Jan Englert i Beata Ścibakówna na plaży w Sopocie

englert-scibakownaJanowi Englertowi bardzo nie podobało się, gdy Grażyna Szapołowska występowała w Bitwie na głosy. Ponieważ nie pojawiała się w teatrze z powodu występu w programie rozrywkowym, wyrzucił ją z pracy.

Jego żona Beata Ścibakówna występowała w programie Gwiazdy tańczą na lodzie.

Od czasu tych występów młodsza od Englerta o 25 lat aktorka raczej unika telewizji i pojawiania się na imprezach.

Ścibakówna mogłaby spokojnie pójść w ślady Agaty Młynarskiej lub Pauliny Smaszcz-Kurzajewskiej, które tak chętnie chwalą się seksownym ciałem po 40-tce. Na plaży w Sopocie 47-letnia żona 72-letniego aktora opalała się w bikini.

 

englert-scibakowna-sopot
źródło: pudelek.pl

Biografia Jana

Jan Aleksander Englert (ur. 11 maja 1943 w Warszawie) – polski aktor teatralny i filmowy, reżyser, profesor Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Absolwent PWST w Warszawie (1964). Zadebiutował rolą łącznika Zefira w filmie Andrzeja Wajdy Kanał (1956).

Aktor scen warszawskich: Teatru Współczesnego (1964–1981), Teatru Polskiego (1981–1994), Teatru Narodowego (od 1997), a od 2003 dyrektor artystyczny tej sceny. Wykładowca w warszawskiej PWST, dziekan Wydziału Aktorskiego (1981–1987), rektor (1987–1993 oraz 1996–2002). Członek Rady ds. Kultury przy Prezydencie RP (1992–1993). W 1989 otrzymał tytuł profesora. Obecnie wykładowca Akademii Teatralnej w Warszawie. Od roku 2003 piastuje stanowisko dyrektora artystycznego w Teatrze Narodowym.

Życie prywatne
Brat reżysera teatralnego i aktora Macieja Englerta. Dwukrotnie żonaty: pierwsza żona Barbara Sołtysik, troje dzieci (syn i 2 córki-bliźniaczki), druga żona Beata Ścibakówna, córka Helena.

Filmografia (wybór)
Aktor
1957: Kanał jako “Zefir”
1965: Podziemny front jako Marcin, żołnierz AL
1967: Cyrograf dojrzałości jako Wiktor Lewicki
1968: Stawka większa niż życie jako Tadek w odc. 9 “Genialny plan pułkownika Krafta”
1969: Sól ziemi czarnej jako Erwin Maliniok
1970: Epilog norymberski jako doktor Gilbert
1970: Kolumbowie jako “Zygmunt”
1971: Perła w koronie jako Erwin Maliniok
1972: Poślizg jako Marek
1973: Nagrody i odznaczenia jako chorąży WP, dzielący ziemię
1974: Dwoje bliskich obcych ludzi – Maciek Bobrowski, mąż Barbary
1974: S.O.S. – porucznik J. Jasło
1975: Doktor Judym jako Tomasz Judym
1975: Dusze stracone jako Ricardo Heredia
1975: Noce i Dnie jako Marcin Śniadowski, mąż Agnieszki Niechcicówny (w serialu w odc. 8-9)
1976: Polskie drogi jako Jerzy, żołnierz AK, kochanek Miszczykowej w odc. 4, 7-8
1977: Akcja pod Arsenałem jako Stanisław Broniewski (pseud. Stefan Orsza)
1977: Lalka (serial telewizyjny) jako Mraczewski, subiekt w sklepie Wokulskiego w odc. 1, 3, 4, 9
1978: Rodzina Połanieckich jako Hipolit Apolinary Maszko
1979: Justyna jako reżyser Tadeusz, partner Teresy
1980: Mniejsze niebo jako Weber, dziennikarz telewizyjny
1980: Ukryty w słońcu jako Janek
1980-2000: Dom jako Rajmund Wrotek w odc. 1-6, 8-25
1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy jako Maciej Mielżyński w odc. 3-6
1981: Okno jako psychiatra
1982: Bluszcz jako Andrzej, kochanek Kingi
1983: Soból i panna jako Stanisław Pucewicz
1983: Stan wewnętrzny jako Jerzy, konstruktor łodzi, były mąż Ewy
1984: 5 dni z życia emeryta jako Stanisław Bzowski, ojciec Adama
1986: Magnat, jako Conrad, syn Hansa Heinricha
1986: Zmiennicy jako aktor Wojciech Rawicz w odc. 5 “Safari” i 12 “Obywatel Monte Christo”
1987: Rzeka kłamstwa jako January Strzembosz
1988: Piłkarski poker jako prezes “Czarnych”
1989: Modrzejewska jako Benda Feliks , brat Modrzejewskiej w odc. 1-4. 6-7
1992: Wielka wsypa jako Jarek Bronko vel hrabia Branicki
1992: Białe małżeństwo jako Wincenty, ojciec dziewcząt
1994: Komedia małżeńska jako Wiktor Kozłowski
1994: Dama kameliowa jako Aleksander Dumas (syn)
1994: Szczur jako Jarek Bronko vel Branicki
1995: Matki, żony i kochanki jako Jerzy Lipert, dawna miłość Wiktorii
1995: Pestka jako Sewer, wspólnik Borysa
1996: Ekstradycja 2 jako Kowalski, biznesmen mający powiązania ze światem przestępczym w odc. 1, 8-9
1996: Wirus jako komisarz Kujawa, ojciec Józka
1997: Kiler jako senator Ferdynand Lipski
1997: Sława i chwała jako Stanisław Huby, ojciec Huberta w odc. 5-6
1998: Ekstradycja 3 jako Kowalski, biznesmen mający powiązania ze światem przestępczym
1998: Siedlisko jako dziekan, przyjaciel Kalinowskiego w odc. 1-2
1998: Złoto dezerterów jako major “Jeremi”
1999: Kiler-ów 2-óch jako senator Ferdynand Lipski
1999: Od czasu do czasu jako Julian
2000: Świąteczna przygoda jako anioł Śmierć
2001: Miasteczko jako mecenas Adam Pietras w odc. 41-47, 50, 53, 55, 57-60
2001: Pieniądze to nie wszystko jako prowadzący galę small-biznesu
2003: Superprodukcja jako on sam
2003: Na dobre i na złe jako Jerzy Różański o odc. 141
2006: Bezmiar sprawiedliwości jako mecenas Paweł Boś, adwokat Kutra
2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial) jako mecenas Paweł Boś, adwokat Kutra
2006: Oficerowie jako Zenon Kaliński, właściciel stacji “TV Max”, ojciec Alicji Szymczyszyn
2006: S@motność w sieci jako klient Marka
2007: Katyń jako generał
2008: Czas honoru jako rotmistrz Czesław Konarski, ojciec Władka i Michała w odc. 1-13
2008: Lejdis jako Jan Korbowicz, ojciec “Korby”
2008: Skorumpowani jako Witold Burzyński
2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas jako profesor
2009: Sprawiedliwi jako profesor Kaniewski, szef Stefana w odc. 1-2, 5-6
2009: Tatarak jako doktor, mąż Marty
2010: Tajemnica Westerplatte jako podpułkownik Wincenty Sobociński
2011: Układ Warszawski jako Antoni Rylski “Łapa”
2012-2013: Przepis na życie jako Michał
2012: Warszawa jako Jerzy Słomkowski, ojciec Julii, Adama i Ewy
2013: AmbaSSada jako Oskar
2013: Bogowie jako prof. Wacław Sitkowski, szef doc. Religi

Inne
1994: Szczur scenariusz, dialogi

Polski dubbing
Killzone 3 (2011) jako kapitan ISA – Jason Narville

Odznaczenia i nagrody
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (2001)[1]
Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1988)
Złoty Krzyż Zasługi (1997)
Złoty Medal “Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2005)[2]
Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1977)
Nagroda Ministra Kultury i Sztuki II stopnia za wybitne kreacje aktorskie (1989)
Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawana przez redakcję miesięcznika “Teatr” – za sezon 1993/1994
Super Wiktor (1999)
Nagroda im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego za osiągnięcia aktorskie i reżyserskie oraz konsekwentne budowanie modelu Teatru Narodowego (2008)
Nagroda Krytyki Artystycznej im. Cypriana Kamila Norwida za reżyserię dramatu Udręka życia w Teatrze Narodowym w Warszawie (2012)
Nagroda im. Cypriana Kamila Norwida w kategorii: Teatr (2012)
Nagroda Gustaw za szczególne zasługi dla środowiska teatralnego (2014)[3]
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Beaty

Beata Lucyna Ścibak-Englert (ur. 28 kwietnia 1968 w Zamościu) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie – rocznik 1992. Żona Jana Englerta, dzieci: córka Helena.

Wystąpiła w III edycji programu Gwiazdy tańczą na lodzie.

W 2005 roku została odznaczona Srebrnym Krzyżem Zasługi[1].

Filmografia
1992: Wielka wsypa − Ewa, sekretarka Branieckiego
1992: Wszystko, co najważniejsze
1993: Wynajmę pokój − Ala Grzybowska
1993: Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu − dziewczyna Marka (cz. 1)
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później − pani Jadzia (odc. 2)
1994–1995: Radio Romans − Barbara Zwolińska
1994: Dama kameliowa − Olimpia, kochanka Armanda
1995: Sukces − Marylka, sekretarka Dzidka (odc. 3 i 4)
1995: Pestka − sekretarka w biurze architektonicznym
1996: Dzieci i ryby − dziennikarka
1998: Matki, żony i kochanki − jako Magda, kochanka Roberta
1999: Tygrysy Europy − Elżbieta Nowakowa
2000–2005: Złotopolscy − Mirella Poznańska
2000–2001: Miasteczko − mecenas Ewa
2002: Superprodukcja − w roli samej siebie
2002–2006: Samo Życie − Barbara Kornacka
2003: Tygrysy Europy 2 − Elżbieta Nowakowa
2004: Czwarta władza − Daria Jańczak, kochanka Pawła Szeląga
2005: Biuro kryminalne − Jadwiga Złotowska (odc. 15)
2006: Pogoda na piątek − Lucyna Zdrojewska
2007–2011: Na dobre i na złe − docent Karolina Orlicka
2008: Skorumpowani − Agnieszka Burzyńska
2008: Skorumpowani − Agnieszka Burzyńska
2008: Małgosia contra Małgosia − matka Renata
2009: Synowie − Irena Bukat
2010: Ojciec Mateusz − jako aktorka Maria Brodzka (odc. 39)
2010: Hotel 52 − jako Elżbieta Kłosińska, mama Maćka (odc. 1)
2010: Duch w dom − jako polonistka, koleżanka Beaty
2011: Układ warszawski − jako Elwira, była żona Cichockiego (odc. 7)
2011: Linia życia − Irena Wójcicka-Grabowska
2011: Przepis na życie − Irmina, matka Ignacego (odc. 23)
2012: Prawo Agaty − jako Lidia Skalska (odc. 8)
2013: Układ zamknięty − Joanna Rybarczyk
2013: Hotel 52 − Dorota, matka Magdy (odc. 80)

Dubbing
1996: Miłość i wojna − Agnes von Kurovsky
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 373 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *