Keanu Reeves i Charlize Theron

reeves-theronKeanu i Charlize byli parą od 2009 do 2010 r.

Partnerzy:
Keanu
Melissa Pearcy
Jill Schoelen 1986-90
Sofia Coppola 1992
Amanda De Cadenet 1996-97
Jennifer Syme 1999-00
Autumn Macintosh 2003-05
Claire Forlani 2004
Kelli Garner 2005
Lynn Collins 2005
Diane Keaton 2005
Hallie Meyer-Shyer 2005-07
Parker Posey 2008
China Chow 2008
Trinny Woodall 2008
Charlize Theron 2009-10
Charlize
Stephan Jenkins 1998-01
Stuart Townsend 2001-10
Keanu Reeves 2009-10
Eric Thal 2010
Ryan Reynolds 2011

Biografia Keanu
Keanu Charles Reeves (ur. 2 września 1964 w Bejrucie, Liban) – kanadyjski aktor.
Jego ojciec Samuel Nowlin Reeves jest Amerykaninem azjatyckiego pochodzenia (pół Chińczyk, pół Hawajczyk), a matka Patricia jest Brytyjką.

Kariera
Krytycy docenili jego talent już po roli w sztuce Wolfboy w Toronto. Swoje pierwsze doświadczenia przed obiektywem kamery Reeves nabywał dzięki występom w niewielkich produkcjach kanadyjskiej telewizji.
W 1986 otrzymał pierwszą szansę zagrania w dramacie obyczajowym Youngblood, gdzie wcielił się w postać hokeisty. W niedługim czasie stworzył kreację w dramacie kryminalnym W zakolu rzeki. W 1988 zagrał epizodyczną rolę w filmie Stephena Frearsa Niebezpieczne związki. Rok później wystąpił w roli Teda Logana w filmie Wielka przygoda Teda i Billa. Wystąpił w wielu filmach, u licznych reżyserów światowego kina, tworząc doskonałe kreacje, m.in. w obrazach Moje własne Idaho, Drakula, Mały Budda, Wiele hałasu o nic. W 1994 zagrał w filmie Speed: Niebezpieczna szybkość, który stał się ogromnym sukcesem komercyjnym ( film zarobił 121 mln. dolarów). Uczynił on z niego gwiazdora Hollywood, a zarazem jednego z najlepiej zarabiających aktorów amerykańskich. Stworzyło mu to szansę współpracy z taką gwiazdą kina jak Al Pacino w Adwokacie diabła (1997). Popularność przyniosła mu rola Neo Matriksie (1999) w reżyserii braci Wachowskich.
Keanu Reeves jest obecnie jednym z najlepiej opłacanych aktorów swojej generacji[1].

Nagrody i nominacje
2002: Krótka piłka (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor
2002: Słodki listopad (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor
2000: Matrix (nominacja) Saturn najlepszy aktor
2000: Matrix Nagroda Główna MTV Movie Awards najlepszy film
2000: Matrix Nagroda Główna MTV Movie Awards najlepsza rola męska
2000: Matrix (nominacja) MTV Movie Awards najlepszy duet aktorski
1997: Reakcja łańcuchowa (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor
1996: Johnny Mnemonic (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor
1996: Spacer w chmurach (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor
1995: Speed: Niebezpieczna szybkość (nominacja) MTV Movie Awards
1995: Speed: Niebezpieczna szybkość Nagroda Główna MTV Movie Awards najlepszy duet aktorski
1994: Wiele hałasu o nic (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor drugoplanowy
1992: Na fali MTV Movie Awards najbardziej pożądany aktor

Filmografia
2009: Prywatne życie Pippy Lee (The Private Lives of Pippa Lee) jako Chris
2008: Królowie ulicy (Street Kings) jako Detektyw Tom Ludlow
2008: Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia (The Day the Earth Stood Still) jako Klaatu
2006: Przez ciemne zwierciadło (A Scanner Darkly) jako Fred / Bob Arctor
2006: Dom nad jeziorem (The Lake House) jako Alex Wyler
2005: Constantine jako John Constantine
2005: Rodzinka (Thumbsucker) jako Perry Lyman
2005: Ellie Parker jako Dogstar
2003: Matrix Reaktywacja (The Matrix Reloaded) jako Neo
2003: Matrix Rewolucje (The Matrix Revolutions) jako Neo
2003: Animatrix (The Animatrix) jako Neo (głos)
2003: Lepiej późno niż później (Something’s Gotta Give) jako Julian
2001: Słodki listopad (Sweet November) jako Nelson Moss
2001: Krótka piłka (Hard Ball) jako Conor O’Neill
2000: Sezon rezerwowych (The Replacements) jako Shane Falco
2000: Dotyk przeznaczenia (The Gift) jako Donnie
2000: Obserwator (The Watcher) jako David Allen Griffin
1999: Ja i Will (Me and Will) jako Dogstar
1999: Matrix (The Matrix) jako Neo (Thomas Anderson)
1997: Życie na krawędzi (The Last Time I Committed Suicide) jako Harry
1997: Adwokat diabła (The Devil’s Advocate) jako Kevin Lomax
1996: Reakcja łańcuchowa (Chain Reaction) jako Eddie Kasalivich
1996: Piętno Minnesoty (Feeling Minnesota) jako Jjaks Clayton
1995: Spacer w chmurach (A Walk in the Clouds) jako Paul Sutton
1995: Johnny Mnemonic jako Johnny Mnemonic
1994: Speed: Niebezpieczna szybkość (Speed) jako Jack Traven
1993: Mały Budda (Little Buddha) jako Siddhartha
1993: I kowbojki mogą marzyć (Even Cowgirls Get the Blues) jako Julian Gitche
1993: Wszystko tylko nie buty (Freaked) jako Ortiz, chłopiec od psów
1993: Wiele hałasu o nic (Much Ado About Nothing) jako Don John
1992: Dracula (Dracula) jako Jonathan Harker
1991: Szalona wyprawa Billa i Teda (Bill & Ted’s Bogus Journey) jako Ted Theodore Logan / Zły Ted
1991: Na fali (Point Break) jako Johnny Utah
1991: Moje własne Idaho (My Own Private Idaho) jako Scott Favor
1991: Providence jako Eric
1991: Captivated ’92: The Video Collection jako Jim (segment „Rush, Rush”)
1990: Ciotka Julia i skryba (Tune in Tomorrow…) jako Martin Loader
1990: Kocham cię na zabój (I Love You to Death) jako Marlon James
1989: Wspaniała przygoda Billa i Teda (Bill & Ted’s Excellent Adventure) jako Ted Theodore Logan
1989: Spokojnie, tatuśku (Parenthood) jako Tod Higgins
1989: Life Under Water jako Kip
1988: Książę Pensylwanii (The Prince of Pennsylvania) jako Rupert Marshetta
1988: Niebezpieczne związki (Dangerous Liaisons) jako Chevalier Danceny
1988: Permanent Record jako Chris Townsend
1988: Ubiegłej nocy (The Night Before) jako Winston Connelly
1986: Być znowu młodym (Young Again) jako Michael Riley
1986: Wzlot (Flying) jako Tommy
1986: Youngblood jako Heaver
1986: W zakolu rzeki (River’s Edge) jako Matt
1986: Pod wpływem (Under the Influence) jako Eddie Talbot
1986: Akt zemsty (Act of Vengeance) jako Buddy Martin
1986: Babes in Toyland jako Alex / Jack-be-Nimble
1986: Bractwo sprawiedliwych (Brotherhood of Justice) jako Derek
1985: One Step Away jako Ron Petrie
1985: Miłosna terapia (Letting Go) jako Klient

Ciekawostki
W 1991 wystąpił w teledysku do piosenki Pauli Abdul pt. Rush Rush.
W 2010 roku pojawił się na festiwalu Camerimage w Bydgoszczy.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Charlize

Charlize Theron (ur. 7 sierpnia 1975 w Benoni) – południowoafrykańska aktorka filmowa, laureatka Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Monster.
Początkowo zajmowała się tańcem, jednak uraz kolana spowodował, że musiała się wycofać. Potem przez pewien czas pracowała jako modelka.
Mając 18 lat, przyjechała do Los Angeles. Nie znała tam nikogo, jednak dość szybko dostała pierwszą rolę filmową.
Laureatka nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej Oscara za rok 2003 dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej za rolę seryjnej morderczyni Aileen Wuornos w filmie Monster (reż. Patty Jenkins, 2003). W 2006 r. była nominowana ponownie za rolę w dramacie Daleka północ (reż. Niki Caro, 2005). Film opowiadał o głośnej pod koniec lat 80. w Stanach Zjednoczonych sprawie Lois E. Jenson przeciw Eveleth Taconite Co., która dotyczyła molestowana seksualnego. Nazwiska postaci w filmie zostały zmienione.

Nagrody
W 2004 została uhonorowana Nagrodą im. Krzysztofa Kieślowskiego podczas festiwalu Camerimage w Łodzi.
W kwietniu 2006 zdobyła nagrodę Vanguard Award przyznawaną w ramach GLAAD Media Awards przez Gay & Lesbian Alliance Against Defamation za wybitne osiągnięcia aktorskie i za swoją postawę wobec mniejszości seksualnych[1].

Filmografia
Filmy fabularne
2009: Astro Boy jako Narrator ‚Our Friends’ (głos)
2009: Droga (The Road) jako Matka
2008: Hancock jako Mary Embrey
2008: Sen na jawie (Sleepwalking) jako Joleen
2008: Granice miłości (The Burning Plain) jako Sylvia
2007: W Dolinie Elah (In the Valley of Elah) jako Detektyw Emily Sanders
2007: Co się zdarzyło w Seattle (Battle in Seattle) jako Ella
2005: Daleka północ (North Country) jako Josey Aimes
2005: Æon Flux jako Æon Flux
2005: Bogaci bankruci (Arrested Development) jako Rita
2004: Peter Sellers – Życie & Śmierć (The Life and Death of Peter Sellers) jako Britt Ekland
2004: Głowa w chmurach (Head in the Clouds) jako Gilda Bessé
2003: Włoska robota (The Italian Job) jako Stella Bridger
2003: Monster jako Aileen Wuornos
2002: Obudzić się w Reno (Waking Up in Reno) jako Candy
2002: 24 godziny (Trapped) jako Karen Jennings
2001: Klątwa skorpiona (The Curse of the Jade Scorpion) jako Laura Kensington
2001: Słodki listopad (Sweet November) jako Sara Deever
2001: 15 minut (15 Minutes) jako Rose Hearn
2000: Siła i honor (Men of Honor) jako Gwen Sunday
2000: Nazywał się Bagger Vance (The Legend of Bagger Vance) jako Adele Invergordon
2000: Ślepy tor (The Yards) jako Erica Stoltz
2000: Uwikłany (Reindeer Games) jako Ashley
1999: Żona astronauty (The Astronaut’s Wife) jako Jilian Armacost
1999: Wbrew regułom (The Cider House Rules) jako Candy Kendall
1998: Celebrity jako Supermodelka
1998: Wielki Joe (Mighty Joe Young) jako Jill Young
1997: Adwokat diabła (The Devil’s Advocate) jako Mary Ann Lomax
1997: Prywatne śledztwo (Hollywood Confidential) jako Sally
1996: Dwa dni z życia doliny (2 Days in the Valley) jako Helga Svelgen
1996: Prawem na lewo (Trial and Error) jako Billie Tyler
1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!) jako Tina
1995: Dzieci Kukurydzy III (Children of the Corn III) jako Młoda kobieta (niewymieniony w czołówce)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 811 razy, 1 wizyt dzisiaj)