Gerard Butler i Jennifer Aniston

aniston-butlerGerard i Jennifer byli parą w 2009 r.

Partnerzy:
Gerarda
Chiara Conti 2004
Yuliya Mayarchuk 2005
Josie D’Arby 2005
Rosario Dawson 2007
Jasmine Burgess 2007-08
Naomi Campbell 2007
Shanna Moakler 2008-09
Jennifer Aniston 2009
Goga Ashkenazi 2010
Beatriz Coelho 2010
Brandi Glanville 2011
Madalina Ghenea 2012 do dzisiaj
Jennifer
Hank Foley 1984
Charlie Schlatter 1990
Daniel Macdonald 1990-93
Adam Duritz 1995
Tate Donovan 1995-98
Brad Pitt 1998-05
ślub 29 07 2000
Vince Vaughn 2005-06
John Mayer 2008-09
Gerard Butler 2009
Justin Theroux 2011 do dzisiaj

Biografia Gerarda
Gerard James Butler (ur. 13 listopada 1969 w Paisley, Szkocja) – szkocki aktor, znany z ról w takich filmach jak Upiór w operze (2004), Beowulf – Droga do sprawiedliwości (2005), P.S. Kocham Cię (2007), 300 (2007), czy Brzydka prawda (2009).
Kiedy Butler miał sześć miesięcy jego rodzice, Margaret i Edward, przenieśli się do Montrealu w Kanadzie, lecz rodzinie nie powodziło się dobrze ponieważ jego ojciec nie miał szczęścia w interesach. Rodzice rozwiedli się w 1971 roku, a następnie Margaret Butler z dziećmi (Gerard ma starsze rodzeństwo: brata Briana i siostrę Lynn) wróciła do swojego rodzinnego miasta Paisley w Szkocji. Ojciec zmarł na raka, gdy Gerard miał 22 lata.
Butler studiował prawo na Uniwersytecie Glasgow. W tym czasie był także wokalistą zespołu Speed. Po ukończeniu studiów wyjechał do Los Angeles, gdzie mieszkał przez półtora roku. Wtedy wystąpił jako statysta w filmie Bodyguard (1992). Po powrocie do Szkocji rozpoczął staż w kancelarii prawniczej w Edynburgu, z której został zwolniony po dwóch tygodniach[1]. Przeniósł się do Londynu, gdzie imał się różnych zajęć, np. był kelnerem. Aktorem został przez przypadek: w kawiarni spostrzegł reżysera i aktora Stevena Berkoffa, któremu zaprezentował swe aktorskie możliwości, po czym Berkoff zaproponował mu występ w tragedii Szekspira Koriolan w teatrze Mermaid.
W 1997 roku zadebiutował na dużym ekranie w filmie Johna Maddena Jej wysokość pani Brown, w którym grał Archiego, młodszego brata Johna Browna, przyjaciela Królowej Victorii. Podczas zdjęć do tego filmu uratował życie chłopcu topiącemu się w rzece Tay, za co został uhonorowany orderem męstwa (Certificate of Bravery)[2].
Prowadzi studio filmowe Evil Twins[3].

Filmografia
2011: Coriolanus (Coriolanus) – Tullus Aufidius
2011: Kaznodzieja z karabinem (Machine Gun Preacher) – Sam Childers
2010: Dorwać byłą (Bounty Hunter) – Milo Boyd
2010: Jak wytresować smoka (How to Train Your Dragon) – Stoick the Vast (głos)
2009: Prawo zemsty (Law Abiding Citizen) – Clyde Shelton
2009: Tales of the Black Freighter – The Captian (głos)
2009: Brzydka prawda (The Ugly Truth) – Mike Chadway
2009: Gamer – John Tillman
2008: Wyspa Nim (Nim’s Island) – Jack Rusoe, Alex Rover
2008: The Untouchables: Capone Rising – Jimmy Malone
2008: Rock’N’Rolla (RocknRolla) – One Two
2007: 300 – Leonidas
2007: P.S. Kocham Cię (P.S. I Love You) – Gerry Kennedy
2007: Godziny strachu (Butterfly on a Wheel) – Neil Randall
2005: Gra ich życia (The Game of Their Lives) – Frank Borghi
2005: Beowulf – Droga do sprawiedliwości (Beowulf & Grendel) – Beowulf
2004: Upiór w operze (The Phantom of the Opera) – Upiór
2004: Frankie (Dear Frankie) – nieznajomy
2003: Lara Croft Tomb Raider: Kolebka Życia (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life) – Terry Sheridan
2003: Linia czasu (Timeline) – André Marek
2002: Władcy ognia (Reign of Fire) – Creedy
2002: The Jury – Johnnie Donne
2001: Attyla (Attila) – Attila
2001: Klejnot Sahary (Jewel of the Sahara) – kapitan Charles Belamy
2000: Dracula 2000 – Dracula
2000: Ostatni raz (Shooters) – Jackie Junior
2000: Uciec przed śmiercią (Harrison’s Flowers) – Chris Kumac
1999: The Cherry Orchard – Yasha
1999: Pożegnalny pocałunek (One More Kiss) – Sam
1999: Please! – Peter
1999-2000: Lucy Sullivan wychodzi za mąż (Lucy Sullivan is Getting Married) – Gus (8 odcinków)
1998: The Young Person’s Guide to Becoming a Rock Star – Claymore (6 odcinków)
1998: Fast Food – Jacko
1998: Tale of the Mummy – Burke
1998: Little White Lies – Peter
1997: Jej wysokość Pani Brown (Mrs. Brown) – Archie Brown
1997: Jutro nie umiera nigdy (Tomorrow Never Dies) – marynarz
1992: Bodyguard (Bodyguard, The) – statysta (Niewymieniony w czołówce)

Życie prywatne
Ma mopsa o imieniu Lolita. Był nałogowym palaczem i (jak sam przyznał) próbował rzucić nałóg różnymi sposobami. W 2007 roku udało mu się to kiedy w filmie P.S. Kocham Cię wcielił się w postać Gerry’ego Kennedy’ego. W wywiadzie przyznał:
“Paliłem jak smok i nagle dostałem rolę mężczyzny, który umiera na nowotwór. Dzięki filmowi zacząłem rozmyślać o śmierci i zdałem sobie sprawę, że grałem z moim życiem w rosyjską ruletkę. Od tego czasu nie wziąłem papierosa do ust.”

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Jennifer

Jennifer Joanna Aniston (ur. 11 lutego 1969 w Sherman Oaks) – amerykańska aktorka i producentka filmowa. Sławę zdobyła poprzez rolę Rachel Green w sitcomie Przyjaciele za którą wyróżniona została Emmy i Złotym Globem. Występowała w wielu Hollywoodzkich produkcjach, głównie komediach.
Aniston urodziła się w Sherman Oaks, dzielnicy Los Angeles, jako córka aktorskiej pary Johna Anistona i Nancy Dow. Ojciec Aniston był aktorem w popularnych operach mydlanych takich jak Dni naszego życia. Search for Tomorrow czy Love of Life. Matka Aniston urodziła się w Nowym Jorku, jej dziadek był włoskim imigrantem. Inne korzenie matki wywodzą się ze Szkocji, Irlandii i w niewielkiej ilości z Grecji. Ma dwóch przyrodnich braci, Johna i Alexa. Jej ojcem chrzestnym był najlepszy przyjaciel jej ojca Telly Savalas.

Jako dziecko spędziła wraz z rodziną rok w Grecji, skąd pochodzi jej ojciec. W późniejszym czasie rodzina przeprowadziła się do Nowego Jorku, gdzie Aniston uczęszczała najpierw do Szkoły Rudolfa Steinera, a później do Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts na Manhattanie. Po ukończeniu szkoły występowała w w offbroadwayowskich sztukach, takich jak For Dear Life, czy Checker’s Grave. Jednocześnie dorabiała na utrzymanie pracując na pół etatu w telemarketingu oraz jako kurier rowerowy i kelnerka. W 1989 roku Aniston powróciła do Los Angeles.

Kariera
Po przeprowadzce do Hollywood Aniston otrzymała pierwsze małe role w serialu telewizyjnym Molloy i filmie Camp Cucamonga. Aniston wystąpiła także w Ferris Bueller, Quantum Leap, Herman’s Head i szeregu innych, nie cieszących się specjalnym powodzeniem produkcji. W 1992 roku zagrała jedną z głównych ról w niskobudżetowym horrorze fantasy Karzeł (Leprechaun), film ten jednak otrzymał bardzo słabe recenzje i Aniston zaczęła zastanawiać się nad zmianą zawodu. Postanowiła jednak jeszcze raz spróbować szczęścia i wystąpić w castingu do planowanego przez NBC sitcomu Przyjaciele. Początkowo otrzymała rolę Moniki Geller, producenci doszli jednak do wniosku, że Courteney Cox bardziej pasuje do tej postaci i Aniston otrzymała rolę Rachel Green. Popularność Przyjaciół znacznie przerosła oczekiwania producentów i zdobyła popularność i kultowy status na całym świecie. Fryzura jaką nosiła Aniston w pierwszych częściach sitcomu otrzymała nazwę „Rachel’s cut” i była kopiowana przez wiele kobiet. W latach 1994–2004 NBC wyprodukowało dziesięć części Przyjaciół, gaże płacone aktorom w ostatniej części sitcomu wynosiły jeden milion dolarów za odcinek i weszły do Księgi Rekordów Guinessa jako najwyższe gaże płacone aktorom telewizyjnym.

W międzyczasie Aniston zaczęła występować również na dużym ekranie i zdobyła pozytywne recenzje za występ w filmie Moja miłość (1998) i niskobudżetowej produkcji Życiowe rozterki (2002). Jej pierwszym kasowym hitem był Bruce Wszechmogący (2003) w którym zagrała u boku Jima Carrey. Nadchodzi Polly (2004), w którym partnerem jej był Ben Stiller, również cieszył się dużą popularnością. W 2005 roku Aniston próbowała bez powodzenia wykazać się w poważnej roli występując w thrillerze Wykolejony. Po tej porażce powróciła do ról komediowych występując w kasowych hitach Z ust do ust (2005) i Sztuka zrywania (2006).

W święta Bożego Narodzenia 2008 roku trafiła do kin komedia Marley & Ja, w której Aniston występuje u boku Owena Wilsona. Komedia ta pobiła już w pierwszych dniach wszelkie rekordy oglądalności. W lutym 2009 miała premierę następna komedia z Aniston, Kobiety pragną bardziej i pomimo podzielonych opinii również ta komedia uplasowała sie na pierwszym miejscu kinowej listy przebojów.

Wraz z Bradem Pittem i Bradem Greyem Aniston założyła firmę „Plan B Entertainment”, która była współproducentem filmów Troja, Charlie i fabryka czekolady i Infiltracja. Po rozwodzie z Pittem w 2005 roku Aniston sprzedała swoje udziały w firmie. W 2008 roku Aniston i Kristin Hahn założyły Echo Films.

Życie prywatne
Jennifer Aniston spotykała się z muzykiem Adamem Duritzem i była zaręczona z aktorem Tatem Donovanem. W maja 1998, Aniston zaczęła spotykać się z aktorem Bradem Pittem 29 lipca 2000 roku para pobrała się na prywatnej ceremonii w Malibu[1]. Kilka lat po ślubie byli uznawani za idealne małżeństwo w Hollywood. Jednakże, 6 stycznia 2005 ogłosili separację. Pitt i Aniston byli wielokrotnie widywani podczas separacji. Pojawili się razem nawet na 36 urodzinach aktorki. Ostatecznie 25 marca 2005, Aniston złożyła pozew rozwodowy. 2 października 2005 sprawa została sfinalizowana. Aktorka wielokrotnie mówiła, że nie żałuje związku z Pittem. Jako główną przyczynę rozwodu podaje się romans Pitta z Angeliną Jolie w trakcie prac do filmu Mr. & Mrs. Smith. Choć Pitt zapewnia, że nigdy nie zdradzał byłej żony i związek z Jolie rozpoczął po rozstaniu z Aniston, Jolie przyznaje się otwarcie do romansu[2].

W 2006 roku Aniston spotykała się z aktorem Vince’em Vaughnem, który był jej partnerem w komedii Sztuka zrywania. Po niecałym roku para rozstała się, oboje potwierdzili że pozostaną przyjaciółmi[3]. Przypisywano jej również krótki romans z brytyjskim modelem Paulem Scaulforem. W kwietniu 2008 Aniston rozpoczęła kontrowersyjny i pilnie śledzony przez prasę romans z muzykiem Johnem Mayerem[4]. Pomimo że Aniston i Mayer rozstali się na krótko w 2008 roku[5] w międzyczasie oboje potwierdzali aktualność związku w licznych wywiadach[6][7][8]. Przy wręczeniu Oscarów w lutym 2009 roku Aniston i Mayer wystąpili po raz pierwszy oficjalnie jako para. Wystąpienie z Mayerem było dla Aniston pierwszym oficjalnym wystąpieniem z nowym partnerem od czasu rozwodu z Pittem w 2005 roku[9]. Dwa tygodnie później Mayer i Aniston ponownie się rozstali.

Jest matką chrzestną Coco Riley, córki Courteney Cox, z którą występowała w serialu Przyjaciele.

Filmografia
Film
1993: Karzeł (Leprechaun) jako Tory Reding
1996: Ta jedyna (She’s the One) jako Renee Fitzpatrick
1996: Sposób na bezsenność (Dream for an Insomniac) jako Allison
1997: Dopóki tam byłaś (‚Til There Was You) jako Debbie
1997: Mąż idealny (Picture Perfect) jako Kate Mosley
1998: Cienka różowa linia (The Thin Pink Line) jako Clove
1998: Moja miłość (The Object Of My Affection) jako Nina Borowski
1999: Życie biurowe (Office Space) jako Joanna
1999: Stalowy gigant (The Iron Giant) jako Annie Hughes (głos)
2001: Gwiazda rocka (Rock Star) jako Emily Poule
2002: Życiowe rozterki (The Good Girl) jako Justine Last
2003: Bruce Wszechmogący (Bruce Almighty) jako Grace Connelly
2004: Nadchodzi Polly (Along Came Polly) jako Polly Prince
2005: Wykolejony (Derailed) jako Lucinda Harris
2005: Z ust do ust (Rumor Has It…) jako Sarah Huttinger
2006: Przyjaciele z kasą (Friends with Money) jako Olivia
2006: Sztuka zrywania (The Break Up) jako Brooke
2008: Marley i Ja (Marley & Me) jako Jennifer Grogan
2009: Kobiety pragną bardziej (He’s Just Not That into You) jako Beth
2009: Hotelowa miłość (Management) jako Sue Claussen
2009: Miłość w Seattle (Love Happens) jako Eloise
2010: Dorwać byłą (The Bounty Hunter) jako Nicole Hurly
2010: Tak to się teraz robi (The Switch) jako Kassie
2011: Żona na niby (Just Go with It) jako Katherine Murphy
2011: Szefowie wrogowie (Horrible Bosses) jako Dr Julia Harris
2012: Raj na ziemi (Wanderlust) jako Linda

Telewizja
1990: Obóz Cucamonga, czyli jak spędziłem lato (Camp Cucamonga) jako Ava Schector
1990–1991: Ferris Bueller jako Jeannie Bueller
1994–2004: Przyjaciele (Friends) jako Rachel Green
1994: Muddling Through jako Madeline Drego Cooper

Producent
2003: A Million Little Pieces
2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors)
2006: Infiltracja (The Departed)
2009: Zaklęci w czasie (The Time Traveler’s Wife)

Występy gościnne
1994: Prawo Burke’a (Burke’s Law) jako Linda Campbell
1996: Partners jako CPA Suzanne
1999: Miasteczko South Park (South Park) jako Pani Stevens, nauczycielka chóru (głos) (1999)
1998: Herkules (Hercules) jako Galatea (głos)

Nagrody
1996: Screen Actors Guild Award: Najlepszy zespół aktorski Przyjaciół
2000: TV Guide Award
2001: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2001: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2002: Emmy Award: Najlepsza aktorka w serialu komediowym (Przyjaciele)
2002: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2002: Hollywood Film Festival: Aktorka roku
2002: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2002: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2003: Golden Glob Award: Najlepsza aktorka w serialu telewizyjnym lub musicalu (Przyjaciele)
2003: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2003: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2003: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka w roli dramatycznej (The Good Girl)
2003: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2004: Logie Award, Australia: Najpopularniejsza aktorka zagraniczna [Przyjaciele)
2004: People’s Choice Award: Ulubiona aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2004: Teen Choice Award: Najlepsza aktorka telewizyjna w roli komediowej (Przyjaciele)
2004: Aftonbladet TV Prize, Szwecja: Najlepsza zagraniczna aktorka telewizyjna (Przyjaciele)
2005: ShoWest Convention Award: Gwiazda roku
2006: Teen Choice Award: Najlepsza para telewizyjna (z Vincem Vaughn Sztuka zrywania)
2007: People’s Choice Award: Telewizyjna gwiazda roku
2007: GLAAD Media Award: Vanguard Award
2007: CineVegas International Film Festival: Najlepszy film krótkometrażowy (za reżyserię w filmie Room 10)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 259 razy, 1 wizyt dzisiaj)