James Caan i Linda Stokes rozwodzą się


caan-stokesPo 19 latach małżeństwa aktor James Caan postanowił się rozwieść.

75-letni gwiazdor i jego żona Linda Stokes, podzieleni “różnicami nie do pogodzenia”, zdecydowali się zakończyć małżeństwo. 8 stycznia Caan złożył pozew rozwodowy.

Warto dodać, że to już trzeci raz kiedy aktor próbuje się rozstać z małżonką. Jak do tej pory parze udało się dojść do porozumienia. Razem wychowują dwójkę dzieci, 19-letniego syna Jamesa Jr. oraz 16-letniego syna Jacoba.

Przypomnijmy, że Linda to trzecia żona Caana. Wcześniej aktor był w związku z Dee Jay Mattis (1961 – 1966), Sheilą Ryan (1976) oraz Ingrid Hajek (1990 – 1995). Z każdą ze wspomnianych ma dziecko.

Ostatnio Caan zagrał w filmie “The Throwaways”.
źródło: nocoty.pl

Biografia Jamesa

James Langston Edmund Caan (ur. 26 marca 1940 roku w Bronksie w Nowym Jorku) – amerykański aktor filmowy, telewizyjny i teatralny, nominowany do nagrody Oscara, Emmy oraz pięciokrotnie do Złotego Globu.

Jest jednym z trojga dzieci sprzedawcy mięsa Arthura Caana i Sophie, żydowskich imigrantów z Niemiec. Dorastał wraz z bratem Ronnie i siostrą Barbarą (zm. 1981 na białaczkę) w Sunnyside, nowojorskiej dzielnicy Queens. Po ukończeniu szkoły średniej Rhodes Prep w Nowym Jorku, studiował początkowo prawo i historię na Hofstra University. Próbował kariery piłkarskiej na Uniwersytecie Stanowym Michigan, pracował sezonowo jako ratownik na plażach kalifornijskich. Naukę aktorstwa rozpoczął od nowojorskiej Neighborhood Playhouse. Pierwszym sukcesem był występ w La Ronde (1961) w niewielkim teatrzyku Off-Broadway.

Szybko zwrócono na niego uwagę w telewizji, zagrał epizody w paru serialach, m.in. ABC Nagie Miasteczko (Naked City, 1961) z Bruce’em Dernem, CBS Route 66 (1961) z Martinem Sheenem, ABC Alcoa Premiere (1962), ABC Nietykalni (The Untouchables, 1962) z Lee Marvinem oraz NBC Doktor Kildare (Dr. Kildare, 1963) z Richardem Chamberlainem. Na dużym ekranie debiutował u boku Jacka Lemmona i Shirley MacLaine w komedii romantycznej Słodka Irma (Irma la Douce, 1963) jako żołnierz w radio, choć nazwisko nie pojawiło się jeszcze w czołówce. Zagrał potem sadystycznego chuligana w thrillerze Kobieta w klatce (Lady in a Cage, 1964) z Olivią de Havilland. To określiło na jakiś czas typ oferowanych mu ról. Dopiero Howard Hawks, u którego zagrał drugoplanową postać Mike’a w dramacie sensacyjnym Czerwona linia 2000 (Red Line 7000, 1965) dostrzegł możliwości młodego aktora i uczynił go sympatycznym żółtodziobem Alanem Bourdillionem Traherne ‘Mississippi’ w westernie El Dorado (1966) u boku Johna Wayne i Roberta Mitchuma.

Odtąd jego kariera toczyła się już gładko, w filmach wojennych i awanturniczych, dopóki nie zaskoczył wszystkich całkowicie odmienną rolą infantylnego, opóźnionego w rozwoju umysłowym piłkarza Jimmy’ego Kilgannona, którym zaczyna się opiekować samotna, uciekająca od swego środowiska Natalie Ravenna (Shirley Knight) w dramacie Francisa Forda Coppoli Ludzie deszczu (The Rain People, 1969), a rozpaczliwie smutny romans tych dwojga outsiderów kończy się tragicznie. Rola Briana Piccolo, zawodnika drużyny futbolu amerykańskiego w telewizyjnym biograficznem dramacie sportpowym ABC Pieśń Briana (Brian’s Song, 1971) przyniosła mu nominację do nagrody Emmy. Wkrótce Francis Ford Coppola umożliwił mu stworzenie wspaniałej nominowanej do nagrody Oscara i Złotego Globu kreacji Santino Sonny’ego Corleone, gwałtownego, sprężonego wewnętrznie w ostrym kontraście z chłodnym intelektualizmem Ala Pacino w gangsterskiej sadze Ojciec chrzestny (The Godfather, 1972) i sequelu Ojciec chrzestny II (The Godfather Part II, 1974).

Partnerował Barbrze Streisand w musicalu Zabawna dama (Funny Lady, 1975). Wielu zwolenników ma też jego kreacja czempiona okrutnej gry pasjonującej społeczeństwa niedalekiej przyszłości w filmie sci-fi Rollerball (1975) i kryminalne obrazy w rodzaju Elita zabójców (The Killer Elite, 1975) Sama Peckinpaha, uczyniły go specjalistą od ról ludzi uciekających od przemocy, o nieokiełznanym temperamencie. Spróbował reżyserii w roku 1980 widowiskowym dramacie Hide in Plain Sight, gdzie jako Thomas Hacklin pewnego dnia odkrywa, że jego żona odeszła i zabrała ze sobą dzieci. Za rolę uwięzionego przez swoją psychopatyczną wielbicielkę pisarza Paula Sheldona w ekranizacji powieści Stephena Kinga Misery (1990) otrzymał nominację do nagrody Saturna.

Życie prywatne
Był trzykrotnie rozwiedziony; z Dee Jay Mathis (1960-66), z którą ma córkę Tarę, Sheilą Ryan (1976-77), z którą ma syna Scotta (ur. 23 sierpnia 1976 w Los Angeles) i Ingrid Hajek (od 9 września 1990 do 1995), z którą ma syna Alexandra Jamesa (ur. 10 kwietnia 1991). W dniu 7 października 1995 roku ożenił się po raz czwarty z Lindą Stokes. Mają dwóch synów – Jamesa Arthura (ur. 6 listopada 1995) i Jacoba Nicholasa (ur. 24 września 1998). Spotykał się z Heidi Fleiss.

Filmografia
Słodka Irma (Irma la Douce, 1963) jako żołnierz w radio
Kobieta w klatce (Lady in a Cage, 1964) jako Randall
The Glory Guys (1965) jako Anthony Dugan
Czerwona linia 2000 (Red Line 7000, 1965) jako Mike
El Dorado (1966) jako Alan Bourdillion Traherne “Mississippi”
Gry (Games, 1967) jako Paul Montgomery
Countdown (1968) jako Lee Stegler
Journey to Shiloh (1968) jako Buck Burnett
Łódź X-1 (Submarine X-1, 1968) jako Richard Bolton
Ludzie z Deszczu (The Rain People, 1969) jako Kilgannon
Uciekaj, króliku (Rabbit, Run, 1970) jako Rabbit Angstrom
Piosenka Briana (Brian’s Song, 1971) jako Brian Piccolo
T.R. Baskin (1971) jako Larry Moore
Ojciec chrzestny (The Godfather, 1972) jako Santino ‘Sonny’ Corleone
Przepustka dla marynarza (Cinderella Liberty, 1973) jako John Baggs Jr.
Śliska sprawa (Slither, 1973) jako Dick Kanipsia
Gracz (The Gambler, 1974) jako Axel Freed
Szaleni detektywi (Freebie and the Bean, 1974) jako Freebie
Elita zabójców (The Killer Elite, 1975) jako Mike Locken
Zabawna dama (Funny Lady, 1975) jako Billy Rose
Rollerball (1975) jako Jonathan E.
Harry i Walter jadą do Nowego Jorku (Harry and Walter Go to New York, 1976) jako Harry Digby
O jeden most za daleko (A Bridge Too Far, 1977) jako Sierż. Dohun
Kolejny mężczyzna, kolejna kobieta (Autre homme, une autre chance, Un, 1977) jako David Williams
Przybywa jeździec (Comes a Horseman, 1978) jako Frank ‘Buck’ Athearn
Rozdział drugi (Chapter Two, 1979) jako George Schneider
1941 (1979) jako Marynarz biorący udział w bójce
Hide in Plain Sight (1980) jako Thomas Hacklin
Jedni i drudzy (Uns et les autres, Les, 1981) jako Jack Glenn/Jason Glenn
Złodziej (Thief, 1981) jako Frank
Pocałuj mnie na do widzenia (Kiss Me Goodbye, 1982) jako Jolly Villano
Jedni i drudzy (Uns et les autres, Les, 1983) jako Jack Glenn/Jason Glenn
Kamienne ogrody (Gardens of Stone, 1987) jako Clell Hazard
Obcy przybysze (Alien Nation, 1988) jako Detektyw Sierżant Matthew Sykes
Misery (1990) jako Paul Sheldon
Dick Tracy (1990) jako Spaldoni
Ciemna strona (The Dark Backward, 1991) jako Doktor Scurvy
Dla naszych chłopców (For the Boys, 1991) jako Eddie Sparks
Miesiąc miodowy w Las Vegas (Honeymoon in Vegas, 1992) jako Tommy Korman
Krew z krwi, kość z kości (Flesh and Bone, 1993) jako Roy Sweeney
The Program (1993) jako Trener Winters
Kuloodporni (Bulletproof, 1996) jako Frank Colton
Egzekutor (film 1996) (Eraser, 1996) jako Śledczy Robert Deguerin
Tashunga – Gwiazda Północy (Tashunga, 1996) jako Sean McLennon
Chłopiec zwany Nienawiść (A Boy Called Hate, 1996) jako Jim
Trzech facetów z Teksasu (Bottle Rocket, 1996) jako Abe Henry (Mr. Henry)
Zbrodnia doskonała (Poodle Springs, 1998) jako Philip Marlowe
This Is My Father (1998) jako Kieran Johnson
Mickey Niebieskie Oko (Mickey Blue Eyes, 1999) jako Frank Vitale
Luckytown (2000) jako Charlie Doyles
Desperaci (The Way of the Gun, 2000) jako Joe Sarno
Ślepy tor (The Yards, 2000) jako Frank Olchin
Strażnik z więzienia Red Rock (Warden of Red Rock, 2001) jako John Flinders
Viva Las gdzieś tam (Viva Las Nowhere, 2001) jako Roy Baker
Przedsionek piekła (A Glimpse of Hell, 2001) jako Kapitan Fred Moosally
W cieniu śmierci (In the Shadows, 2001) jako Lance Huston
Miasto duchów (City of Ghosts, 2002) jako Marvin
Krwawa zbrodnia (Blood Crime, 2002) jako Szeryf Morgan McKenna
Night at the Golden Eagle (2002) jako Więzień
Jesteśmy snem (Lathe of Heaven, 2002) jako Dr Haber
Castle of Lies (2003) jako William Larnach
Kamienica (Jericho Mansions, 2003) jako Leonard Grey
Dallas and Rusty (2003) jako Walter
Dogville (2003) jako Wielki Człowiek
The Incredible Mrs. Ritchie (2003) jako Pan Dewitt
Elf (2003) jako Biologiczny ojciec Buddy’ego
Las Vegas (2003) jako Edward Melvin “Big Ed” Deline
This Thing of Ours (2003) jako Jimmy
Dallas 362 (2003) jako Walter
Zły święty (Santa’s Slay, 2005) jako Darren
Small Apartments (2012) jako pan Allspice
Spadaj, tato (That’s My Boy, 2012) jako Ojciec McNally
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 92 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *