Keri Russell i Scott Speedman

russell-speedmanKeri i Scott byli parą od 1999 do 2001 r.

Partnerzy:
Keri
Tony Lucca 1991-99
Shane Deary 2006 – do dzisiaj
ślub 2006
Scotta
Ashley Scott 2007-08
Teresa Palmer 2011 – do dzisiaj
Cytaty – Scott
Cytaty – Keri

 


Wideo – Keri Russell i Scott Speedman – Felicity

Biografia Keri

Keri Lynn Russell (ur. 23 marca 1976 w Fountain Valley w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka i tancerka. Jak dotąd największy rozgłos zyskała grając główną rolę (nagrodzoną Złotym Globem) w serialu telewizyjnym Felicity. Jej rodzicami są David Russell i Stephenie Stephens. Ma młodszą siostrę Julie i starszego brata Todda. Dorastała w Dallas w Teksasie oraz w Mesa w stanie Arizona.

Dzieciństwo
Ucząc się w Poston Jr. High School (w Mesa w Arizonie) zaczęła uczęszczać na lekcje z baletu i jazzu. Występowała w zespole “Mesa Stars Dance and Drill”. Po rozpoczęciu szkoły średniej, przeniosła się z rodzicami do Denver w Kolorado i uczęszczała do Highlands Ranch High School. Niedługo potem została odkryta przez łowcę talentów Disneya, i w 1991 zadebiutowała w MMC (aka. The All New Mickey Mouse Club). Serial ten otworzył drzwi do kariery Britney Spears i Christine Aguilera.

Kariera
W 1992 po raz pierwszy zadebiutowała na dużym ekranie w Kochanie, zwiększyłem dzieciaka (Honey I Blew Up The Kid) jako opiekunka do dzieci. Pierwsza regularna rola Russell miała miejsce w 1994 w sitcomie telewizji CBS – Daddy’s Girl, niestety serial nie utrzymał się zbyt długo. W 1996 otrzymała swoją pierwszą tytułową rolę w filmie NBC – The Babysitter’s Seduction i pierwszą rolę przewodnią w serialu telewizyjnym Aarona Spellinga, Plaże Malibu (Malibu Shores). W 1997 Russell wystąpiła w swoim drugim filmie, Dla ciebie wszystko (Eight Days a Week) oraz kolejnej roli telewizyjnej, Nie stracić najważniejszego (When Innocencie Is Lost).
W 1998 zagrała w serialu WB Network – Felicity, którego twórcami byli J.J. Abrams i Matt Reeves. Serial ten przyniósł jej prawdziwą popularność oraz nagrodę Złotego Globu w 1999 (dla najlepszej aktorki w telewizyjnym serialu dramatycznym). Tego samego roku wzięła udział w zdjęciach do filmu Mambomania (Mad Abort Mambo) w Irlandii. W 2002 Russell wystąpiła u boku Mela Gibsona i Madeleine Stowe w filmie Byliśmy żołnierzami (We Were Soldiers), grając żonę żołnierza, który bierze udział w pierwszej wielkiej bitwie między USA a Wietkongiem podczas wojny wietnamskiej. Brała udział w filmie Ostre słówka (The Upside Of Anger), w którym zagrała razem z Kevinem Costnerem i Joan Allen. W 2003 w Kanadzie, Russell rozpoczęła prace nad filmem telewizyjnym dla stacji Hallmark Channel – Magia zwyczajnych dni (The Magic of Ordinary Days). Rok później zagrała w mini-serialu Stevena Spielberga i DreamWorks – Into The West, który wszedł na ekrany stacji TNT w 2005.
W grudniu 2004 Russell zadebiutowała na off-Broadwayu, na deskach teatru Lucile Fortel w Nowym Jorku, w przedstawieniu Neila LaBute – Fat Pig. Razem z nią występowali m.in. Andrew McCarthy, Jeremy Piven i Ashlie Atkinson.
Rok 2005 przyniósł aktorce udział w kolejnych filmach. Dramacie Butterfly, A Grimm Love Story, filmie akcji Mission: Impossible III oraz komedii romantycznej Waitress. Grała też w teledysku Bon Jovi-Always

Filmografia
filmy
2011 Goats – Judy
2010 Środki nadzwyczajne – Extraordinary Measures – Aileen Crowley
2009 Co w trawce piszczy? – Leaves of Grass – Janet
2008 Opowieści na dobranoc – Bedtime Stories – Jill
2007 Cudowne dziecko – August Rush – za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Teen Choice – Lyla Novacek
2007  Kelnerka – Waitress – Jenna
2007  Girl in the Park, The – Celeste
2006 Mission: Impossible III – za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Teen Choice Lindsey
2006  Kanibal z Rotenburga – Rohtenburg – Katie Armstrong
2005 Ostre słówka – Upside of Anger, The – Emily Wolfmeyer
2005  Magia zwyczajnych dni – Magic of Ordinary Days, The – za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Satelita – Livy Dunne
2002 Byliśmy żołnierzami – We Were Soldiers – Barbara Geoghegan
2000 Mambomania – Mad About Mambo – Lucy McLoughlin
1999 Cinderelmo – Księżniczka
1998 Zabójcza przyjaźń – Dead Man’s Curve – Emma
1997 Nie stracić najważniejszego – When Innocence Is Lost – Erica French
1997  Dla ciebie wszystko – Eight Days a Week – Erica
1996 Romans z opiekunką – Babysitter’s Seduction, The – Michelle Winston
1996  Loteria – Lottery, The – Felice Dunbar
1995 Clerks.- Sandra
1992 Kochanie, zwiększyłem dzieciaka – Honey, I Blew Up The Kid – Mandy Park

seriale
2010 Running Wilde – Emmy Kadubic
2005 Na Zachód – Into the West – Naomi
2001-2010 Hoży doktorzy – [scrubs] – Melody O’Harra (gościnnie)
1998-2002 Felicity – za tę rolę otrzymała nagrodę Złoty Glob oraz 1 inną nagrodę i 6 nominacji – Felicity Porter
1997 Prawo miecza – Roar – Claire (gościnnie)
1996 Plaże Malibu – Malibu Shores – Chloe Walker
1996-2007  Siódme niebo – 7th Heaven – Camille (gościnnie)
1994 Daddy’s Girls – Phoebe
1993 Emerald Cove – Andrea McKinsey (1993)
1987-1997 Świat według Bundych – Married… with Children – April Adams (gościnnie)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Nagrody (9)
wygrane:2 nominacje:7
Złote Globy
rok typ Nagroda kategoria
1999 wygrana Złoty Glob Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym – Felicity (1998)

Satelity
rok typ Nagroda kategoria
17 grudnia 2005  nominacja Satelita Najlepsza aktorka w miniserialu lub filmie telewizyjnym – Magia zwyczajnych dni, 2005

Ciekawostki
– W 1994 roku pojawiała się w teledysku Bon Jovi do piosenki “Always”.
– Ma 163 cm wzrostu.
– Była brana pod uwagę do roli Lois Lane w filmie “Superman: Powrót”, którą ostatecznie dostała Kate Bosworth.
– Wydała album muzyczny “MMC” w 1993.
– Ma brata Todda i siostrę Julie.
– Była brana pod uwagę do roli  Carol Ferris w filmie “Green Lantern”, jednak ostatecznie angaż otrzymała Blake Lively.
– Należała do zespołu tanecznego Mesa Stars Dance and Drill.

Biografia Scotta

Scott Speedman, właściwie Robert Scott Speedman (ur. 1 września 1975 roku w Londynie) – brytyjski aktor filmowy i telewizyjny.
Jest synem Szkotów – Roya Speedmana i atletki olimpijskiej Mary Speedman, ma siostrę Tracy. Dorastał w Toronto, w prowincji Ontario. Mając dwanaście i czternaście lat znalazł się w drużynie sztafety pływackiej, która ustanowiła rekord Kanady na dystansie 400 metrów. W 1992 roku wraz z kanadyjską drużyną pływacką juniorów osiągnął dobre wyniki podczas prób olimpijskich, lecz kontuzja szyi zakończyła jego karierę sportową. Po ukończeniu Earl Haig Secondary School w Toronto, w latach 1994-96 studiował na Uniwersytecie Toronto. Studiował aktorstwo w Showcase Theatre w Toronto i Neighborhood Playhouse w Nowym Jorku.
Debiutował na dużym ekranie w dramacie sportowym o hokeju na lodzie Kapitał własny (Net Worth, 1995), a rok później pojawił się w telewizyjnym biograficznym dramacie sportowym CBS o łyżwiarstwie Braterska obietnica (A Brother’s Promise – The Dan Jansen Story, 1996) oraz serialu Gęsia skórka (Goosebumps, 1996). Za rolę Bena Covingtona w serialu Felicity (1998-2002) był trzykrotnie nominowany do nagrody Teen Choice. Kreacja męża chorej na raka młodej kobiety w melodramacie Moje życie beze mnie (My Life Without Me, 2003) z udziałem Deborah Harry i Marka Ruffalo przyniosła mu nagrodę Złotej Fali na festiwalu filmów kobiecych w Bordeaux. Za postać studenta medycyny Michaela Corvina w filmie Underworld (2003) odebrał nagrodę Saturna.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Filmografia
filmy
2012 Vow, The
2010 Barney’s Version – Boogie
2010  Good Neighbours – Spencer
2010  Moth Diaries, The – Pan Davies
2009 Last Rites of Ransom Pride, The – Ransom Pride
2008 Nieznajomi – Strangers, The – za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Teen Choice – James Hoyt
2008  Adoracja – Adoration – Tom
2007 Wizja mordercy – Anamorph- Carl Uffner
2007  Weirdsville – Dexter
2006 Underworld 2 – Ewolucja – Underworld: Evolution – Michael Corvin
2005 xXx 2: Następny poziom – xXx: State of the Union – Agent Kyle Steele
2004 24 dzień – 24th Day, The – Tom
2003 Underworld – za tę rolę otrzymał nagrodę Nagroda czytelników magazynu Cinescape “Twarz Przyszłości” oraz 1 nominację – Michael
2003  Moje życie beze mnie – My Life Without Me – Don
2002 Policja – Dark Blue – Bobby Keough
2000 Tylko w duecie – Duets- Billy Hannon
1998 Wybawcy: Ocalenie – Rescuers: Stories of Courage – Two Couples- Patric (segment “Marie Taquet”)
1997 Grzeczne dzieci – Kitchen Party – Scott
1997  Śmiertelna cisza – Dead Silence – Oficer Stevie Cardy
1997  Ursa Major – Jason
1997  Every 9 Seconds – Greg
1997  Śmiertelny egzamin – What Happened to Bobby Earl? – Steve Talbert
1996 Braterska obietnica – A Brother’s Promise – The Dan Jansen Story – Przyjaciel
1996  Giant Mine – Spanky Riggs
1996  Can I Get a Witness?
1995 Net Worth – Rookie

Scott Speedman Pictures, Images and Photos
seriale
1998-2002 Felicity – za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Teen Choice oraz 2 inne nominacje – Ben Covington
1996 Nancy Drew – Ned Nickerson
1996  Nancy Drew – Ned Nickerson (gościnnie)
1995-1998 Gęsia skórka – Goosebumps – Oficer Madison (gościnnie)
1993-1997 Legendy Kung Fu – Kung Fu: The Legend Continues – Cam Nillson (1995) (gościnnie)

Nagrody(5)
wygrane: 1 nominacje: 4
Teen Choice
rok typ Nagroda kategoria
2008 nominacja Teen Choice Ulubiony aktor horroru / thrillera – Nieznajomi, 2008
2002 nominacja Teen Choice Ulubiony aktor w serialu dramatycznym – Felicity, 1998
2000 nominacja Teen Choice Ulubiony aktor telewizyjny – Felicity, 1998
1999 nominacja Teen Choice Telewizyjny przełomowy występ aktorski – Felicity, 1998

Saturny
rok typ Nagroda kategoria
2004 wygrana Nagroda czytelników magazynu Cinescape “Twarz Przyszłości” Mężczyzna
Underworld (2003)

Ciekawostki
– Początkowo miał zgrać rolę Grega Wyncoop w filmie Cry of the Owl.
– W 2003 wziął udział w kampanii reklamującej jesienną kolekcję ubrań GAP.
– Ma 180 cm wzrostu.
– Od zawsze interesował sie sportem. W wieku 12 i 14 lat znalazł się w drużynie sztafety pływackiej, która ustanowiła rekord kraju na dystansie 400 m. W 1992 osiagnął dobre wyniki podczas prób olimpijskich. Niestety kontuzja szyi spowodowała, iż musiał porzucić marzenia o karierze sportowca.
– Ma siostrę Tracey i przybranego brata Andy`ego.
– Starał się o rolę Robina w filmie “Batman Forever” (1995).
– Uczęszczał do Earl Haig High School w Toronto.
– Scott Speedman wychował sie w Toronto w Kanadzie.
– Przed aktorstwem pasjonowało go pływanie, osiągnął wiele rekordów, niestety dozanał kontuzji, która na zakończyła jego karierę.

(Odwiedzono 439 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *