Halle Berry i Wesley Snipes


berry-snipesHalle i Wesley byli parą w 1990 r.

Partnerzy:
Halle
Danny Wood 1989
John Ronan 1989-91
Christopher Williams 1992
David Justice 1992-97
ślub 31 12 1992
Shemar Moore 1997-98
Eric Benét 1999-05
ślub 24 01 2001
Michael Ealy 2004-05
Gabriel Aubry 2005-10
Olivier Martinez 2010
Wesleya
April 1985-90
ślub 1985
Jada Pinkett Smith 1991
Jennifer Lopez 1994-95
Donna Wong 1996-98
Nikki Park 2000
ślub 2003

Biografia Halle
Halle Maria Berry (ur. 14 sierpnia 1966 w Cleveland) – amerykańska aktorka.
Laureatka Oscara za rolę pierwszoplanową w filmie Czekając na wyrok (ang. Monster’s Ball).
Córka Afroamerykanina Jerome’a, pracownika szpitala, i Angielki z Liverpoolu, Judith Ann Hawkins, pielęgniarki.
Halle dość wcześnie została zauważona przez przemysł rozrywkowy. Jako 17-latka reprezentowała stan Ohio w wyborach Miss Nastolatek, a w rok później zdobyła ten tytuł. W 1986 jako Miss USA wzięła udział w wyborach Miss Świata, podczas których awansowała do finału. Jej kariera potoczyła się od tego momentu błyskawicznie. Najpierw pracowała jako modelka, a już w 1989 wystąpiła w serialu Living Dolls. Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w roku 1991 w Malarii Spike’a Lee. W rok później partnerowała Eddiemu Murphy’emu w komedii Bumerang (1992).
Rok 2001 przyniósł jej wiele nagród za film Czekając na wyrok. W 2002 wystąpiła u boku Pierce’a Brosnana w 20. z serii filmie o Jamesie Bondzie Śmierć nadejdzie jutro.

W 2004 jako trzecia osoba w historii, a pierwsza aktorka, odebrała nagrodę dla najgorszej aktorki (Złota Malina) za rolę w Kobieta-Kot, który wygrał też w 3 innych kategoriach.

Życie prywatne
Po rozwodzie z graczem bejsbolowym Davidem Justicem (1992–1996) wyszła za mąż za muzyka jazzowego Erica Benéta (24 stycznia 2001), z którym rozstała się w 2003.
16 marca 2008 urodziła córkę Nahlę Ariel Aubry. Ojcem dziewczynki jest model Gabriel Aubry.
Jest diabetyczką.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: Sylwester w Nowym Jorku (New Year’s Eve) jako Aimee
2011: Dark Tide jako Kate Mathieson
2010: Frankie and Alice jako Frankie / Alice
2007: Druga szansa (Things We Lost in the Fire) jako Audrey Burke
2007: Ktoś całkiem obcy (Perfect Stranger) jako Rowena Price
2006: X-Men 3: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand) jako Ororo Munroe / Storm
2005: Roboty (Robots) jako Cappy (głos)
2005: Ich oczy oglądały Boga (Their Eyes Were Watching God) jako Janie Starks
2004: Kobieta-Kot (Catwoman) jako Patience Phillips
2003: Gothika jako Miranda Grey
2003: X-Men 2 (X2) jako Ororo Munroe / Storm
2002: Śmierć nadejdzie jutro (Die Another Day) jako Jinx Johnson
2001: Czekając na wyrok (Monster’s Ball) jako Leticia Musgrove
2001: Kod dostępu (Swordfish) jako Ginger Knowles
2000: X-Men (X-Men) jako Ororo Munroe / Storm
1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge) jako Dorothy Dandridge
1998: Senator Bulworth (Bulworth) jako Nina
1998: Miłość jest dla głupców (Why Do Fools Fall In Love) jako Zola Taylor
1998: The Wedding jako Shelby Coles
1997: Czarne perły (B*A*P*S) jako Nisi
1996: Żona bogatego mężczyzny (The Rich Man’s Wife) jako Josie Potenza
1996: Dogonić słońce (Race the Sun) jako Sandra Beecher
1996: Krytyczna decyzja (Executive Decision) jako Jean
1995: Dwie matki (Losing Isaiah) jako Khaila Richards
1995: Solomon & Sheba jako Nikhaule / Królowa Sheba
1994: Flintstonowie (The Flintstones) jako Panna Stone
1993: The Program jako Autumn Haley
1993: Tata na wagarach (Father Hood) jako Kathleen Mercer
1992: Bumerang (Boomerang) jako Angela Lewis
1991: Malaria (Jungle Fever) jako Vivian
1991: Ostatni skaut (The Last Boy Scout) jako Cory
1991: Strictly Business jako Natalie

Seriale telewizyjne
1998: Frasier jako Betsy
1993: Queen jako Królowa
1991-1992: Knots Landing jako Debbie Porter
1991: They Came from Outer Space jako Rene
1991: Inny świat (A Different World) jako Jaclyn
1991: Amen jako Claire
1989: Living Dolls jako Emily Franklin

Producent wykonawczy
2009: Frankie and Alice
2005: Lackawanna Blues
1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge)

Nagrody
2004: Gothika (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca
2004: Kobieta-Kot Złota Malina dla najgorszej aktorki
2003: Śmierć nadejdzie jutro (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca
2002: Czekając na wyrok (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
2002: Czekając na wyrok Oscar najlepsza aktorka
2002: Czekając na wyrok Srebrny Niedźwiedź najlepsza aktorka Berlin
2002: Czekając na wyrok (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Wesleya

Wesley Trent Snipes (ur. 31 lipca 1962 w Orlando) – amerykański aktor i producent filmowy.
Syn wojskowego Amerykańskich Sił Powietrznych Rudolpha Snipesa i Marion, dorastał na ulicach nowojorskiego Południowego Bronxu. Ukończył artystyczną szkołę średnią High School for the Performing Arts w Nowym Jorku. Swoją edukację kontynuował w szkole średniej w Orlando na Florydzie. W latach 1978-82 uczęszczał na Uniwersytet Stanowy Nowego Jorku (SUNY) w Purchase w stanie Nowego Jorku na kierunek sztuki teatralnej, jednak dyplom uzyskał w 1985 roku. Występował w objazdowych teatrach i regionalnych produkcjach. W 1985 roku podjął pracę jako instalator telefoniczny koło Nowego Jorku. Zadebiutował na scenie Broadwayu w dwóch spektaklach – Chłopaki zimy (The Boys of Winter) jako L. B. w Biltmore Theatre (1-8 grudnia 1985) i Egzekucja sprawiedliwości (Execution of Justice) Emily Mann w potrójnej roli Richarda Pabicha, siostry Boom Boom i Sullivana w Virginia Theatre (13-22 marca 1986) oraz wystąpił w sztuce Wole Soyinki Śmierć i królewski koniuszy (Death and the King’s Horesman). Przyłączył się także do podróżnej trupy aktorskiej Struttin’Street Stuff, występując w pobliskich parkach i szkołach.
Swoją karierę na dużym ekranie rozpoczął od udziału w komedii sportowej Dzikie koty (Wildcats, 1986) z Goldie Hawn jako zawodnik futbolu amerykańskiego Trumaine, dramacie sportowym Ulice złota (Streets of Gold, 1986) w roli utalentowanego boksera z Klausem Marią Brandauerem i Adrianem Pasdarem i serialu Policjanci z Miami (Miami Vice, 1986). W 1987 roku wystąpił w 17-minutowym teledysku Michaela Jacksona Bad w reżyserii Martina Scorsese jako przywódca gangu Mini Max. Jego kreacja sierżanta Bookmana w serialu HBO Opowieści wojenne z Wietnamu (Vietnam War Story, 1988) przyniosła mu nagrodę CableACE.
Po występie w komedii sportowej Pierwsza liga (Major League, 1989) u boku Toma Berengera, Charliego Sheena i Rene Russo oraz sensacyjnym dramacie kryminalnym Abela Ferrary Król Nowego Jorku (King of New York, 1990) z Christopherem Walkenem, Davidem Caruso i Laurence’em Fishburne’em, został zaangażowany do dwóch filmów Spike’a Lee – Mo’ Better Blues (1990) jako saksofonista jazzowy u boku Denzela Washingtona i Malaria (Jungle Fever, 1991).
Wystąpił potem w kasowych filmach: Biali nie potrafią skakać (White Men Can’t Jump, 1992) z Woodym Harrelsonem jako uliczny koszykarz, Pasażer 57 (Passenger 57, 1992), Taniec na wodzie (Waterdance, 1992), Wschodzące słońce (Rising Sun, 1993) z Seanem Connerym, Człowiek demolka (Demolition Man, 1993) z Sylvestrem Stallone’em i Sandrą Bullock, Strefa zrzutu (Drop Zone, 1994), Ślicznotki (To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar, 1995) jako jedna z trzech drag queen, Pociąg z forsą (Money Train, 1995) z Woodym Harrelsonem i Jennifer Lopez, Fan (The Fan, 1996) jako gwiazdor baseballu z Robertem De Niro i Ellen Barkin oraz Wydział pościgowy (U. S. Marshals, 1998) u boku Tommy’ego Lee Jonesa i Roberta Downeya Jr.
Jest dwukrotnym laureatem nagrody Image; za rolę króla handlu narkotykami w dramacie kryminalnym Mario Van Peeblesa New Jack City (1991) i postać George’a Du Vaula w tele dramacie HBO Amerykański sen (America’s Dream, 1996). Za kreację reżysera z Los Angeles w dramacie Ta jedna noc (One Night Stand, 1997) został uhonorowany Pucharem Volpi na Festiwalu Filmowym w Wenecji.
Swoje umiejętności sztuk walki karate, kung-fu i capoeira zaprezentował na ekranie w roli dhampira Blade’a w filmie akcji Blade: Wieczny łowca (Blade, 1998), za którą odebrał nagrodę Blockbuster Entertainment, a także w sequelach – Blade: Wieczny łowca II (Blade 2, 2002) i Blade: Mroczna trójca (Blade: Trinity, 2004).

Życie prywatne
Po nieudanym związku małżeńskim z April DuBois (1985-1990), z którą ma syna Jelaniego Asara (ur. 1988), w dniu 17 marca 2003 roku poślubił koreańską artystkę malarkę Nakyung “Nikki” Park. Mają troje dzieci; dwie córki – Iset (ur. 2001) i Juę (ur. 2003) oraz syna Alimayu Moa-T (ur. 26 marca 2007). Spotykał się z azjatycką modelką Donną Wong (1996-1998) i Halle Berry.
W 1993 roku został zatrzymany za nielegalne posiadanie broni, a rok potem uciekając przed policją z prędkością ponad 200 km na godzinę spowodował wypadek i był aresztowany za przekroczenie prędkości na autostradzie. W 2008 r. sąd w stanie Floryda skazał aktora na 3 lata więzienia za przestępstwa podatkowe, począwszy od 9 grudnia 2009[1], wyrok skończy odsiadywać 19 lipca 2013[2]. Udowodniono mu umyślne uchylanie się od płacenia podatków federalnych w latach 1999 – 2001[3].

Filmografia
aktor
2009: Brooklyn’s Finest[4] jako Caz
2008: Zasady walki II – Zdrada (Art of War II – Betrayal) jako Neil Shaw
2007: The Contractor (Zamachowiec) jako James Dial
2007: Toussaint
2006: Detonator (The Detonator) jako John Doe
2006: Chasing the Dragon jako Bo Monroe
2006: Hard Luck jako Lucky
2006: Teoria chaosu jako E. Lorenz
2006: Razor’s Edge jako John Doe
2005: Strzelec Wyborowy (The Marksman) jako Malarz
2005: 7 Sekund (7 Seconds) jako John Tuliver
2004: Antidotum (Unstoppable) jako Dean Cage
2004: Blade: Mroczna trójca (Blade: Trinity) jako Blade
2002: Zig Zag (Zigzag) jako Fletcher
2002: W zasięgu strzału (Liberty Stands Still) jako Joe
2002: Champion (Undisputed) jako Monroe Hutchen
2002: Blade: Wieczny łowca II (Blade 2) jako Blade
2000: Stracone nadzieje (Disappearing Acts) jako Franklin Swift
2000: Zasady walki (Art of War (I)) jako Neil Shaw
1999: Kumpel do bicia (Play It to The Bone) jako Fan przy ringu
1998: Wydział pościgowy (U.S. Marshals) jako Mark Sheridan
1998: Sport przyszłości (Futuresport) jako Obike Fixx
1998: Wracając do korzeni (Down in the Delta) jako Will Sinclair
1998: Blade: Wieczny łowca (Blade) jako Blade
1997: Romans na jedną noc (One Night Stand) jako Max Carlyle
1997: Morderstwo w Białym Domu (Murder at 1600) jako Detektyw Harlan Regis
1996: Amerykański sen (America’s Dream) jako George Du Vaul
1996: Fan (The Fan) jako Bobby Rayburn
1995: Ślicznotki (To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newmar) jako Noxeema Jackson
1995: Czekając na miłość (Waiting to Exhale) jako James Wheeler
1995: Pociąg z forsą (Money Train) jako John
1994: Sugar Hill jako Roemello Skuggs
1994: Strefa zrzutu (Drop Zone) jako Pete Nessip
1993: Wschodzące słońce (Rising Sun) jako Web Smith
1993: Człowiek demolka (Demolition Man) jako Simon Phoenix
1993: Punkt Zapalny (Boiling Point) jako Jimmy Mercer
1992: The Waterdance jako Raymond Hill
1992: Biali nie potrafią skakać (White Men Can’t Jump) jako Sidney Deane
1992: Pasażer 57 (Passenger 57) jako John Cutter
1991: New Jack City jako Nino Brown
1991: Malaria (Jungle Fever) jako Flipper Purify
1990: Czarny blues (Mo’ Better Blues) jako Shadow Henderson
1990: H.E.L.P. jako Oficer Lou Barton
1990: Król Nowego Jorku (King of New York) jako Thomas Flanigan
1989: Pierwsza liga (Major League) jako Willie Mays Hayes
1987: Bad jako Mini Max
1987: Stan krytyczny (Critical Condition) jako Kierowca ambulansu
1986: Dzikie koty (Wildcats) jako Trumaine
1986: Ulice złota (Streets of Gold) jako Roland Jenkins

producent
2006: Chasing the Dragon
2004: Blade: Mroczna trójca (Blade: Trinity)
2002: Blade: Wieczny łowca II (Blade 2)
1998: Mocne Uderzenie (The Big Hit)
1998: Wracając do korzeni (Down in the Delta)
1998: Sport przyszłości (Futuresport)
1998: Blade: Wieczny łowca (Blade)

występy gościnnie
1989: A Man Called Hawk jako Nicholas Murdock
1987-1991: The Days and Nights of Molly Dodd jako Hood
1987-1988: Vietnam War Story
1984-1989: Policjanci z Miami (Miami Vice) jako Silk (1986)

producent wykonawczy
2002: Champion (Undisputed)
2001: Dr. Ben
2000: Stracone nadzieje (Disappearing Acts)
2000: The Zasady walki (Art of War (I))
1996: John Henrik Clarke: A Great and Mighty Walk
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 532 razy, 1 wizyt dzisiaj)