Jensen Ackles i Joanna Krupa

ackles-krupaJensen i Joanna byli parą od 2003 do 2005 r.

Partnerzy:
Jensena
Jessica Simpson 1998
Joanna Krupa 2003-05
Danneel Ackles 2006 do dzisiaj
ślub 15 05 2010
Joanny
Jensen Ackles 2003-05
Romain Zago 2007-12
Christian Slater 2010

 

 

 

Biografia Jensena

Jensen Ross Ackles (ur. 1 marca 1978 roku w Dallas, w stanie Teksas) – amerykański aktor.
Ma korzenie irlandzkie, angielskie i szkockie. Przyszedł na świat jako młodszy syn i drugie z trojga dzieci aktora Alana Rogera Acklesa i Donny Joan Shaffer.
Ma starszego brata Joshuę (ur. 1975) i młodszą siostrę Mackenzie (ur. 1985). Mając cztery lata był modelem ubranek dziecięcych. Ukończył Dartmouth Elementary School (1990), Apollo Junior High School (1993) i Lloyd V. Berkner High School w Richardson, w stanie Teksas (1996). Jego pasją stała się gra w baseball i lacrosse. Planował studiować rehabilitację i fizjoterapię na Texas Tech University, zanim przeprowadził się do Los Angeles i został aktorem. Podjął pracę jako model. Od 15 maja 2010 mąż Danneel Harris − amerykańskiej aktorki.
Po gościnnym udziale w serialach, m.in. Siódme Niebo (7th Heaven, 1996), otrzymał rolę Erica Romana Brady’ego w operze mydlanej NBC Dni naszego życia (Days of Our Lives, 1997-2000). Za tę postać odebrał w 1998 roku nagrodę Opera Digest oraz w latach 1998-2000 był trzykrotnie nominowany do nagrody Daytime Emmy. Pojawił się w telewizyjnym dramacie biograficznym CBS Blondynka (Blonde, 2001) o życiu Marilyn Monroe. W serialu Cień anioła (Dark Angel, 2001–2002) wystąpił najpierw w roli Bena/X5-493, psychopatycznego seryjnego mordercy, brata Max/X5-452 (Jessica Alba), a potem jako brat bliźniak Bena/X5-493 – Alec/X5-494. Następnie zagrał w serialach: Jezioro marzeń (Dawson’s Creek, 2002–2003), Tajemnice Smallville (Smallville, 2004–2005) i Nie z tego świata (Supernatural, 2005–????) jako Dean Winchester, brat Sama (Jared Padalecki), wychowywany w atmosferze niesamowitości.

Filmografia
filmy kinowe
2010: Batman: Under The Red Hood jako Red Hood
2009: Krwawe walentynki 3D (My Bloody Valentine 3D) jako Tom
2007: Ten Inch Hero jako Priestly
2005: Pożarci (Devour) jako Jake
2004: The Plight of Clownana jako Handsome HollJensen

filmy TV
2001: Blondynka (Blonde) jako Eddie G

seriale TV
2005-????: Nie z tego świata (Supernatural) jako Dean Winchester
2004-2005: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Jason Teague
2003-2004: Still Life jako Max Morgan
2002-2003: Jezioro marzeń (Dawson’s Creek) jako C.J.
2001-2002: Cień anioła (Dark Angel) jako Alec/X5-494
2001: Cień anioła (Dark Angel) jako Ben/X5-493
1997-2000: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Eric Roman Brady
1997: Cybill jako David
1996: Sweet Valley High jako Brad
1996: Siódme Niebo (7th Heaven) jako dzieciak 9 Halloweeen
1996: Pan Rhodes (Mr. Rhodes) jako Malcolm
1996: Wishbone jako Michael Duss

ciekawostki(15)
– Ma brata – Joshue, w przybliżeniu 3 lata starszego oraz jedną siostrę Mackenzie, w przybliżeniu siedem lat młodszą.
– Ma 185 cm wzrostu.
– Miał zagrać w filmie “Ten pierwszy raz”, jednak nie mógł tego pogodzić z grą w “Dniach naszego życia”.
– Gdyby Tom Welling z jakiś powodów nie mógł zagrać roli Clarka Kenta w “Tajemnicach Smallville”, to miał go zastąpić Jensen. Ostatecznie pojawił się jako chłopak Lany w 4 sezonie.
– Proponowano mu rolę chłopaka Elizy Dushku w filmie “Tru Calling”, lecz ostatecznie wybrał rolę w serialu “Tajemnice SmallvilleTajemnice Smallville”.
– Wystąpił w reklamach takich firm jak Nabisco, Wal-Mart czy Radio Shack.
– W filmie “Pożarci” zagrał ze swoim ojcem Alan’em Ackles’em.
– Jensen zaczynał swoją przygodę z modelingiem kiedy miał zaledwie 2 lata.
– Jensen i jego kolega z planu serialu “Supernatural” znaleźli się na liście “Sexiest Ghostbusters” magazynu People w 2005 roku.
– Jensen ukończył szkołę Dartmouth Elementary w 1987 roku; szkołę średnią Apollo Junior High School w Richardson w Teksasie w 1993 roku; szkołę L. V. Berkner High School w 1996 w Richardson w Teksasie.
– Podczas castingu do ”Supernatural” wybrano go do roli Sama, jednak kiedy twórcy poznali Jareda Padaleckiego zmienili zdanie. Ostatecznie to Jared wcielił się w postać Sama, a Jensen w Deana.
– Ubiegał się o rolę Antona w filmie “Parnassus”. Ostatecznie otrzymał ją Andrew Garfield.
– Przyszedł na świat jako młodszy syn i drugie z trojga dzieci aktora Alana Rogera Acklesa i Donny Joan Shaffer.
– Zaśpiewał w chórkach na dwu płytach swojego przyjaciela Steve’a Carlsona. Były to albumy “Spot in the Corner” i “Rollin’ On”.
– Był brany pod uwagę do głównej roli w filmie “Captain America: The First Avenger”. Ostatecznie otrzymał ją Chris Evans.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Joanny

Joanna Krupa (ur. 23 kwietnia 1979 w Warszawie) – polska modelka i aktorka mieszkająca w USA.
Gdy miała pięć lat, matka zabrała ją ze sobą, przeprowadzając się do Chicago. W wieku kilkunastu lat wyjechała do Los Angeles, gdzie rozpoczęła karierę modelki i fotomodelki. Zagrała również epizodyczne role w amerykańskich filmach.
Jej zdjęcia prezentowały magazyny: “Playboy”, “CKM”, “FHM”, “GQ”, “Personal”, “Inside Sport”, “Stuff”, “Steppin Out”, “Teeze” i “Maxim”. Czterokrotnie pozowała do polskiej edycji “CKM” (maj 2001, czerwiec 2006, sierpień 2007, październik 2008). W 2004 pozowała do belgijskiej edycji “Maxima”, w 2008 do niemieckiej edycji “Maxima”, w 2009 do edycji amerykańskiej “Maxima”. W lipcu 2005 pojawiła się na okładce amerykańskiego “Playboya”, w sierpniu 2005 pozowała dla polskiej edycji “Playboya” (nr 152).
W latach 2005, 2006 i 2007 zajęła odpowiednio 78., 61. i 66. miejsce w zestawieniu miesięcznika “Maxim” 100 najgorętszych kobiet. W 2007, według magazynu “Playboy”, znalazła się wśród 25 najbardziej seksownych kobiet świata. W lipcu 2008 z okazji 10-lecia magazynu CKM, wśród dziesięciu najseksowniejszych Polek wybranych przez czytelników, zajęła 3. miejsce. Niemiecki magazyn Maxim wybrał ją na “kobietę roku 2004”. Razem z siostrą Martą była “Miss Howard TV” grudnia 2007 w Howard TV i The Howard Stern Show.
Działa na rzecz praw zwierząt i związana jest z organizacją People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Brała udział w zorganizowanej przez tę organizację akcji przeciwko torturowaniu zwierząt futerkowych.

Telewizja programy rozrywkowe
2011: Uwaga! odc pt. Ktoś więcej niż top modelka – bohaterka reportażu
2010: Top Model. Zostań modelką – jurorka w programie
2009: Dancing with the Stars – uczestniczka programu
2009-2010: Dzień Dobry TVN – wystąpiła gościnnie w programie

Filmografia
Planeta małp (2001) (Planet of the Apes) jako przyjaciółka na przyjęciu Leo (2001)
The Man Show jako Tancerka Juggy (2002-2003)
Las Vegas gościnnie jako Nicole (2003)
Max Havoc: Curse of the Dragon jako Jane (2004)
Ripple Effect jako Victoria (2006)
The Dog Problem jako Taffy (2006)
Sorority Asylum (2006)
Skinner Box jako Samantha (2007)
Six days in paradise (2008)
Underground Comedy 2011 (2011)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 2 355 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *