Justin Timberlake i Stacy Ferguson (Fergie)

timberlake-fergieJustin i Stacy byli parą w 1996 r.

Partnerzy:
Justina
Danielle Ditto (1994-96)
Stacy Ferguson (1996)
Britney Spears (1999-2002)
Jenna Dewan (2002)
Alyssa Milano (2002)
Staci B. Flood (2003)
Cameron Diaz (2003-06)
Scarlett Johansson (2007)
Jessica Biel (2007 do dzisiaj)
Fergie
Mario López 1984
Justin Timberlake 1996
Josh Duhamel 2004 do dzisiaj
ślub 10 01 2009

 

Biografia Justina
Justin Randall Timberlake, w skrócie JT (ur. 31 stycznia 1981 roku w Memphis w Tennessee w USA[2]) – amerykański piosenkarz, aktor, producent, tancerz, były wokalista popowego zespołu ‚N Sync.
Jego rodzicami są Lynn Harless i Randy Timberlake. Karierę rozpoczął w wieku jedenastu lat w Klubie Myszki Miki, gdzie poznał m.in. Britney Spears, Christinę Aguilerę i JC Chasez’a, z którym i razem z innymi kolegami w wieku czternastu lat założył boysband o nazwie ‚N Sync. Nazwa wzięła się od ostatnich liter imion członków zespołu. Po siedmiu latach wspólnej kariery i trzech wydanych albumach, zdecydował się na karierę solową. Jego debiutancki album nosi nazwę Justified i znajdują się na nim takie hity jak „Cry Me a River” czy „Like I Love You”. W 2006 roku ukazała się druga solowa płyta Justina o nazwie FutureSex/LoveSounds, na której gościli m.in. Timbaland, T.I. i will.i.am. Rok później Justin razem z przyjacielem Tracem Ayalą założył linię ubrań William Rast i restaurację o nazwie Southern Hospitality.
Poprowadził galę MTV Europe Music Awards 2006, podczas której był nominowany w dwóch kategoriach i za obydwie zdobył statuetki – pierwszą dla najlepszego wokalisty, drugą dla najlepszego wykonawcy popowego. W 2007 roku zdobył dwie nagrody na MTV Video Music Awards 2007.
W roku 2007 założył własną wytwórnię płytową Tennman Records. Nazwa wzięła się z rodzinnego stanu Justina, Tennessee.

Dyskografia

Albumy studyjne

Rok Album Pozycja na liście Nakład Certyfikaty
U.S.
[3]
UK
[4]
AUS
[5]
AUT
[6]
GER
[7]
FRA
[7]
CAN
[3]
ITA
[8]
2002 Justified

  • data wydania: 5 listopada 2002
  • wydawca: Jive Records
  • format: CD, digital download
2 1 9 33 11 30 7 24
  • Świat: 9 mln+[9]
  • US: 4,500,000[10]
  • UK: 1,802,172[11]
  • US: 4× platyna[12]
  • CAN: 2× platyna[13]
  • AUS: 3× platyna[14]
  • UK: 6× platyna[15]
  • EU: platyna[16]
2006 FutureSex/LoveSounds

  • data wydania: 12 września 2006
  • wydawca: Jive Records
  • format: CD, digital download
1 1 1 5 3 5 1 7
  • Świat: 9 mln+[17]
  • US: 4× platyna[12]
  • CAN: 5× platyna[18]
  • AUS: 5× platyna[19]
  • UK: 3× platyna[15]
  • EU: platyna[20]

EP

Rok Album
2003 Justin & Christina

  • EP nagrane z Christiną Aguilerą
  • data wydania: 2003
  • format: CD

Single

Rok Singel Pozycja na liście Status Album
US
[21]
UK
[4]
AUS
[5]
CAN
[21]
GER
[7]
IRL
[22]
NL
[23]
AUT
[6]
ITA
[8]
NZ
[24]
INA
2002 „Like I Love You” 11 2 8 1 6 5 5 9 7 5 5
  • UK: 2× platyna[15]
  • AUS: platyna[25]
Justified
„Cry Me A River” 3 2 1 2 3 3 5 9 4 1 1
  • AUS: 3× platyna[26]
2003 „Rock Your Body” 5 2 1 3 2 4 6 5 1 4 1
  • US: 2× platyna[12]
  • AUS:2× platyna[26]
„Señorita” 27 13 5 4 3 5 2 1 3 3 1
  • AUS: złoto[26]
„I’m Lovin’ It” 5 1 7 5
  • US: 2x platyna[26]
2006 „SexyBack” (gościnnie Timbaland) 1 1 1 1 1 1 5 5 3 1 1
  • US: 4× platyna[12]
  • CAN: 5× platyna[27]
  • AUS: platyna[27]
FutureSex/LoveSounds
„My Love” (gościnnie T.I.) 1 2 3 6 4 4 12 6 13 1 1
  • US: platyna[12]
  • AUS: 2× platyna[28]
2007 „What Goes Around… Comes Around” 1 4 3 3 5 6 3 5 1 3 1
  • US: platyna[12]
  • AUS: 5× platyna[29]
„Summer Love” 6 8 3 5 5 2
  • US: platyna[12]
„LoveStoned/I Think She Knows” 17 11 1 5 5 2 8 2 1 7 1
  • US: platyna[12]
  • AUS: platyna[29]
„Until the End of Time” 17 8 5 9 5 3 2
  • US: platyna[12]
„—” pozycja nie była notowana.

Nagrody Grammy

Rok     Kategoria     Gatunek     Tytuł     Wynik
2002     Najlepszy pop/współpraca wokalna     Pop     ”My Kind Of Girl” (feat. Brian McKnight)     Nominacja
2003     Najlepszy rap/współpraca     Rap     ”Like I Love You” (with Clipse)     Nominacja
2004     Album roku     Ogólnie     Justified     Nominacja
2004     Nagranie roku     Ogólnie     ”Where Is The Love?” (z The Black Eyed Peas)     Nominacja
2004     Najlepszy rap/współpraca     Rap     ”Where Is The Love?” (z The Black Eyed Peas)     Wygrana
2004     Najlepszy album pop     Pop     Justified     Wygrana[30]
2004     Najlepszy męski występ pop     Pop     ”Cry Me A River”     Wygrana[30]
2007     Album roku     Ogólnie     FutureSex/LoveSounds     Nominacja
2007     Najlepszy wokalny album pop     Pop     FutureSex/LoveSounds     Nominacja
2007     Najlepszy rap/współpraca     Rap     ”My Love” (with T.I.)     Wygrana[30]
2007     Najlepsze nagranie taneczne     Dance     ”SexyBack”     Wygrana[30]

Filmografia
Aktor
– 2010: Miś Yogi jako Bubu (głos)
– 2010: The Social Network jako Sean Parker
– 2009: The Open Road jako Carlton Garrett
– 2008: The Love Guru jako Jacques Grande
– 2007: Shrek Trzeci (Shrek the Third) jako Książę Artie (głos)
– 2006: Alpha Dog jako Frankie Ballenbacher
– 2006: Southland Tales jako Pilot Abilene
– 2006: Jęk czarnego węża (Black Snake Moan) jako Ronnie
– 2005: Edison jako Josh Pollack
– 2001: Przystanek miłość (On the Line) jako Makijażysta
– 2000: Longshot jako Valet
– 2000: Modelka na medal (Model Behavior) jako Jason Sharpe
– 1996-2003: Sabrina, nastoletnia czarownica (Sabrina, the Teenage Witch) jako on sam (gościnnie)
– 1999: Dotyk anioła (Touched by an Angel) jako Uliczny grajek (gościnnie)

Kompozytor
– 2002: Crossroads – Dogonić marzenia (Crossroads)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Stacy
Stacy Ann Ferguson (ur. 27 marca 1975 w Hacienda Heights[1]), znana pod swoim pseudonimem artystycznym Fergie /’fɛː(ɹ)ɡi/ (nie /’fɛː(ɹ)ʤi/) – amerykańska piosenkarka R&B i pop oraz autorka tekstów muzycznych.
W swoim rodzimym kraju zaistniała jako aktorka w takich programach telewizyjnych jak Kids Incorporated czy Great Pretenders, wokalistka w żeńskiej grupie muzycznej Wild Orchid i przede wszystkim wokalistka formacji hip-hop/pop The Black Eyed Peas. W roku 2006 rozpoczęła solową karierę wydając swój debiutancki album The Dutchess. Ostatnia jej piosenka to „Pick it up” z 2008 r.

Dzieciństwo
Stacy Ferguson urodziła się w Hacienda Heights w Kalifornii, jej rodzice to Teri Gore i Patrick Ferguson. Wychowywała się w Whittier. Ma korzenie irlandzkie, szkockie, meksykańskie i indiańskie[2][3]. Ma jedną, o 3 lata młodszą, siostrę Danę, która jest aktorką. Jej rodzice są katolikami, pracowali jako nauczyciele. Stacy wychowana została w typowo katolickiej rodzinie. Kiedy miała 7 lat jej rodzice się rozwiedli. We wczesnej młodości była członkiem meksykańskiego gangu. Ferguson uczęszczała do liceum Glena A. Wilsona.

Kariera muzyczna
Fergie była członkinią girlbandu Wild Orchid, który założyła razem z koleżankami: Stefani Ridel i gwiazdą programu „Kids Incorporated” – Renee Sandstorm. Grupa muzyczna wydała dwa studyjne albumy, ale po nagraniu trzeciego krążka ich wytwórnia muzyczna nie przyjęła materiału, a krótko po tym Stacy opuściła grupę. Po odłączeniu się od zespołu Fergie przeżyła załamanie i uzależniła się od amfetaminy. Jednak dość szybko „wyszła” z nałogu.
W roku 2003 Ferguson dołączyła do grupy The Black Eyed Peas. Zastąpiła wtedy wokalistkę Kim Hill, która opuściła zespół w roku 2000. Fergie po nagraniu z grupą pięciu piosenek, oficjalnie dołączyła do zespołu. Tym samym stała sie znana i popularna.
Po dwóch hitach nagranych z The Black Eyed Peas, Fergie zaczęła pracować nad swoim własnym, solowym krążkiem. Jej debiutancki album został wydany 19 września 2006 i nazywa się The Dutchess (pol. księżna). Inspiracją dla wokalistki do nazewnictwa płyty była księżniczka Yorku Sarah Ferguson, która posiada takie same nazwisko jak gwiazda i podobny pseudonim. Do tej pory z krążka wydane zostały cztery single. Dwa z nich: London Bridge i Glamorous znalazły się na pierwszym miejscu amerykańskiej listy przebojów Billboard Hot 100. Drugi singel Fergalicious znalazł się na drugim miejscu a czwarty Big Girls Don’t Cry – na miejscu pierwszym. Ostatni teledysk został nakręcony do piosenki „Clumsy”
W roku 2010 wystąpiła gościnnie w dwóch utworach na pierwszym solowym albumie Slash’a Slash : „Beautiful Dangerous” oraz „Paradise City” (bonus track wraz z Cypress Hill) a także w albumie Davida Guetty One Love w utworze Gettin’ Over You.

Kariera aktorska
Już od dzieciństwa Fergie występuje jako aktorka. Razem ze swoją przyjaciółką, Renee Standstrom, występowała w popularnym amerykańskim sitcomie z lat 80. Kids Incorporated. Ferguson podkładała również swój głos do animowanych postaci m.in. w filmach: It’s Flashbeagle, Charlie Brown (1984), Snoopy’s Getting Married, Charlie Brown (1985), The Charlie Brown czy Snoopy Show.
W lipcu 2006 Fergie podłożyła głos w bajce Rocket Power w Polsce do niedawna nadawanej przez stację TV 4. W roku 2006 Fergie powróciła do aktorstwa, przyjmując rolę w filmie Posejdon, Wolfganga Petersena. Natomiast w 2007 zagrała w filmie Grindhouse: Planet Terror, Roberta Rodrigueza. Wystąpiła także w filmie Dziewięć w 2009 roku.

