Jeff Goldblum i Emilie Livingston na Hawajach


goldblum livingston62-letni Jeff Goldblum i jego 32-letnia żona, Emilie Livingston zostali przyłapani przez paparazzich podczas wypoczynku na Hawajach. Gimnastyczka, tancerka i aspirująca aktorka zaprezentowała się w czarnym, kusym bikini.

Para zaręczyła się latem 2014 roku, pobrali się zaś w listopadzie. Dwa miesiące później Goldblum ogłosił w telewizyjnym programie “Late Show with David Letterman”, że spodziewają się syna.

Jeffa ostatnio mogliśmy zobaczyć w filmie Bezwstydny Mortdecai a Emilie w serialu Glee.

goldblum livingston wakacje

Wideo – Jeff Goldblum i Emilie Livingston

źródło: nocoty.pl

Biografia Jeffa

Jeffrey Lynn Goldblum (ur. 22 października 1952 roku w Pittsburghu w stanie Pensylwania) – amerykański aktor, producent i reżyser filmowy.

Urodził się w Pittsburghu, na przedmieściu Whitaker, w rodzinie ortodoksyjnych Żydów. Jest jednym z pięciorga dzieci moderatora radiowego, Harolda Goldbluma. Ma dwie siostry – Shirley i Pamelę – i dwóch braci – Lee i Ricka (zm. 1971). Jego dziadek pochodził z Rosji. Po ukończeniu Carnegie Mellon University w Pittsburghu, mając siedemnaście lat, przeprowadził się do Nowego Jorku, gdzie studiował aktorstwo w renomowanej szkole Neighborhood Playhouse pod kierunkiem Sanforda Meisnera. W wieku dziewiętnastu lat występował na jednej z off-broadwayowskich scen w spektaklu Williama Szekspira Dwaj panowie z Werony (1971-1973). Stał się świetnym wokalistą jazzowym grającym na pianinie. Zadebiutował niewielką rolą przestępcy w dramacie sensacyjnym Życzenie śmierci (Death Wish, 1974) u boku Charlesa Bronsona. Grał potem w dramacie muzycznym Roberta Altmana Nashville (1975), melodramacie komediowym Następny przystanek Greenwich Village (Next Stop Greenwich Village, 1976), komedii Woody’ego Allena Annie Hall (1977), komedii muzycznej Dzięki Bogu już piątek (Thank God It’s Friday, 1978) z Donną Summer, błyskotliwej psychodramie filmowej – opowieści o rozczarowaniach kontestatorów i zagubionych byłych buntowników z końca lat 60. Wielki chłód (The Big Chill, 1983) z udziałem Glenn Close, Toma Berengera i Kevina Kline, przygodowej komedii romantycznej sci-fi Przygody Buckaroo Banzai. Przez ósmy wymiar (The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension, 1984) z Peterem Wellerem, dramacie sensacyjnym Ucieczka w noc (Into the Night, 1985) z Michelle Pfeiffer oraz westernie Silverado (1985).

Jego bezpośredni sposób bycia zdobył sympatię najmłodszej publiczności jako wilk w baśniowym serialu CBS Trzy małe świnki (Faerie Tale Theatre: The Three Little Pigs, 1985). Do lepszych ról zalicza się uhonorowana nagrodą Saturna postać szalonego naukowca, który pada ofiarą własnego eksperymentu teleportacyjnego i ulega straszliwej trasformacji w monstrum w filmie Davida Cronenberga Mucha (The Fly, 1986). Wysoki, szczupły, z wytrzeszczem oczu i ostrymi rysami twarzy, ujawnił swój ogromny talent komiczny w komediach – Roberta Altmana Poza terapią (Beyond Therapy, 1987) w roli poszukiwacza miłości z pomocą odpowiednich psychiatrów i Wysoki facet (The Tall Guy, 1989) z Emmą Thompson jako bezrobotny aktor. Za kreację magicznego i cynicznego psychopaty, który okazuje się być szatanem w thrillerze Mister Frost (1990) otrzymał hiszpańską nagrodę na festiwalu filmowym w Sitges, w Katalonii.

Po roli ekscentrycznego matematyka, doktora Iana Malcolma, w thrillerze sensacyjnym sci-fi Stevena Spielberga Park Jurajski (Jurassic Park, 1993) i sequelu Zaginiony Świat: Park Jurajski (The Lost World: Jurassic Park, 1997) oraz kreacji odkrywcy planów kosmitów w thrillerze Rolanda Emmericha Dzień niepodległości (Independence Day, 1996), stał się jednym z najbardziej profesjonalnych aktorów Hollywoodu. Starannie wybiera propozycje. Za reżyserię krótkometrażowej 36-minutowej komedii Najlepsza noc (Little Surprises, 1995) zdobył nominację do nagrody Oscara. W 2005 roku był nominowany do nagrody Emmy za gościnny występ w serialu komediowym Will & Grace. Zajmuje się także dubbingiem. Użyczył swojego głosu Aaronowi w biblijnym filmie animowanym Książę Egiptu (The Prince of Egypt, 1998).

Życie prywatne
Był dwukrotnie żonaty; z Patricią Gaul (od 4 lipca 1980 do 1986) i Geeną Davis (od 1 listopada 1987 do 17 października 1990). Spotykał się z Laurą Dern (1992-1997), Kristin Davis (2002) i Catherine Wreford.

Ciekawostki
Ma 194 cm wzrostu.
Jego pasją jest muzyka jazzowa.

Filmografia
jako aktor
Życzenie śmierci (1974, Death Wish) jako jeden z przestępców
Kalifornijski poker (1974, California Split) jako Lloyd Harris
Nashville (1975) jako Tricycle Man
Starsky i Hutch (1975-1979, Starsky & Hutch) jako Harry Markham (gościnnie)
Special Delivery (1976) jako Snake
Następny przystanek Greenwich Village (1976, Next Stop, Greenwich Village) jako Clyde Baxter
Bractwo strażników ciemności (1977, The Sentinel) jako Jack
Między wersami (1977, Between the Lines) jako Max
Annie Hall (1977)
Zapamiętaj moje imię (1978, Remember My Name) jako Pan Nudd
Dzięki Bogu już piątek (1978, Thank God It’s Friday) jako Tony Di Marco
Inwazja łowców ciał (1978, Invasion of the Body Snatchers) jako Jack Bellicec
Tenspeed and Brown Shoe (1980) jako Lionel Whitney
Legend of Sleepy Hollow (1980) jako Ichabod Crane
Próg (1981, Threshold) jako Aldo Gehring
Rehearsal for Murder (1982) jako Leo Gibbs
Pierwszy krok w kosmos (1983, The Right Stuff) jako rekrut
Wielki chłód (1983, The Big Chill) jako Michael
Przygody Buckaroo Banzai. Przez ósmy wymiar (1984, The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension) jako New Jersey
Silverado (1985) jako Slick
Transylvania 6-5000 (1985) jako Jack Harrison
The Ray Bradbury Theatre (1986-1992) jako Cogswell
Ucieczka w noc (1985, Into the Night) jako Ed Okin
Mucha (1986, The Fly) jako Seth Brundle
Life Story. The Race for the Double Helix (1987) jako Jim Watson
Poza terapią (1987, Beyond Therapy) jako Bruce
Ziemskie dziewczyny są łatwe (1988, Earth Girls Are Easy) jako Mac
Wibracje (1988, Vibes) jako Nick Deezy
The Tall Guy (1989) jako Dexter King
Podwójna obsesja (1990, Sueno del mono loco, El) jako Dan Gillis
Wrobieni (1990, Framed) jako Wiley
Pan Frost (1990, Mister Frost) jako Pan Frost
Przysługa, zegarek i bardzo Kalifornijski poker (1974, California Split) jako Lloyd Harris
Nashville (1975) jako Tricycle Man
Starsky i Hutch (1975-1979, Starsky & Hutch) jako Harry Markham (gościnnie)
Special Delivery (1976) jako Snake
Następny przystanek Greenwich Village (1976, Next Stop, Greenwich Village) jako Clyde Baxter
Bractwo strażników ciemności (1977, The Sentinel) jako Jack
Między wersami (1977, Between the Lines) jako Max
Annie Hall (1977)
Zapamiętaj moje imię (1978, Remember My Name) jako Pan Nudd
Dzięki Bogu już piątek (1978, Thank God It’s Friday) jako Tony Di Marco
Inwazja łowców ciał (1978, Invasion of the Body Snatchers) jako Jack Bellicec
Tenspeed and Brown Shoe (1980) jako Lionel Whitney
Legend of Sleepy Hollow (1980) jako Ichabod Crane
Próg (1981, Threshold) jako Aldo Gehring
Rehearsal for Murder (1982) jako Leo Gibbs
Pierwszy krok w kosmos (1983, The Right Stuff) jako rekrut
Wielki chłód (1983, The Big Chill) jako Michael
Przygody Buckaroo Banzai. Przez ósmy wymiar (1984, The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension) jako New Jersey
Silverado (1985) jako Slick
Transylvania 6-5000 (1985) jako Jack Harrison
The Ray Bradbury Theatre (1986-1992) jako Cogswell
Ucieczka w noc (1985, Into the Night) jako Ed Okin
Mucha (1986, The Fly) jako Seth Brundle
Life Story. The Race for the Double Helix (1987) jako Jim Watson
Poza terapią (1987, Beyond Therapy) jako Bruce
Ziemskie dziewczyny są łatwe (1988, Earth Girls Are Easy) jako Mac
Wibracje (1988, Vibes) jako Nick Deezy
The Tall Guy (1989) jako Dexter King
Podwójna obsesja (1990, Sueno del mono loco, El) jako Dan Gillis
Wrobieni (1990, Framed) jako Wiley
Pan Frost (1990, Mister Frost) jako Pan Frost
Przysługa, zegarek i bardzo duża ryba (1991, The Favour, the Watch and the Very Big Fish) jako Pianista
Zastrzelić Elizabeth (1992, Shooting Elizabeth) jako Howard pigeon
Podwójny kamuflaż (1992, Deep Cover) jako David Jason
Ojcowie i synowie (1992, Fathers & Sons) jako Max
Trąbka Clifforda Browna (1993, Lush Life) jako Al Gorky
Park Jurajski (1993, Jurassic Park) jako dr Ian Malcolm (matematyk)
Zagadka Powdera (1995, Powder) jako Donald Ripley
Dziewięć miesięcy (1995, Nine Months) jako Sean Fletcher
Kryjówka diabła (1995, Hideaway) jako Hatch Harrison
Wielka biała pięść (1996, The Great White Hype) jako Mitchell Kane
Mad Dog Time (1996) jako Mickey Holliday
Dzień Niepodległości (1996, Independence Day) jako David Levinson
Zaginiony Świat: Park Jurajski (1997, Jurassic Park: Lost World) jako Dr Ian Malcolm
Cudotwórca (1998, Holy Man) jako Ricky Hayman
Książę Egiptu (1998, The Prince of Egypt) jako Aaron
Podwójne życie (2000, Auggie Rose) jako John C. Nolan
Jeden z hollywoodzkiej dziesiątki (2000, One of the Hollywood Ten) jako Herbert Biberman
When Dinosaurs Ruled: At the Ends of the Earth (2000) jako Narrator
Łańcuch szczęścia (2000, Chain of Fools) jako Avnet
Perfume (2001)
Psy i koty (2001, Cats & Dogs) jako Profesor Brody
Ucieczka od życia (2002, Igby Goes Down) jako D.H. Baines
Crank Yankers (2002) jako Profesor Fermstein
Legend of the Lost Tribe (2002) jako Biały Królik
Projekt Jelcyn (2003, Spinning Boris) jako George Gorton
Wojenne opowieści (2003, War Stories) jako Ben Dansmore
Dallas (2003) jako Bob
Podwodne życie ze Stevem Zissou (2004, The Life Aquatic with Steve Zissou) jako Alistair Hennessey
Man of the Year (2006)
Mini’s First Time (2006)
Fay Grim (2006)
Raines (2006)
Dzień dobry TV (2010, Morning Glory) jako Jerry Barnes
Glee (2012) jako Hiram Berry

jako producent
2005: Untitled Jeff Goldblum Project

jako reżyser
1995: Little Surprises
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 86 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *