Karolina Gruszka i Łukasz Garlicki byli parą


gruszka-garlickiByli młodzi, zdolni i bardzo w sobie zakochani. Choć dziś trudno w to uwierzyć, Karolina Gruszka i Łukasz Garlicki stanowili przez kilka lat zgrany duet.
Ponad dziesięć lat temu byli jedną z najgorętszych par polskiego show-biznesu.
Gdzie się poznali i jak wyglądał ich związek?
Połączyło ich aktorstwo. Oboje studiowali w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie.
Łukasz, który jest o 3 lata starszy od Karoliny, jako pierwszy zaczął odnosić sukcesy w zawodzie. Gdy zaczęli się spotykać, chętnie wprowadzał młodszą partnerkę na salony.
Mimo iż obecnie oboje chronią swoje życie prywatne, dziesięć lat temu nie mieli problemów, by pokazywać się razem, pozować do zdjęć i okazywać sobie publicznie uczucia.
Ich wspólni znajomi twierdzą, że tworzyli udany związek.

Lubili się bawić, brylować w towarzystwie, świetnie dogadywali się na planie. Zagrali wspólnie w serialu “Sfora” – powiedziała osoba z ich otoczenia.

Do dziś nieznane są powody ich rozstania. Po rozpadzie związku z Łukaszem Karolina związała się z rosyjskim reżyserem Iwanem Wyrypajewem, z którym ma dziecko.
Łukasz był przez kilka miesięcy z Magdaleną Cielecką. Ostatnio widywano go z modelką Marzeną Pokrzywińską, ale ten związek chyba też już należy do przeszłości.
Gruszka i Garlicki rozstali się w przyjaźni. Do dziś, gdy spotykają się na oficjalnych imprezach, długo ze sobą rozmawiają. W końcu nadal sporo ich łączy.

Ładną byli parą?
źródło: nocoty.pl

Biografia Karoliny

Karolina Gruszka (ur. 13 lipca 1980 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa.
Zadebiutowała w programie Dyskoteka Pana Jacka, w wieku 9 lat. W 2003 ukończyła studia w Akademii Teatralnej w Warszawie. W latach 2003–2008 była aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. Jest żoną rosyjskiego reżysera Iwana Wyrypajewa[1]. W sierpniu 2012 roku urodziła córkę[2]. Jest wegetarianką[3].

Filmografia
filmy kinowe
Chopin na zamku (1989) jako dziewczynka od nut
Spona (1998) jako Ola
Oczarowanie Fryderyka (1999) jako Rusałka
Daleko od okna (2000) jako Helusia
Córka kapitana (Русский бунт, 2000) jako Masza Mironowa
W sierpniu 44. (В августе 44-го…, 2001) jako Julia
Wiedźmin (2001) jako Morenn
Przedwiośnie (2001) jako Wanda
Break Point (2002) jako Asia
Sfora: Bez litości (2002) jako Joanna “Nika” Różycka
Ławka (2003)
Kochankowie z Marony (2005) jako Ola
Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006)jako Weronika
Francuski numer (2006) jako Magda
Inland Empire (2006) jako zagubiona dziewczyna
Miłość w przejściu podziemnym (2007) jako Ewa
Futro (2007) jako Joanna Panasiuk, katechetka Kuby
Tlen (Кислород, 2008) jako Sańka
Rezolucja 819 (Résolution 819, 2008) jako Klara
Krótkie spięcie (Короткое замыкание, 2009) jako Ona
Trzy sezony w piekle (3 sezóny v pekle, 2009) jako Jana
Mistyfikacja (2009) jako Zuza
Trick (2010) jako Elżbieta
Żywie Biełaruś! (2013) jako Wiera

seriale TV
Sława i chwała (1997) jako Julia
Boża podszewka (1997) jako Gienia, córka Maryśki i Kazimierza
Sposób na Alcybiadesa (1998) jako Ola
Przedwiośnie (2002) jako Wanda Okszyńska, wychowanica Turzyckich (gościnnie)
Wiedźmin (2002) jako Morenn (gościnnie)
Sfora (2002) jako Nika
Oficer (2004) jako Malwina Wielgosz
Boża podszewka II (2005) jako Gienia Lulewicz, córka Maryśki
Oficerowie (2006) jako Malwina Wielgosz w retrospecjach z serialu “Oficer”
Fałszerze – powrót Sfory (2006) jako Nika
Na puti k serdcu (На пути к сердцу, 2007) jako Emilia
Tajemnica twierdzy szyfrów (2007) jako radiotelegrafistka Natalia
Czas honoru (2010) jako Ingeborg Neumann

polski dubbing
Księżniczka na ziarnku grochu (The Princess and the Pea, 2002) jako Daria
Stara baśń – kiedy słońce było bogiem (2003) jako Dziwa
Pamiętnik Księżniczki 2: Królewskie zaręczyny (The Princess Diaries 2: Royal Engagement, 2004) jako księżniczka Mia
Iniemamocni (The Incredibles, 2004) jako Wiola Parr, córka Iniemamocnych

Dyskografia
Kompilacje różnych wykonawców

Rok Tytuł Utwór Źródło
1998 Piosenki i muzyka z filmu Spona

  • Data: 1998
  • Wydawca: PolyGram Polska
  • Karolina Gruszka – “Pieśń o szczęściu”
[4]

Nagrody i wyróżnienia
2005 – 30. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni: Złote Lwy za najlepszą pierwszoplanową rolę kobiecą (Kochankowie z Marony, 2005);
2006 – Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego: nominacja dla najlepszej aktorki, w filmie Kochankowie z Marony;
2007 – Polska Nagroda Filmowa – Orzeł: nominacja za najlepszą główną rolę kobiecą, w filmie Kochankowie z Marony, 2005;
2008 – Przegląd Twórczości Filmowej „Pola i inni”, nagroda „Politiki”: nagroda dla aktorki robiącej karierę w filmach obcojęzycznych;
2009 – Czeska Akademia Filmowa: nominacja do nagrody Czeski Lew w kategorii Aktorka pierwszoplanowa za rolę w filmie Trzy sezony w piekle w reż. Tomasa Masina;
2010 – XLV Przegląd Teatrów Małych Form Kontrapunkt 2010:
Nagroda Promocyjna im. Kazimierza Krzanowskiego „za wprowadzenie nas w szaleństwo” podczas wykonywania tekstu „Lipiec” Iwana Wyrypajewa;
Nagroda Dziennikarzy „za poetyckość kreacji aktorskiej” w przedstawieniu „Lipiec” Iwana Wyrypajewa;
2010 – Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza miesięcznika „Teatr”: za najlepszą kobiecą kreację aktorską sezonu 2009/2010 za rolę w Lipcu w reż. Iwana Wyrypajewa w Teatrze na Woli w Warszawie.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Łukasza

Łukasz Garlicki (ur. 5 sierpnia 1977 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser teatralny. Syn aktora Piotra Garlickiego. Ma brata Kaspra (ur. 1993), który bierze udział w dubbingu.
W 2000 roku ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. W 2011 roku był prowadzącym gali rozdania Polskich Nagród Filmowych Orły 2011
Jeden z założycieli Projektu Warszawiak.[1]

Spektakle teatralne
Role
Teatr Ateneum w Warszawie
1998: Opowieści Lasku Wiedeńskiego jako Erich (reż. Agnieszka Glińska)

Teatr Powszechny w Warszawie
1999: Kaleka z Inishmaan jako Billy (reż. A. Glińska, Władysław Kowalski)

Akademia Teatralna w Warszawie
1999: Dziady zbliżenia jako Tomasz Zan (reż. Maciej Prus)
2000: Dwaj panowie z Werony jako Turio (reż. Piotr Cieplak)
2000: Mewa jako Sjemion Miedwiedienko (reż. A. Glińska)

Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza w Warszawie
2003: Mewa jako Konstanty Trieplew (reż. Zbigniew Brzoza)

Teatr na Woli im. Tadeusza Łomnickiego w Warszawie
2006: Król Lear jako Edgar (reż. Andriej Konczałowski)

Teatr Collegium Nobilium w Warszawie
2007: Hedda Gabler jako Eilert Lovborg (reż. Pia Partum)

Teatr Telewizji
1999: Łukasz jako Łukasz (reż. Stanisław Jędryka)
1999: Lato w Nohant jako Maurycy (reż. A. Glińska)
1999: Wypadek jako Janusz (reż. S. Jędryka)
2002: Tajemnica zwyczajnego domu jako Policjant (reż. S. Jędryka)
2006: Piaskownica jako On I (reż. Dariusz Gajewski)

Reżyseria
Akademia Teatralna w Warszawie
2000: Mewa – asystent reżysera (reż. A. Glińska)
2001: Miłość lekarzem – współreżyseria

Teatr Dramatyczny w Warszawie
2002: Pamięć wody – asystent reżysera (reż. A. Glińska)
2004: Zima

Filmografia
1998: Syzyfowe prace (serial TV) jako Marcin Borowicz
2000: Wyrok na Franciszka Kłosa jako młody fanfara
2000: Syzyfowe prace jako Marcin Borowicz
2001: Reich jako Marcin
2001: Pokolenie 2000 jako Bogdan “Bodzio” (odcinek pt. Inferno) oraz Andrzej “Książę” (odcinek pt. Bellissima)
2002: Sfora jako Paweł Lipski “Młody” (odcinki 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
2002: Sfora: Bez litości jako Paweł Lipski “Młody”
2003: Warszawa jako Paweł Nowak
2005: Pensjonat pod Różą (serial TV) jako bankowiec Michał (odcinki 80 i 11)
2005: Na dobre i na złe (serial TV) jako Tomasz Madej (odcinki 208,217 i 218)
2005: Fyra Veckor i Juni
2005: Boża podszewka II (serial TV) jako Jan
2005: Pierwsza miłość (serial TV) jako Kostek
2006: Rzeźnia numer 1 jako Artur Kisała
2006: Fałszerze – powrót Sfory (serial TV) jako Paweł Lipski “Młody” (odcinki 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 14)
2006: Będziesz moja jako Sebastian
2007: Lekcje pana Kuki jako Waldemar
2007: Kryminalni (serial TV) jako doktorant Marcin Kobaj (odcinek 81)
2008: Na Kredyt jako Lucek
2008: Teraz albo nigdy! (serial TV) jako Antek Mikuś (odcinek 7)
2008-2009: BrzydUla (serial TV) jako Sebastian Olszański
2008: Pitbull (serial TV) jako Ryszard (odcinek 24)
2008: Within the Whirlwind jako Piotr
2010: Barwy szczęścia jako Cezary
2010: Ojciec Mateusz (serial TV)
2011: Hotel 52 jako sprzedawca leczniczej pościeli
2011: 1920 Bitwa Warszawska jako ks. Ignacy Skorupka
2011: Plebania (serial TV) jako Xawery Lubieniecki
2012: Prawo Agaty (serial TV) jako Wiktor Rataj
2012: Galeria (serial TV) jako Waldek

Nagrody
2008 – Nagroda Aktorska dla najlepszego aktora festiwalu za rolę w filmie Lekcje pana Kuki w reż. Dariusza Gajewskiego na I Festiwal The East and the West w Orenburgu
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 862 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.