Gil Bellows i Rya Kihlstedt

bellows-kihlstedtGil i Rya znają się od 1992 r. a pobrali się w 1994 r.

Biografia Gila Bellows

Gil Bellows (ur. 28 czerwca 1967 roku w Vancouver, Kanada) – kanadyjski aktor filmowy i telewizyjny.
Bellows skończył szkołę średnią Magee wraz z przyszłą aktorką Carrie-Anne Moss. Uczęszczał do Point Grey Secondary School Vancouverze. Po skończeniu szkoły rozwijał swoją karierę aktorską studiując na American Academy of Dramatic Arts w Los Angeles.
Najbardziej znany jest z ról: “Tommiego” w filmie z 1994 Skazani na Shawshank, agenta CIA “Matta Callana” w serialu The Agency oraz “Billy’ego Thomasa” w serialu Ally McBeal. Wystąpił także w thrillerze psychologicznym Czekając na sen (Chasing Sleep) jako detektyw Derm. Grał również w filmach “Srebrny brzeg” (nakręcony na podstawie powieści) oraz “Subjekt”.
w 2007 zagrał w filmie Kill Kill Faster Faster, nakręconym na podstawie powieści Joela Rose’a. Mają dwoje dzieci.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Nagrody
wygrane: 2 nominacje: 3
Emmy
2010    wygrana    Emmy    Najlepszy film telewizyjny    Temple Grandin (2010)
Amerykańska Gildia Producentów Filmowych
2011    nominacja    Złoty Laur    Nagroda im. Davida L. Wolpera dla najlepszego producenta pełnometrażowego filmu telewizyjnego    Temple Grandin, 2010
Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
2000    nominacja    Aktor    Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym   Ally McBeal, 1997
1999    wygrana    Aktor    Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym    Ally McBeal (1997)
1998    nominacja    Aktor    Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym   Ally McBeal, 1997

Filmografia

Filmy

2012 House at the End of the Street
2011 Girl Walks Into a Bar
Year Dolly Parton Was My Mom, The Phil
2010 Bez reguł Unthinkable Vincent
Hunt to Kill Banks
Night for Dying Tigers, A Jack
Maiden Danced to Death, The Fred
2008 Kill Kill Faster Faster Joey One-Way
Nowe stanowisko Promotion, The Mitch
Passchendaele: Trzecia bitwa Passchendaele Royster
Toronto Stories Henry
Czarny półksiężyc bgFATLdy Sam
24 Godziny: Wybawienie 24: Redemption Frank Trammell
Zarażeni Infected Ben
Infected Ben
2006 Ostatnie dni planety Ziemia Final Days of Planet Earth Lloyd Walker
2005 Trzymaj się z daleka Keep Your Distance David Dailey
Prognoza na życie Weather Man, The Don
2004 Wykończyć zięcia Zeyda and the Hitman Jeff Klein
Łowca głów Pursued Ben Keats
EMR Sanitariusz
Childstar Isaac
How’s My Driving Jimmy
Historia pewnego misia Bear Named Winnie, A Pułkownik John Barret
2003 1st to Die Chris Raleigh
Jadłodajnia Fast Food High Dale White
Ukryta tożsamość Blind Horizon Dr Theodore Conway
2002 Kolor winy: Sprawa Clarence’a Bradleya Whitewash: The Clarence Brandley Story Mike De Guerin
Zdobyć puchar Second String Dan Heller
2001 Syrena Mermaid Chronicles Part 1: She Creature Miles
2000 Wspaniały Joe Beautiful Joe Elton
Czekając na sen Chasing Sleep Detektyw Derm
Odważna miłość Courage to Love, The Dr Gerard Gaultier
1999 Say You’ll Be Mine Mason
Klątwa wściekłego indyka Dinner at Fred’s Richard
1998 Pocałunek Judasza Judas Kiss Lizard Browning
1997 Jak kochają czarownice Amour de sorcière, Un Michael Firth
Śnieżka dla dorosłych Snow White: A Tale of Terror Will
Pomocnik Assistant, The Frank Alpine
1996 Sedno sporu Substance of Fire, The Val Chenard
Radiant City Bert Kramer
White Lies Punk
1995 Rapsodia Miami Miami Rhapsody Matt
W mroku dnia Black Day Blue Night Hitchhiker Dodge
Srebrny Brzeg Silver Strand Brian Del Piso
1994 Skazani na Shawshank Shawshank Redemption, The Tommy Williams
Kaliber 45 Love and a .45 Watty Watts

Seriale

2011 Southern Justice Nikoli Putin (gościnnie)
2009-2010 Flash Forward: Przebłysk Jutra FlashForward Timothy (gościnnie)
2008-2009 Detoks Cleaner, The Mickey Efros (gościnnie)
2005 Terminal City Ari
Zabójcze umysły Criminal Minds Jeff Joyce (gościnnie)
2003-2004 Karen Sisco Agent specjalny Donny Pepper (2004) (gościnnie)
2002-2003 Twilight Zone, The Rob Malone (2003) (gościnnie)
2001-2003 Tajne akcje CIA Agency, The Matt Callan (2001-2002)
Niesamowite opowieści Night Visions Keith Miller (2001) (gościnnie)
Tajemnice Smallville Smallville Maxwell Lord (gościnnie)
1997-2002 Ally McBeal za tę rolę otrzymał nagrodę Aktor oraz 3 nominacje Billy Thomas
Kancelaria adwokacka Practice, The Billy Thomas (1998) (gościnnie)
1992-1993 Flying Blind Gerard (gościnnie)
1990-2010 Prawo i porządek Law & Order Howard Metzler (gościnnie)

Producent

2010 Temple Grandin- za ten film otrzymał nagrodę Emmy oraz 2 nominacje (producent wykonawczy)

Rya Kihlstedt – Biografia

Filmografia
Filmy

2010 Elektra Luxx Rita (niewymieniony w czołówce)
2009 Kobiety w opałach – Women in Trouble Rita
2001 Syrena – Mermaid Chronicles Part 1: She Creature Syrena
1999 Say You’ll Be Mine Katherine
Frontline Katherine
1998 Dzień zagłady – Deep Impact Chloe Lerner
Nowy, wspaniały świat – Brave New World Lenina Crowne
1997 Alex – sam w domu
Home Alone 3
Alice Ribbons
Hudson River Blues Laura
1996 Gwałt
Jaded
Pat Long
1995 Alchemy Louisa
1994 Second Greatest Story Ever Told, The Arleen
1993 Arktyczna depresja
Arctic Blue
Anne Marie
Arktyczna depresja
Arctic Blue
Anne Marie

Seriale

2010 Kamuflaż
Covert Affairs
Helen Newman
(gościnnie)
2005 Zabójcze umysły
Criminal Minds
Patty Joyce
(gościnnie)
1996-2000 Zdarzyło się jutro
Early Edition
Marcia Roberts Hobson (1996)
(gościnnie)
Meandry sprawiedliwości
Swift Justice
Diane Rivers
(gościnnie)
1995 Zdobywcy
Buccaneers, The
Lizzy Elmsworth
1994 Północ – Południe III
Heaven & Hell: North & South, Book III
Willa Parker
1993-1996 SeaQuest
SeaQuest DSV
Jessie
(gościnnie)

(Odwiedzono 43 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *