Jim Parsons oświadczył się Toddowi Spiewakowi

parsons-spiewakJim Parsons zdobył ogromną popularność dzięki roli Sheldona Coopera w hitowym serialu stacji CBS, Big bang theory. Neurotyczny geniusz jest najbardziej wyrazistą z postaci, a jego wizerunek przylgnął do aktora również prywatnie. Ostatnio Parsonsowi, Kaley Cuoco i Johnny’emu Galeckiemu udało się wywalczyć ogromną podwyżkę – każde z nich będzie dostawało teraz aż milion dolarów za jeden odcinek serialu…

I to ponoć właśnie podwyżka przekonała 41-letniego gwiazdora do zmian w życiu osobistym. Postanowił oświadczyć się swojemu wieloletniemu partnerowi, 37-letniemu Toddowi Spiewakowi. Panowie są parą od 12 lat.

Przypomnijmy, że chociaż w “branży” od lat nie było to tajemnicą, Parsons dokonał oficjalnego coming outu dopiero w 2012 roku.
źródło: pudelek.pl

Wideo – Jim Parsons i Todd Spiewak

Biografia Jima

Jim Parsons (ur. 24 marca 1973 w Houston) – amerykański aktor.
Urodził się 24 marca 1973 roku i wychował w Houston w Teksasie, obecnie mieszka w Brooklynie w Nowym Jorku.
W 1991 roku ukończył liceum Klein Oak w Houston, następnie Uniwersytet w Houston z tytułem Bachelor of Arts w dziedzinie teatru. Podczas studiów współtworzył grupę teatralną Infernal Bridegroom Productions. Uczestniczył w wystawieniu między innymi Endgame, Guys and Dolls oraz The Balcony[potrzebne źródło].

Kariera telewizyjna Jima Parsonsa rozpoczęła się od roli Roba Holbrooka w serialu Potyczki Amy i gościnnego występu w serialu Ed. Filmy fabularne z jego udziałem to Powrót do Garden State, Co jest grane, On the Road with Judas, Gardener of Eden, Dwa światy oraz Szkoła dla drani.

Parsons uwielbia grać na pianinie. Jego hobby jest oglądanie rozgrywek sportowych, szczególnie tenisa, baseballu i koszykówki[potrzebne źródło].

Dr Sheldon Cooper (postać z serialu komediowego Teoria wielkiego podrywu), jego najbardziej znane ekranowe wcielenie, jest posiadaczem licznych tytułów uniwersyteckich, przekonanym o swoim geniuszu i wyjątkowości, przy czym całkowicie pozbawionym inteligencji emocjonalnej. Jego niezliczone dziwactwa uprzykrzają życie każdemu, w szczególności jego serialowemu współlokatorowi Leonardowi.

23 maja 2012 gazeta New York Times podała, iż Jim Parsons jest homoseksualistą i od 10 lat żyje w związku z Toddem Spiewakiem[1].

Teatr
The Balcony
The Cherrry Orchard (1994) …. Yasha, a young man servant (Infernal Bridgroom Theatre)
Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (1994) …. Rosencrantz
La Ronde (1995)
Endgame (1995) …. Clov
Guys and Dolls (1996) …. Rusty Charlie
Eddie Goes to Poetry City (1996) …. Eddie (New York Theatre)
Jack and the Future Is In Eggs (1996) …. Father Jack
Woyzeck (1996) …. Doctor / Horse’s Head
Chilli Queen (1997) …. Buddy
Camino Real (1997) …. Baron (Infernal Bridegroom Theatre)
Last Rites (1997) …. Tiger Clean
Threepenny Opera (1998) …. MacHeath
Bellow The Bell (1998) …. Dobbitt
In the Jungle of the Cities (1998) …. J. Finnay
Tamalalia 3: The Coctail Party (1998) …. Psychotic psychiatrist
King Ubu is King (1998) …. Tom, Mister Nice Guy
Marie and Bruce (1999) …. Herb / Fred / Waiter
What Happened Was (2002) …. Jackie (The Paradise Theatre)
The Castle (2002) …. Jeremiah (New York Theatre)
Tartuffe (2002) …. Valère (La Jolla Playhouse)
The Love for Three Oranges (Gozzi) (2004) …. Prince Tartaglia (La Jolla Playhouse)
The Normal Heart (2011) …. Tommy Boatwright (John Golden Theatre)
Harvey (2012) …. Elwood Dowd (Studio 54)

Filmografia
2002 – Ed jako Chet (gościnnie)
2003 – Happy End jako Asystent
2004 – Powrót do Garden State (Garden State) jako Tim
2004 – Why Blitt?
2004 – Taste jako Kris
2004-2005 – Potyczki Amy (Judging Amy) jako Rob Holbrook
2005 – Nowy, lepszy świat (The Great New Wonderful) jako Justin
2005 – Co jest grane (Heights) jako Oliver
2006 – Szkoła dla drani (School for Scoundrels) jako Kolega z klasy
2006 – Dwa światy (10 Items or Less) jako Recepcjonista
2007 – On the Road with Judas
2007 – Gardener of Eden jako Spim
2007-2013 – Teoria wielkiego podrywu (The Big Bang Theory) jako Sheldon Cooper
2011 – iCarly jako Caleb (gościnnie)
2011 – Muppety jako ludzkie alter ego Waltera
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Todda

Todd Spiewak jest pochodzenia polskiego.

(Odwiedzono 320 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *