Jan Wieczorkowski i Reni Jusis

wieczorkowski-jusisJan Wieczorkowski i Reni Jusis poznali się na początku swoich karier. Ona była świetnie zapowiadającą się wokalistką, on obiecującym aktorem. Przez rok byli niemal nierozłączni. Poróżniło ich podejście do życia. Reni już wtedy myślała o stabilizacji i pragnęła ciepła domowego ogniska, Jan chciał się bawić. Dopiero po latach przyznał, że żałuje tego rozstania.

Mimo iż znacznie bardziej jest kojarzony ze związku z Moniką Brodką, to o Jusis mówił jako zaprzepaszczonym uczuciu.

– Reni była dla mnie ważną osobą. Rozchodziliśmy się i wracaliśmy do siebie. Istne szaleństwo. Kiedyś popełniłem błąd i straciłem ten związek. Potem żałowałem – mówił aktor.

Dziś oboje są na podobnym etapie życia. Reni wyszła za Tomka Makowieckiego, z którym ma dwójkę dzieci.
Jan skończył z hulaszczym trybem życia i ustatkował się u boku dziennikarki, Urszuli Kaczmarczyk. W tym roku na świat przyszedł ich drugi syn.
źródło: nocoty.pl

Biografia Jana

Jan Wieczorkowski (ur. 24 lutego 1972 w Rabce-Zdroju) – polski aktor.

Edukacja
Uczęszczał do I Liceum Ogólnokształcącego im. Eugeniusza Romera w Rabce-Zdroju.

W 1997 ukończył studia w Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Jego kreacją dyplomową (nagrodzoną na II Festiwalu Przedstawień Dyplomowych w Łodzi, 1997) była tytułowa rola w sztuce Rolanda Topora Joko świętuje rocznicę. Wystąpił też w teleturnieju Fort Boyard.

Kariera
Uwagę masowej publiczności zwrócił na siebie rolą Michała Chojnickiego w telenoweli Klan (od 1997 do 2004), z której zrezygnował po siedmiu latach i został zastąpiony przez innego aktora. Ma również na swoim koncie występy na dużym ekranie, m.in. w komedii U Pana Boga za piecem (1998) i w filmie obyczajowym Enduro Bojz (2000). W latach od 2008 gra jedną z głównych ról w serialu o Cichociemnych pt. Czas honoru.

Filmografia
1996: Szamanka − jako student na ulicy
1996: Ekstradycja 2 − jako policjant przywożący bosmana (odc. 1)
1996: Dzień wielkiej ryby − jako Jan w młodości
1996: Dom − jako student przemawiający pod pomnikiem Mickiewicza (odc. 13)
1997: Sława i chwała − jako żołnierz w oknie wagonu kolejowego (odc. 6)
1997: Pokój 107 − jako Irek Zięba
1997: Musisz żyć − jako Marcin
1997-2004: Klan − jako Michał Chojnicki
1998: U Pana Boga za piecem − jako Witek Naliwajko
1998: Matki, żony i kochanki II − jako Kamil, syn Elżbiety Kajzer
1999: Pierwszy milion − jako Pistol
1999: Córy szczęścia − jako brat i opiekun Soni na stadionie
2000: To ja, złodziej − jako Mechanik Janek
2000: Pierwszy milion − jako Pistol
2000: Mała Vilma − jako Miguel Santiago
2000: Enduro Bojz − jako Kuba
2004: Tylko jedna noc − jako Cykor
2004: Pensjonat pod Różą − jako Tomek (odc. 35)
2004: Oficer − jako BOR-owik Ratyńskiego
2004: Niedosyt − jako Kuba
2004-2008: Fala zbrodni − jako Witold ‚Młody’ Nawrocki
2005: Zakręcone − jako reżyser (odc. 5)
2005: Siedem grzechów popcooltury − jako Rafi
2005: Droga Molly − jako Marcin
2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein − jako brat Otton
2006-2007: Hela w opałach − jako Czarek
2006-2007: Królowie śródmieścia − jako Paweł
2007: U Pana Boga w ogródku − jako Witek Naliwajko
2007: Twarzą w twarz − jako Adam Knapp
2007: Tajemnica twierdzy szyfrów − jako Hamlet
2007: Niania − jako Damian (odc. 71)
2007: Determinator − jako ksiądz Radosław Strumiłło
2008: Teraz albo nigdy! − jako Marcin Kreng
2008: Pora mroku − jako Adam
2008: Ojciec Mateusz − jako Paszyński (odc. 11)
2008: Non Stop Kolor − jako „Majkel”
od 2008: Czas honoru − jako Władek Konarski
2009: U Pana Boga za miedzą − jako Witek Naliwajko
2009: Rajskie klimaty − jako Marcin Wierzbicki
2009: Nigdy nie mów nigdy − jako Marek Bek
2010: Nowa − jako Bartosz Bielecki (odc. 12)
2010: Milczenie jest złotem − jako Piotr Strykowski
2010: Hotel 52 − jako Mateusz Bień
2011: Rezydencja − jako Marek Podhorecki
2012: Szpilki na Giewoncie − jako Mateusz Rybicki
2012: Prawo Agaty − jako Tomasz Zaryski (odc. 13)
od 2012: Na dobre i na złe − jako Marek Rogalski
2012: Dżej Dżej
2013: 2XL − jako Adam Mirski

Polski dubbing
2002: Pinokio − Lucignolo
2008: Speed Racer − Rex

Życie prywatne
Aktor jest żonaty. Jego żoną jest Urszula Karczmarczyk[1]. Ich syn (ur. 2009) ma na imię Jan.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Reni

Reni Jusis, właściwie Renata Jusis (ur. 29 marca 1974 w Koninie) – polska wokalistka, autorka tekstów, muzyki i producentka nagrań.

Początki kariery
Reni Jusis dorastała w Mielnie, występując na scenie od najmłodszych lat – jej pierwszym sukcesem było wygranie wakacyjnego konkursu piosenki.

W wieku siedmiu lat zaczęła naukę w Zespole Szkół Muzycznych imienia Grażyny Bacewicz w Koszalinie w klasie fortepianu. W 1993 roku występowała na scenie Bałtyckiego Teatru Dramatycznego w Koszalinie w musicalu Fatamorgana, do którego muzykę napisał jej kolega ze szkoły Adam Sztaba. To wtedy jej osoba przykuła uwagę producenta oraz późniejszego rapera Yaro. Yaro zaproponował wokalistce śpiewanie chórków w jego rockowym zespole, aby później ruszyć z nią w trasę koncertową. Ostatecznie Yaro zmienił skład i styl grupy. Rozpoczął tworzenie muzyki rapowej, w której Jusis śpiewała refreny w jego utworach. Reni i Yaro zostali także prywatnie parą.

Otwierali koncerty Liroya, dzięki któremu poznali światowej sławy polskiego jazzmana Michała Urbaniaka, który otoczył parę opieką artystyczną. Wspólnie stworzyli kilka utworów, ale nigdy nie zostały opublikowane. Urbaniak polecił jednak Jusis polskim wytwórniom muzycznym, która wkrótce podpisała kontrakt płytowy z wytwórnią Pomaton EMI. W 1997 roku ukazała się płyta Yaro z chórkami Reni Yazzda, która przyniosła przebój Rowery dwa. Rok później Reni obroniła dyplom na Wydziale Dyrygentury Chóralnej, Edukacji Muzycznej i Muzyki Kościelnej Akademii Muzycznej w Poznaniu.

Solowy debiut (1998-2000)
W 1998 w sprzedaży pojawił się pierwszy, współtworzony przez Yaro album solowy Reni Jusis Zakręcona. Album wypełniła mieszanka muzyki r&b, funk i hip-hopu. Większość muzyki i tekstów wokalistka napisała wspólnie z Yaro.

W 1999 album Zakręcona zdobył trzy nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyki w kategoriach: Debiut roku, Przebój roku oraz Album roku rap/hip-hop[potrzebne źródło]. Pomimo wielkiego sukcesu konflikty na tle artystycznym i prywatnym doprowadziły do zakończenia współpracy Yaro z Reni oraz do rozpadu ich związku.

Drugi album Era Renifera z 1999 roku, utrzymany był w podobnej stylistyce co debiutancka płyta, zawierał jednak dodatkowo elementy muzyki reggae. Wokalistka samodzielnie wyprodukowała i niemal w całości napisała oraz skomponowała cały materiał. Największym powodzeniem cieszył się cover hitu formacji 10CC Deadlock Holiday, nagrany przez Reni jako Dreadlock Holiday.

Muzyczna metamorfoza (2001-2004)
Kolejny album Elektrenika ukazał się po dwuletniej przerwie i stanowił zwrot w dotychczasowym brzmieniu muzyki Reni Jusis – teraz była to elektroniczna muzyka dance osadzona w klimacie klubowych rytmów, jak 2-step oraz house, inspirowana m.in. muzyką z lat 80. Prawie wszystkie teksty były autorstwa Jusis, podobnie jak połowa kompozycji – drugą połowę skomponowała wspólnie z Michałem Przytułą, który także wyprodukował razem z nią cały album. Przytuła pracował już z Jusis nad jej wcześniejszymi płytami jako realizator dźwięku.

„Elektrenika” była promowana trasą koncertową pod nazwą „Electrenic Night”[potrzebne źródło], co pomogło jej w zdobyciu popularności wśród fanów muzyki klubowej. Album przyniósł dwa przeboje, Nic o mnie nie wiecie oraz Nigdy ciebie nie zapomnę (znany na płycie jako Jakby przez sen).

Czwarty album „Trans Misja”, wydany po kolejnej dwuletniej przerwie w 2003 roku, kontynuował drogę obraną na poprzednim wydawnictwie, ale oferował już nieco inną stylistykę – utwory utrzymane w stylu electro-popu. I tym razem Reni Jusis wyprodukowała i skomponowała większość materiału samodzielnie, tworząc także prawie wszystkie teksty z albumu. Michał Przytuła pozostał przy realizacji dźwięku oraz objął wówczas funkcję menedżera wokalistki.

Z płyty „Trans Misja” pochodzą trzy przeboje Jusis: Kiedyś cię znajdę, Ostatni raz (nim zniknę) oraz It’s Not Enough. Wokalistka promowała album trasą koncertową Top Secret Tour[potrzebne źródło]. Trans Misja otrzymała statuetkę Fryderyka w kategorii: Album roku Dance/elektronika/muzyka klubowa w 2004 roku[potrzebne źródło].

Klubowa ikona (2005-2007)
Na piąty album Reni Jusis, zatytułowany Magnes fani musieli czekać trzy lata, do 2006 roku. W międzyczasie Reni rozstała się ze swoją macierzystą wytwórnią płytową i założyła własną, o nazwie Pink Pong Records, z dystrybucją Universal Music Polska[potrzebne źródło]. Firma Pomaton EMI na pożegnanie wydała w 2006 roku pięciopłytowy box Dyskografia zawierający wszystkie cztery albumy oraz wydaną po raz pierwszy płytę DVD z jej wszystkimi solowymi klipami[potrzebne źródło].

Album Magnes został wyprodukowany i niemal w całości skomponowany wspólnie przez Jusis i Przytułę (jako Mic Microphone). Wokalistka napisała także prawie wszystkie teksty. Pierwszy singiel promujący album, czyli Kilka prostych prawd, ukazał się dziewięć miesięcy przed jego wydaniem, jeszcze w 2005 roku. Utrzymany w stylu electro-pop utwór mylnie sygnalizował, że brzmienie nowego materiału będzie takie jak na wcześniejszej płycie. Magnes okazał się bowiem albumem w stylistyce electro-dance, na którym wszystkie piosenki połączono w jeden nieprzerwany klubowy set. Album ugruntował pozycję Reni Jusis jako ikony muzyki klubowej[potrzebne źródło].

Premierze albumu towarzyszył drugi singiel, z tytułowym przebojem Magnes. Oprócz siedmiu premierowych utworów na płycie znalazły się także nowe wersje trzech starszych utworów wokalistki: Leniviec, Nigdy ciebie nie zapomnę (jako How Can I Ever Forget You) i Kto pokocha (jako Single Bite Lover) oraz remiksy pierwszych dwóch singli. Płytę promowały ponadto single Mixtura oraz Niemy krzyk.

W listopadzie 2006 roku w warszawskim Centrum Olimpijskim odbył się[potrzebne źródło] kwadrofoniczny koncert artystki, promujący specjalną czteropłytową edycję albumu Magnes, zawierającą dodatkowo wszystkie promujące go maxi-single i teledyski.

Magnes przyniósł Reni Jusis w 2007 roku kolejną statuetkę Fryderyka w kategorii: Album roku muzyka klubowa[potrzebne źródło]. Dopiero rok po premierze albumu jego promocję wsparto klubową trasą koncertową „Magnes Tour”, która trwała do końca lipca 2007 roku. Trasę promował premierowy singiel Motyle. Utwór ten, pod pierwszym tytułem Schowajmy się przed światem, był zgłoszony do konkursu „Premiery” Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, jednak ostatecznie trafił tam jedynie na listę rezerwową[potrzebne źródło]. Później pod zmienionym tytułem Motyle startował w polskich preselekcjach do konkursu „Bursztynowy słowik” międzynarodowego festiwalu piosenki Sopot Festival.

Akustyczny zwrot (2008-2010)
Po blisko dwuletniej przerwie Reni Jusis zapowiedziała wydanie płyty z muzyką akustyczną, zatytułowaną „Iluzjon cz. I”. Nowy projekt stanowił nie tylko stylistyczny zwrot w karierze wokalistki, ale także w sposobie koncertowania, ponieważ tym razem artystka zamiast trasy klubowej planowała trasę po starych kinach, w nawiązaniu do tytułu płyty. Jusis tłumaczyła nagły zwrot stylistyczny powrotem do swoich pierwszych fascynacji muzycznych: „Największe wrażenie ze wszystkich zrobił na mnie występ „Soyki & Yaniny”. To po tym właśnie koncercie zaczęłam marzyć o własnej karierze muzycznej i stworzeniu zespołu składającego się z wybitnych instrumentalistów. Dopiero dzisiaj, po dziesięciu latach od mojego debiutu jestem gotowa podjąć to wyzwanie” – wyznała w jednym z wywiadów wokalistka. Album trafił na rynek w 2009 roku, nakładem nowej własnej wytwórni płytowej artystki, Amfibia Records. Promował go singiel A mogło być tak pięknie. Album uświetniły trzy duety: ze Stanisławem Sojką, z Gabą Kulką oraz z Tomkiem Makowieckim. Album ten uzyskał nominację do Fryderyka w kategorii: Album roku piosenka poetycka[1].

Podczas prac nad tym materiałem 8 sierpnia 2008 roku w Konstancinie wokalistka wyszła za mąż za wokalistę i kompozytora Tomka Makowieckiego[2]. 1 stycznia 2010 roku urodził się ich syn, Teofil. A 5 lutego 2012 roku córka Gaja.

W 2009 roku podczas Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, w koncercie „Superduety” artystka wystąpiła wspólnie z zespołem Skaldowie. Przedstawiła tam ponadto akustyczną wersję przeboju „Kiedyś Cię znajdę”.

W 2010 roku Jusis nagrała utwór „Twoją wiarę mam”, do polskiej wersji animowanego filmu z wytwórni Walta Disneya, Dzwoneczek i uczynne wróżki.

W tym samym roku na albumie grupy Miss Polski „Fitness”, zaśpiewała gościnnie w utworze „Specjaliści w nocy”. Nagrała ponadto duet z aktorem Lesławem Żurkiem „Tęsknię”, który trafił na charytatywny album „Ladies And Gentlemen 2011”, zawierający duety gwiazd muzyki z gwiazdami filmu.

W 2013 została Kobietą Dekady „Glamour”[3].

Działalność pozamuzyczna
Na początku 2011 roku na polski rynek trafiła gra komputerowa „Test Drive Unlimited 2”, dubbingowana przez Reni Jusis, wspólnie z Maciejem Maleńczukiem.

Pod koniec tego samego roku na rynek trafiła książka autostwa Reni Jusis i Magdy Targosz, „Poradnik dla zielonych rodziców”, przedstawiająca metody wychowywania dzieci w zgodzie z ekologią. Książka była podsumowaniem ich autorskiego cyklu „Ekomama”, prezentowanego w programie „Dzień Dobry TVN” stacji TVN, od września 2010 roku.

Dyskografia

Albumy studyjne

Lp. Rok Album Pozycja OLiS Certyfikat ZPAV Nagrody
1 1998 Zakręcona 19
Złota płyta

Sprzedaż: 35.000

Fryderyki 1998:

  • Piosenka roku: Zakręcona
  • Fonograficzny debiut roku: Reni Jusis
  • Album roku hip-hop/R&B/rap: Zakręcona
  • [nominacja] Wokalistka roku: Reni Jusis
  • [nominacja] Teledysk roku: Zakręcona

Yach Film 1998

  • Najlepszy montaż (Zakręcona, montaż Jarosław Barzan)
2 1999 Era Renifera 44 Sprzedaż: 23.000 Fryderyki 1999:

  • [nominacja] Album roku pop: Era Renifera
  • [nominacja] Teledysk roku: W głowie woda
3 2001 Elektrenika 23 Sprzedaż: 12.000 Fryderyki 2001:

  • [nominacja] Wokalistka roku: Reni Jusis
  • [nominacja] Album roku techno/elektronika/dance: Elektrenika

MTV EMA Awards 2001

  • [nominacja] Best polish act: Reni Jusis’
4 2003 Trans Misja 4[4] Sprzedaż: 27.000 Fryderyki 2003:

  • Album roku dance/electronika/muzyka klubowa: Trans Misja
  • [nominacja] Piosenka roku: Kiedyś cię znajdę
  • [nominacja] Wokalistka roku: Reni Jusis
  • [nominacja] Produkcja muzyczna roku: Kiedyś cię znajdę

Fryderyki 2004:

  • [nominacja] Wideoklip roku: It’s Not Enough

MTV EMA Awards 2004

  • [nominacja] Best polish act: Reni Jusis

Yach Film 2004

  • Grand Prix (Ostatni raz (nim zniknę), realizacja Anna Maliszewska)
  • Najlepsza Reżyseria (It’s Not Enough, reżyseria Anna Maliszewska)
  • Najlepszy Montaż (Ostatni raz (nim zniknę), montaż Łukasz Szwarc-Bronikowski)
5 2006 Magnes 4[4] Sprzedaż: 13.000 Fryderyki 2006:

  • Album roku dance/electronika/muzyka klubowa: Magnes
  • [nominacja] Wydawnictwo specjalne – najlepsza oprawa graficzna: Magnes – Special edition
  • [nominacja] Wokalistka roku: Reni Jusis

Eska Music Awards 2007

  • [nominacja] Album roku Polska: Magnes
6 2009 Iluzjon cz. I 8[4] Sprzedaż:

Single

Rok Tytuł Pozycje na listach Album
LP3[5] SLiP[6]
1998 Zakręcona 27 11 Zakręcona
Graj więcej 49
Byłeś serca biciem 70
1999 Dreadlock Holiday 50 44 Era Renifera
W głowie woda 64
Uciekaj – buzi, buzi
Miej oczy otwarte
2001 Nic o mnie nie wiecie Elektrenika
Nigdy ciebie nie zapomnę 49
2003 Kiedyś cię znajdę 1 1 Trans Misja
Ostatni raz (nim zniknę) 33 7
2004 It’s Not Enough 34
2005 Kilka prostych prawd 26 3 Magnes
2006 Magnes 36 3
Mixtura 3
Niemy krzyk 34 13
2007 Motyle 29 tylko na singlu
2009 A mogło być tak pięknie 33 Iluzjon cz. 1

Występy gościnne

  • Yaro
    • 1997 Jazzda
  • Thinkadelic
    • 1998 Lek
  • JedenSiedem
    • 2000 Wielka niewiadoma
  • Sidney Polak
    • 2005 Stop Global Experiment
  • Lesław Żurek
    • 2011 Tęsknię

Ścieżki dźwiękowe

  • 2004 Kiedyś cię znajdę w Nigdy w życiu
  • 2005 Kiedyś cię znajdę w Magda M.
  • 2006 Nic o mnie nie wiecie w Magda M.
  • 2006 Kto pokocha w Tylko mnie kochaj
  • 2010 Twoją wiarę mam w Dzwoneczek i uczynne wróżki

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 75 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*