Jean-Claude van Damme i Gladys Portugues rozwodzą się

van-Damme-PortuguesJean-Claud van Damme (54 l.) nie ma szczęścia do kobiet…

Aktor pierwsze małżeństwo zawarł w 1980 roku. Przetrwało ono jedynie cztery lata.

Kolejne próby stworzenia trwałego związku także okazały się marne.

Kiedy w 1987 roku żenił się z Gladys Portugues, wydawało się, że znalazł tę jedyną.

Para doczekała się dwójki dzieci i sprawiali wrażenie szczęśliwej rodziny.

Niestety, po pięciu latach postanowili się rozwieść.

Co ciekawe, siedem lat później ponownie się pobrali!

Od tego czasu świetnie między nimi się układało. Aż do teraz.

Jak donosi serwis TMZ, do jednego z sądów w Los Angeles właśnie wpłynął pozew rozwodowy, złożony przez żonę aktora.

Jako powód rozpadu małżeństwa podała ponoć “różnice nie do pogodzenia”.

Na orzeczenie rozwodu małżonkowie będą musieli jednak jeszcze trochę poczekać.

Kto wie, może zdążą się znów zejść?
źródło: pomponik.pl

Biografia Jeana

Jean Claude Van Damme, właściwie Jean-Claude Camille François Van Varenberg (ur. 18 października 1960 w Berchem-Sainte-Agathe koło Brukseli) – belgijski aktor, scenarzysta, producent i reżyser kina akcji i thrillera przygodowego the Quest. Znany także pod pseudonimem „Mięśnie z Brukseli”. Laureat Wiktora w roku 1999.
Jedyny syn mającego żydowskie korzenie Eugene’a Van Varenberga i Eliany Van Varenberg; ma siostrę Veronique. Mając jedenaście lat zaczął trenować wschodnie sztuki walki, taekwondo, boks tajski i kulturystykę; jego ojciec zapisał go do szkoły shōtōkan. Zdobył czarny pas w karate, a następnie tytuł Mistrza Belgii w kulturystyce. W 1976 walczył na Belgium Open Championships w Brukseli, a w 1978 wygrał Europejskie Mistrzostwa Karate oraz wziął udział w Mistrzostwach Świata na Florydzie. W wieku szesnastu lat rozpoczął pięcioletnie studia baletowe. Zaproponowano mu wstąpienie do zespołu baletowego. Ofertę jednak odrzucił i w 1981 wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Początkowo pracował jako kierowca limuzyny, taksówkarz, instalator dywanów, barman, ochroniarz i doręczyciel pizzy. W międzyczasie uczył się poprawnej wymowy języka angielskiego.
W 1983 pod pseudonimem „Jean-Claude Van Damme” znalazł się na planie thrillera Cujo (1983), jednak ostatecznie zdjęcia z jego udziałem zostały wycięte. Rok później jako „Jean-Claude Vandam” pojawił się w 48-minutowej niezależnej komedii o homoseksualistach Monako na zawsze (Monaco Forever, 1984) jako czarny charakter, gej-karateka, francuskim dramacie Ulica barbarzyńców (Rue barbare, 1984) i komedii muzycznej Breakdance (Breakin, 1984) z udziałem Ice’a-T. Był także koordynatorem kaskaderów w wojennym filmie akcji Zaginiony w akcji (Missing in Action, 1984) z Chuckiem Norrisem.
W 1986 w restauracji w Beverly Hills spotkał izraelskiego reżysera i producenta filmowego Menahema Golana i zademonstrował mu swoje umiejętności wschodnich sztuk walki. W dramacie sensacyjnym Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender, 1986) zagrał postać Iwana – nowo kreowanego mistrza karate. Przełomem w jego karierze filmowej stała się rola znakomitego wojownika Franka Duksa, założyciela pierwszej w Stanach Zjednoczonych szkoły ninjutsu, w opartym na prawdziwych zdarzeniach sportowym filmie akcji Krwawy sport (Bloodsport, 1988), za którą jednak zdobył nominację do Złotej Maliny jako najgorszy nowy gwiazdor. W dramacie sensacyjnym Czarny orzeł (Black Eagle, 1988) pojawił się jako czarny charakter – zimny i zdeterminowany agent KGB. Był samotnym wojownikiem walczącym z armią futurystycznych piratów w filmie akcji sci-fi Cyborg (1989). W 1990 spróbował swoich sił jako scenarzysta niezależnego filmu Lwie Serce (Lionheart), gdzie zagrał postać żołnierza legii cudzoziemskiej. Kolejne produkcje z jego udziałem to Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier, 1992) gdzie wystąpił u boku Dolpha Lundgrena i Ralfa Moellera, sequel filmu – Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return, 1999), melodramat Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run, 1993) z Rosanną Arquette, thriller Nieuchwytny cel (Hard Target, 1993) i thriller sci-fi Strażnik czasu (Timecop, 1994).
W 1996 zadebiutował jako reżyser thrillera przygodowego Quest (The Quest) z udziałem Rogera Moore, Jamesa Remara i Louisa Mandylora. Za ekranowy duet z Dennisem Rodmanem w thrillerze Ryzykanci (Double Team, 1997) otrzymał antynagrodę Złotej Maliny. Podwójna rola brutalnego seryjnego mordercy i jego sklonowanej repliki w thrillerze sensacyjnym sci-fi Replikant (Replicant, 2001) przyniosła mu nominację do nagrody Video Premiere.
Jean-Claude Van Damme w październiku 2010 roku przeszedł zawał serca po swoich 50 urodzinach. Do zawału doszło na planie filmu Weapon w Nowym Orleanie. Aktor od razu został przewieziony do szpitala i wrócił do zdrowia.

Życie prywatne
Był żonaty z Marią Rodriguez (od 25 sierpnia 1980 do 1984), Cynthią Derderian (od 24 sierpnia 1985 do 1986) i Darcy LaPier (od 3 lutego 1994 do 1997), z którą ma syna Nicholasa (ur. 1995). 3 stycznia 1987 poślubił Gladys Portugues, która urodziła ich dwoje dzieci – syna Kristophera (ur. 1987) i córkę Biancę (ur. 1990), lecz w 1992 doszło do rozwodu. 25 czerwca 1999 roku Van Damme i Gladys Portugues ponownie zawarli związek małżeński.

Filmografia
1984
Monako na zawsze (Monaco Forever) jako karateka-gej
Ulica barbarzyńców (Rue barbare)
1986 Bez odwrotu (No Retreat, No Surrender) jako Ivan Krushensky
1988
Krwawy sport (Bloodsport) jako Frank Dux
Czarny orzeł (Black Eagle) jako Andrei
1989
Cyborg jako Gibson Rickenbacker
Kickboxer jako Kurt Sloane
1990
Lwie Serce (Lionheart) jako Lyon Gaultier
Wykonać wyrok (Death Warrant) jako Louis Burke
1991 Podwójne uderzenie (Double Impact) jako Alex Wagner/Chad Wagner
1992 Uniwersalny żołnierz (Universal Soldier) jako Luc Deveraux
1993
Uciec, ale dokąd? (Nowhere to Run) jako Sam Gillen
Nieuchwytny cel (Hard Target) jako Chance Boudreaux
1994
Strażnik czasu (Timecop) jako Max Walker
Uliczny wojownik (Street Fighter) jako pułkownik Guile
1995 Nagła śmierć (Sudden Death) jako Darren McCord
1996
The Quest jako Christopher Dubois
Maksimum ryzyka (Maximum Risk) jako Alain Moreau/Michaił Suverov
1997 Ryzykanci (Double Team) jako Jack Quinn
1998
Za ciosem (Knock Off) jako Marcus Ray
Legionista (Legionnaire) jako Alain Lefevre
1999
Uniwersalny żołnierz: Powrót (Universal Soldier: The Return) jako Luc Deveraux
Inferno: Piekielna walka (Coyote Moon), (Desert Heat) jako Eddie Lomax
2001
Replikant (Replicant) jako Edward „The Torch” Garrette/Replikant
Zakon (The Order) jako Rudy Cafmeyer/Charles Le Vaillant
2002 Pasażer (Derailed) jako Jacques Kristoff
2003 Skazany na piekło (In Hell aka The Savage) jako Kyle LeBlanc
2004
Mściciel (Wake of Death) jako Ben Archer
Sny o potędze (Narco) jako Jean-Claude Van Damme w fantazjach Lenny’ego Bara
2006
Zastępca (Second in Command) jako Sam Keenan
Korpus weteranów (The Hard Corps) jako Philip Sauvage
Sinav jako Charles
2007 Aż do śmierci (Until Death) jako Anthony Stowe
2008
The Shepherd: Border Patrol jako Jack Robideaux
J.C.V.D. jako on sam
2009 Uniwersalny żołnierz: Regeneracja (Universal Soldiers: Reganeration) jako Luc Deveraux
2010 The Eagle Path (Full Love) jako Frenchy
2011 Assassination Games jako Vincent Brazil
2012 Dragon Eyes jako Tiano
2012: Niezniszczalni 2 (The Expendables 2)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Gladys

Gladys Portugues (ur. 1957-09-30 w Nowym Jorku) jest amerykańską aktorką i byłą zawodową kulturystką. Była żona belgijskiego aktora Jean-Claude Van Damme . Ona jest pochodzenia portugalskiego. Jako kulturysta, jej najważniejsze osiągnięcia były dwa top-10 medalowe w Ms. Olympia.

Życie prywatne
Poślubiła aktora Jean-Claude Van Damme w 1987 roku rozwiedli się w 1992 roku, ożenił się ponownie w 1999 roku i ponownie w 2015 roku rozwiodła. Mają dwoje dzieci: Kristopher (ur 1987) i Bianca (urodzony 1990).

Filmografia
aktor
1987 A jednak żyje 3: Wyspa żyjących It’s Alive III: Island of the Alive Kelnerka
1986 Nazajutrz The Morning After Kulturystka

(Odwiedzono 327 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *