Grażyna Wolszczak i Cezary Harasimowicz

wolszczak-harasimowiczGrażyna i Cezary są w związku od 2002 r.

Grażyna i Cezary o związku:
“Jest najbardziej niszczącym ze wszystkich uczuć. Na szczęście jestem kompletnie na nią impregnowana. Musiałabym przyłapać Cezarego in flagranti, w łóżku z inną, żeby przyszło mi do głowy, że mnie zdradza. Natomiast czasem zazdroszczę koleżance aktorce, że dostała świetną rolę.” – Grażyna na pytanie “Zazdrość Was dotyka, obchodzi?”; GALA 20/2010
“Staramy się, żeby było sprawiedliwe. Mamy osobno dzieci: ja – syna, Cezary – dwie córki. Związane z nimi wydatki ponosimy niezależnie.” – Grażyna na pytanie “Kto utrzymuje dom?”; GALA 20/2010
“Pół na pół. Związaliśmy się osiem lat temu. Każde z nas miało już pewien bagaż. Wniosło do związku inne zobowiązania.” – Cezary na pytanie “Kto utrzymuje dom?”; GALA 20/2010
“Wsparcia i czułości.” – Grażyna na pytanie “Czego oczekują od siebie kobieta po przejściach i mężczyzna z przeszłością?”; GALA 20/2010
“I ciepła. Wielu mężczyzn ma problem z okazywaniem tych uczuć.” – Cezary na pytanie “Czego oczekują od siebie kobieta po przejściach i mężczyzna z przeszłością?”; GALA 20/2010

Partnerzy:
Grażyny
Marek Sikora
Zobacz newsy o parze

 
Nowoczesny apartament Grażyny Wolszczak i Czarka Harasimowicza – Dekoratornia-odcinek-263

Biografia Grażyny

Grażyna Wolszczak właśc. Grażyna Wolszczak-Sikora (ur. 7 grudnia 1958 w Gdańsku) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie gra w Teatrze Komedia i na Scenie Prezentacje. Współautorka książki Jak być zawsze młodą, piękną i bogatą (wyd. 2008).
Grażyna Wolszczak urodziła się 7 grudnia 1958 r. w Gdańsku. Mieszkała we Wrzeszczu, przy ul. Batorego 35. Była jedynaczką. Jej matka, zmarła niedawno Krystyna Łaszewska, była higienistką w szkole podstawowej nr 45, do której chodziła jej córka, ojciec, Henryk Wolszczak, inżynier budowlany, pracował w administracji, był m.in. prezesem spółdzielni mieszkaniowej w Rumi Janowie.
G. Wolszczak była dość dobrą uczennicą, interesowała się fotografią i filmem. W 1977 r. ukończyła III Liceum Ogólnokształcące im. Bohaterów Westerplatte w Gdańsku. Zdawała bezskutecznie na psychologię, a za namową koleżanki z klasy zgłosiła się do studium aktorskiego wrocławskiego Teatru Pantomimy Henryka Tomaszewskiego, którego spektakl obejrzała w Gdańsku. We Wrocławiu spędziła ok. pół roku (tam poznała m.in. Cezarego Harasimowicza), następne pół roku praktykowała w teatrze w Wałbrzychu. W 1978 r. dostała się na studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie. Studiowała m.in. z późniejszym prezenterem telewizyjnym Maciejem Orłosiem. Egzamin końcowy zdała 9 czerwca 1983 r. z wynikiem „dobry”. Jej dyplom magistra sztuki w zawodzie „aktor dramatu” podpisał rektor prof. Andrzej Łapicki.
Z powodu trwającego jeszcze stanu wojennego Grażyna Wolszczak nie mogła znaleźć pracy w Warszawie i została aktorką Teatru Nowego w Poznaniu, gdzie grała w spektaklach Janusza Wiśniewskiego, jak Trzy siostry A. Czechowa (1985), Olśnienie i Panopticum à la Madame Tussaud. Wystąpiła z teatrem w Anglii i Szkocji. Odrzuciła propozycję głównej roli w filmie Zbigniewa Kuźmińskiego Nad Niemnem[potrzebne źródło].
W Poznaniu w 1984 r. aktorka poznała aktora Marka Sikorę. W wielkanocną sobotę 29 marca 1986 r. wzięli ślub, a w 1987 r. zamieszkali w Warszawie, gdzie Sikora został reżyserem. Wolszczak pojawiała się na scenach kilku teatrów stolicy, jak Teatr Polski (1987-88), Teatr Studio, Północne Centrum Sztuki czy Teatr Rozmaitości. Zagrała też w filmach Maskarada (1986), Żelazną ręką Ryszarda Bera, Dotknięci (1988) i Cyganka Dondula, gdzie partnerował jej C. Harasimowicz, oraz w serialu 07 zgłoś się (1986). Poddała się też operacji plastycznej nosa (1987)[potrzebne źródło]. W 1989 r. urodził się jej syn Filip i przez kilka lat aktorka zajęła się jego wychowywaniem.
Marek Sikora zmarł nagle w 1996 r. i aktorka została sama z małym dzieckiem. Równolegle grała w Teatrze Rozmaitości (do 2000 r.), a potem Dramatycznym (2001-03) w Warszawie oraz startowała w castingach do filmów. Wystąpiła m.in. w Rozmowach kontrolowanych. W 1996 r. zagrała dziennikarkę Marię w Grach ulicznych Krzysztofa Krauzego, w 1997 r. wystąpiła z Agatą Buzek w Balladzie o czyścicielach szyb, kręconej we Włoszech, a w 1998 r. pojawiła się w serialu Matki, żony i kochanki jako Elżbieta, kolejna dziennikarka. Wówczas zaczęła o niej pisać też popularna prasa. W 1999 r. grała w filmie Wszyscy moi bliscy, a w 2000 r. w Żółtym szaliku. W filmie Wiedźmin zagrała czarodziejkę Yennefer. Wolszczak gra także w telenowelach. W Na Wspólnej zagrała Barbarę Brzozowską, a w Klanie panią psycholog. Wystąpiła też w Pierwszej miłości.
W 2002 r. odnowiła swą znajomość z Cezarym Harasimowiczem, z którym do dziś pozostaje w związku nieformalnym.
W Ja wam pokażę! wg Katarzyny Grocholi (2006) Grażyna Wolszczak zagrała po raz pierwszy główną rolę. Jej rola Judyty została nagrodzona na festiwalu w Chinach w październiku 2007 r. Aktorka wystąpiła na charytatywnym koncercie ze Zbigniewem Wodeckim i zaśpiewała piosenkę “Baw mnie” wydaną na płycie “Vivy!” (2006). W 2008 r. ukończyła zdjęcia do komedii politycznej Zamiana, której scenarzystą jest Cezary Harasimowicz.
Pod koniec 2007 r. Grażyna Wolszczak opublikowała książkę Jak być zawsze młodą, piękną i bogatą, napisaną z Iwoną L. Konieczną, a wydaną przez Wyd. Bliskie. Bogato ilustrowane dzieło jest po części pamiętnikiem, po części poradnikiem. Zawiera wspomnienia z dzieciństwa, małżeństwa, macierzyństwa i pracy, a także recepty na urodę, zdrowie i równowagę psychiczną. Publikację tę przychylnie zrecenzowano w prasie i Internecie[potrzebne źródło], a w 2008 r. G. Wolszczak, oprócz innych zajęć, odbyła szereg spotkań promujących swą książkę. W 2008 r. ukazał się dodruk książki, nieznacznie zmieniony pod względem graficznym.
Od 6 marca 2008 – 20 marca 2008 brała udział w I edycji programu Gwiezdny Cyrk. Zajęła 8 miejsce. Wystąpiła w I edycji programu Ranking Gwiazd zajęła 9 miejsce. Od 6 września 2009 do 11 października 2009 brała udział w X edycji programu Taniec z gwiazdami. Jej partnerem był Cezary Olszewski, z którym zajęła 8 miejsce.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

filmografia
aktor
Rok tytuł w roli
2011 Wojna żeńsko-męska – Bardzo Ważna Osoba z TV
2009 Zamiana – za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Złota Kaczka – Pani prezydentowa
2009  Gwiazdy w Czerni – Matka
2009  Polska nowela filmowa
2007 Wolny jeździec
2006 Ja wam pokażę! – Judyta
2001 Wiedźmin – Yennefer
2001  Inferno – Matka Anki
2000 Nieznana opowieść wigilijna – Boruniowa
2000  Żółty szalik – Współpracowniczka bohatera
1999 Wszyscy moi bliscy – Všichni moji blízcí – Angelika
1998 Ballada o czyścicielach szyb -Ballata dei lavavetri, La – Helena
1997 Cudze szczęście – Ewa
1997  Prostytutki  Właścicielka mieszkania wynajmowanego przez Ulę i “Grazię”
1997  Polowanie – Mama Alika
1997  Ostatni rozdział -Air si pur…, Un – Milady
1997  Polowanie – Mama Alika
1996 Gry uliczne – Maria
1992 Felix Dzierżyński ląduje w Warszawie
1991 Rozmowy kontrolowane – Grażyna Chochoł, dziennikarka rozmawiająca z porucznikiem SB
1990 Femina – Prostytutka
1990  Kapitan Conrad – Ewelina Korzeniowska
1989 Lawa. Opowieść o “Dziadach” Adama Mickiewicza – Sanitariuszka / Księżna
1989  Żelazną ręką – Agata
1988 Dotknięci
1987 Dondula – Dondula
1987  Zamknąć za sobą drzwi – Jovita Popovic
1986 Maskarada – Aktorka Julka

głosy
2006 Franklin i skarb jeziora – Franklin et le trésor du lac – Ciocia Lusia (polski dubbing)
2003 Gdzie jest Nemo? – Finding Nemo – Coral (polski dubbing)
2003  El Cid – Legenda o mężnym rycerzu – Cid: La leyenda, El – Gimena (polski dubbing)
2000 Grinch: świąt nie będzie – How the Grinch Stole Christmas – Martha May Whovier (polski dubbing)
2000  Dinozaur – Dinosaur – Plio (polski dubbing)

seriale
Rok tytuł w roli
2004-2011 Pierwsza miłość – Grażyna Weksler
2003 Na Wspólnej – Basia Brzozowska
2003-2010  Daleko od noszy  (gościnnie)
2002 As
2002  Wiedźmin – Yennefer
2001-2002 Marzenia do spełnienia – Teresa Trusewicz
1999 Na dobre i na złe – policjantka Krystyna Andrzejczak (2000) (gościnnie)
1999  Trzy szalone zera – Mama Olafa
1998 Matki, żony i kochanki II – Elżbieta Kajzer
1998  Matki, żony i kochanki II – Dziennikarka Elżbieta Kajzer, autorka telewizyjnego programu “Na gigancie” (gościnnie)
1998-1999  Romantyczne podróże do Polski
1997 Klan – Szafrańska, psycholog dziecięcy w Publicznym Ośrodku Adopcyjnym (gościnnie)
1996 Maszyna zmian. Nowe przygody – Mama Mikołaja – Grażyna
1995 Maszyna zmian – Grażyna – Matka Mikołaja (gościnnie)
1991 Kapitan Conrad – Joseph Conrad – Ewelina Korzeniowska
1976-1987 07 zgłoś się – Jovita Popovic, kapitan wydziału do walki z narkotykami policji jugosłowiańskiej (gościnnie)

Teatr (wybór)
1982 – Opera za trzy grosze jako Betty; Żebrak V (reż. Janusz Nyczak)
1983 – Koniec Europy jako Matka (reż. Janusz Wiśniewski)
1983 – Mąż i żona jako Justysia
1984 – Jezioro Bodeńskie jako Susanne (reż. Izabella Cywińska)
1985 – Matka (reż. Marcel Kochańczyk)
1985 – Trzy siostry jako Irina (reż. J. Nyczak)
1987 – Modlitwa chorego przed nocą jako Nasza Matka (reż. J. Wiśniewski)
1992 – Życie jest cudem jako Sto krzyków (reż. J. Wiśniewski)
1994 – Wielkoludy jako Berta (reż. Olga Titkow-Stokłosa)
1996 – Proces jako Leni (reż. Henryk Baranowski)
1997 – Bzik tropikalny jako Jim (reż. Grzegorz Horst D’Albertis)
1997 – Historia o miłosiernej jako Anioł (reż. Piotr Cieplak), także asystentka reżysera
1999 – Marlene jako Vivian Hoffman (reż. Magda Umer)
2002 – Morderstwo jako Czerwona K***wa (reż. P. Cieślak)
2002 – In flagranti jako Lulu (reż. Cezary Morawski)
2005 – Pecunia non olet? jako Pani Minister (reż. Wojciech Malajkat)
2007 – Koleżanki jako Michalina (reż. Grzegorz Chrapkiewicz)

Teatr Telewizji
1996 – Król Momus jako Wieśniaczka (reż. Marek Sikora)
1997 – Księga raju jako Żona Szymona Bera (reż. Robert Gliński)
1997 – Gucio zaczarowany jako Wróżka (reż. Tadeusz Arciuch)
1999 – Bzik tropikalny jako Jim (reż. Grzegorz Horst D’Albertis)
2001 – Gedeon jako Kuzynka (reż. Z. Mich)

Telewizja
Tata Show
2002 – Wykrywacz kłamstw
2002 – Na całe życie
2002 – Milionerzy (wyd. specjalne)
2003 – Polaków portret własny
2003 – KOT, czyli Ktoś Ogromnie Tajemniczy
2004 – Na zdrowie: Jagielski
2004 – Śpiewające fortepiany
2004 – Teleplotki
2004 – Mamy Cię!
2008 – Gwiezdny Cyrk (I edycja)
2008 – Ranking Gwiazd (I edycja)
2009 – Taniec z gwiazdami (X edycja)
2010 – Studio LOTTO

nagrody(1)
nominacje: 1
Złote Kaczki
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2009 nominacja Złota Kaczka Najlepsza rola kobieca sezonu 2008/2009 – Zamiana, 2009

Ciekawostki
– Ma 173 cm wzrostu.
– W 2006 roku wspierała akcję zbierania słowników dla Polonii na Ukrainie.
– W walce o rolę Judyty w filmie “Ja wam pokażę!” pokonała takie aktorki jak: Katarzynę Gniewkowską, Annę Korcz, Agnieszkę Pilaszewską i Edytę Jungowską.
– Od 1983-1987 roku występowała w Teatrze Nowym w Poznaniu.
– Na początku 2006 roku ukazała się płyta “Ona i on 2”, na której śpiewają pary aktorzy- piosenkarze. Wolszczak wynkonała piosenkę “Baw mnie” ze Zbigniewem Wodeckim.
– Występuje w Teatrze Rozmaitości w Warszawie.
– W 2008 roku wyszła jej książka pt.: “Jak być piękną, młodą i bogatą”.
– Brała udział w show Polsatu “Gwiezdny cyrk”. Zajęła 8 miejsce.
– W roku 1983 ukończyła PWST w Warszawie.
– W 2005 roku została wybrana na twarz firmy kosmetycznej “Olay”.

Biografia Cezarego

Cezary Harasimowicz (ur. 20 sierpnia 1955 w Łodzi) – polski scenarzysta, aktor, dramaturg i pisarz.
W 1980 ukończył studium aktorskie przy Teatrze Polskim we Wrocławiu. Jest absolwentem Studium scenariuszowego przy PWSFTviT w Łodzi. Film 300 mil do nieba – został uhonorowany w 1989 roku Nagrodą Europejskiej Akademii Filmowej. W 1994 jego scenariusz do filmu Bandyta zdobył pierwszą nagrodę w konkursie Hartley-Merrill w Stanach Zjednoczonych. Dzięki tej nagrodzie Harasimowicz brał udział w warsztatach Roberta Redforda w Sundance Institute, gdzie jego skrypt uznano za najlepszy i podkreślano wybitne walory humanistyczne tekstu.
Według scenariuszy Harasimowicza powstało osiem filmów fabularnych oraz seriale, m.in. Przeprowadzki, trzeci sezon serialu Ekstradycja, a także spektakle Teatru TV. Od 1989 był kierownikiem literackim w studiu filmowym. Opublikował trzy powieści, w popularnym magazynie miał stałą kolumnę, gdzie ukazywały się jego opowiadania. Prowadził talk-show w telewizji. Wykłada scenariopisarstwo. Jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Życie prywatne
Rozwiedziony, ma dwie córki. Obecnie związany jest z aktorką Grażyną Wolszczak. Jest wnukiem słynnego jeźdźca, medalisty olimpijskiego majora Adama Królikiewicza.

Publikacje
“Victoria” powieść TopInwest Warszawa 2007 ISBN 978-83-925589-0-3
“Nieoczekiwana zmiana płci” L&L , Warszawa 2006 ISBN 83-922240-2-7
“Pesel 890604…” SuperNOWA Warszawa 2005 ISBN 83-7054-171-2

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Filmografia
scenarzysta
Rok tytuł w roli
2010 Siostra miłosierdzia
2010  Most
2009 Zamiana – za ten film otrzymał nominację do nagrody Złota Kaczka
2008 Con Fuoco
2007 Wolny jeździec
2006 Ja wam pokażę!
2005 Wróżby kumaka – Unkenrufe
2005  Kochankowie z Marony
2000 Daleko od okna – za ten film otrzymał nominację do nagrody Orzeł
1997 Bandyta – za ten film otrzymał nagrodę Nagrody Indywidualne oraz 1 nominację
1993 Lazarus
1992 Kim był Joe Luis? – Kuka on Joe Louis?
1990 Seszele
1989 300 mil do nieba – za ten film otrzymał nominację do nagrody Feniks (do 1996)
1989  Stan strachu
1989  Kawalerki
1988 Koniec

aktor
2009 Zamiana –  Krzysztof Cyran
1997 Darmozjad polski –  Turysta
1994 Trzy kolory: Biały – Inspektor
1993 To musisz być ty
1990 Seszele – Chulio, szef maszynistów
1989 Stan strachu – Tomek
1988 Chichot Pana Boga – Mężczyzna atakujący Sandrę
1988  Dekalog X – Oficer milicji
1987 Dondula
1985 Sezon na bażanty – Paweł Kaczmarek
1984 Baryton
1983 Planeta krawiec – Wolski, nauczyciel geografii
1981 Wielki bieg – Fastyn
1979 Godzina “W” – Słuchacz szkoły podchorążych (niewymieniony w czołówce)
1976 Trędowata – Arystokrata (niewymieniony w czołówce)

seriale
aktor
Rok tytuł w roli
2001 Zostać miss – on sam, członek jury konkursu(gościnnie)
2000-2001 Przeprowadzki – Profesor Eustachy Kubicz (gościnnie)
1988 Crimen – Starosta Kazimierz Kornicki, wysłannik księcia Ostrogskiego
1986 Zmiennicy – Wojtek, kierowca Kłuska

scenarzysta
2000-2001 Przeprowadzki
1998 Ekstradycja 3
1993-1994 Bank nie z tej ziemi

nagrody(4)
Orły
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2001 nominacja Orzeł – Najlepszy scenariusz – Daleko od okna, 2000

Złote Kaczki
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2009 nominacja Złota Kaczka – Najlepszy scenariusz sezonu 2008/2009 – Zamiana, 2009

Europejska Akademia Filmowa
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
1989 nominacja Feniks (do 1996) – Najlepszy europejski scenarzysta roku – 300 mil do nieba, 1989

Złote Lwy
wygrane: 1
rok typ Nagroda kategoria
1997 wygrana Nagrody Indywidualne Najlepszy scenariusz (1977,1991,1994-2003) – Bandyta (1997)

(Odwiedzono 373 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *