Jennifer Aniston i Justin Theroux

aniston-therouxJennifer i Justin są parą od 2011 r, a zaręczyli się 10 08 2012 r.

Partnerzy:
Jennifer
Hank Foley 1984
Charlie Schlatter 1990
Daniel Macdonald 1990-93
Adam Duritz 1995
Tate Donovan 1995-98
Brad Pitt 1998-05
ślub 29 07 2000
Vince Vaughn 2005-06
John Mayer 2008-09
Gerard Butler 2009
Justin Theroux 2011 do dzisiaj
 
Zobacz newsy o parze

 
Wideo – Jennifer Aniston i Justin Theroux

Biografia Jennifer

Jennifer Joanna Aniston (ur. 11 lutego 1969 w Sherman Oaks) – amerykańska aktorka i producentka filmowa. Sławę zdobyła poprzez rolę Rachel Green w sitcomie Przyjaciele za którą wyróżniona została Emmy i Złotym Globem. Występowała w wielu Hollywoodzkich produkcjach, głównie komediach.
Aniston urodziła się w Sherman Oaks, dzielnicy Los Angeles, jako córka aktorskiej pary Johna Anistona i Nancy Dow. Ojciec Aniston był aktorem w popularnych operach mydlanych takich jak Dni naszego życia. Search for Tomorrow czy Love of Life. Matka Aniston urodziła się w Nowym Jorku, jej dziadek był włoskim imigrantem. Inne korzenie matki wywodzą się ze Szkocji, Irlandii i w niewielkiej ilości z Grecji. Ma dwóch przyrodnich braci, Johna i Alexa. Jej ojcem chrzestnym był najlepszy przyjaciel jej ojca Telly Savalas.

Jako dziecko spędziła wraz z rodziną rok w Grecji, skąd pochodzi jej ojciec. W późniejszym czasie rodzina przeprowadziła się do Nowego Jorku, gdzie Aniston uczęszczała najpierw do Szkoły Rudolfa Steinera, a później do Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts na Manhattanie. Po ukończeniu szkoły występowała w w offbroadwayowskich sztukach, takich jak For Dear Life, czy Checker’s Grave. Jednocześnie dorabiała na utrzymanie pracując na pół etatu w telemarketingu oraz jako kurier rowerowy i kelnerka. W 1989 roku Aniston powróciła do Los Angeles.

Kariera
Po przeprowadzce do Hollywood Aniston otrzymała pierwsze małe role w serialu telewizyjnym Molloy i filmie Camp Cucamonga. Aniston wystąpiła także w Ferris Bueller, Quantum Leap, Herman’s Head i szeregu innych, nie cieszących się specjalnym powodzeniem produkcji. W 1992 roku zagrała jedną z głównych ról w niskobudżetowym horrorze fantasy Karzeł (Leprechaun), film ten jednak otrzymał bardzo słabe recenzje i Aniston zaczęła zastanawiać się nad zmianą zawodu. Postanowiła jednak jeszcze raz spróbować szczęścia i wystąpić w castingu do planowanego przez NBC sitcomu Przyjaciele. Początkowo otrzymała rolę Moniki Geller, producenci doszli jednak do wniosku, że Courteney Cox bardziej pasuje do tej postaci i Aniston otrzymała rolę Rachel Green. Popularność Przyjaciół znacznie przerosła oczekiwania producentów i zdobyła popularność i kultowy status na całym świecie. Fryzura jaką nosiła Aniston w pierwszych częściach sitcomu otrzymała nazwę “Rachel’s cut” i była kopiowana przez wiele kobiet. W latach 1994–2004 NBC wyprodukowało dziesięć części Przyjaciół, gaże płacone aktorom w ostatniej części sitcomu wynosiły jeden milion dolarów za odcinek i weszły do Księgi Rekordów Guinessa jako najwyższe gaże płacone aktorom telewizyjnym.

W międzyczasie Aniston zaczęła występować również na dużym ekranie i zdobyła pozytywne recenzje za występ w filmie Moja miłość (1998) i niskobudżetowej produkcji Życiowe rozterki (2002). Jej pierwszym kasowym hitem był Bruce Wszechmogący (2003) w którym zagrała u boku Jima Carrey. Nadchodzi Polly (2004), w którym partnerem jej był Ben Stiller, również cieszył się dużą popularnością. W 2005 roku Aniston próbowała bez powodzenia wykazać się w poważnej roli występując w thrillerze Wykolejony. Po tej porażce powróciła do ról komediowych występując w kasowych hitach Z ust do ust (2005) i Sztuka zrywania (2006).

W święta Bożego Narodzenia 2008 roku trafiła do kin komedia Marley & Ja, w której Aniston występuje u boku Owena Wilsona. Komedia ta pobiła już w pierwszych dniach wszelkie rekordy oglądalności. W lutym 2009 miała premierę następna komedia z Aniston, Kobiety pragną bardziej i pomimo podzielonych opinii również ta komedia uplasowała sie na pierwszym miejscu kinowej listy przebojów.

Wraz z Bradem Pittem i Bradem Greyem Aniston założyła firmę “Plan B Entertainment”, która była współproducentem filmów Troja, Charlie i fabryka czekolady i Infiltracja. Po rozwodzie z Pittem w 2005 roku Aniston sprzedała swoje udziały w firmie. W 2008 roku Aniston i Kristin Hahn założyły Echo Films.

Życie prywatne
Jennifer Aniston spotykała się z muzykiem Adamem Duritzem i była zaręczona z aktorem Tatem Donovanem. W maja 1998, Aniston zaczęła spotykać się z aktorem Bradem Pittem 29 lipca 2000 roku para pobrała się na prywatnej ceremonii w Malibu[1]. Kilka lat po ślubie byli uznawani za idealne małżeństwo w Hollywood. Jednakże, 6 stycznia 2005 ogłosili separację. Pitt i Aniston byli wielokrotnie widywani podczas separacji. Pojawili się razem nawet na 36 urodzinach aktorki. Ostatecznie 25 marca 2005, Aniston złożyła pozew rozwodowy. 2 października 2005 sprawa została sfinalizowana. Aktorka wielokrotnie mówiła, że nie żałuje związku z Pittem. Jako główną przyczynę rozwodu podaje się romans Pitta z Angeliną Jolie w trakcie prac do filmu Mr. & Mrs. Smith. Choć Pitt zapewnia, że nigdy nie zdradzał byłej żony i związek z Jolie rozpoczął po rozstaniu z Aniston, Jolie przyznaje się otwarcie do romansu[2].

W 2006 roku Aniston spotykała się z aktorem Vince’em Vaughnem, który był jej partnerem w komedii Sztuka zrywania. Po niecałym roku para rozstała się, oboje potwierdzili że pozostaną przyjaciółmi[3]. Przypisywano jej również krótki romans z brytyjskim modelem Paulem Scaulforem. W kwietniu 2008 Aniston rozpoczęła kontrowersyjny i pilnie śledzony przez prasę romans z muzykiem Johnem Mayerem[4]. Pomimo że Aniston i Mayer rozstali się na krótko w 2008 roku[5] w międzyczasie oboje potwierdzali aktualność związku w licznych wywiadach[6][7][8]. Przy wręczeniu Oscarów w lutym 2009 roku Aniston i Mayer wystąpili po raz pierwszy oficjalnie jako para. Wystąpienie z Mayerem było dla Aniston pierwszym oficjalnym wystąpieniem z nowym partnerem od czasu rozwodu z Pittem w 2005 roku[9]. Dwa tygodnie później Mayer i Aniston ponownie się rozstali.

Jest matką chrzestną Coco Riley, córki Courteney Cox, z którą występowała w serialu Przyjaciele.

Filmografia
Film
1993: Karzeł (Leprechaun) jako Tory Reding
1996: Ta jedyna (She’s the One) jako Renee Fitzpatrick
1996: Sposób na bezsenność (Dream for an Insomniac) jako Allison
1997: Dopóki tam byłaś (‘Til There Was You) jako Debbie
1997: Mąż idealny (Picture Perfect) jako Kate Mosley
1998: Cienka różowa linia (The Thin Pink Line) jako Clove
1998: Moja miłość (The Object Of My Affection) jako Nina Borowski
1999: Życie biurowe (Office Space) jako Joanna
1999: Stalowy gigant (The Iron Giant) jako Annie Hughes (głos)
2001: Gwiazda rocka (Rock Star) jako Emily Poule
2002: Życiowe rozterki (The Good Girl) jako Justine Last
2003: Bruce Wszechmogący (Bruce Almighty) jako Grace Connelly
2004: Nadchodzi Polly (Along Came Polly) jako Polly Prince
2005: Wykolejony (Derailed) jako Lucinda Harris
2005: Z ust do ust (Rumor Has It…) jako Sarah Huttinger
2006: Przyjaciele z kasą (Friends with Money) jako Olivia
2006: Sztuka zrywania (The Break Up) jako Brooke
2008: Marley i Ja (Marley & Me) jako Jennifer Grogan
2009: Kobiety pragną bardziej (He’s Just Not That into You) jako Beth
2009: Hotelowa miłość (Management) jako Sue Claussen
2009: Miłość w Seattle (Love Happens) jako Eloise
2010: Dorwać byłą (The Bounty Hunter) jako Nicole Hurly
2010: Tak to się teraz robi (The Switch) jako Kassie
2011: Żona na niby (Just Go with It) jako Katherine Murphy
2011: Szefowie wrogowie (Horrible Bosses) jako Dr Julia Harris
2012: Raj na ziemi (Wanderlust) jako Linda

Telewizja
1990: Obóz Cucamonga, czyli jak spędziłem lato (Camp Cucamonga) jako Ava Schector
1990–1991: Ferris Bueller jako Jeannie Bueller
1994–2004: Przyjaciele (Friends) jako Rachel Green
1994: Muddling Through jako Madeline Drego Cooper

Producent
2003: A Million Little Pieces
2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors)
2006: Infiltracja (The Departed)
2009: Zaklęci w czasie (The Time Traveler’s Wife)

Występy gościnne
1994: Prawo Burke’a (Burke’s Law) jako Linda Campbell
1996: Partners jako CPA Suzanne
1999: Miasteczko South Park (South Park) jako Pani Stevens, nauczycielka chóru (głos) (1999)
1998: Herkules (Hercules) jako Galatea (głos)

Nagrody
1996: Screen Actors Guild Award: Najlepszy zespół aktorski Przyjaciół
2000: TV Guide Award
2001: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2001: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2002: Emmy Award: Najlepsza aktorka w serialu komediowym (Przyjaciele)
2002: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2002: Hollywood Film Festival: Aktorka roku
2002: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2002: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2003: Golden Glob Award: Najlepsza aktorka w serialu telewizyjnym lub musicalu (Przyjaciele)
2003: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2003: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2003: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka w roli dramatycznej (The Good Girl)
2003: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2004: Logie Award, Australia: Najpopularniejsza aktorka zagraniczna [Przyjaciele)
2004: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2004: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2004: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2005: ShoWest Convention Award: Gwiazda roku
2006: Teen Choice Award: Najlepsza para telewizyjna (z Vincem Vaughn Sztuka zrywania)
2007: People’s Choice Award: Telewizyjna gwiazda roku
2007: GLAAD Media Award: Vanguard Award
2007: CineVegas International Film Festival: Najlepszy film krótkometrażowy (za reżyserię w filmie Room 10)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Justina

Justin Paul Theroux (ur. 10 sierpnia 1971 roku w Waszyngtonie, w Dystrykcie Kolumbii) – amerykański aktor filmowy, teatralny i telewizyjny.
Pochodzi z artystycznej rodziny. Jego ojciec Eugene Theroux to artysta amator, absolwent Pratt Institute w Nowym Jorku, jego matka Phyllis Theroux to autorka rozpraw Stan Kalifornia i inne stanowe ulgi (California and Other States of Grace) i Książka piewców (The Book of Eulogies). Ma młodszego brata Sebastiana (ur. 1989). Jego wujek Paul jest powieściopisarzem i autorem wielu książek podróżniczych (na podstawie jego książki Wybrzeże moskitów (The Mosquito Coast) powstał film z Harrisonem Fordem), a jego kuzyn Louis Theroux to dziennikarz. Uczęszczał do Buxton School z internatem w Williamstown, w stanie Massachusetts. Ukończył College w Bennington, w stanie Vermont na kierunku sztuk wizualnych i dramatu.
Zagrał na scenie Broadwayu w przedstawieniu Przestrzegać synów Ulsteru udających się w kierunku Somme (Observe the Sons of Ulster Marching Toward the Somme) Franka McGuinessa, produkcjach off-broadwayowskich oraz adaptacjach komedii szekspirowskiej -Wiele hałasu o nic (Much Ado About Nothing) Dwunasta noc (Twelfth Night) i Sen nocy letniej (A Midsummer Night’s Dream). Występował w Theatre Workshop, Roundabout Theatre i Actor’s Playhouse w iscenizacji “Musisz ukryć swoją miłość (Hide Your Love Away)”, której bohaterem jest Brian Epstein – menedżer zespołu muzycznego The Beatles, a także spektaklu Trzy siostry (Three Sisters) Antona Czechowa w reżyserii Bena Stillera z Jeanne Tripplehorn.
Po udziale w serialu CBS Central Park West (1995), zadebiutował w kinowym biograficznym dramacie kryminalnym Mignął Andy Warhol (I Shot Andy Warhol, 1996). Potem na ekranie pojawił się w komediach: Romy i Michele na zjeździe absolwentów (Romy and Michelle’s High School Reunion, 1997), Liga złamanych serc (The Broken Hearts Club: A Romantic Comedy, 2000), Baxter (The Baxter, 2005) i Zoolander (2001) oraz zagrał w dwóch obrazach Davida Lyncha: Mulholland Drive (2001) i Inland Empire (2006).
W 2003 roku wystąpił w teledysku brytyjskiej grupy rockowej Muse do piosenki pt. Hysteria.

Filmografia
filmy kinowe
2010: Megamocny (Megamind) jako Ojciec Megamocnego (głos)
2008: Tropic Thunder
2007: Dziesięć (The Ten) jako Jesus
2007: Szukając miłości (Broken English)
2006: Inland Empire jako Devon Berk/Billy Side
2006: Miami Vice jako detektyw Larry Zito
2006: Return to Rajapur jako Jeremy Reardon
2006: Tajemnica przeszłości (The Legend of Lucy Keyes) jako Guy Cooley
2005: Rajapur jako Jeremy Reardon
2005: Nietutejsi z Candy (Strangers with Candy) jako Pan Carlo Honklin
2005: The Baxter jako Bradley
2005: Lucy
2004: Living and Breathing
2003: Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość (Charlie’s Angels: Full Throttle) jako Seamus O’Grady
2003: Happy End (Nowhere to Go But Up) jako Jack
2003: Starsza pani musi zniknąć (Duplex) jako Coop
2002: Peel jako Narrator
2001: Mulholland Drive (Mulholland Dr.) jako Adam Kesher
2001: Zoolander jako Evil DJ
2001: The Sleepy Time Gal jako Chłopak Rebecci
2000: American Psycho jako Timothy Bryce
2000: Liga złamanych serc (The Broken Hearts Club: A Romantic Comedy) jako Marshall
1998: Żaby za węże (Frogs for Snakes) jako Flav Santana
1997: Dream House jako Mark Brooks
1997: Below Utopia jako Daniel Beckett
1997: Romy i Michele na zjeździe absolwentów (Romy and Michele’s High School Reunion) jako kowboj
1996: I Shot Andy Warhol jako Mark

filmy TV
2005: Confessions of a Dog
1999: Syreny (Sirens) jako oficer David Bontempo
1998: Bronx County

seriale TV
2007: John Adams jako John Hancock
2003-2004: Sześć stóp pod ziemią (Six Feet Under) jako Joe
2003: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Simon Walker
2000-2002: Bez pardonu (The District) jako Nick Pierce
1999: Seks w wielkim mieście (Sex and the City) jako Vaughn
1998: Spin City jako Pete
1998: Ulice Nowego Jorku (New York Undercover) jako Frankie Stone
1998: Ally McBeal jako Adwokat Raymond Brown
1998: Seks w wielkim mieście (Sex and the City) jako Jared
1995: Central Park West jako Gary Andrews
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 87 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *