John Corbett i Bo Derek


corbett-derekJohn i Bo są związani od 2004 r.

Partnerzy:
Johna
Jill Demling
Brittany Daniel (2001-02)
Vanna White
Nathalie Cox
Bo
John Derek (76-98)

Biografia Johna
John Corbett, właściwie John Joseph Corbett Junior (ur. 9 maja 1961 w Wheeling, w stanie w Wirginii Zachodniej) – amerykański aktor telewizyjny i filmowy.
Dorastał w rodzinie rzymskokatolickiej Johna Josepha Corbetta Seniora. W 1979 roku ukończył szkołę średnią Wheeling Central High School w Wheeling. Zrezygnował z dalszej edukacji w Cerritos Junior College. W wieku 19 lat trafił na duży ekran w komedii Użyteczne przedmioty (Utilities, 1981). Pojawił się potem w jednym z odcinków serialu ABC Cudowne lata (The Wonder Years, 1988) jako Louis. Sławę zawdzięcza roli DJ Chrisa Stevensa w serialu CBS Przystanek Alaska (Northern Exposure, 1990-95), za którą zdobył nominację do nagrody Emmy (1992) i Złotego Globu (1993). Za postać Adama MacArthura w serialu sci-fi 20th Century Fox Przybysz (The Visitor, 1997-98) był nominowany do nagrody Saturna.
Po trzecioplanowych rolach w sensacyjnym filmie wojennym Lot Intrudera (Flight of the Intruder, 1991) z Willemem Dafoe, Rosanną Arquette i Bradem Johnsonem, westernie Tombstone (1993) z Kurtem Russellem, Valem Kilmerem i Joanną Pacułą, zabłysnął w komediach – Weselny blues (Wedding Bell Blues, 1996), Moje wielkie greckie wesele (My Big Fat Greek Wedding, 2002) w roli zaręczonego Iana Millera i Mama na obcasach (Raising Helen, 2004) jako pastor Dan Parker. Rola Aidana Shaw, partnera głównej bohaterki granej przez Sarah Jessica Parker w serialu HBO Seks w wielkim mieście (Sex and The City, 2000-2003), przyniosła mu drugą nominację do Złotego Globu (2002).

Życie prywatne
Spotykał się z modelką Nathalie Cox (2000), redaktorką magazynu Vogue Jill Demling (2001) i gospodarzem programów rozrywkowych Vanna White. Od 2004 roku związany z Bo Derek.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Filmografia
2010 Ramona i Beezus – Ramona and Beezus – Robert Quimby
2010  Seks w wielkim mieście 2 Sex and the City 2 Aidan Shaw
2010  November Christmas  Tom Marks
2009 Nie cierpię walentynek I Hate Valentine’s Day Greg
2009  Kochanie, jestem w ciąży! Baby on Board Danny
2008 Królowie ulicy Street Kings Detektyw Dante Demille
2008  Granice miłości Burning Plain, The John
2007 Posłańcy Messengers, The Burwell Rollins
2007  Nora Roberts – Niebo Montany Montana Sky Ben
2006 Kraina marzeń Dreamland Henry
2005 Ponad niebem – Bigger Than the Sky –  Michael Degan/Christian
2005  W poszukiwaniu sprawiedliwości – Hunt for Justice –  Kpt. John Tanner
2004 Zabójcza blondynka – Elvis Has Left the Building – Miles Taylor
2004  Mama na obcasach – Raising Helen- Pastor Dan Parker
2004  Szansa na sukces -Raise Your Voice- Pan Torvald
2003 My Dinner with Jimi – Henry Diltz
2002 Moje wielkie greckie wesele -My Big Fat Greek Wedding-za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Aktor – Ian Miller
2001 Igraszki losu -Serendipity- Lars Hammond
2001  Powrót renifera -Prancer Returns- Tom Sullivan
2000 Prywatne kłamstwa -Private Lies- David
2000  Danie dnia -Dinner Rush- Ken
2000  Otchłań -On Hostile Ground- Matt Andrews
2000  Rocky Times
1999 Desperatki -Desperate But Not Serious- Jonathan
1998 Mordercze słońce -Sky’s On Fire, The- Evan Thorne
1998  Kroniki Ozyrysa -Warlord: Battle for the Galaxy, The- Justin Thorpe
1997 Wulkan -Volcano- Norman Calder
1996 Weselny blues -Wedding Bell Blues- Cary Maynard Philco
1996  Morderstwo Morrisonów -Morrison Murders, The- Walker Morrison
1996  Nie oglądaj się za siebie -Don’t Look Back- Morgan
1996  Niewinne ofiary -Innocent Victims- Tim Hennis
1993 Tombstone – Barnes
1991 Lot “Intrudera” -Flight of the Intruder- Duży Augie
1981 Utilities – Reporter #1

seriale
aktor Tytuł w roli
2009 Wszystkie wcielenia Tary -United States of Tara- Max Gregson
2003 Lucky – Michael ‘Lucky’ Linkletter
2001-2004 Chris Isaak Show, The – Teddy -(gościnnie)
1999 Policyjna odznaka -To Serve and Protect- Brad
1998-2004 Seks w wielkim mieście -Sex and the City-za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Złoty Glob – Aidan Shaw
1997-1998 Przybysz -Visitor, The-za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Saturn – Adam MacArthur
1990-1995 Przystanek Alaska -Northern Exposure- za tę rolę otrzymał nominację do nagrody Złoty Glob oraz 2 inne nominacje – Chris Stevens
1988-1993 Cudowne lata -Wonder Years, The- Louis (gościnnie)

nagrody(6)
nominacje: 6
Złote Globy
nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2002 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu, miniserialu lub filmie telewizyjnym -Seks w wielkim mieście, 1998
1993 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu, miniserialu lub filmie telewizyjnym -Przystanek Alaska, 1990

Emmy
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1992 nominacja Emmy Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu dramatycznym -Przystanek Alaska, 1990

Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2003 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski -Moje wielkie greckie wesele, 2002
1995 nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym -Przystanek Alaska, 1990

Saturny
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1998 nominacja Saturn Najlepszy aktor telewizyjny -Przybysz, 1997

ciekawostki
– Ma metr 1.96 wzrostu.
– Ma licencje fryzjera.
– W 2003 roku zajął 1 miejsce w plebiscycie zorganizowanym przez magazyn “Star” na najlepsze partie do wzięcia (wśród panów).
– Jest także piosenkarzem, swoją debiutancką płytę wydał w 2005 roku.
– Przez sześć lat pracował w hucie stali do momentu, kiedy uraz kręgosłupa zmusił go do poszukania sobie innego zajęcia. Zdecydował się wtedy na kurs aktorstwa dramatycznego na Uniwersytecie Los Angeles.
– Swoją partnerkę, Bo Derek poznał na randce w ciemno.

Biografia  Bo

Bo Derek, właściwie Mary Cathleen Collins (ur. 20 listopada 1956 roku na Long Beach, w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka i modelka.
Ma pochodzenie irlandzkie, niemieckie, holenderskie i walijskie. Urodzona w rodzinie rzymskokatolickiej sprzedawcy katamaranów firmy Hobie Cat Paula Collinsa i kosmetyczki Normy, dorastała z dwiema siostrami – Kerry i Kelly oraz bratem Colinem, basistą Camel. W 1969 roku jej rodzice rozwiedli się, matka wyszła ponownie za mąż za kaskadera i aktora Bobby’ego Bassa. Po ukończeniu szkoły średniej Narbonne High School w Harbor City w stanie Kalifornia, w 1974 roku poznała starszego od niej o 30 lat reżysera Johna Dereka, który rozwiódł się z aktorką Lindą Evans i 10 czerwca 1976 roku ożenił się z Bo.
Jej pierwszym występem na dużym ekranie był thriller Orka (Orca, 1977). Kolejna rola Jenny, obiektu fascynacji seksualnej głównego bohatera w komedii romantycznej Blake’a Edwardsa Dziesiątka (10, 1979) została nominowana do nagrody Złotego Globu dla nowej gwiazdy. Pojawiła się potem u boku Shirley MacLaine i Anthony’ego Hopkinsa w melodramacie Zmiana pór roku (A Change of Seasons, 1980).
Jej karierą ekranową zaczął kierować mąż John Derek, powierzając jej rolę Jane Parker w swoim filmie sensacyjno-przygodowym Tarzan – człowiek małpa (Tarzan, the Ape Man, 1981), który zebrał fatalne recenzje, pięć nominacji do antynagrody Złotej Maliny, a Bo przyniósł Złotą Malinę dla najgorszej aktorki. Grażyna Stachówna, pisząc o tym filmie, stwierdziła, że W tej wersji ważniejsza od Tarzana okazała się Jane, grana przez Bo Derek, której nagość zdominowała film[1].
Potem zagrała główną postać Anastazji w drugiej produkcji męża, dramacie Fantazje (Fantasies, 1981). Następny występ w melodramacie soft-core Johna Dereka Bolero (1984) otrzymał sześć Złotych Malin (w tym dla najgorszej aktorki), a ostatnia produkcja fantasy Dereka Duchy tego nie robią (Ghosts Can’t Do It, 1990) zebrała cztery Złote Maliny (m.in. dla najgorszej aktorki). W 1990 roku przyznano jej jeszcze jedną Złotą Malinę dla najgorszej aktorki dekady.
Występowała później na małym ekranie, m.in. w sitcomie ABC Oni, ona i pizzeria (Two Guys, a Girl and a Pizza Place, 2001), serialu CBS Siódme niebo (7th Heaven, 2003-2005) jako pani Kinkirk oraz serialu 20th Century Fox Dom mody (Fashion House, 2006) w roli bezlitosnej potężnej kobiety interesu i właścicielki domu mody Marii Gianni.

Filmografia
1977: Orka – Wieloryb zabójca (Orca) jako Annie Nolan
1979: Dziesiątka jako Jenny
1980: Zmiana pór roku (A Change of Seasons) jako Lindsey Rutledge
1981: Fantazje (Fantasies) jako Kathleen Collins
1981: Tarzan – człowiek małpa (Tarzan, the Ape Man) jako Jane
1984: Bolero jako Linda MacGillivery
1990: Duchy tego nie robią (Ghosts Can’t Do It) jako Katie O’Dare Scott
1992: Gorąca czekolada (Hot Chocolate) jako BJ Cassidy
1993: Kobieta pożądana (Woman of Desire) jako Christina Ford
1994: Zabójcza intryga (Shattered Image) jako Helen Allgood
1995: Tomcio Grubasek (Tommy Boy) jako Beverly
1998: Wind on Water jako Ciel Connolly
1999: The Drew Carey Show jako Bo Derek (1 odcinek)
2000: Horror 101 jako Pani James
2000: W szponach lęku (Frozen with Fear) jako Katherine Sullivan
2000: Sprawy rodzinne 2 (Family Law) jako Camille Weller (1 odcinek)
2000: Królowa miecza (Queen of Swords) jako Mary Rose (1 odcinek)
2000: Morderstwo na festiwalu w Cannes (Murder at the Cannes Film Festival) jako Thada Pryce
2001: Nielegalny spadek (Sunstorm) jako Victoria Warren
2001: Life in the Balance jako Kathryn Garr
2001: Oni, ona i pizzeria (Two Guys, a Girl and a Pizza Place) jako Susan Bergen (3 odcinki)
2002: Mistrz kamuflażu (The Master of Disguise) jako gra siebie
2003: Raperzy z Malibu (Malibu’s Most Wanted) jako Pani Bess Gluckman
2003: Lucky jako Joan (1 odcinek)
2003-2005: Siódme niebo (7th Heaven) jako Pani Kinkirk (3 odcinki)
2004: Konkwistador (Crusader) jako Nicola Markham
2005: Still Standing jako Pani Rose Grundy (1 odcinek)
2006: Fashion House: Kobiety na krawędzi (Fashion House) jako Maria Gianni (40 odcinków)
2010: Highland Park jako Destiny

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody
Złote Globy
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1980 nominacja Złoty Glob Najbardziej obiecująca nowa aktorka -10, 1979

ciekawostki
– Ma 160 cm wzrostu.
– Była pierwszą kandydatką do głównej roli w drugiej wersji “Kinga Konga” z 1976. Po odrzuceniu przez nią oferty producenci zaangażowali do filmu Jessikę Lange.
– Ma trójkę młodszego rodzeństwa – brata i dwie siostry.
– Jej ojczymem był aktor Bobby Bass.
– W swojej autobiografii wyznała iż proponowano jej tytułową rolę w filmie “Sheena – Królowa dżungli” [1984], jednak odrzuciła tę ofertę, ponieważ była zajęta pracą nad innym projektem. Ostatecznie rola przypadła w udziale Tanyi Roberts.
– Była pierwszą aktorką której zaproponowano rolę Jane Spencer w filmie “Naga broń: Z akt Wydziału Specjalnego” [1988], jednak odrzucił tę ofertę. Ostatecznie angaż otrzymała Priscilla Presley.
– W 1979 roku została umieszczona na prestiżowej liście “12 najbardziej obiecujących aktorów”, którą co roku ogłasza w “Screen World” znany amerykański krytyk John Willis.
– W 1982 r. znalazła się w pierwszej dziesiątce (na miejscu 8) “Giełdy Gwiazd” – listy najbardziej kasowych gwiazd sporządzanej co roku przez Stowarzyszenie Amerykańskich Właścicieli Kin.
– U progu hollywoodzkiej kariery brała udział w przesłuchaniach do roli nieletniej prostytutki Iris w filmie Martina Scorsese – “Taksówkarz” [1976], która ostatecznie przypadła w udziale czternastoletniej wówczas Jodie Foster.
– W czołówce filmu “10” [1979] Derek została wymieniona jest jako absolutna debiutantka, mimo iż 2 lata wcześniej grała jedną z głównych ról w thrillerze “Orka” [1977].
– Była jedną z kandydatek do roli Jade Butterfield w filmie Franco Zeffirelli – “Niekończąca się miłość” [1981], która ostatecznie przypadła w udziale Brooke Shields.
– Rozważano jej kandydaturę przy obsadzaniu roli Violet w filmie Louisa Malle – “Ślicznotka” [1978], jednak ostatecznie zaangażowano dwunastoletnią wówczas Brooke Shields.
– Pierwotnie to ona miała zagrać rolę Brendy w filmie Danny’ego Steinmanna – “Dzikie ulice” [1984], jednak ostatecznie wycofała się z projektu. Jej miejsce zajęła Linda Blair.
– Brała udział w przesłuchaniach do roli Vivian Ward w wielkim przeboju lat 90-tych – “Pretty Woman” [1990], która ostatecznie przypadła w udziale Julii Roberts.

(Odwiedzono 516 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *