Helena Bonham Carter i Tim Burton rozstali się

bonham-carter-burtonTo już prawdziwy koniec 13-letniego związku ekscentrycznej pary?!

Brytyjskie media donoszą, że Helena Bonham Carter i Tim Burton postanowili się rozstać. Decyzję podjęli już jakiś czas temu, jednak wiadomość dopiero teraz przedostała się do prasy.

Nieoficjalnie mówi się, że zawinił reżyser, który przechodzi “kryzys wieku średniego”. Problemy w związku pary pojawiły się, kiedy aktorka zobaczyła w jednym z tabloidów zdjęcie Tima całującego młodą asystentkę. Gwiazda nie mogła uwierzyć własnym oczom.

Helena dała mu czas do namysłu. Powiedziała, że powinien zastanowić się nad sobą i nad tym, o co mu naprawdę chodzi – zdradził informator “Daily Mail”.

Bonham Carter, która stara się wyjść z całej sytuacji z twarzą, ponoć bardzo przeżywa ostatnie wydarzenia – niemal cały wolny czas spędza w domu i unika nawet najbliższych przyjaciół.

Ciekawe, czy aktorka i reżyser dadzą sobie jeszcze jedną szansę…
źródło: nocoty.pl

Biografia Heleny

Helena Bonham Carter (ur. 26 maja 1966 w Londynie) − aktorka brytyjska, dwukrotnie nominowana do Oscara za role w filmach Miłość i śmierć w Wenecji oraz Jak zostać królem.
Urodziła się w londyńskiej Golders Green, gminie London Borough of Barnet. Pochodzi z rodziny znanych polityków i bankierów. Jej ojciec, Raymond Bonham Carter (1929–2004), wnuk premiera Wielkiej Brytanii lorda Herberta Henrego Asquitha, był bankierem. Matka aktorki, Elena z domu Propper de Callejón, mająca pochodzenie żydowskie[1], jest psychoterapeutką.

Zadebiutowała w wieku 15 lat, występując w reklamie. Kilka lat później trafiła do filmu, gdzie zagrała tytułową rolę w filmie Trevora Nunna Lady Jane (1986). Ale dopiero rola w filmie Pokój z widokiem, zrealizowanym przez duet Merchant-Ivory, przyniosła jej popularność. Później pojawiała się jeszcze w kilku wyprodukowanych przez nich filmach, m.in. Maurycy czy Powrót do Howards End. W filmach tych dała się poznać jako aktorka wspaniale odgrywającą role dziewiętnastowiecznych kobiet. Pod koniec lat 90. Helena Bonham Carter wyłamała się z tego schematu i pojawiła się także w rolach współczesnych filmach, m.in. Woody’ego Allena w filmie Jej wysokość Afrodyta.

Pozostaje w związku z reżyserem i scenarzystą Timem Burtonem, z którym ma syna Billy’ego Raya (ur. 4 października 2003) oraz córkę Nell (ur. 15 grudnia 2007).

Filmografia
Filmy fabularne
2014: Turks & Caicos jako Margot Tyrrell
2013: The Young and Prodigious Spivet jako Doktor Clair
2013: Burton and Taylor jako Elizabeth Taylor
2013: Jeździec znikąd (The Lone Ranger) jako Red
2013: Wielkie nadzieje (Great Expectations) jako Panna Havisham
2012: A Therapy jako Pacjentka
2012: Les Misérables. Nędznicy (Les Misérables) jako Madame Thénardier
2012: Mroczne cienie (Dark Shadows) jako Dr Julia Hoffman
2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II) jako Bellatriks Lestrange
2011: The Gruffalo’s Child jako Matka wiewiórki (głos)
2010: Tost. Historia chłopięcego głodu (Toast) jako Panna Joan Potter
2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część I (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) jako Bellatriks Lestrange
2010: Jak zostać królem (The King’s Speech) jako Elżbieta Bowes-Lyon
2010: Alicja w Krainie Czarów (Alice in Wonderland) jako Czerwona Królowa
2009: The Gruffalo jako Matka wiewiórki (głos)
2009: Enid jako Enid Blyton
2009: Harry Potter i Książę Półkrwi (Harry Potter and the Half-Blood Prince) jako Bellatriks Lestrange
2009: Terminator: Ocalenie (Terminator Salvation) jako Dr Serena Kogan
2007: Harry Potter i Zakon Feniksa (Harry Potter and the Order of the Phoenix) jako Bellatriks Lestrange
2007: Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) jako Pani Lovett
2006: Sześćdziesiąty szósty (Sixty Six) jako Esther Reuben
2005: Charlie i fabryka czekolady (Charlie and the Chocolate Factory) jako Pani Bucket
2005: Rozmowy z innymi kobietami (Conversations with Other Women) jako Kobieta
2005: Siedmioro wspaniałych (Magnificent 7) jako Maggi Jackson
2005: Wallace i Gromit: Klątwa królika (Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit) jako Lady Campanula Tottington (głos)
2005: Gnijąca panna młoda Tima Burtona (Corpse Bride) jako Gnijąca panna młoda (głos)
2003: Duża ryba (Big Fish) jako Jenny / Wiedźma
2003: Krwawy tyran – Henryk VIII (Henry VIII) jako Anna Boleyn
2002: Miłość mojej młodości (Till Human Voices Wake Us) jako Ruby
2002: Na żywo z Bagdadu (Live From Baghdad) jako Ingrid Formanek
2002: The Heart of Me jako Dinah
2001: Nowokaina (Novocaine) jako Susan Ivey
2001: Planeta małp (Planet of the Apes) jako Ari
2001: Football jako Mama
2000: Carnivale jako Milly (głos)
1999: The Nearly Complete and Utter History of Everything jako Lily
1999: Podziemny krąg (Fight Club) jako Marla Singer
1999: Women Talking Dirty jako Cora
1998: Sztuka latania (The Theory of Flight) jako Jane Hatchard
1998: Słodycz zemsty (The Revengers’ Comedies) jako Karen Knightly
1998: Merlin jako Morgana Le Fay
1997: Trzymaj aspidistrę w locie (Keep the Aspidistra Flying) jako Rosemary
1997: Miłość i śmierć w Wenecji (The Wings of the Dove) jako Kate Croy
1997: The Petticoat Expeditions jako Narrator (głos)
1996: Teatr cieni (Portraits chinois) jako Ada
1996: Wieczór Trzech Króli (Twelfth Night: Or What You Will) jako Olivia
1995: Jeremy Hardy Gives Good Sex
1995: Jej wysokość Afrodyta (Mighty Aphrodite) jako Amanda
1995: Muzeum Margaret (Margaret’s Museum) jako Margaret MacNeil
1994: Ciemne oko (A Dark Adapted Eye) jako Dorosła Faith Severn
1994: Frankenstein jako Elżbieta
1994: Butter jako Dorothy
1993: Dancing Queen jako Pandora / Julie
1993: Pogrzebana tajemnica (Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald) jako Marina Oswald
1992: Powrót do Howards End (Howards End) jako Helen Schlegel
1991: Brown Bear’s Wedding jako Biały miś (głos)
1991: Tam, gdzie nie chadzają anioły (Where Angels Fear to Tread) jako Caroline Abbott
1990: Hamlet jako Ofelia
1989: Franciszek (Francesco) jako Klara z Asyżu
1989: Bierz co najlepsze (Getting It Right) jako Lady Minerva Munday
1988: Six Minutes with Ludwig jako Gwiazda
1988: Maska (La maschera) jako Iris
1987: Maurycy (Maurice) jako Dama na meczu krykieta (niewymieniona w czołówce)
1987: The Vision jako Jo Marriner
1987: Meandry miłości (A Hazard of Hearts) jako Serena Staverley
1986: Lady Jane jako Lady Jane Grey
1985: Pokój z widokiem (A Room with a View) jako Lucy Honeychurch
1983: A Pattern of Roses jako Netty Bellinger

Seriale telewizyjne
1996: The Great War and the Shaping of the 20th Century jako Vera Brittain
1994: Absolutnie fantastyczne (Absolutely Fabulous) jako Sen Saffron
1991: Jackanory jako Narrator
1989: Theatre Night jako Raina Petkoff
1987: Policjanci z Miami (Miami Vice) jako Dr Theresa Lyons
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Tima

Tim Burton, właśc. Timothy Walter Burton (ur. 25 sierpnia 1958 w Burbank) – amerykański reżyser, scenarzysta i producent.

Nie ukończył liceum, a mimo to dostał się na wydział animacji do California Institute of the Arts. Swoją karierę rozpoczynał jako animator w studiu Walta Disneya, gdzie pracował m.in. nad kreskówką Rox i Rouky. Jednym z pierwszych filmów fabularnych wyreżyserowanym przez niego był Sok z żuka. Kolejny film (Batman) uczynił z Burtona gwiazdę pierwszego formatu.

W 1989 artysta otworzył własną firmę produkcyjną Tim Burton Productions.

Związany z aktorką Heleną Bonham Carter, z którą ma syna Billy’ego Raya (ur. 4 października 2003) oraz córkę Nell (ur. 15 grudnia 2007).

W 1997 wydał książkę The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories, będącą zbiorem 23 historii pełnych czarnego humoru.

Filmografia
Reżyseria
1971 Wyspa Doktora Agora
1979 Stalk of the Celery
1982
Vincent
Luau
Hansel and Gretel
1984 Frankenweenie
1985
Wielka przygoda Pee Wee Hermana
Aladyn i jego cudowna lampa (odcinek Faerie Tale Theatre)
1985-1989 Alfred Hitchcock Presents
1988 Sok z żuka
1989 Batman
1990 Edward Nożycoręki
1992 Powrót Batmana
1994 Ed Wood
1996 Marsjanie atakują!
1999 Jeździec bez głowy
2001 Planeta Małp
2003 Duża ryba
2005
Charlie i fabryka czekolady
Gnijąca panna młoda Tima Burtona
2007 Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
2010 Alicja w Krainie Czarów
2012
Frankenweenie
Mroczne cienie
Abraham Lincoln: Łowca wampirów
2014 The Addams Family
2015 Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children [1]

Scenariusz
1971 – Wyspa Doktora Agora
1979 – Stalk of the Celery
1982
Vincent
Luau
Hansel and Gretel
1984 – Frankenweenie
1988 – Sok z żuka
1990 – Edward Nożycoręki
1993 – Miasteczko Halloween
2000
Lost in Oz
World of Stainboy
2002 – Point Blank

Zdjęcia
1971 – Wyspa Doktora Agora

Scenografia
1971 – Wyspa Doktora Agora
1982 – Vincent
1985 – Taran i magiczny kocioł
1993 – Miasteczko Halloween

Produkcja
1971 – Wyspa Doktora Agora
1979 – Stalk of the Celery
1982 – Luau
1990 – Edward Nożycoręki
1992
Family Dog
Powrót Batmana
1993 – Miasteczko Halloween
1994
Chłopiec okrętowy
Ed Wood
1995 – Batman Forever
1996
Jakubek i brzoskwinia olbrzymka
Marsjanie atakują!
2000 – World of Stainboy
2000 – Lost in Oz
2005 – Gnijąca panna młoda Tima Burtona
2009 – 9
2012 – Frankenweenie
2012 – Abraham Lincoln: Łowca wampirów 3D
2014 – Addams Family, The
Aktor
1976: Houdini: The Untold Story jako Harry Houdini
1979: Wielka wyprawa muppetów ( głos; nie wymieniony w czołówce )
1982: Luau jako Mortie
1992: Hoffa jako Trup leżący w trumnie ( nie wymieniony w czołówce )
1992: Samotnicy ( Singles) jako Brian
1994: How the Grinch Stole Christmas! Special Edition jako on sam
2005: Ray Harryhausen: wczesne lata

Cechy charakterystyczne twórczości
Często pracuje z aktorem Johnnym Deppem, twórcą muzyki filmowej Dannym Elfmanem i Heleną Bonham Carter
Często pokazuje w filmach martwe psy, klaunów, owce, poskręcane drzewa, latarnie z wydrążonej dyni i strachy na wróble
W większości filmów umieszcza scenę przy stole
Jego filmy najczęściej mają gotycki podtekst
Indywidualizuje logo początkowe filmu
W jego filmach można zauważyć wpływ grafik Edwarda Goreya
Często używa cieni, by stworzyć straszny, złowieszczy klimat filmu
Jego dzieła zawierają dość dużo czarno-białych pasków, krętych spiral i zakręconych krawędzi
Postacie z jego filmów często mają długie nogi i małe stopy oraz bladą skórę. Często w jego filmach pojawiają się bohaterowie z podkrążonymi oczami (Miasteczko Halloween, Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street, Gnijąca panna młoda Tima Burtona, Edward Nożycoręki, Alicja w krainie czarów, Mroczne cienie) co wzięło się z tego, że Tim Burton cierpi na bezsenność[potrzebne źródło]
W swoich filmach pokazuje często głównych bohaterów jako postacie, które nie radzą sobie z otaczającą ich rzeczywistością i z problemami dotyczącymi normalnego życia. Z tego powodu są oni odrzucani i nieakceptowani. Burton potrafi w ten sposób pokazać problemy dręczące też jego
Jego filmy zazwyczaj mają morał lub pouczenie, które można wywnioskować z treści, np.: Edward Nożycoręki – “inność” Edwarda powoduje lęk u ludzi i strach oraz nieakceptowanie takim jakim jest.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 30 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *