Jacek Graniecki (Tede) i Weronika Rosati


rosati-tede-granieckiRosati i Tede byli parą przez dwa miesiące w 2006 r.

Partnerzy:
Tede
Magdalena Schejbal
Weroniki
Mariusz Max Kolonko
Cytaty – Tede
Cytaty – Weronika

 

 

Biografia Tede
Tede, właściwie Jacek Graniecki[2] (ur. 24 lipca 1976 w Warszawie[2]), znany również jako Tas Da Fleia, TDF, Tedeusz, Tedzik, Tedunio, Tedzio, Fiodor, Chory Pastor oraz Mylffon – polski raper i osobowość telewizyjna.
Działalność artystyczną prowadzi od wczesnych lat 90. XX wieku, współpracował m.in. z DJ 600V, DJ Mario, Ceube, Numerem Raz, duetem Paresłów, Natalią Kukulską, Waldemarem Kastą, DonGURALesko, Abradabem, O.S.T.R., Kiełbasą, Kołczem, DJ Macu, Sokołem, Pono, grupą Sistars, WSZ & CNE i zespołem Smagalaz.
W latach 2004-2005 wraz z Kołczem tworzył program Bezele, emitowany na antenie stacji muzycznej Viva Polska. Od 2007 roku prowadzi również program Operacja tuning emitowany na antenie TVN Turbo. Od 25 lutego 2006 roku prowadzi wraz z Maciejem “Kołczem” Łuczkowskim program Parszywa 13 emitowany na antenie 4fun.tv. Był także jurorem w programie Fabryka Gwiazd emitowanym w telewizji Polsat. Wziął udział w polskiej edycji programu MTV Cribs, w programie Szymon Majewski Show oraz w programie Zagadkowa blondynka. Graniecki od 2003 roku występuje również pod pseudonimem DJ Buhh, pod którym wydał sześć płyt[3].
Ojcem rapera jest Maciej Graniecki, który jest urzędnikiem państwowym i prawnikiem[4]. Tede był związany z aktorkami Weroniką Rosati i Magdaleną Schejbal[5].

Działalność artystyczną Graniecki rozpoczął około 1994 roku w warszawskim zespole 1 Killa Hertz. Do którego zastał zaproszony przez jego założycieli Sebastiana Imbierowicza znanego jako DJ 600V i Mariusza Sobolewskiego znanego wówczas jako DJ JanMarian[6]. Zespół nagrał kilka kompozycji z czego tylko dwie zostały wydane[6]. Pierwszy utwór “Wyłącz mikrofon” został wydany na kompilacji SP Records w 1996 roku, drugi “1kHz” ukazał się na kompilacji Smak B.E.A.T. Records w 1997 roku[6]. Jeszcze w 1996 roku grupę opuścił DJ 600V, którego zastąpił Jakub Swicki występujący pod pseudonimem Ceube[6]. Zmianie ulegała również nazwa zespołu na Trzyha, która stanowiła skrót od hardcore hip-hop[6]. W 1997 roku muzycy nagrali album zatytułowany Wuwua wydany nakładem własnym. Pojedyncze utwory formacji zostały wydane ponadto na kompilacjach Wspólna Scena, Znasz Zasady oraz Smak B.E.A.T. Records. W 1998 roku grupę opuścił Ceube, którego zastąpił Michał Witak znany jako Numer Raz[7]. Raper wcześniej związany był z grupami Nr 1 i Nr 0[7]. Po raz kolejny zmianie uległa również nazwa zespołu, tym razem na Warszafski Deszcz[7]. 5 stycznia 1999 roku nakładem R.R.X. został wydany debiut grupy pt. Nastukafszy…[7][8].
W 2000 roku Graniecki rozpoczął prace nad debiutanckim wydawnictwem. W 2001 roku ukazał się jego pierwszy singel zatytułowany “Wyścig szczurów” promujący solowy album. Debiut zatytułowany S.P.O.R.T. ukazał się 5 czerwca tego samego roku nakładem R.R.X.[2]. Gościnnie w nagraniach wzięli udział m.in. Tomasz “Borixon” Borycki znany z występów w grupie Wzgórze Ya-Pa 3, który rapował w utworze “Baunsuj ze mną” oraz duet WSZ & CNE, który wystąpił w kompozycji “A pamiętasz jak…”. Wydawnictwo zadebiutowało na 29. miejscu listy OLiS w Polsce. W 2002 roku Tede wraz z DJ Ostaszem założył wytwórnię płytową Wielkie Joł[2]. 31 stycznia 2003 roku nakładem należącej do Tedego wytwórni ukazał się jego drugi album zatytułowany 3H – Hajs, Hajs, Hajs[2]. W ramach promocji wydawnictwa zostały zrealizowane teledyski do utworów “Pili Gin”, “Zeszyt Rymów” i “Wielkie Joł”. Gościnnie na płycie wystąpił zespół Sistars, CNE i pochodzący z Katowic raper HST.
Również w 2003 roku Graniecki pod pseudonimem DJ Buhh nagrał dwa nielegale pt. Volumin I: Hałas i Volumin II: George W. Buhh dostępne bezpłatnie w formie digital download na oficjalnej stronie internetowej wytwórni Wielkie Joł. Następnie raper wystąpił gościnnie na płycie popowej wokalistki Natalii Kukulskiej w utworze pt. “Kamienie”[9]. Kompozycja została negatywnie przyjęta przez fanów rapera zarzucających mu komercjalizację[9]. 6 maja 2004 roku ukazał się trzeci album solowy rapera zatytułowany Notes[10][11]. Na płycie ukazał się m.in. utwór pt. “Jak Żyć” zawierający sample partii wokalnych wokalistki Zdzisławy Sośnickiej[12]. Ponadto w nagraniach gościnnie wzięli udział Kiełbasa, Kołcz, Numer Raz i WSZ & CNE. Również w 2004 roku Graniecki rozpoczął współpracę ze stacją telewizyjną VIVA, która zaproponowała raperowi prowadzenie programu Bezele. Produkcja ta łączyła elementy satyry, talk-show i programu muzycznego[2]. Następnie ukazał się trzeci nielegal pod pseudonimem Dj Buhh pt. Volumin III: Buhhmacher zawierający kompozycje które nie ukazały się na poprzednich wydawnictwach Tedego oraz nagrane gościnnie zwrotki.
W 2005 roku Tede wystąpił gościnnie na albumie rapera DonGURALesko zatytułowanej Drewnianej Małpy Rock w utworze pt. “Liryczny Wandal”. Kolejne występy gościnne Tedego to “Mówi mówi” na płycie Dread za dreadem grupy Dreadsquad i “No Witam!” na płycie duetu WSZ & CNE pt. Jeszcze Raz. Również w 2005 roku została zakończona emisja programu Bezele na antenie telewizji VIVA. Raper wystąpił również w serialu telewizji TVN Kryminalni[13]. W 2006 roku ukazał się kolejny nielegal pod pseudonimem Dj Buhh zatytułowany Esende Mylffon Hałas. Po zakończonej w rok wcześniej emisji programu Bezele stacja telewizyjna 4fun.tv rozpoczęła emisję programu o podobnej formule pt. Parszywa 13, którego prowadzenia Tede podjął się wraz Kołczem[14]. 22 czerwca został wydany czwarty album Tedego pt. Esende Mylffon[15]. Nagrania zostały wyprodukowane przez Mateusza “Matheo” Schmidta. Następnie raper wystąpił gościnnie po raz drugi na płycie producenta muzycznego IGS zatytułowanej Garaże w kompozycjach “Lubię Dobre (wersja oryginalna)” i “Alchemia (Wolny Styl)”.
W 2007 roku Graniecki rozpoczął również współpracę z telewizją TVN Turbo, która zaoferowała raperowi prowadzenie programu pt. Operacja tuning[16]. 10 grudnia ukazał się kolejny album rapera jako DJ Buhh pt. American Mylffon[17]. Również w 2007 roku raper wystąpił gościnnie na albumie producenckim duetu WhiteHouse zatytułowany Kodex 3: Wyrok w kompozycji “Teoria Fikcji”. Ponadto Graniecki wystąpił w dubbingowej roli w animowanym filmie pt. Wojownicze Żółwie Ninja w którym wcielił się w postać żółwia Michelangelo[18]. 22 stycznia 2008 roku zostało wydane siódme wydawnictwo pod nazwą DJ Buhh zatytułowane Volumin IV: Pierdolę Was. 19 czerwca został wydany piąty album solowy Tedego pt. Ścieżka Dźwiękowa[19]. Gościnnie na wydawnictwie wystąpili CNE w utworze “F/S 360 Kickflip”, Natalia Kukulska w utworze “Modopolo” i Abel w kompozycji “Posłuchaj to tutaj” i “Dryń, Dryń, Dryń”[20]. Tede natomiast wystąpił gościnnie na albumie producenckim Dariusza “DJ Decksa” Działka zatytułowanym Mixtape Vol. 4 oraz na płytach Hugo Toxx pt. Rok Psa i Orion a James Cole pt. Orikoule. 10 września 2009 roku ukazał się szósty album solowy Granieckiego pt. Note2. Wydawnictwo dotarło do 3. miejsca listy sprzedaży OLiS w Polsce[21]. Uzyskało ponadto status złotej płyty sprzedając się w nakładzie 7500 egzemplarzy[22].

Tede vs. Płomień 81 i Nowator
Beef zapoczątkowała grupa Płomień 81 utworem “Co jest”, który ukazał się w październiku 2005 roku, odebrany przez Tedego jako diss[23]. Utworem pt. “Zamknij Pysk” z albumu Esende Mylffon odpowiedział Tede[23]. Wkrótce potem członkowie grupy Płomień 81 – Onar i Pezet nagrali diss skierowany w stronę rapera pt. “Kiedy powiem na osiedlu”[24]. Tego samego dnia Tede udostępnił w internecie diss zatytułowany “Sześćdziesiątkaósemka”, w którym odpiera zarzuty zespołu Płomień 81[24]. Nowator zaatakował Tedego utworem “Usiądź jak stoisz”, gdyż wielokrotnie wypowiadał się negatywnie na jego temat w programie radiowym RapGra[25].
Tede w odpowiedzi opublikował utwór pt. “Sześćdziesiątkadziewiątka”, wyprodukowany przez Matheo[23]. Nazajutrz Nowator nagrał nowy utwór pt. “Przed czasem”[26]. 8 lipca 2006 ukazała się odpowiedź grupy Płomień 81 o tytule “Knebel w pysk”[23]. 13 lipca 2006 Tede odpowiedział na diss utworem “3 korony”, który słowami “Kto wygrał beef? Tede, Pezet czy Onar? Wygrał hip-hop jak mawiał Hirek Wrona” które wydawały się kończyć beef[23].
6 października 2007 roku Tede zaprezentował film pt. Mordo Ty Moja, w którym poinformował o nagraniu odpowiedzi na utwór Onara pt. “Śliski parkiet”, umieszczonego na albumie Onara Pod Prąd, wydanego 1 października 2007[27]. 13 października 2007 na stronach wytwórni Wielkie Joł ukazał się utwór “Mordo Ty Moja” jako kontynuacja odpowiedzi na utwór “Śliski Parkiet” Onara[23]. Wkrótce potem na stronach portalu hip-hop.pl Onar udostępnił utwór pt. “Teraz ty jesteś pragnienie”[23]. 22 stycznia 2008 Tede umieścił w internecie swój czwarty nielegal Volumin IV: Pierdolę Was, na którym umieścił kolejne dissy na Onara pod tytułem “Olej Onara” i “Zwiidy”[23]. W odpowiedzi zespół Płomień 81 nagrał utwór “Tam się kurwa patrz”[23]. Według sondy przeprowadzonej na stronach portalu hip-hop.pl beef wygrał Onar[23].

Dyskografia
Rok     Tytuł     Pozycja na liście     Certyfikat
2001     S.P.O.R.T.    * Data: 5 czerwca 2001   * Wydawca: R.R.X. 29[28]
2003     3H – Hajs, Hajs, Hajs  * Data: 31 stycznia 2003 * Wydawca: Wielkie Joł 8[29]
2004     Notes  * Data: 6 maja 2004 * Wydawca: Wielkie Joł 7[30]
2006     Esende Mylffon  * Data: 22 czerwca 2006 * Wydawca: Wielkie Joł 15[31]
2008     Ścieżka Dźwiękowa  * Data: 19 czerwca 2008 * Wydawca: Wielkie Joł 8[32]
2009     Note2 * Data: 10 września 2009 * Wydawca: Wielkie Joł 3[21] * złota płyta[22]
2010    FuckTede / Glam Rap[33] * Data: 24 czerwca 2010 * Wydawca: Wielkie Joł 2[34] * złota płyta[35]
Notes 3D   * Data: 9 grudnia 2010[36]  * Wydawca: Wielkie Joł 23[37]

Nagrody i wyróżnienia
Fryderyki
Rok     Kategoria     Uwagi
2003     Album roku hip-hop (3H – Hajs, Hajs, Hajs)     Nominacja[89]
2004     Album roku hip-hop (Notes)     Nominacja[90]
Pozostałe nagrody
Rok     Kategoria     Nagroda     Uwagi
2004     Kreacja aktorska (“Klaszcz”)     Yach Film     Nominacja[76]
2007     Wykonawca roku 2006     Plebiscyt WuDoo/Hip-Hop.pl.     Nominacja[91]
2008     Album RokuUrban/Roots (Ścieżka dźwiękowa)
Pam Awards     Laureat[92] Najlepszy teledysk hip-hopowy (“Glokk”)
Yach Film     Nominacja[93]
2009     Album roku 2008 (Ścieżka Dźwiękowa)
Plebiscyt Wudoo/Hip-Hop.pl     Nominacja[94] Artysta roku
Superjedynki     Nominacja[95] Płyta Roku (Ścieżka dźwiękowa)     Nominacja[96]
2010     Artysta 10-lecia     VIVA Comet Awards     Nominacja[97] Przebój 10-lecia (“Wielkie Joł”)     Nominacja[97] Innowacja (“Dokąd Idziesz Polsko”)     Yach Film     Nominacja[98].
Płyta hip hop (Note2)     Superjedynki     Laureat[99][100]
Najlepszy Polski Wykonawca     MTV Europe Music Awards     Nominacja[101]
2011     Artystka Roku     VIVA Comet Awards     Nominacja[102]
Płyta Roku (FuckTede / Glam Rap)     Nominacja[102]
Teledysk Roku (“Pali się dach”)     Nominacja[102]

Filmografia
Rok     Tytuł     Reżyseria     Rola
2001     Blokersi     Sylwester Latkowski     jako on sam
2004     Zebra z klasą[103]     Frederik Du Chau     Mucha Bzyk (dubbing)
2005     Kryminalni[104]     Piotr Wereśniak     jako on sam
2006     Francuski numer[104]     Robert Wichrowski     jako on sam
2007     Wojownicze Żółwie Ninja[104]     Kevin Munroe     Michelangelo (dubbing)
2009     Niania[104]     Jerzy Bogajewicz     jako Igor

źródło:Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki(14)
– Współtworzył takie grupy jak Trzyha (HHH, czyli “Hard-core Hip-Hop”) i Warszafski Deszcz.
– Do tej pory nagrał 3 solowe płyty: S.P.O.R.T (2001), 3H: HAJS HAJS HAJS (2003) i Notes (2004).
– Dostał propozycję wystąpienia w 1 edycji Tańca z Gwiazdami.
– Miał zaśpiewać z Ich Troje podczas polskich elminacji do Eurowizji 2006, piosenkę “Follow my Heart” która wygrała, ale odmówił.
– Laureat Belvedere International Achievement Awards oraz Fryderyka – nagrody polskiego przemysłu fonograficznego
– Jego muzycznych “alter ego” jest Dj Buhh. Pod tym pseudonimem wydał już 4 albumy tzw “nielegale”, udostępnione nieodpłatnie internautom w sieci. Ich tytuły to Volumin I: Hałas(2003), Volumin II: George W. Buhh(2003), Volumin III: Buhhmaher(2004), Volumin IV: Pierdolę Was(2008). kolejne zawowiedziane płyty od Dj Buhha mają nosić nazwy Robert de Nitro oraz Franz Maurer
– Jest jurorem w programie “Fabryka Gwiazd” emitowanym w telewizji Polsat.
– Jest synem Macieja Granieckiego m.in. członka Rady Służby Cywilnej, współzałożyciela Polskiego Towarzystwa Legislacji czy w latach 1994- 2001 szefa Kancelarii Sejmu.
– Ma 186 cm. wzrostu
– W grudniu 2008 roku przekazał swoje BMW na XVII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Z przyczyn prawnych aukcja została przesunięta na styczeń 2009 roku.
– Został zauważony przez DJ 600V-olta, który zaproponował mu współpracę z zespołem Ein Killa Hertz.
– Razem z Natalią Kukulską nagrał piosenkę “Kamienie”, która wzbudziła duże kontrowersje.
– Stworzył dwie firmy odzieżowe PLNY TEXTYLIA i WIELKIE JOŁ CODZIENNIE.
– Ukończył dziennikarstwo.

Biografia Weroniki

Weronika Rosati (ur. 9 stycznia 1984 w Warszawie) – polska aktorka.
Znaczną część dzieciństwa spędziła w Stanach Zjednoczonych i Szwajcarii. W roku 1990 wróciła do Polski, gdzie uczęszczała na zajęcia taneczne i akrobatykę do Teatru Buffo.
W 2001 roku zadebiutowała na dużym ekranie wcielając się w rolę Niki w filmie Klasa na obcasach. W 2002 roku rozpoczęła naukę w prywatnej Policealnej Szkole Aktorskiej Haliny Machulskiej i Jana Machulskiego w Warszawie. W roku 2003 rozpoczeła studia na wydziale aktorskim PWSFTiT, które przerwała. W 2006 roku rozpoczęła naukę w Stella Adler Academy of Acting and Theatres w Los Angeles . W 2007 była słuchaczką Lee Strasberg Institute w Nowym Jorku (naukę przerwała). Zagrała role w serialach: M jak miłość, Samo Życie, Pitbull i Majka.

Filmografia
Filmy
* 2005 – PitBull (jako Dżemma)
* 2006 – Bezmiar sprawiedliwości (jako protokolantka)
* 2006 – Inland Empire (jako kurtyzana)
* 2007 – House (jako Mary)
* 2007 – Lynch jako kobieta z fabryki
* 2008 – Senność (jako praktykantka)
* 2009 – Smutna (jako Anna)
* 2009 – Piotrek trzynastego (jako Andżelika)
* 2010 – Largo Winch 2 (jako Anna)
* 2010 – Matka chrzestna (jako córka)
* 2010 – Dame de pique (jako córka dyplomaty i seryjna morderczyni działąjąca w Paryżu)
* 2011 – Hidden (jako matka z dzieckiem)

Seriale
* 2000 – Klasa na obcasach (jako “Niki”)
* 2001-2002 – Marzenia do spełnienia (jako Weronika, koleżanka Matyldy)
* 2002 – AS (jako Matylda Roszak)
* 2002-2005 – M jak miłość (jako Ania)
* 2002-2007 – Samo Życie (jako Beata)
* 2003 – Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (jako listonoszka Dominika)
* 2003 – Tak czy nie? (jako Basia Barniłowska)
* 2005-2008 – Pitbull (jako Dżemma)
* 2007 – Kryminalni (jako Ania Lis)
* 2008 – Londyńczycy (jako Weronika Fox)
* 2009 – 39 i pół (jako Ola w odc. 35 i 37)
* 2008-2009 – Daleko od noszy (jako siostra Basen po operacji plastycznej w odc. 161 “Niespodzianka na urodziny”)
* 2010 – Majka (jako Dagmara Godzwon)
* 2010 – Czas honoru (jako Rojza)

Programy rozrywkowe
* 2004 Kuba Wojewódzki – gościnnie w odcinku wspólnie z Kazimierzem Kutzem
* 2006 Kuba Wojewódzki – gościnnie w odcinku wspólnie z Anną Guzik.
* 2008 Ranking Gwiazd – trzecie miejsce w programie
* 2009 Taniec z gwiazdami (X edycja) – jako uczestnicza programu. Jej tanecznym partnerem był Krzysztof Hulboj. Para odpadła w 4. odcinku zajmując ostatecznie 10. miejsce.

Teledyski
W 2008 roku Weronika Rosati wystąpiła w teledysku do piosenki “Bless me” Ray’a Wilsona z albumu Propaganda Man.

Reklamy
* Sieć telefonii komórkowej Era
* Szampon do włosów marki “Pantene”
* Kremy “Sin Skin Dr. Irena Eris”

Życie prywatne
Jest córką Dariusza Rosatiego i Teresy Rosati. Była związana z Mariuszem Maxem Kolonko[1] oraz raperem Tede[2]. Media sugerowały również jej związek z reżyserem Andrzejem Żuławskim[3].

źródło:Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

ciekawostki(13)
– Córka znanych rodziców: projektantki mody Teresy i polityka Dariusza.
– Ma brata o imieniu Marcin.
– W latach 1998-2002 uczęszczała na zajęcia taneczne i akrobatykę do Teatru Buffo. Naukę techniki aktorskiej rozpoczęła w wieku 16 lat w Teatrze Ochota.
– Brała udział w reklamach telefonów Ery GSM i Telekomunikacji Polskiej SA
– Weronika Rosati podczas łódzkiego festiwalu Camerimage wzięła udział w sesji zdjęciowej zrobionej przez amerykańskiego filmowca Mike’a Figgisa. Zdjęcia z sesji znalazły się w magazynie ‘Cinema’. Polska aktorka do tego samego numeru magazynu zrobiła z Figgisem wywiad.
– Jej twarz i wizerunek zostały wykorzystane w 2007 roku w reklamie kosmetyków Dr Ireny Eris.
– Studiuje aktorstwo w The Lee Strasberg Theatre & Film Institute w Nowym Jorku. Jednocześnie liczy na zrobienie kariery w USA.
– Pochodzi z rodziny o włoskich (ze strony ojca) i polskich (ze strony matki) korzeniach.
– Dzieciństwo spędziła w Stanach Zjednoczonych i Szwajcarii, do Polski wróciła w 1990 roku.
– Weronika uczęszczała na zajęcia taneczne i akrobatykę do Teatru Studio Buffo.
– Rosati była jedna z kandydatek do roli Camille w filmie “Quantum of Solace”. Jednak ostatecznie wybrano Ukrainkę Olgę Kurylenko.
– Ma 163 cm wzrostu.
– W 2008 zagrała w teledysku Ray’a Willsona “Bless me”.

(Odwiedzono 552 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *