Halle Berry i Olivier Martinez

berry-martinezHalle i Olivier są parą od sierpnia 2010 r, a zaręczeni są od stycznia 2012 r.

Partnerzy:
Halle
Danny Wood 1989
John Ronan 1989-91
Wesley Snipes 1990
Christopher Williams 1992
David Justice 1992-97
ślub 31 12 1992
Shemar Moore 1997-98
Eric Benét 1999-05
ślub 24 01 2001
Michael Ealy 2004-05
Gabriel Aubry 2005-10
Oliviera
Juliette Binoche 1994-97
Mira Sorvino 1999-02
Michelle Rodriguez 2003
Kylie Minogue 2003-07
Elsa Pataky 2009
Rosie Huntington-Whiteley 2009-10
Zobacz newsy o parze

Biografia Halle
Halle Maria Berry (ur. 14 sierpnia 1966 w Cleveland) – amerykańska aktorka.
Laureatka Oscara za rolę pierwszoplanową w filmie Czekając na wyrok (ang. Monster’s Ball).
Córka Afroamerykanina Jerome’a, pracownika szpitala, i Angielki z Liverpoolu, Judith Ann Hawkins, pielęgniarki.
Halle dość wcześnie została zauważona przez przemysł rozrywkowy. Jako 17-latka reprezentowała stan Ohio w wyborach Miss Nastolatek, a w rok później zdobyła ten tytuł. W 1986 jako Miss USA wzięła udział w wyborach Miss Świata, podczas których awansowała do finału. Jej kariera potoczyła się od tego momentu błyskawicznie. Najpierw pracowała jako modelka, a już w 1989 wystąpiła w serialu Living Dolls. Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w roku 1991 w Malarii Spike’a Lee. W rok później partnerowała Eddiemu Murphy’emu w komedii Bumerang (1992).
Rok 2001 przyniósł jej wiele nagród za film Czekając na wyrok. W 2002 wystąpiła u boku Pierce’a Brosnana w 20. z serii filmie o Jamesie Bondzie Śmierć nadejdzie jutro.

W 2004 jako trzecia osoba w historii, a pierwsza aktorka, odebrała nagrodę dla najgorszej aktorki (Złota Malina) za rolę w Kobieta-Kot, który wygrał też w 3 innych kategoriach.

Życie prywatne
Po rozwodzie z graczem bejsbolowym Davidem Justicem (1992–1996) wyszła za mąż za muzyka jazzowego Erica Benéta (24 stycznia 2001), z którym rozstała się w 2003.
16 marca 2008 urodziła córkę Nahlę Ariel Aubry. Ojcem dziewczynki jest model Gabriel Aubry.
Jest diabetyczką.

Filmografia
Filmy fabularne
2011: Sylwester w Nowym Jorku (New Year’s Eve) jako Aimee
2011: Dark Tide jako Kate Mathieson
2010: Frankie and Alice jako Frankie / Alice
2007: Druga szansa (Things We Lost in the Fire) jako Audrey Burke
2007: Ktoś całkiem obcy (Perfect Stranger) jako Rowena Price
2006: X-Men 3: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand) jako Ororo Munroe / Storm
2005: Roboty (Robots) jako Cappy (głos)
2005: Ich oczy oglądały Boga (Their Eyes Were Watching God) jako Janie Starks
2004: Kobieta-Kot (Catwoman) jako Patience Phillips
2003: Gothika jako Miranda Grey
2003: X-Men 2 (X2) jako Ororo Munroe / Storm
2002: Śmierć nadejdzie jutro (Die Another Day) jako Jinx Johnson
2001: Czekając na wyrok (Monster’s Ball) jako Leticia Musgrove
2001: Kod dostępu (Swordfish) jako Ginger Knowles
2000: X-Men (X-Men) jako Ororo Munroe / Storm
1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge) jako Dorothy Dandridge
1998: Senator Bulworth (Bulworth) jako Nina
1998: Miłość jest dla głupców (Why Do Fools Fall In Love) jako Zola Taylor
1998: The Wedding jako Shelby Coles
1997: Czarne perły (B*A*P*S) jako Nisi
1996: Żona bogatego mężczyzny (The Rich Man’s Wife) jako Josie Potenza
1996: Dogonić słońce (Race the Sun) jako Sandra Beecher
1996: Krytyczna decyzja (Executive Decision) jako Jean
1995: Dwie matki (Losing Isaiah) jako Khaila Richards
1995: Solomon & Sheba jako Nikhaule / Królowa Sheba
1994: Flintstonowie (The Flintstones) jako Panna Stone
1993: The Program jako Autumn Haley
1993: Tata na wagarach (Father Hood) jako Kathleen Mercer
1992: Bumerang (Boomerang) jako Angela Lewis
1991: Malaria (Jungle Fever) jako Vivian
1991: Ostatni skaut (The Last Boy Scout) jako Cory
1991: Strictly Business jako Natalie

Seriale telewizyjne
1998: Frasier jako Betsy
1993: Queen jako Królowa
1991-1992: Knots Landing jako Debbie Porter
1991: They Came from Outer Space jako Rene
1991: Inny świat (A Different World) jako Jaclyn
1991: Amen jako Claire
1989: Living Dolls jako Emily Franklin

Producent wykonawczy
2009: Frankie and Alice
2005: Lackawanna Blues
1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge)

Nagrody
2004: Gothika (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca
2004: Kobieta-Kot Złota Malina dla najgorszej aktorki
2003: Śmierć nadejdzie jutro (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca
2002: Czekając na wyrok (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
2002: Czekając na wyrok Oscar najlepsza aktorka
2002: Czekając na wyrok Srebrny Niedźwiedź najlepsza aktorka Berlin
2002: Czekając na wyrok (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola kobieca

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Oliviera

Olivier Martinez (ur. 12 stycznia 1966 roku w Paryżu) – francuski aktor filmowy.
Urodził się w rodzinie rzymskokatolickiej jako syn hiszpańsko-marokańskiego mechanika i zawodowego boksera urodzonego w Maroko Roberta Martineza i francuskiej sekretarki Rosemarie Martinez. Dorastał wraz z bratem Vincentem na przedmieściach Paryża. Uczęszczał do Ecole Florent w Paryżu. Przez pięć lat dorabiał w byle jakich zawodach fizycznych, zanim podjął decyzję o karierze aktorskiej. Mając 23 lat wstąpił do prestiżowego konserwatorium paryskiego Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique (CNSAD).
Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy we francusko-włoskim filmie Pełna stal (Plein fer, 1990) i szybko osiągnął względny sukces; za postać złodzieja Tony’ego w dramacie IP5 (IP5: L’île aux pachydermes, 1992) był nominowany do nagrody Cezara dla najbardziej obiecującego aktora. Rola Petita Paula w dramacie Raz, dwa, trzy, słońce (Un, deux, trois, soleil, 1993) przyniosła mu nagrodę Cezara dla najbardziej obiecującego aktora. W 1993 roku został uhonorowany nagrodą im. Jeana Gabina. Międzynarodową sławę zyskał rolą Angelo Pardi, włoskiego oficera kawalerii, który zakochuje się w zamężnej kobiecie (Juliette Binoche) w melodramacie Huzar (Le Hussard sur le toit, 1995). Zagrał postać porywczego kochanka w hollywoodzkim dramacie Adriana Lyne’a Niewierna (Unfaithful, 2002) z Diane Lane.
Życie prywatne
Romansował z Juliette Binoche (1995-98), Mirą Sorvino (od 1998 do lutego 2003) i australijską piosenkarką Kylie Minogue (od marca 2003 do 2007).

Ciekawostki
Ma 180 cm wzrostu.
W 2006 roku reklamował perfumy Yves’a Saint-Laurenta.

Filmografia
filmy kinowe
2007: Krew jak czekolada (Blood and Chocolate) jako Gabriel
2005: The Snow Goose
2004: Złodziej życia (Taking Lives) jako Paquette
2003: S.W.A.T. Jednostka Specjalna (S.W.A.T.) jako Alex Montel
2002: Niewierna (Unfaithful) jako Paul Martel
2002: Anioł śmierci (Semana Santa) jako Quemada
2000: Pogromca byków (Bullfighter) jako Jack
2000: Zanim zapadnie noc (Before Night Falls) jako Lázaro Gómez Carriles
2000: Toreros jako Manuel
2000: La Taule
2000: Kobieta (Nosotras) jako David
1999: La Ciudad de los prodigios jako Onofre Bouvila
1997: Pokojówka z “Titanica” (La Femme de chambre du Titanic) jako Horty
1996: Mój mężczyzna (Mon homme) jako Jean-François
1995: Huzar (Le Hussard sur le toit) jako Angelo Pardi
1993: Raz, dwa, trzy, słońce (Un, deux, trois, soleil) jako Petit Paul
1992: IP5 (IP5: L’île aux pachydermes) jako Tony
1992: Les Paroles invisibles
1990: Plein fer jako Pascal

filmy TV
2003: Rzymska wiosna Pani Stone (The Roman Spring of Mrs. Stone) jako Paolo di Lio
1992: Odyssée bidon jako Phil

seriale TV
1990: Navarro jako Rollo

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 96 razy, 1 wizyt dzisiaj)