Życie prywatne
Od 2005 Fergie spotykała się z aktorem, Joshem Duhamelem, gwiazdą popularnego w USA serialu telewizyjnego Las Vegas. Stacy pojawiła się w show w odcinku zatytułowanym Montecito Lancers.

Dyskografia

Albumy

Rok Album Pozycje na listach[4] Sprzedaż/certyfikaty
US UK CAN BRA AUS NZL IRL GER SWI PL AUT WW
2006 The Dutchess

  • Pierwszy album studyjny
  • Wydany: 19 września 2006
  • Formaty: CD, digital download
2
18
4
2
1
2
9
11
11
14
17
3
RIAA: 3x Platyna[5]Świat: 6,3 miliona+[6]

  • Album The Dutchess spędził na notowaniu UWC 66 tygodni.

Single

Rok Singel Album Pozycje na listach[7]
US Hot 100 US Pop 100 AUS UK EUR CAN NZL IRL GER FIN UWC
2006 „London Bridge”
The Dutchess
1
1
3
3
1
16
1
3
3
9
2
„Fergalicious” (featuring will.i.am) 1
2
1
4
9
24
5
38
23
3
4
2007 „Glamorous” (featuring Ludacris)
1
1
2
6
6
12
9
3
16
7
4
„Big Girls Don’t Cry”
1
1
1
2
3
1
1
1
6
10
1
„Clumsy”
5
4
3
62
192
4
4
17
50
6
2008 „Here I Come” (feat. will.i.am) ²
22
39
„Finally”
101
67
61
„Party People” (Nelly feat. Fergie)
The Dutchess Deluxe
40
37
19
51
52
26
17
„Labels Or Love”
89
16
56
28
42

Trasy koncertowe
2008 r. Verizon VIP Tour

Wybrana filmografia
1984 It’s Flashbeagle, Charlie Brown jako Sally Brown (głos)
1985 Snoopy’s Getting Married, Charlie Brown jako Sally Brown (głos)
1987 Potwór w szafie jako Lucy
1987-1997 Świat według Bundych jako Ann (gościnnie)
1999-2004 Rocket Power jako Shaffika (głos; gościnnie)
2003 Las Vegas jako ona sama (gościnnie)
2005 Be Cool jako ona sama
2006 Posejdon jako piosenkarka Gloria
2007 Grindhouse: Planet Terror jako Tammy
2009 Dziewięć jako Saraghina

Nagrody i nominacje
Zdobywczyni 3 statuetek Grammy.
2004 MTV Europe Music Awards za najlepszego wykonawce Pop z The Black Eyed Peas
2005 MTV Europe Music Awards za najlepszego wykonawce Pop z The Black Eyed Peas
2007 MTV Australian Video Music Awards Za piosenkę „Fergalicious” w Kategorii Najseksowniejszy teledysk — Wygrana
MuchMusic Video Awards za Najlepszego międzynarodowego Artystę oraz Nominacja za Najlepszego Międzynarodowego Artystę za cele charytatywne z piosenką „Fergalicious” — 1 Wygrana oraz Nominacja
Teen Choice Awards Za najlepszą Artystkę — Kategoria Ogólna — Wygrana
MTV Video Music Awards Za najlepszą Artystkę — Kategoria Ogólna — Wygrana
American Music Awards Favorite Female Artist — Wygrana
2009Party People – Najlepsza piosenka (współpraca) – Wygrana
2012 Najlepszy rap za piosenkę All Of The Lights – Wygrana
Najlepsza piosenka w kategorii rap All Of The Lights – Wygrana

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

 

(Odwiedzono 54 razy, 1 wizyt dzisiaj)