Jan Jakub Kolski ma partnerkę młodszą o 32 lata to Aleksandra Michael

kolski-michaelGrażyna Błęcka-Kolska i Jan Jakub Kolski przeżywają obecnie trudne chwile. Kilka dni temu stracili bowiem ukochaną córkę, 23-letnią Zuzannę.

Te trudne chwile zbliżyły do siebie byłych małżonków, którzy rozwiedli się kilka lat temu. Rozstali się, a Kolski odszedł do młodszej o 32-lata kochanki, która spodziewała się ich dziecka. Dziś 58-letni reżyser i 26-letnia Aleksandra Michael wychowują wspólnie 3-letnią córeczkę Polę.

Jan poznał Olę w 2000 roku podczas pracy przy “Daleko od okna”, kiedy dziewczyna miała 12 lat. Dziesięć lat później wybuchło między nimi gorące uczucie. Ukochana zagrała także epizodyczną rolę w ostatnim filmie reżysera, “Zabić bobra”.
źródło: nocoty.pl

Biografia Jana

Jan Jakub Kolski (ur. 29 stycznia 1956 we Wrocławiu) – polski reżyser, scenarzysta, operator i producent, autor filmów dokumentalnych, fabularnych, sztuk teatralnych, książek i piosenek.

Życiorys i twórczość
Znaczną część dzieciństwa (cztery lata między 11. a 15. rokiem życia) spędził w domu swego dziadka, Jakuba Szewczyka, we wsi Popielawy, niedaleko Tomaszowa Mazowieckiego, w świecie, który stał się źródłem inspiracji i częścią charakteru Kolskiego. Imał się wielu zajęć, nie tylko artystycznych, wymurował między innymi dom jednemu z popielawian.

Jego profesjonalna droga do filmu rozpoczęła się w latach 1976–1981, gdy pracował w Ośrodku TVP Wrocław, zaczynając jako pomocnik operatora, a kończąc jako główny reżyser. W międzyczasie trafił do wojska, gdzie również filmował reportaże poligonowe dla wojskowego programu telewizyjnego. W latach 1981–1985 studiował na Wydziale Operatorskim PWSFTviT w Łodzi. Kolski ma też swój „podziemny” okres, gdy w czasie stanu wojennego współpracował z Kurią Metropolitalną we Wrocławiu.

Jako reżyser lub operator zrealizował ponad 20 filmów krótkometrażowych. Zamiłowania do wspinaczki górskiej i speleologii, którą uprawiał przez 12 lat, zaowocowały wieloma filmami o górach. (m.in.: Najpiękniejsza jaskinia świata, Idź, Wyprawa pod podszewkę Alp).

W jego dorobku są też filmy o tematyce przyrodniczej (Polskie parki i rezerwaty przyrody); oświatowej i społecznej (m.in. Jak mnie kochasz, Kolejarze 80); religijnej (m.in. Zostań z nami, Lourdes miasto nadziei, Jan Paweł II w Lourdes), filmowe portrety (m.in. Rekwizyty Wiesława Garbolińskiego, Trzy tematy Leszka Rózgi, Pałkiewicz ma rację).

Szczególną wagę mają fabularyzowane filmy powstałe w Popielawach, stanowiąc przedsmak jego późniejszej twórczości. (m.in. Umieranko, Ładny dzień).

Ostatnie lata przyniosły serię reportaży podróżniczych z wypraw do delty Mekongu, zaginionego miasta Inków i wysp Polinezji organizowanych przez Jacka Pałkiewicza – Zobaczyć jak najwięcej, Gdzie jesteś Paititi?, Między rajem a ziemią.

Debiutem pełnometrażowym był Pogrzeb kartofla nakręcony w Popielawach w 1990 roku. Film, oparty na historii dziadka Kolskiego, zachowuje realia popielawskie włącznie z nazwiskami bohaterów, jednocześnie jednak można w nim dostrzec pierwsze przejawy realizmu magicznego, typowego dla późniejszych autorskich filmów Kolskiego (Pograbek, Magneto, Jańcio Wodnik, Cudowne miejsce, Grający z talerza, Szabla od komendanta, Historia kina w Popielawach, Jasminum), z nielicznymi wyjątkami, umiejscowionych w archetypicznej wsi polskiej.

Wielokrotnie nagradzany na festiwalach w Polsce i na świecie. Był laureatem jednej z pierwszych edycji Paszportów Polityki. Od 2000 roku członek Europejskiej Akademii Filmowej.

Oprócz filmów fabularnych w dorobku Kolskiego są teatry telewizji (m.in. Diabeł przewrotny – adaptacja i reżyseria, Bajka o bardzo lekkim chlebie – scenariusz i reżyseria, Wyspa róż – reżyseria, Skrzypki – scenariusz i reżyseria, Kamera marzeń – scenariusz i reżyseria).

Jest autorem Jańcia Wodnika i innych nowel, powieści Kulka z chleba, bajki dla dzieci Jadzia i małoludki i opowiadań Mikroświaty, w których kontynuuje rysowanie świata Popielaw i okolic.

Wśród innych produkcji telewizyjnych są reklamy, teledyski do płyty ojDADAna Grzegorza Ciechowskiego, Piosenki polne i okoliczne – recital piosenek Kolskiego zaśpiewanych przez jego byłą żonę Grażynę Błęcką-Kolską oraz Małopole czyli świat – serial telewizyjny, gdzie wraca do wiejskiej tematyki.

Historią kina w Popielawach Kolski podsumował dotychczasowy popielawski etap kina autorskiego w swym dorobku. Zrealizowany w 2000 roku film Daleko od okna oparty na reportażu Hanny Krall i scenariuszu Cezarego Harasimowicza otworzył nowy etap w twórczości Kolskiego, którego kontynuacją jest nakręcona w 2002 Pornografia oparta na powieści Witolda Gombrowicza.

Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (2011)[1].

Artystyczne pokrewieństwa
Wiejska perspektywa filmów Kolskiego sprawia, że jego twórczość często jest kojarzona z filmami Witolda Leszczyńskiego: Żywot Mateusza (1968, opartym na powieści Ptaki Tarjea Vesaasa) i Konopielką; Chłopami Reymonta, a także z wielokrotnie filmowaną twórczością Wiesława Myśliwskiego – m.in. Pałac, Nagi Sad (sfilmowany pt. Przez dziewięć mostów), Kamień na kamieniu.

Sam Kolski doszukuje się swoich korzeni także w malarskiej twórczości Jacka Malczewskiego.

Życie prywatne
Syn montażysty Romana Kolskiego, brat montażystki Ewy Pakulskiej. Jest byłym mężem aktorki Grażyny Błęckiej-Kolskiej.

Filmografia
Pełnometrażowe filmy fabularne i seriale
Pogrzeb kartofla (1990)
Pograbek (1992)
Magneto (1993)
Jańcio Wodnik (1993)
Cudowne miejsce (1994)
Grający z talerza (1995)
Szabla od komendanta (1995)
Historia kina w Popielawach (1998)
Daleko od okna (2000)
Małopole czyli świat (2000), serial telewizyjny
Pornografia (2002)
Jasminum (2006)
Afonia i pszczoły (2009)
Wenecja (2010)
Zabić bobra (2012)
Serce, serduszko i wyprawa na koniec świata (2014)

Sztuki teatru TV
Diabeł przewrotny (1997) – adaptacja i reżyseria
Bajka o bardzo lekkim chlebie (1997) – scenariusz i reżyseria
Noga dla Józefa (1997) – scenariusz
Wyspa róż (1998) – reżyseria
Skrzypki (1999) – scenariusz i reżyseria
Kamera marzeń (2001) – scenariusz i reżyseria
Najważniejsze filmy krótkometrażowe i inne produkcje filmowe
Najpiękniejsza jaskinia świata (1983, realizacja, scenariusz, komentarz, zdjęcia)
Mały dekalog (1983, scenariusz, reżyseria, zdjęcia)
Umieranko (1984, scenariusz, reżyseria, zdjęcia)
Nie zasmucę serca twego… (1984, scenariusz, reżyseria, zdjęcia)
Jak mnie kochasz (1985, scenariusz, reżyseria, zdjęcia)
Polskie parki i rezerwaty przyrody (1985, scenariusz, reżyseria, zdjęcia)
Słowiański świt. Początki Polski (1986, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
Wyprawa pod podszewkę Alp (1987)
Ładny dzień (1988, reżyseria, scenariusz, zdjęcia, scenografia)
Szkoła przetrwania (1988, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
Pałkiewicz ma rację (1988, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
Piosenki polne i okoliczne (1996, reżyseria, scenariusz)
Teledyski do płyty ojDADAna Grzegorza Ciechowskiego
Zobaczyć jak najwięcej (2001, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
Gdzie jesteś Paitii? (2002, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)
Między rajem a ziemią (2003, reżyseria, scenariusz, zdjęcia)

Nagrody filmowe
1983: Najpiękniejsza jaskinia świata – Budapeszt (MFF Sportowych), zdjęcia
1989: Ładny dzień – Nagroda Szefa Kinematografii w dziedzinie filmu dokumentalnego za zdjęcia
1992: Pograbek – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda Wschodnioeuropejskiego Funduszu Scenariuszowego
1993: Jańcio Wodnik – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda dziennikarzy
1993: Jańcio Wodnik – Gdańsk-Gdynia (FPFF) Nagroda Specjalna Jury
1994: Jańcio Wodnik – Łagów (LLF) nagroda im. Juliusza Burskiego
1994: Cudowne miejsce – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda za dialogi
1994: Cudowne miejsce – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda za reżyserię
1995: Jańcio Wodnik – Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) nagroda dla najlepszego filmu
1995: Cudowne miejsce – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Maszkaron – Nagroda Publiczności
1995: Grający z talerza – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda za scenariusz
1995: Grający z talerza – Tokio (MFF) nagroda jury
1996: Szabla od komendanta – Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy Prowincjonalia) Złoty Jańcio (nagroda główna)
1997: Grający z talerza – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Maszkaron – Nagroda Publiczności II nagroda
1997: Grający z talerza – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Srebrna Statuetka Leliwity – Nagroda Specjalna dla najlepszego reżysera
1998: Historia kina w Popielawach – Gdańsk-Gdynia (FPFF) Grand Prix (nagroda za najlepszy film)
1998: Historia kina w Popielawach – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda Kin Studyjnych
1999: Historia kina w Popielawach – Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) Srebrny Witeź
1999: Historia kina w Popielawach – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 1998
1999: Historia kina w Popielawach – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy scenariusz; za rok 1998
1999: Historia kina w Popielawach – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Srebrna Statuetka Leliwity – Nagroda Specjalna
1999: Historia kina w Popielawach – Triest (Festiwal Alte Adria Cinema) Grand Prix (Premio Trieste)
1999: Historia kina w Popielawach – Złota Kaczka (przyznawana przez pismo „Film”) w kategorii: najlepszy film polski; za rok 1998; przyznana 26.04.1999
2000: Daleko od okna – Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda jury młodzieżowego
2001: Daleko od okna – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2000
2001: Daleko od okna – Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2000; ex aequo z filmem Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (przyznane 4.01)
2001: Zobaczyć jak najwięcej; Kambodża i Wietnam – Główna nagroda Przeglądu Filmów Turystycznych i Turystyczno-Gospodarczych Tour-Film
2003: Pornografia – Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) nagroda Stowarzyszenia Zagranicznych Organizatorów Polskich Festiwali
2003: Pornografia – Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) nagroda Publiczności (od 1995 „Złoty Klakier” – nagroda Radia Gdańsk)
2004: Pornografia – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: reżyser; za rok 2003
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 557 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *