Joanna Kurowska: Nie żyje jej mąż


kurowska-swiatkiewiczSerwis sportowy TVP poinformował o śmierci Grzegorza Świątkiewicza (55 l.). Dziennikarz był mężem aktorki Joanny Kurowskiej (49 l.).

W życiu Kurowskiej nastały trudne chwile.

Jak donoszą media, zmarł jej mąż, dziennikarz TVP Grzegorz Świątkiewicz.

Mężczyzna osierocił nastoletnią córkę Zosię.

“W wieku 55 lat zmarł Grzegorz Świątkiewicz, dziennikarz redakcji sportowej Telewizji Polskiej, z którą związany był przez 30 lat.

Był jednym z tych, którzy przeszli przez wszystkie szczeble pracy dziennikarskiej.

Przygotowywał serwisy informacyjne, pracował również przy transmisjach TVP z największych sportowych imprez.

Oprócz tego tworzył reportaże i filmy dokumentalne o tematyce sportowej.

Za te ostatnie był wielokrotnie nagradzany na rozmaitych festiwalach” – czytamy na stronie serwisu sportowego TVP.

Świątkiewicz w przeszłości był mężem Katarzyny Dowbor.
źródło: pomponik.pl

Biografia Joanny

Joanna Kurowska, właśc. Katarzyna Kurowska (ur. 25 listopada 1964 w Gdyni) – polska aktorka.
Od urodzenia mieszkała w Rumi. Absolwentka Szkoły Podstawowej nr 1, Liceum Ogólnokształcącego w Wejherowie, Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi (1988). Aktorka Teatru Nowego w Warszawie (1988–1994), sukcesy odnosiła na scenach m.in. teatrów Ateneum, Na Woli, Rampa, Studio. Znana z roli Jagody w serialu telewizyjnym Czterdziestolatek 20 lat później (1993) i Jadzi Graczyk z serialu Graczykowie. W roku 2000 brała udział w Zjeździe Kaszubów w Helu, reprezentując Rumię. Często występuje też jako wokalistka. W 1987 roku wygrała Przegląd Piosenki Aktorskiej. Ma na swoim koncie duety między innymi z Wojciechem Mannem, Moniką Gruszczyńską, Maciejem Miecznikowskim i Michałem Koterskim. Ma córkę Zosię urodzoną w 2001 r.

Była lektorem w programie Fat Killers. Zabójcy tłuszczu emitowanym od 7 września 2013 roku do 9 listopada 2013 na antenie Telewizji Polsat. Był to program mający tylko jedną edycję.

Programy rozrywkowe
Rozmowy w toku – aktorka bierze regularny udział w programie, goszcząc w odcinkach z tzw. serii Babiniec, w których wraz z Beatą Tyszkiewicz, Joanną Bartel i Martą Mandaryną Wiśniewską doradzają kobietom w sprawach damsko-męskich.

Jak oni śpiewają – w marcu 2008 roku aktorka brała udział w trzeciej edycji programu, z którego odpadła w drugim odcinku, zajmując ostatnie, 13 miejsce.

Filmografia
2014: Antyterapia, jako Lonia
2013: Klan, jako fryzjerka (pani Lutka)
2012: Prawo Agaty, jako Ewa Bartosik (odc. 9)
2012: Piąty stadion, jako znajoma pana z amnezją (odc.13)
2010: Śniadanie do łóżka, jako kierowniczka restauracji
2010: Milion dolarów, jako kierowniczka oddziału banku
od 2007: Świat według Kiepskich, jako Grażynka
2008-2009: Rodzina zastępcza, jako Krystyna Kercz, teściowa Elizy
2008: Agentki, jako klientka, występ gościnny.
2008: Tamagotchi
2008: 39 i pół, występ gościnny jako Bacha
2008: Teraz albo nigdy!, jako kobieta w klubie (odc. 9)
2008: Magda M., jako Dagmara Zalewska, występ gościnny.
2007: I kto tu rządzi?, występ gościnny.
2007: Biuro kryminalne, jako Dagmara, występ gościnny.
2005: Przybyli ułani…, jako Irena, pielęgniarka.
2005: Niania, jako Paula, występ gościnny.
2004: Dziki, jako Renata, żona „Ptasiora”.
2004-2006: Bulionerzy, jako prezes Helena Adamska.
2004-2006: Pensjonat pod Różą, jako Marlena Szumilewicz.
2004-2006: Pierwsza miłość, jako pani Halinka Raczkiewicz, wykładowca z uczelni Majki.
2003: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście, jako Mariolka, występ gościnny.
2003: Na Wspólnej jako Krystyna Michalska
2003: Tygrysy Europy 2 jako Krystyna Broda
2003: Fala zbrodni jako Maria Zadrzyk-Borowska (odc.4) (gościnnie)
2002: Wszyscy święci jako żona Zenona Kotarby
2002: Dzień świra jako Kobieta ze sklepu, „ciumkająca”
2002-2003: Psie serce jako Alicja
2002: Jest sprawa… jako nauczycielka Mariola Łącka
2002-2004 Graczykowie, czyli Buła i spóła jako Jadwiga Graczyk
2001: Córa marnotrawna jako Jadwisia z Wąchocka, miss mokrego podkoszulka
2000: Titan – Nowa Ziemia jako Stith (polski dubbing)
2000: Skarb sekretarza jako Mariola Łącka
2000: Wielkie rzeczy: Gra jako Alinka, bratowa Jerzego
2000: Plebania jako Żona Korońskiego (gościnnie)
2000: 13 posterunek 2 jako dziennikarka Mirella Ciapara (gościnnie)
1999: Tygrysy Europy jako Krystyna Broda
1999-2008: Świat według Kiepskich regularne występy gościnne.
1999-2002: Graczykowie, czyli jako Jadwiga Graczyk
1999: Dług jako Ania, ciężarna leżąca w szpitalu wspólnie z Basią
1999: Badziewiakowie jako Halina Badziewiak
1999 Na dobre i na złe jako Jagoda, żona Pawła (gościnnie)
1999: Wszystkie pieniądze świata jako Weronka (gościnnie)
1997-1998: 13 posterunek jako dziennikarka Mirella Ciapara (gościnnie)
1997: Kroniki domowe jako Kulka
1996: Bar Atlantic jako „Misiowa”
1995: Bezdroża serca i umysłu jako Pani de Mongennes
1995: Ekstradycja jako Żona Cyrka
1994: Komedia małżeńska jako Sprzedawczyni, była żona Remka
1993: Czterdziestolatek – dwadzieścia lat później jako Jagoda Karwowska-Bonnet
1993-1994: Zespół adwokacki jako Sekretarka naczelnika więzienia (gościnnie)
1990: W piątą stronę świata
1988: It’s my erotic life
1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera jako Dziewczyna z oberży
1988-1990: W labiryncie jako Nauczycielka Piotrka Racewicza (gościnnie)
1987: Ucieczka z miejsc ukochanych jako Rózia, kochanka Szczepana
1987: Magia kina
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 1 085 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.