Jake Gyllenhaal i Ruth Wilson są razem?

Gyllenhaal-WilsonJake Gallenhaal (34 l.) ponoć już nie jest singlem.

Aktor w ostatnim czasie zajęty był głównie pracą.

Jak się okazało, przez to rozpadł się jego związek z niejaką Alyssą Miller.

Para była ze sobą od roku, a ukochana Gyllenhaala ponoć miała nadzieję, że dostanie wkrótce pierścionek zaręczynowy.

Wygląda na to, że nie tylko praca była głównym powodem zerwania, ale także… inna kobieta.

Według zagranicznych mediów, aktor znów jest zakochany!

Jego nowa wybranka nie jest osobą anonimową. To aktorka Ruth Wilson (33 l.), z którą występuje na Brodwayu w sztuce „Constellations”.

Para już pod koniec grudnia została przyłapana na romantycznej kolacji, po której spacerowali, trzymając się za ręce.

Mają także za sobą wspólny debiut na salonach, choć nikt wtedy nie podejrzewał, że mają się ku sobie.

Na rozdaniu Złotych Globów zaś, gdzie Wilson otrzymała statuetkę, Gyllenhaal pogratulował jej czułym pocałunkiem.

Póki co nie chcą jednak komentować swojego życia prywatnego.
źródło: pomponik.pl

Biografia Jake’a

Jake Gyllenhaal, właśc. Jacob Benjamin Gyllenhaal (ur. 19 grudnia 1980 w Los Angeles, Kalifornia) – amerykański aktor filmowy i teatralny.

Urodził się w rodzinie filmowców. Jego ojciec, Stephen Gyllenhaal, jest reżyserem (pochodzenia szwedzkiego, ze starej szlachty, pierwotne nazwisko: Hahl, nobilitacja z 1652 r.), wyznawcą religii swedenborgianizmu, matka natomiast, Naomi Foner, autorka scenariuszy filmowych i producentka, jest pochodzenia żydowskiego i wychowała syna w wierze mojżeszowej. Jego starsza siostra, Maggie Gyllenhaal, jest również aktorką (to ona przedstawiła mu byłą partnerkę, Kirsten Dunst).

Jake Gyllenhaal rozpoczął studia na Columbia University, które przerwał po dwóch latach nauki. Spotykał się z aktorką Reese Witherspoon oraz z piosenkarką country Taylor Swift.

Kariera aktorska
Początki
Mocną pozycję w ambitnym kinie amerykańskim zapewnił aktorowi film Donnie Darko, w którym zagrał on charyzmatycznego nastolatka, schizofrenika odmawiającego brania lekarstw, obserwującego niespotykane zjawiska, dzięki którym może on zmienić swoje przeznaczenie. Na uwagę zasługuje świetna mimika aktora, oddająca emocje postaci.

W 2002 roku Gyllenhaal został laureatem londyńskiej nagrody dla debiutantów (Evening Standard Theatre Award for Outstanding Newcomer) za rolę w spektaklu This is Our Youth, w Garrick Theatre w Londynie.

Tajemnica Brokeback Mountain
Gyllenhaal zagrał jedną z dwóch głównych ról w filmie Tajemnica Brokeback Mountain, będącym laureatem trzech najważniejszych Złotych Globów za rok 2005 (za reżyserię, za najlepszy film, za najlepszy scenariusz, a ponadto czwartego, za najlepszą piosenkę)[1], Złotego Lwa w Wenecji[2] oraz trzech Oscarów (najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz adaptowany, najlepsza muzyka)[3]. Gyllenhaal jest laureatem nagrody przyznanej przez BAFTA za najlepszą rolę drugoplanową we wspomnianym filmie[4] i został nominowany do Oscara, również za rolę drugoplanową[5]. 8 czerwca 2006 roku Gyllenhaal, wraz z filmowym partnerem Heathem Ledgerem, otrzymał MTV Movie Awards za najlepszy pocałunek filmowy w 2005 roku[6].

Film Tajemnica Brokeback Mountain, w którym Gyllenhaal gra homoseksualnego kowboja, wywołał plotki dotyczące biseksualizmu aktora, który skomentował je następująco:

To chyba bardzo miłe, że istnieje plotka, według której jestem biseksualistą. Znaczy to, że mogę grać więcej typów ról. Jestem otwarty na wszystko, do czego publiczność mogłaby chcieć mnie zaprosić. Nigdy tak naprawdę nie pociągali mnie seksualnie mężczyźni, ale wydaje mi się, że gdyby coś takiego kiedyś nastąpiło, nie przyjąłbym tego jako zagrożenia.

Po Brokeback Mountain
W 2007 roku Gyllenhaal wcielił się w rolę dziennikarza Roberta Graysmitha w filmie Zodiak, opartym na prawdziwej historii. Wraz z Reese Witherspoon zagrał także jedną z głównych ról w filmie Transfer (Rendition), wyreżyserowanym przez Gavina Hooda, zdobywcę Oscara za 2005 rok za najlepszy film zagraniczny (Tsotsi).

W 2009 roku wystąpił w teledysku Jamiego Foxxa Blame It. W tym samym roku u boku Natalie Portman i Tobeya Maguire’a wystąpił w remake’u duńskiego obrazu Bracia, w reżyserii Jima Sheridana.

W 2010 roku zagrał tytułową rolę w filmie Książę Persji: Piaski czasu oraz główną rolę w komedii romantycznej Miłość i inne używki Edwarda Zwicka.

Filmografia
Filmy fabularne
1991: Złoto dla naiwnych (City Slickers) jako Danny Robbins
1993: Niebezpieczna kobieta (A Dangerous Woman) jako Edward
1993: Ucieczka w nieznane (Josh and S.A.M.) jako Leon
1999: Amatorzy w konopiach (Homegrown) jako Jake / Blue Kahan
1999: Dosięgnąć kosmosu (October Sky) jako Homer Hickam
2001: Donnie Darko jako Donnie Darko
2001: Balonowy chłopak (Bubble Boy) jako Jimmy Livingston
2001: Pięknie i jeszcze piękniej (Lovely & Amazing) jako Jordan
2002: Życiowe rozterki (The Good Girl) jako Holden Worther
2002: Autostrada (Highway) jako Pilot Kelson
2002: Mila księżycowego światła (Moonlight Mile) jako Joe Nast
2004: Pojutrze (The Day After Tomorrow) jako Sam Hall
2005: The Man Who Walked Between the Towers jako Narrator (głos)
2005: Tajemnica Brokeback Mountain (Brokeback Mountain) jako Jack Twist
2005: Dowód (Proof) jako Hal
2005: Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej (Jarhead) jako Anthony Swofford
2007: Zodiak (Zodiac) jako Robert Graysmith
2007: Transfer (Rendition) jako Douglas Freeman
2009: Bracia (Brothers) jako Tommy Cahill
2010: Książę Persji: Piaski czasu (Prince of Persia: The Sands of Time) jako Książę Dastan
2010: Miłość i inne używki (Love and Other Drugs) jako Jamie Randall
2011: Kod nieśmiertelności (Source Code) jako Colter Stevens
2012: Bogowie ulicy (End of Watch) jako Oficer Taylor
2013: Labirynt (Prisoners) jako detektyw Loki
2013: Wróg (Enemy) jako Adam/Anthony
2013: Nailed jako Howard Ryder
2014: Wolny Strzelec (Nightcrawler) jako Lou Bloom

Seriale telewizyjne
1994: Wydział zabójstw Baltimore (Homicide: Life on the Street) jako Matt Ellison
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Ruth

Ruth Wilson (ur 13 stycznia 1982) jest aktorką angielską. Ona jest najbardziej znana z występów w Suburban Shootout (2005), Jane Eyre (2006), i jako Alice Morgan w BBC TV przestępczości dramat psychologiczny Luter od 2010. Pojawiła się także w Anna Karenina (2012), The Lone Ranger , i Saving Mr. Banks (2013). W 2014 roku, miała rolę głosu w Locke’a , a główną rolę w aferze , serii dla amerykańskiej stacji Showtime sieci.

Wilson jest dwukrotny Olivier Award zwycięzca, [1] i został nominowany do BAFTA i Złotego Globu dla najlepszej aktorki w serialu za rolę w Jane Eyre , jak również dla Satellite Award i zdobył Złoty Glob dla niej rola w The Affair .

Wilson urodził się w Ashford , Surrey , córka Marii, kuratora sądowego, a Nigel Wilson, bankier inwestycyjny. [2] [3] Ona ma trzech starszych braci, i jest wnuczką pisarza i oficer MI6 Alexander Wilson , i jego trzeciej żony, Alison (McKelvie). [4] [5] Wilson dorastał w Shepperton , Surrey, [6] i została wychowana jako katoliczka. [7] Wilson udział szkoły Notre Dame i szósty formularz na Esher College . [8 ] Jako nastolatka, Wilson pracował jako model, i udał się na studia historyczne na Uniwersytecie w Nottingham , którą ukończył w 2003 roku, podczas gdy w Nottingham, była również zaangażowana w dramacie studentów w Teatrze Nowym (Nottingham) . Jest absolwentką Akademii Muzycznej w Londynie i Sztuki Dramatycznej w lipcu 2005 roku Później była współzałożycielką Hush Productions. [9] W swoim czasie w Nottingham brała udział w telewizyjnym gry strategii wojennej Czas Dowódcy , pomagając jej kolegów z drużyny walczyć Bitwa pod Farsalos.

Filmografia

2014 The
Affair
(serial TV 2014 – )

Alison Bailey

 

2014 Suite
Francaise
2013 Jeździec znikąd The Lone Ranger

Rebecca Reid

 
2013 Ratując pana Banksa Saving Mr. Banks

Margaret Goff

 
2012 Anna
Karenina

Księżna Betsy Twerska

2010 Luther (serial TV 2010 – 2013)

Alice Morgan

 

2009 Small Island (miniserial 2009 – )

Queenie

2009 Uwięziony The
Prisoner
(miniserial 2009 – )

Numer 313

 
2007 Opowieść Mary Capturing Mary (TV)

Młoda Mary Gilbert

2007 A
Real Summer
(TV)

Mary Gilbert / Geraldine

2007 Panna Marple: Nemezis Marple: Nemesis (TV)

Georgina Barrow

2007 Get
Off My Land

Kobieta

2007 Freezing (serial TV 2007 – )

Alison Fennel

2006 Jane Eyre (miniserial 2006 – )

Jane Eyre

 
2006 Gotowe na więcej Suburban Shootout (serial TV 2006 – )

Jewel Diamond

Telewizja

Rok Tytuł Role Notes
2003 Time Commanders Herself Episode: „Pharsalus”
2006 Jane Eyre Jane Eyre 4 episodes
Nominated—BAFTA TV Award for Best Actress
Nominated—Golden Globe Award for Best Actress – Miniseries or Television Film
Nominated—Satellite Award for Best Actress – Miniseries or Television Film
2006–2007 Suburban Shootout Jewel Diamond 10 episodes
2007 Agatha Christie’s Marple Georgina Barrow Episode: „Nemesis”
2008 Freezing Alison Fennel Episode: „#1.2”
2009 The Prisoner[21] 313/Sara 6 episodes
2010–2013 Luther Alice Morgan 9 episodes
Nominated—Crime Thriller Award for Best Supporting Actress (2011, 2013)
Nominated—Satellite Award for Best Actress – Miniseries or Television Film
2014–present The Affair Alison Bailey 10 episodes
Golden Globe Award for Best Actress – Television Series Drama
Pending—Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama

Teatr

Rok Tytuł Role Venue
2005 C.P. Taylor’s Good Sound Theatre
2007 Philistines Tanya Lyttelton Theatre, RNT[22]
2009 A Streetcar Named Desire Stella Donmar Warehouse, London[23]
2010 Through a Glass Darkly Karin Almeida Theatre adaptation of the Ingmar Bergman film[24]
2011 Anna Christie Anna Christie Donmar Warehouse, London
2015 Constellations (play) Marianne Samuel J. Friedman Theatre, Manhattan

Radio

Rok Tytuł Role Venue
2008 The Mayor of Casterbridge Elizabeth-Janes
2009 The Promise[25] BBC Radio 3

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 111 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*