Janine Turner i Alec Baldwin

turner-baldwinJanine i  Alec byli parą od 1983 do 1984 r, a zaręczyli się w 1983 r.

Partnerzy:
Aleca
Ally Sheedy
Cheri Oteri
Michelle Pfeiffer (1988)
Kim Basinger (1990-2000)
Kristin Davis (2001)
Tatum O’Neal (2002)
Anna Rothschild (2003)
Nicole Seidel (2003-2009)
Lori Singer (2009)
Janine
Troy Aikman
Mikhail Baryshnikov (1986)
Mark Grace (1990)
Sylvester Stallone (1993)
Jerry Jones, Jr. (1997)

Biografia Janine
Janine Turner,  Janine Loraine Gauntt (ur. 6 grudnia 1962 w Lincoln, w stanie Nebraska) – amerykańska aktorka, reżyser scenarzystka i producentka filmowa i telewizyjna.

filmografia
2010 Black Widow – Rachel
2007 Zasadnicza wątpliwość -Primal Doubt- Jean Harper
2006 Night of the White Pants, The – Barbara
2006  Cudowne pieski -Miracle Dogs Too- Paula Wells
2005 Strażnik Teksasu – Próba ognia -Walker, Texas Ranger: Trial by Fire- Kay McCord
2004 Birdie and Bogey – Amy
2004  Bez żalu -No Regrets
2004  Trip in a Summer Dress – Mama
2000 Dr T i kobiety -Dr T and the Women- Dorothy
1999 Tajemny romans -Secret Affair, A- Vanessa Stewart
1999  Fatalny błąd -Fatal Error- Doktor Samantha Carter
1998 W kręgu oszustwa -Circle of Deceit- Terry Silva
1998  Piękno w twoich oczach -Beauty- Alix Miller
1997 Biała squaw -Stolen Women, Captured Hearts- Anna Brewster
1997  Niełatwa forsa -Curse of Inferno, The- Layla Moanes
1997  Wiercipięta -Leave It to Beaver- June Cleaver
1993 Na krawędzi -Cliffhanger-za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Złota Malina- Jessie Deighan
1990 Ambulans -Ambulance, The- Cheryl
1989 Stalowe magnolie -Steel Magnolias- Nancy Beth Marmillion
1988 Małpia intryga -Monkey Shines- Linda Aikman
1986 Tai-Pan – Shevaun Tillman
1986  Knights of the City – Brooke Delamo
1982 Zakochani młodzi lekarze -Young Doctors in Love- epizod

producent
2004 Trip in a Summer Dress – (producent wykonawczy)
1998 W kręgu oszustwa -Circle of Deceit (producent)

reżyser
2004 Trip in a Summer Dress

scenarzysta
2004 Trip in a Summer Dress

seriale
Tytuł w roli
2006 Friday Night Lights – Katie McCoy
2000-2006 Życie przede wszystkim -Strong Medicine- Dr. Dana Stowe (2000-2002)
1999 Prawo i bezprawie -Law & Order: Special Victims Unit- Victoria Grall (gościnnie)
1990-1995 Przystanek Alaska -Northern Exposure- za tę rolę otrzymała 3 nominacje do nagrody Złoty Glob oraz 2 inne nominacje – Maggie O Connell
1984-1993 Santa Barbara – (? – ?)
1984-1987  Mike Hammer – Christine (gościnnie)
1984  Master, The – Gina / Teri (gościnnie)
1983-1987 Drużyna “A” -A-Team, The- Theresa (gościnnie)
1982-1986 Nieustraszony -Knight Rider- Karen (gościnnie)
1981-1982 Behind the Screen – Janie-Claire Willow
1978-1991 Dallas – (1980) (gościnnie)
1977-1986 Statek miłości -Love Boat, The- (gościnnie (1982))
1974-1984 Happy Days – Debbie (gościnnie)
1964-1999 Another World – Patricia Kirkland (1986-1987)
1963 General Hospital – Laura Templeton

nagrody(6)
nominacje: 6
Złote Globy
nominacje: 3
rok typ Nagroda kategoria
1994 nominacja Złoty Glob Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
1993 nominacja Złoty Glob Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
1992 nominacja Złoty Glob Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
Emmy
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1993 nominacja Emmy Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym Przystanek Alaska, 1990
Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1995 nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Przystanek Alaska, 1990

ciekawostki
– W listopadzie 1997r. urodziła córeczkę Juliette.
– Ma 168 cm wzrostu
– W 2007 wystąpiła w informacyjno-reklamowej produkcji o Total Gym, prezentowanej przez Chucka Norrisa i Christie Brinkely.
– W 2006 roku była prezenterką informacyjno-reklamowej produkcji o wybielaczu zębów Go Smile.
– W 2008 roku wydała książkę “Holding Her Head High: 12 Single Mothers Who Championed Their Children and Changed History”.

Biografia Aleca

Alec Baldwin, właściwie Alexander Rae Baldwin III (ur. 3 kwietnia 1958 w Massapequa, na Long Island, w stanie Nowego Jorku) – amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy, teatralny i telewizyjny. W 1990 znalazł się w magazynie People na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata, a w 1995 magazyn Empire umieścił go na 80 miejscu listy 100 najseksowniejszych gwiazd w historii kina. Ma 180 cm wzrostu.
Jest najstarszym synem nauczyciela historii Alexandra Rae Jr. i Carol Newcomb (z domu Martineau). Jego młodsi trzej bracia – Daniel (ur. 1960), William (ur. 1963) i Stephen (ur. 1967) – zostali również aktorami. Ma dwie siostry – starszą Elizabeth (ur. 1955) i młodszą Jane (ur. 1965). Dorastał w rodzinie rzymskokatolickiej z irlandzkimi i francuskimi korzeniami.
Pracował jako pomocnik kelnera w kontrowersyjnym klubie dyskotekowym Studio 54 w Nowym Jorku. Początkowo chciał zostać prawnikiem. W latach 1976-79 studiował na wydziale prawa, socjologii i nauk politycznych na Uniwersytecie George’a Washingtona w Waszyngtonie, w stanie Nowego Jorku, gdzie po latach ubiegał się o stanowisko przewodniczącego samorządu, lecz zabrakło mu dwóch głosów.
Z aktorstwem zetknął się za sprawą teatru studenckiego. W 1979 uczył się aktorstwa w nowojorskiem Lee Strasberg Theatre Institute, a także z Mirą Rostova w Moscow Art Theater. W 1994 ukończył wydział dramatu na Uniwersytecie Nowojorskim, gdzie pisał pracę na temat Ala Pacino i jego metody pracy aktorskiej.
Zadebiutował na małym ekranie w operze mydlanej NBC Lekarze (The Doctors, 1980-86) jako Billy Allison Aldrich. Niedługo potem przeprowadził się z Nowego Jorku do Los Angeles, gdzie wystąpił w serialu CBS Klinika w Teksasie (Cutter to Houston, 1983-84) w roli doktora Hala Wexlera z Shelley Hack i Jimem Metzlerem oraz otrzymał rolę Joshuy Rusha w operze mydlanej CBS Węzły lądowania (Knots Landing, 1984-85), zdobywając za nią nagrodę Soap Opera Digest.
Karierę sceniczną rozpoczął od występów w teatrach off-Broadwayowskich. Za występ w czarnej komedii Joe’ego Ortona Łup (Loot, 1986) odebrał Theater World Award, rola Stanleya Kowalskiego w słynnej sztuce Tennessee Williamsa Tramwaj zwany pożądaniem wystawionej w 1992 na Broadwayu przyniosła mu nominację do nagrody Tony, a występując w sztuce Caryla Churchilla Serious Money zebrał pełne zachwytów recenzje.
Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy w filmie Twoja na zawsze, Lulu (Forever, Lulu, 1986) z Deborah Harry w roli tytułowej. Następnie w roku 1988 wystąpił w komedii Tima Burtona Sok z żuka (Beetle Juice), melodramacie Mike Nicholsa Pracująca dziewczyna (Working Girl), komedii kryminalnej Jonathana Demme’a Poślubioną mafii (Married to the Mob) oraz dramacie Olivera Stone’a Talk Radio (1988). Jednak dopiero główna rola Jacka Ryana – agenta CIA w filmie Polowanie na Czerwony Październik (The Hunt for Red October, 1990) ujawniła w pełni jego talent aktorski.
Za kreację Stanleya Kowalskiego w wersji telewizyjnej CBS Tramwaj zwany pożądaniem (A Streetcar Named Desire, 1995) z Jessicą Lange był nominowany do Nagrody Emmy i Złotego Globu. Za występ u boku Meg Ryan w komedii romantycznej Preludium miłości (Prelude to a Kiss, 1992) jako Peter Hoskins – młody kochanek, a potem żonkoś, otrzymał nagrodę Obie. Jest laureatem nagrody Maverick Tribute na festiwalu filmowym Cinequest San Jose 2000 w San Jose, w stanie Kalifornia.
Ukoronowaniem jego kariery były nagroda krytyków filmowych w Dallas i Vancouver (Kanada), National Board of Review Award, nominacja do Oscara, Złotego Globu i Złotej Satelity za rolę Shelly’ego Kaplowa, gwałtownego, bezwzględnego i okrutnego, działającego według kodeksu honorowego i szanującego tradycje dyrektora kasyna w Las Vegas w melodramacie komediowym Cooler (2003).
Wraz ze Stevem Martinem wybrany prowadzącym 82. gali rozdania Oscarów.

Życie prywatne
Był związany z aktorkami: Michelle Pfeiffer, Ally Sheedy, Holly Gagnier (w latach 80.) i Janine Turner (1983). Na planie komedii Zawód pan młody (1991) poznał Kim Basinger, z którą w dniu 19 sierpnia 1993 się ożenił. Mają córkę Ireland “Addie” Eliesse (ur. 23 października 1995). Lecz w lutym 2002 doszło do ich rozwodu. Prywatnie zaangażowany w różne akcje społeczne; wspiera różne formy działalności teatralnej, finansuje schroniska dla zwierząt. Jest wegetarianinem, lubi kubańskie cygara.

Filmografia
The Doctors (1963-1982) jako Billy Allison Aldrich (1980-1982)
Knots Landing (1979-1993) jako Joshua Rush (1984-1985)
Cutter to Houston (1983) jako Dr Hal Wexler
Słodki rewanż (Sweet Revenge, 1984) jako Major Alex Breen
Thomas the Tank Engine & Friends (1984) jako Narrator z USA (głos)
Miłość w biegu (Love on the Run, 1985) jako Sean Carpenter
Dress Gray (1986) jako Ry Slaight
Alamo: 13 dni chwały (The Alamo, 1987) jako Pułkownik William Barrett Travis
Twoja na zawsze, Lulu (Forever, Lulu, 1987) jako Buck
The Alamo: Thirteen Days to Glory (1987) jako Porucznik William Barrett Travis
Rozmowy radiowe (Talk Radio, 1988) jako Dan
Sok z żuka (Beetle Juice, 1988) jako Adam
Pracująca dziewczyna (Working Girl, 1988) jako Mick Dugan
Poślubiona mafii (Married to the Mob, 1988) jako Cucumber Frank de Marco
Ona będzie miała dziecko (She’s Having a Baby, 1988) jako Davis McDonald
Wielkie kule ognia (Great Balls of Fire!, 1989) jako Jimmy Swaggart
Miami Blues (1990) jako Frederick J. Frenger Jr.
Alicja (Alice, 1990) jako Ed
Polowanie na Czerwony Październik (The Hunt for Red October, 1990) jako Jack Ryan
Zawód pan młody (The Marrying man, 1991) jako Charley Pearl
Glengarry Glen Ross (1992) jako Blake
Preludium miłości (Prelude to a Kiss, 1992) jako Peter Hoskins
Malice (1993) jako Dr Jed Hill
Ucieczka gangstera (The Getaway, 1994) jako Doc McCoy
Cień (The Shadow, 1994) jako Lamont Cranston/Cień
Tramwaj zwany pożądaniem (A Streetcar Named Desire, 1995) jako Stanley Kowalski
Pamiętny dzień (Two Bits, 1995) jako Narrator
Więźniowie nieba (Heaven’s Prisoners, 1996) jako Dave Robicheaux
Duchy Mississippi (Ghosts of Mississippi, 1996) jako Bobby DeLaughter
Sposób na Szekspira (Looking for Richard, 1996) jako Clarence
Pod presją (The Juror, 1996) jako Nauczyciel
Lekcja przetrwania (The Edge, 1997) jako Robert Bob Green
Złodziejski trick (Thick as Thieves, 1998) jako Macklin
Kod Merkury (Mercury Rising, 1998) jako Nicholas Kudrow
Zeznanie (The Confession, 1999) jako Roy Bleakie
Prawa młodości (Outside Providence, 1999) jako Dunphy
Scout’s Honor (1999) jako Todd Fitter
Notting Hill (1999) jako Jeff King (chłopak Anny)
Thomas i magiczna kolejka (Thomas and the Magic Railroad, 2000) jako Mr. Conductor
Hollywood atakuje (State and Main, 2000) jako Bob Barrenger
Norymberga (Nuremberg, 2000) jako Sędzia
Clerks (2000) jako Leonardo Leonardo (głos)
Diabeł i Daniel Webster (The Devil and Daniel Webster, 2001) jako Jabez Stone
Genialny klan (The Royal Tenenbaums, 2001) jako Narrator
Psy i koty (Cats & Dogs, 2001) jako Butch (głos)
Final Fantasy (Final Fantasy: The Spirits Within, 2001) jako Grey (głos)
Pearl Harbor (2001) jako Podpułkownik James ‘Jimmy’ Doolittle
Na ścieżce wojennej (Path to War, 2002) jako Robert McNamara, Sekretarz Obrony Narodowej
Tożsamość mordercy (Second Nature, 2003) jako Paul Kane
Kot (The Cat in the Hat, 2003) jako Lawrence Quinn
Dreams & Giants (2003) jako Gospodarz
Playmakers of New Orleans (2003) jako Trener Lundell
Cooler (The Cooler, 2003) jako Shelly Kaplow
Ujęcie (The Last Shot, 2004) jako Joe Divine
Simple Halston (2004) jako Roy Halston
Aviator (The Aviator, 2004) jako Juan Trippe
Nadchodzi Polly (Along Came Polly, 2004) jako szef Rubena
SpongeBob Kanciastoporty (The SpongeBob SquarePants Movie, 2004) jako Dennis (głos)
Dick i Jane: Niezły ubaw (Fun with Dick and Jane, 2005)
Elizabethtown (2005) jako Phil DeVoss
Lymelife (2005) jako Mike Bartlett
Johnny Bravo (2006) jako Pies Bob
Infiltracja (The Departed, 2006) jako Ellerby
Biegając z nożyczkami (Running with Scissors, 2006) jako Norman Burroughs
Street (2006)
Dobry agent (The Good Shepherd, 2006) jako Sam Murach
Brooklyn Rules (2006)
Mini’s First Time (2006) jako Martin
The Forbidden City (2007)
Suburban Girl (2007)
Dziewczyna mojego kumpla (2008) jako Profesor Turner
Bez mojej zgody (My Sister’s Keeper, 2009) jako Campbell Alexander
To skomplikowane (2009) jako Jake Adler

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(41)
wygrane: 12 | nominacje: 29
Oscary
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2004 nominacja Oscar Najlepszy aktor drugoplanowy -Cooler, 2003
Złote Globy
wygrane: 3 | nominacje: 6
rok typ Nagroda kategoria
2011 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30, 2006
2010 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30 (2006)
2009 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30 (2006)
2008 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30, 2006
2007 wygrana Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30 (2006)
2004 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor drugoplanowy Cooler, 2003
2003 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu, miniserialu lub filmie telewizyjnym Na ścieżce wojennej, 2002
2001 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w miniserialu lub filmie telewizyjnym Norymberga, 2000
1996 nominacja Złoty Glob Najlepszy aktor w miniserialu lub filmie telewizyjnym Tramwaj zwany pożądaniem, 1995
BAFTA
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja BAFTA Najlepszy aktor drugoplanowy To skomplikowane, 2009
Emmy
wygrane: 2 | nominacje: 6
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Emmy Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30, 2006
2009 wygrana Emmy Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
2008 wygrana Emmy Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
2007 nominacja Emmy Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30, 2006
2006 nominacja Emmy Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym – aktor Will i Grace, 1998
2005 nominacja Emmy Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym – aktor Will i Grace, 1998
2002 nominacja Emmy Najlepszy aktor drugoplanowy w miniserialu lub filmie telewizyjnym Na ścieżce wojennej, 2002
1996 nominacja Emmy Najlepszy aktor w miniserialu lub filmie telewizyjnym Tramwaj zwany pożądaniem, 1995
Złote Maliny
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2004 nominacja Złota Malina Najgorszy aktor drugoplanowy Kot, 2003
People’s Choice
nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2011 nominacja Kryształowa Statuetka Ulubiony telewizyjny aktor komediowy Rockefeller Plaza 30, 2006
2010 nominacja Kryształowa Statuetka Ulubiony telewizyjny aktor komediowy Rockefeller Plaza 30, 2006
Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
wygrane: 6 | nominacje: 8
rok typ Nagroda kategoria
2011 wygrana Aktor Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30, 2006
2010 wygrana Aktor Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30, 2006
2009 wygrana Aktor Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
2008 wygrana Aktor Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
nominacja Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30, 2006
2007 wygrana Aktor Najlepszy aktor w serialu komediowym Rockefeller Plaza 30 (2006)
nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski Infiltracja, 2006
2005 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski Aviator, 2004
2004 nominacja Aktor Najlepszy aktor w roli drugoplanowej Cooler, 2003
2001 nominacja Aktor Najlepszy aktor w filmie telewizyjnym lub miniserialu Norymberga, 2000
1996 nominacja Aktor Najlepszy aktor w filmie telewizyjnym lub miniserialu Tramwaj zwany pożądaniem, 1995
Satelity
wygrane: 1 | nominacje: 4
rok typ Nagroda kategoria
2010 wygrana Satelita Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30 (2006)
2009 nominacja Satelita Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30, 2006
2008 nominacja Satelita Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30, 2006
2007 nominacja Satelita Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Rockefeller Plaza 30, 2006
2004 nominacja Złoty Satelita Najlepszy aktor drugoplanowy w dramacie Cooler, 2003

ciekawostki
– Alec ma 180 cm wzrostu.
– Jego braćmi są aktorzy: William Baldwin, Stephen Baldwin i Daniel Baldwin
– Jego kuzynem jest aktor Joseph Baldwin.
– Studiował nauki polityczne na Uniwersytecie George’a Washingtona w Waszyngtonie i aktorstwo na New York University w Nowym Jorku.
– Aby dobrze przygotować się do swej roli w filmie “Polowanie na Czerwony Październik”, przeszedł szkolenie w zakresie dowodzenia łodzią podwodną w New London Submarine Base w Connecticut.
– Napisał “Tabloid”, epizod “Prawa i sprawiedliwości” (1990) oparty na jego własnych doświadczeniach z reporterami brukowców.
– Odrzucił rolę w filmie “Gry patriotów” (1992), aby zagrać Stanleya Kowalskiego w broadwayowskim “Tramwaju zwanym pożądaniem”
– Napisał 65-stronicową pracę nt. Ala Pacino i jego metody aktorskiej na ostatnim roku aktorstwa na uniwersytecie nowojorskim.
– Studiował w Lee Strasberg Theatre Institute.
– Odrzucił propozycję zagrania Doktora Curtisa McCabe’a w “Vanilla Sky”. W związku z tym rolę otrzymał Kurt Russell.
– Był brany pod uwagę do roli Leonarda Shelby w filmie “Memento”. Ostatecznie angaż otrzymał Guy Pearce.
– Był brany pod uwagę przy obsadzaniu tytułowej roli w filmie “Batman”, którą ostatecznie zagrał Michael Keaton.
– Brał udział w przesłuchaniach do głównej roli męskiej w filmie “Zbrodnie namiętności”, którą ostatecznie zagrał John Laughlin.
– Był pierwszym aktorem któremu zaproponowano główną rolę w filmie “ŚciganiŚcigany”, jednak nie był zainteresowany tym projektem. Ostatecznie zaangażowano Harrisona FordaHarrison Ford.
– Rozważano jego kandydaturę do roli Sama Wheata w filmie “Uwierz w ducha” , którą ostatecznie zagrał Patrick Swayze.
– Był brany pod uwagę przy obsadzaniu roli Vincenta Mancini w filmie “Ojciec chrzestny III”, którą ostatecznie zagrał Andy Garcia.
– Rozważano jego kandydaturę przy obsadzaniu roli Jima Garrisona w filmie “JFK”. Ostatecznie angaż otrzymał Kevin Costner.
– Wraz ze Stevem Martinem poprowadził galę rozdania Oscarów w 2010 roku.
– Był brany pod uwagę do głównej roli w filmie “Czas zabijania”, którą ostatecznie otrzymał Matthew McConaughey.

(Odwiedzono 237 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *