Jennifer Morrison i Sebastian Stan

morrison-stanJennifer i Sebastian są parą od 2012 r.

Partnerzy:
Jennifer
Jesse Spencer 2004-07
zaręczyny 23 12 2006
Amaury Nolasco 2009-12
Sebastian Stan 2012 do dzisiaj
Sebastiana
Leighton Meester 2008-10
Dianna Agron 2011-12
Jennifer Morrison 2012 do dzisiaj

 

Biografia Jennifer
Jennifer Marie Morrison (ur. 12 kwietnia 1979 r. w Chicago, Illinois, USA) – amerykańska aktorka, modelka i producent filmowy. Największą popularność zdobyła grając dr Allison Cameron w serialu Dr House amerykańskiej stacji FOX. Była zaręczona z Jessem Spencerem, odtwórcą roli dr. Roberta Chase’a w serialu Dr House. Obecnie występuje na Broadwayu.
Córka Davida i Judy Morrisonów, starsza siostra Julie i Daniela. Będąc dzieckiem pojawiała się w reklamach, a aktorskiej inicjacji doświadczyła w wieku piętnastu lat, kiedy to wcieliła się w filmową córkę Sharon Stone i Richarda Gere’a w filmie Na rozstaju (Intersection, 1994). Uczęszczała do liceum Prospect High School w Illinois, gdzie śpiewała w chórze, grała na klarnecie w orkiestrze maszerującej i zajmowała się cheerleadingiem. W 1997 roku rozpoczęła studia na Loyola University Chicago, a po ich ukończeniu, trzy lata później, przeprowadziła się do Los Angeles, gdzie rozpoczęła karierą aktorską.
Jeszcze w trakcie studiów wystąpiła w niewielkiej roli Samanthy Kozac w thrillerze Opętanie (Stir of Echoes, 1999), w którym partnerowała Kevinowi Baconowi. Pierwszą główną rolę odegrała w slasherze Ulice strachu II: Ostatnia odsłona (Urban Legends: Final Cut, 2000). Jennifer wcieliła się w tym filmie w postać studentki wydziału reżyserii Amy Mayfield, która jest prześladowana przez psychopatycznego mordercę, grasującego na kampusie uniwersyteckim. Od tej pory Jennifer występowała w serialach telewizyjnych i w efekcie otrzymała rolę w serialu stacji FOX Dr. House (House, M.D.), za którą – wraz z innymi członkami obsady – otrzymała nominację do nagrody Screen Actors Guild Award.
Na planie poznała aktora Jesse’go Spencera. W 2006 roku aktorzy zagrali we współprodukowanym przez Jennifer filmie Flourish. 23 grudnia 2006 roku Spencer oświadczył się Jennifer na wieży Eiffela w Paryżu, lecz już 15 sierpnia następnego roku para odwołała zaręczyny.

Filmografia
Rok Tytuł Rola Uwagi
2011 Wojownik Tess Conlon
2011 Dawno, dawno temu Emma Swan
2010 Jak poznałem waszą matkę Zoey
2009 Star Trek Winona Kirk
2008 Table for Three Leslie
2007 The Murder of Princess Diana Rachel
2007 Wielki Stach Mindy
2006 Flourish Gabrielle Winters Producent
2005 Mr. & Mrs. Smith Jade
2004–2010 Dr House Dr Allison Cameron
2004 Lift Sarah
2004 Mall Cop Chris
2004 The Sure Hand of God Lily Bowser
2004 Jak przeżyć święta Missy Vanglider
2003 Grind Jamie
2003 Design Sonya Mallow
2002 Girl Fever Annie
2002 Nantucket Alicia
2002 Big Shot: Confessions of a Campus Bookie Callie
2001 The Zeroes Joyce
2000 Ulice strachu: Ostatnia odsłona Amy Mayfield
1999 Opętanie Samantha Kozac (jako Jenny Morrison)
1994 Miracle on 34th Street Denice (jako Jenny Morrison)
1994 Na rozstaju Meaghan Eastman (jako Jenny Morrison)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Sebastiana

Sebastian Stan (ur. 13 sierpnia 1983 roku w Konstanca) – rumuńsko-amerykański aktor filmowy i serialowy.
Zasłynął rolą Chase’a Collinsa w thrillerze Pakt milczenia (2005).
Urodził się w rumuńskim mieście Konstanca. W wieku ośmiu lat wraz ze swoją matką przeniósł się do Wiednia, w Austrii, gdzie jego matka była zatrudniona jako pianistka. Cztery lata później, kiedy miał dwanaście lat, jego matka po ślubie z dyrektorem amerykańskiej szkoły prywatnej, przeprowadziła się wraz z synem do hrabstwa Rockland, w stanie Nowego Jorku. Podczas nauki w Rockland County Day School występował w szkolnych produkcjach Harvey, Cyrano de Bergerac, Sklepik z horrorami (Little Shop of Horrors), Over Here, i West Side Story. Brał udział w obozie letnim Stagedoor Manor, gdzie grał w różnych przedstawieniach. Uczęszczał do Mason Gross School of the Arts przy Rutgers University w New Brunswick, w stanie New Jersey, co dało mu możliwość rocznej edukacji za granicą, występując w Shakespeare’s Globe Theater w Londynie, w Anglii. Po powrocie do Rutgers University, otrzymał małe role w filmach niezależnych oraz pojawił się gościnnie w serialu NBC Prawo i porządek (Law & Order, 2003) jako chłopiec, który został oskarżony o morderstwo, potem porwany i emocjonalnie wykorzystywany przez porywacza.

Filmografia
Rok     Tytuł     Rola
2003     Prawo i porządek (Law & Order)     Justin Capshaw     serial NBC
2004     Tony n’ Tina’s Wedding     Johnny     film
2005     Czerwone drzwi (Red Doors)     Simon     film
2006     Architekt (The Architect)     Martin Waters     film
2006     Pakt milczenia (The Covenant)     Chase Collins     film
2007     Edukacja Charliego Banksa (The Education of Charlie Banks)     Leo     film
2007     Plotkara (Gossip Girl)     Carter     serial CBS/Warner Bros.
2008     Królowie (Kings)     Jack Benjamin     serial NBC
2008     Wake Up Call     Przyjaciel     teledysk
2009     Amerykańskie ciacho (Spread)     Harry     film
2011     Captain America: Pierwsze Starcie (Captain America: The First Avenger)     James”Bucky” Barnes     film
2011 – nadal     Dawno, dawno temu (Once Upon a Time)     Jefferson/Szalony Kapelusznik     serial ABC

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 361 razy, 1 wizyt dzisiaj)