Jolanta Fraszyńska pomaga Robertowi Gonera

Fraszynska GoneraKiedy Robert Gonera (46 l.) znalazł się na życiowym zakręcie, niespodziewanie wyciągnęła do niego rękę była żona. Czy dzięki niej wróci… do „M jak miłość”?

Kilka miesięcy temu 46-letni aktor był w najtrudniejszym momencie swojego życia – bez pracy, mieszkania i pieniędzy.

Nie było propozycji zawodowych, a dawni znajomi zdawali się nie pamiętać o jego istnieniu.

W akcie desperacji chciał nawet pracować fizycznie, przy wycince drzew.

Problemy Gonery zaczęły się kilka lat temu, po udziale w serialu „Determinator”.

Aktor przypłacił rolę załamaniem nerwowym. Potem spotkała go porażka w życiu prywatnym.

Rozwiódł się z drugą żoną, Karoliną Wolską. Mieszkanie zostawił jej i synom.

Był wówczas przekonany, że po kilkudziesięciu rolach w filmach, serialach i teatrze szybko stanie na nogi. Tak się jednak nie stało.

Niespodziewanie losem byłego męża zainteresowała się wtedy Jolanta Fraszyńska.

Choć para rozstała się ponad dwadzieścia lat temu, aktorka poczuła się w obowiązku pomóc ojcu swojej córki, Anastazji (25 l.).

Ich rozstanie nie było łatwe. Przez kilka lat spotykali się jedynie przekazując sobie opiekę nad dziewczynką, ale dziś nie żywią do siebie urazy.

Jak dowiedział się “Dobry Tydzień”, to Jolanta pośredniczyła między szukającym pracy byłym mężem, a reżyserami i producentami filmowymi.

“Robert w pewnym momencie oszczędzał na wszystkim i nie miał nawet na abonament na telefon komórkowy.

Jola zaproponowała mu więc, żeby producenci dzwonili do niej, a ona będzie przekazywać mu informacje o castingach” – zdradza informatorka tygodnika.

Fraszyńska wśród znajomych reżyserów pytała też o możliwości zatrudnienia byłego męża. Starała się także w najtrudniejszych momentach podnosić go na duchu.

“Robert jest nadwrażliwy, szybko popada w depresyjne stany. A Jola jak prawdziwa Ślązaczka twardo stąpa po ziemi, umie wziąć się w garść gdy trzeba i jeszcze potrafi kogoś

utrzymać w pionie. Wiele godzin spędzili na rozmowach o jego problemach” – dodaje znajoma Joli.

Wysiłki aktorki przyniosły rezultat. Robert pojawił się gościnnie w serialach: „Lekarze”, „Na dobre i na złe”, „Nie rób scen” czy „Prawo Agaty”.

Na tym nie koniec!

“Robert wkrótce będzie w stałej obsadzie jednego z najpopularniejszych seriali – mówi „Dobremu Tygodniowi” agentka aktora Hanna Kisielińska.

Informator związany z produkcją „M jak miłość” zdradza, że powrót Gonery do serialu jest bardzo prawdopodobny.

Zwłaszcza, że w grudniu ubiegłego roku do obsady lubianej telenoweli dołączyła właśnie Jolanta, która jest bardzo ceniona przez producentów.
źródło: pomponik.pl

Biografia Jolanty

Jolanta Fraszyńska (ur. 14 grudnia 1968 w Mysłowicach) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Dzieciństwo spędziła w Mysłowicach. Od szóstego roku życia występowała w zespole wokalno-tanecznym w domu kultury WSS “Społem”, później działała w kościelnej Oazie. Do wrocławskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej dostała się po ukończeniu Studium Wychowania Przedszkolnego[1]. W 1990 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną we Wrocławiu. W latach 1991–1998 pracowała w Teatrze Polskim we Wrocławiu. W 1998 przeniosła się do Teatru Dramatycznego w Warszawie. Zagrała w dwudziestu pięciu spektaklach Teatru Telewizji[2].

Na dużym ekranie zadebiutowała w roku 1991 rolą Ani w In flagranti Wojciecha Biedronia.

Od 6 września 2008 występowała w w programie Jak oni śpiewają, 28 września 2008 z powodów zdrowotnych zrezygnowała z udziału w show, zajęła tym samym 13. miejsce. Od września do listopada 2011 zasiadała w jury show Taniec z gwiazdami, zastępując tym samym Beatę Tyszkiewicz[3].

Życie prywatne
Ma dwie córki Nastazję (ur. 1990) z pierwszego małżeństwa z aktorem Robertem Gonerą oraz Anielę (ur. 12 maja 2004) z drugim mężem Grzegorzem Kuczeriszką, operatorem, z którym rozwiodła się wiosną 2010.

Aktorka była przez 2 lata ambasadorem Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej Forum przeciw depresji.

Jolanta Fraszyńska zdecydowała się na sesję w miesięczniku „Playboy Polska”, edycja z maja 1999. Jest również autorką jednej z bajek w tomie “Bajki gwiazd” (2005). Dostępna jest wersja drukowana oraz płyta, na którą aktorka nagrała ową bajkę[1].

Filmografia
Aktorka
1986: Budniokowie i inni
1989: Szklany dom − ciężarna córka mieszkanki kamienicy
1989: Powroty
1991: In flagranti − Ania, studentka doktora Nowaka
1992: Białe małżeństwo − Bianka
1992: Żegnaj Rockefeller − Julia Kuczmańska, dziewczyna Michała
1992: Enak − dziewczyna z komitetu wyborczego
1993: Wow (odc. 12 i 13)
1993: Pora na czarownice − Jola Markowska
1993: Łowca. Ostatnie starcie − psycholog Tereska, przyjaciółka Parviny
1993: Goodbye Rockefeller − Julia Kuczmańska, dziewczyna Michała
1995: Prowokator − urzędniczka na poczcie
1996: Maszyna zmian. Nowe przygody − Ewa (odc. 1)
1997: Królowa złodziei − Francoise
1997: Wojenna narzeczona − Ania, kelnerka w restauracji Dąbrowskiego (odc. 3 i 4)
1997: Boża podszewka − Elżutka Jurewicz, siostra Marysi
1998: Ekstradycja 3 − haker Ćma
1998: Sto minut wakacji − Danuta Milley
1999: Sto minut wakacji − Danuta Milley
1999: Kiler-ów 2-óch − Aldona Lipska
1999–2010: Na dobre i na złe − Monika Zybert-Jędras
1999: Ja, Malinowski − Eliza
2000: Dom − Jola, córka Ekstra-mocnego (odc. 24 i 25)
2001: Zostać miss − Katarzyna Wolska, reporterka radia “Stolica”
2001: Domek dla Julii − Julia
2001: Pieniądze to nie wszystko − Małgosia, sekretarka Turkota
2001: Cisza − przyjaciółka Mimi
2001: Kocham Klarę − aktorka Jola Kapuścińska (odc. 13)
2003: Zróbmy sobie wnuka − sprzedawczyni
2004: Ławeczka − Kasia
2005: Skazany na bluesa − Małgorzata “Gola” Riedel, żona Ryśka
2005: Pitbull − żona tirowca (odc. 4)
2005: Anioł Stróż − Beata, siostra Anny
2008: Niania − Sandra (odc. 109)
2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem − Anna Miłobędzka
2010–2011: Licencja na wychowanie − Roma Barańska
2012: Hotel 52 – Grażyna Jabłońska (odc. 54)
2012: Ja to mam szczęście – Wanda (odc. 34)
2012: Sęp – sędzia
2015: M jak miłość – Zuzanna Marszałek

Polski dubbing
2009: Esterhazy – Matka polskiej rodziny
2007: Pana Magorium cudowne emporium – Molly Mahoney
2005: Czerwony Kapturek – prawdziwa historia – Czerwony Kapturek
2000: Droga do El Dorado – Chel
1998: Rudolf czerwononosy Renifer – Fiołek
1998: Mulan – Fa Mulan
1995: Grający z talerza – Janka
2013: Ralph Demolka – Vandelopa von Cuks

Wybrane role teatralne
1991: Nasze miasto, spektakl dyplomowy – Emilka
1991: Ania z Zielonego wzgórza według Lucy Maud Montgomery – Ania
1992: Pułapka według Różewicza
1992: Płatonow według Czechowa – Sasza
1993: Płatonow – akt pominięty według Czechowa – Sasza
1994: Romeo i Julia – Julia
1997: Hedda Gabler według Ibsena – Pani Elvsted
1998: Niezidentyfikowane szczątki ludzkie według Frasera – Jerri
1999: Opera żebracza według Havla – Jeny
1999: Hamlet – Guildenstern
1999: Powrót Odysa według Wyspiańskiego
2001: Wymazywanie według Bernharda
2008: Ucho Van Gogha Fred Apka – Ona
2010: Fredro dla dorosłych mężów i żon według Aleksander Fredro

Teatr Telewizji
1992: Obcy bliscy według Gundmundura Steinssona – Marta
1992: Roberto Zucco – Dziewczynka
1993: Gyubal Wahazar – Świntusia Macabrescu
1999: Dybuk – Gitel
2006: Umarli ze Spoon River – Dora Williams
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Roberta

Robert Gonera (ur. 1 lutego 1969 w Sycowie) – polski aktor teatralny i filmowy.

W dzieciństwie mieszkał w Twardogórze. Absolwent I Liceum Ogólnokształcącego im. Juliusza Słowackiego w Oleśnicy. Wzorowy wychowanek.

W 1991 ukończył wrocławską PWST i obecnie czasem prowadzi tam warsztaty[1]. 21 czerwca 1991 zadebiutował w roli Motła Kamzoila w musicalu Skrzypek na dachu Jerry’ego Bocka, w reżyserii Jana Szurmieja na scenie Operetki Wrocławskiej.

Występował w teatrach wrocławskich: Operetce Wrocławskiej – obecnie Teatr Muzyczny Capitol (1991–1992), Teatrze Polskim (1992–1999), Teatrze Piosenki (2005) oraz w legnickim Teatrze im. Heleny Modrzejewskiej (2003–2004).

Znany szerzej z filmów Dług i Samowolka oraz z serialu M jak miłość.

Od września 2008 wraz z Katarzyną Glinką prowadził polską edycję teleturnieju Fort Boyard.
Życie prywatne

Do 1994 był mężem aktorki Jolanty Fraszyńskiej, z którą ma córkę Nastazję (ur. 1990). Od czerwca 2003 jego żoną była Karolina Wolska, z którą ma synów Teodora Józefa (ur. 2004) oraz Leonarda (ur. 2008). Byli małżeństwem do 2012[2].

Filmografia
1989: Marcowe migdały − Jacek Zybiga “Hefajstos”
1990: Zakład − Mariusz
1991: Trzy dni bez wyroku − “Bart”
1991: Kobieta na wojnie − Niemiec przyjmujący odbiorniki radiowe
1992: Aby do świtu… − Gruzin Koba (odc. 18)
1993: Obcy musi fruwać − polski skin w pociągu
1993: Pora na czarownice − kierowca żuka
1993: Samowolka − Robert Kowalski
1993: Wow (odc. 6)
1996: Gry uliczne − operator Witek
1996: Tajemnica Sagali − Gellin (odc. 10 i 11)
1997: Lata i dni − Wojtek
1997: Królowa złodziei − La Fleur
1998: Małżowina − gość
1998: Złotopolscy − Filip Marczuk, narzeczony Agaty (odc. 74, 75 i 78)
1998–1999: Życie jak poker − masażysta Wojtek
1999: Dług − Adam Borecki
1999: Policjanci − Czepel (odc. 1 i 10)
1999: Zabij ich wszystkich − Janusz
2000–2006 : M jak miłość − Jacek Milecki
2000: Nie ma zmiłuj − salesman Robert
2000: Sezon na leszcza − Stefan “Facet”
2000: Strefa ciszy − “Dziki”
2000−2007: Świat według Kiepskich −
agent Polder (odc. 74)
Gonera (odc. 148)
ksiądz Marek (odc. 278)
2001: Głośniej od bomb − Andrzej
2001: Marszałek Piłsudski − porucznik Dereń (odc. 6)
2001: Przedwiośnie − komisarz bolszewicki
2002: Przedwiośnie (serial) − komisarz bolszewicki
2002: Arche. Czyste zło − Robert “Goni”
2002: Dwie miłości − fotografik Marek Nowicki
2003–2004: Glina − nadkomisarz Jerzy Pawlak
2004: Krew z nosa − Sauron Rzeźnik
2004: Panienki − Benedykt “Benek” Mulak
2005: Droga Molly − policjant
2005: Homo Father − Karol Adamowicz
2005: Wieża − Bartek
2006: Jan Paweł II − Tadeusz
2006: Bezmiar sprawiedliwości − sędzia Wadecki
2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial) − sędzia Wadecki
2006: Dublerzy − Maks Wrona
2006: Dublerzy (serial) − Maks Wrona
2006: Oficerowie − Pierre “Kanibal” Devielle
2006: Palimpsest − Tomek Marmielewski
2007: Determinator − Piotr Skotnicki
2009: Rajskie klimaty − Dawid
2009: Złoty środek − Jarek Pokrzywa
2010: Nowa − Wiktor Kowal (odc. 1)
2010–2011: Licencja na wychowanie − Roman, brat Ryszarda
2010–2011: Pierwsza miłość − zakonnik Tomasz
2011: Wyjazd integracyjny − Ritchie
2011: Wygrany − ksiądz Andrzej
2011: Daas − Piasecki
2011: Czas honoru − major Dykow
2011–2012: Przepis na życie − Robert Jad, dziennikarz-krytyk kulinarny
2012: Big Love − jako Adam Jasny
2012: Hotel 52 − jako Hubert Perski (odc 78)
2013: Ojciec Mateusz − jako Wiktor Banach (odc 110)
2013: Prawo Agaty − jako Czerwiński, ojciec Ani (odc 40)
2014: Komisarz Alex − jako Ernest Barski (odc. 64)
2014: Na dobre i na złe − jako Sławek Solski (odc. 553)
2014: Lekarze − jako Maciej Małecki (odc. 61)
2015: Nie rób scen − jako Szymon (odc. 4)

Polski dubbing
1999: Muppety z kosmosu − Rico
2008: Alone in the Dark − Edward Carnby
2012: Złote krople − kapitan piratów

Nagrody
1994: Nagroda Plastyków Wrocławskich
1999: Najnowsze Kino Polskie – najlepsza rola męska za Dług
1999: Polska Nagroda Filmowa Orzeł – najlepsza rola męska za Dług
2003: Dolnośląski Brylant Roku – osobowość twórcza
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 334 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *