie angaż otrzymał Nick Nolte.
Odrzucił główną rolę w filmie “Arizona Junior “, którą ostatecznie otrzymał Nicolas Cage.
Zaoferowano mu rolę Andy’ego Dufresne’a w filmie “Skazani na Shawshank” którą ostatecznie zagrał Tim Robbins.
Odrzucił rolę Gordona Talla w filmie “Cienka czerwona linia”. Ostatecznie angaż otrzymał Nick Nolte.
Był brany pod uwagę do roli Jake’a Brigance’a w filmie “Czas zabijania”. Ostatecznie angaż otrzymał Matthew McConaughey.
Sześciokrotnie – w latach: 1991 (miejsce 6), 1992 (miejsce 1), 1993 (miejsce 3), 1994 (miejsce 4), 1996 (miejsce 10) oraz 1997 (miejsce 9) – znalazł się w pierwszej dziesiątce “Giełdy Gwiazd” – listy najbardziej kasowych aktorów sporządzanej co roku przez Stowarzyszenie Amerykańskich Właścicieli Kin.
Na początku swojej kariery filmowej (1983) brał udział w reklamach komputerów firmy Apple.
Uczęszczał do Mt. Whitney High School w Visalia w stanie Kalifornia w USA.
Ukończył California State University na wydziale biznesu i maketingu w stanie Kalifornia w USA.
Zanim zaczął występować w filmach pracował jako kierowca ciężarówki, nurek i przewodnik wycieczek.
Z nieformalnego związku z wnuczką właściciela National Football League Arta Rooneya – Bridget Rooney ma syna Liama Rooneya (ur. 1996)
Ma starszego brata, Dana.
Jego ojcem jest Bill Costner.

Biografia Courteney

Courteney Cox-Arquette (ur. 15 czerwca 1964 w Birmingham w stanie Alabama) – amerykańska aktorka telewizyjna i filmowa, modelka, producentka.
Przyszła na świat jako najmłodsza z czworga dzieci budowniczego basenów Richarda Lewisa Coksa (ur. 1930, zm. 2001) i Courteney. Ma dwie starsze siostry – Dottie i Virginię oraz starszego brata Richarda Jr. (ur. 1958). W 1974, gdy miała dziesięć lat – jej rodzice rozwiedli się, ojciec przeniósł się na Florydę i ponownie zawarł związek małżeński. Dzieci zamieszkały z matką, która w 1976 roku po raz drugi wyszła za mąż za nowojorskiego biznesmena Huntera Copelanda (wuj Stewarta Copelanda, perkusisty i współzałożyciela zespołu The Police).
Mając 14 lat ukończyła szkołę podstawową i zaczęła pracować w sklepie muzycznym. W szkole średniej Mountain Brook High School była cheerleaderką, grała w tenisa i dużo pływała. Wyjechała do Nowego Jorku, gdzie zgłosiła się do agencji modelek prowadzonej przez Ellen Ford. Studiowała architekturę na Mt. Vernon College w Waszyngtonie. Pojawiła się w pismach dla nastolatek i zdobiła także okładki powieści romansowych dla dorastających panienek. Prowadziła program telewizyjny “This Week’s Music”. Reklamowała Noxzema (1985), The New York Telephone Company, Tampax, Maybelline, szampon Head & Shoulders (1999) i Coca-Colę (2003).
Początkiem kariery aktorskiej stał się teledysk Dancing in the Dark (Tańczmy w mroku, 1984) Bruce’a Springsteena zrealizowany przez znanego reżysera Briana De Palmy. Dostawała epizody w popularnych serialach telewizyjnych, m.in. CBS Jako świat oddalony (As the World Turns, 1984), odtwarzała rolę Glorii Dinallo o telekinetycznych zdolnościach w komediowym przygodowym sci-fi serialu NBC Nieprzystosowane sensacje (Misfits of Science, 1985), ABC Statek miłości (The Love Boat, 1986), sitcomie Kroniki Seinfelda (Seinfeld, 1994) i sitcomie Życie jak sen (Dream On, 1992). Sporą popularność przyniosła jej rola nastoletniej Lauren Miller, dziewczyny Alexa P. Keatona (w tej roli Michael J. Fox) sitcomie NBC Więzi rodzinne (Family Ties, 1987-1989). Na dużym ekranie zadebiutowała bez powodzenia w filmie fantasy Władcy Wszechświata (Masters of Universe, 1987). Przełomem stał się udział w zwariowanej komedii Ace Ventura: Psi detektyw (Ace Ventura: Pet Detective, 1994) u boku Jima Carreya. Stała się znana przede wszystkim z roli pedantycznej Moniki Geller w bijącym rekordy popularności sitcomie Przyjaciele (Friends, 1994-2004). Choć początkowo miała zagrać postać Rachel Green, ale ostatecznie rolę tę dostałą Jennifer Aniston. W 1995 roku w Hollywood odebrała nagrodę Złotego Jabłka w kategorii Odkrycie Roku. Zabłysnęła także w roli Gale Weathers, reporterki tropiącej seryjnego mordercę w slasherze Krzyk (Scream, 1996) i jego sequelach – Krzyk 2 (Scream 2, 1997) i Krzyk 3 (Scream 3, 2000). Wystąpiła również w teledyskach: I’ll be there zespołu The Rembrandts i A Long December zespołu Counting Crows wraz ze swoim ówczesnym chłopakiem Adamem Duritzem.
W latach 1989-1995 była związana z aktorem Michaelem Keatonem. 12 czerwca 1999 roku poślubiła aktora Davida Arquette, z którym ma córkę Coco Riley (ur. 13 czerwca 2004 w Los Angeles), której matką chrzestną jest Jennifer Aniston.

Ciekawostki
– Ma 165 cm wzrostu.
– Dwukrotnie była ekranową partnerką Jeffa Fahey w thrillerach telewizyjnych: Ciekawość to pierwszy stopień do piekła (Curiosity Kills, 1990) i Rysopis mordercy 2 (Sketch Artist II, 1995), gdzie zagrała niewidomą.
– Matką chrzestną jej córki Coco Riley jest Jennifer Aniston.

Filmografia
* As the World Turns (1956) jako Bunny (1984)
* Family Ties (1982-1989) jako Lauren Miller (1987-1989)
* Misfits of Science (1985) jako Gloria Dinallo
* Sylvan in Paradise (1986) jako Lucy Apple
* Down Twisted (1987) jako Tarah
* If It’s Tuesday, It Still Must Be Belgium (1987) jako Hana Wyshocki
* Władcy Wszechświata (Masters of the Universe, 1987) jako Julie Winston
* Przyjadę do domu na święta (I’ll Be Home for Christmas, 1988)
* Kokon: Powrót (Cocoon: The Return, 1988) jako Sara
* Roxanne: Nagroda Pulitzera (Roxanne: The Prize Pulitzer, 1989) jako Jacquie Kimberly
* Póki się znów nie spotkamy (Till We Meet Again, 1989) jako Freddy
* Ciekawość to pierwszy stopień do piekła (Curiosity Kills, 1990) jako Gwen
* Pan Przeznaczenie (Mr. Destiny, 1990) jako Jewel Jagger
* Kroniki Seinfelda (Seinfeld, 1990-1998) jako Meryl (gościnnie)
* Niebieska pustynia (Blue Desert, 1991) jako Lisa Roberts
* Morton & Hayes (1991) jako Księżniczka Lucy (gościnnie)
* Awantura o dziecko (Battling for Baby, 1992) jako Katherine
* Męskie rozmowy (Shaking the Tree, 1992) jako Kathleen
* Płeć przeciwna… i jak z nią żyć (The Opposite Sex and How to Live with Them, 1993) jako Carrie Davenport
* The Trouble with Larry (1993) jako Gabriella Easden
* Ace Ventura: Psi detektyw (Ace Ventura: Pet Detective, 1994) jako Melissa Robinson
* Przyjaciele (Friends, 1994-2004) jako Monica Geller
* Rysopis mordercy 2 (Sketch Artist II, 1995) jako Emmy O`Connor
* Krzyk (Scream, 1996) jako Gale Weathers
* Krzyk 2 (Scream 2, 1997) jako Gale Weathers
* Wbrew przykazaniom (Commandments, 1997) jako Rachel Luce
* Posłaniec (The Runner, 1999) jako Karina
* Krzyk 3 (Scream 3, 2000) jako Gale Weathers
* Behind the Scream (2000) jako ona sama
* 3000 mil do Graceland (3000 Miles to Graceland, 2001) jako Cybil Waingrow
* Jakoś to będzie (Get well soon, 2001) jako Lily
* Z kozetki na fotel (The Shrink Is In, 2001) jako Samantha
* Alien Love Triangle (2002)
* Listopad (November, 2004) jako Sophie
* Alpha Dog (2006) jako D.A. Erica Price
* Krowy na wypasie (Barnyard, 2006) jako Daisy (głos)
* Rzeź (The Tripper, 2006) jako Cynthia
* Zoom: Akademia superbohaterów (Zoom, 2006) jako Marsha Holloway
* Dirt (2007) jako Lucy Spiller
* Opowieści na dobranoc (Bedtime Stories, 2008) jako Wendy
* Hoży doktorzy (2009) jako Dr. Taylor Maddox
* Cougar Town: Miasto kocic (2009) jako Jules Cobb

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(16)
wygrane: 2 | nominacje: 14
Złote Globy
nominacje: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
2010    nominacja    Złoty Glob    Najlepsza aktorka w serialu komediowym lub musicalu    * Cougar Town: Miasto kocic, 2009

ciekawostki
Zagrała w teledysku Bruce’a Springsteen’a “Dancing in the Dark” i zespołu The Rembrandts “I’ll be there”.
10 czerwca 1995 roku Courtney wraz z Jonem Lovitzem poprowadziła w Warner Bros. Studios (Burbank, Kalifornia, USA) galę MTV Movie Awrds.
Była pierwszą osobą w historii amerykańskiej telewizji, która użyła słowa “okres”. Stało się to za sprawą udziału w reklamie “Tampax”.
Początkowo była przymierzana do roli Rachel w serialu “Przyjaciele”. Ostatecznie rolę tę dostałą Jennifer Aniston, a Courteney zagrała Monikę.
Uznana za “najgorętszą laskę” przez magazyn “Playboy” w 1995 r.
Ma troje starszego rodzeństwa, dwie siostry – Dottie i Virginię oraz brata Richarda.
W 1989 grała w Tiffany Theatre, w przedstawieniu “King of Hearts”.
Wystąpiła w klipie zespołu Counting Crows “A Long December” wraz ze swoim ówczesnym chłopakiem Adamem Duritzem.
Ma 165 cm wzrostu.
W latach 1989-95 była związana z aktorem Michaelem Keatonem.
Za występ w teledysku Bruce’a Sprinsteen’a “Dancing in the Dark” w 1984r. otrzymała 350 dolarów.
Ubiegała się o rolę Nancy Thompson w horrorze “Koszmar z ulicy Wiązów”. Ostatecznie angaż otrzymała Heather Langenkamp.
Ma własną szminkę “Cece” produkowaną przez Cargo
Wraz ze swoim mężem Davidem Arquette założyła firmę producencką Coquette. Było to 25 czerwca 2004 roku.
Przez pewien czas spotykała się z Adamem Duritxzem, który napisał dla niej piosenkę “Monkey”.
W 2009 roku stała się twarzą marki Avon.
Reklamuje ona tym samym perfumy “Spotlight”.
We wrześniu 1999 roku ogłosiła, że jej oficjalnym nazwiskiem jest Courteney Cox Arquette. Producenci serialu “Przyjaciele” postanowili, że od 1999 roku będzie właśnie tak kredytowana w czołówce serialu.
Była brana pod uwagę do roli Susan w serialu “Gotowe na wszystko”, jednak zrezygnowano z tego pomysłu, gdyż była wtedy w ciąży. Angaż otrzymała Teri Hatcher.
Po urodzeniu pierwszego dziecka zaczęła trenować karate. Od 2009 posiada brązowy pas.
Potrafi grać na fortepianie i perkusji.

(Odwiedzono 155 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *