George Clooney i Amal Alamuddin wzięli ślub


clooney-alamuddinA jednak! W sobotę wieczorem w Wenecji George Clooney (53 l.) powiedział “tak” swojej narzeczonej, Amal Alamuddin (36 l.).

Aktor i jego goście w sobotę o zachodzie słońca wypłynęli wodnymi taksówkami z hotelu Cipriani do Aman Canal Grande. Tam w XVI-wiecznym pałacyku przekształconym w luksusowy 7-gwiazdkowy hotel młoda para powiedziała sobie “tak”. Ceremonia odbyła się w języku angielskim a poprowadził ją przyjaciel Clooneya, były włoski wicepremier i były burmistrz Rzymu Walter Veltroni. To pierwsza ceremonia ślubna. George i Amal ślub cywilny wezmą dopiero w poniedziałek w weneckim ratuszu z XIV wieku. Młodzi świętować będą aż cztery dni!

Po ślubie w pałacyku goście popłynęli z powrotem do pięciogwiazdkowego hotelu Cipriani, gdzie odbywa się wesele. Na uroczystości zostało zaproszonych 90 osób. Wśród nich jest m.in. Matt Damon z żoną Lucianą, najbliższy przyjaciel Clooneya, Rande Gerber z żoną Cindy Crawford, naczelna “Vogue’a” Anna Wintour, kuzyn aktora Miguel Ferrer z żoną Lori Weintraub, aktorska para Emily Blunt i John Krasinski, Bono z żoną, Alison Hewson oraz aktorka Ellen Barkin.

Nowożeńców pilnowało trzydzieści patroli policyjnych w łodziach, straż miejska i stu prywatnych ochroniarzy.

Clooney i Alamuddin spotykają się od października 2013 roku, w kwietniu ogłosili zaręczyny.
Młodej parze życzymy wszystkiego najlepszego.

Aktualizacja: George i Amal są już po ślubie cywilnym. Oficjalnie są mężem i żoną. Para, która 27 września ślubowała sobie miłość, wierność i uczciwość małżeńską, podpisała już także niezbędne dokumenty w Urzędzie Stanu Cywilnego dnia 29 września. Clooney i Alamuddin wzbudzili niemałą sensację pojawiając się w weneckim ratuszu. Obydwoje wyglądali doskonale, jednak to obok stylowej Amal z efektownym kapeluszem na głowie nikt nie mógł przejść obojętnie. Wizyta w weneckim urzędzie trwała 10 minut. Po złożeniu podpisów państwo młodzi wyszli uśmiechnięci i wsiedli do motorówki mówiąc dziennikarzom, że czują się “cudownie” i że wszystko jest “zachwycające”.
źródło: fakt.pl i nocoty.pl

clooney-alamuddin-slub
clooney-alamuddin-wenecja
wenecja

Poniżej Clooney i Alamuddin w dniu ślubu cywilnego
clooney-alamuddin-slub-cywilny

Biografia George’a

George Timothy Clooney (ur. 6 maja 1961 w Lexington) – amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Laureat Oscara za rolę w filmie Syriana oraz Złotego Globu za Syrianę oraz rolę w filmie Bracie, gdzie jesteś? braci Coen.
Studiował na Northern Kentucky University oraz aktorstwo w The Beverly Hills Playhouse. Pochodzi z rodziny o tradycjach aktorskich. Ojciec, Nick Clooney, dziennikarz telewizyjny i kandydat demokratów do Izby Reprezentantów z Kentucky w 2004, prowadził talk show The Nick Clooney Show. Tam właśnie Clooney debiutował jako pięcioletnie dziecko. Ciotka, Rosemary Clooney, była żona aktora i reżysera José Ferrera, była piosenkarką jazzową, a także aktorką, pojawiającą się m.in. w Ostrym dyżurze. Ich syn, kuzyn i przyjaciel Clooneya, aktor Miguel Ferrer, zaprosił George’a w 1982 do zagrania niewielkiej roli filmowej i przekonał do podjęcia pracy aktora i osiedlenia się w Kalifornii.
Na swoją wielką szansę Clooney czekał prawie 10 lat. Początkowo grywał nieduże role w produkcjach telewizyjnych, m.in. The Facts of Life, Roseanne, Sunset Beat, Baby Talk, Bodies of Evidence, Sisters. Przełomem w karierze okazała się rola doktora Rossa w bardzo popularnym serialu Ostry dyżur (1994-2005), która zapewniła mu popularność, dwie nominacje do nagrody Emmy i wiele intratnych propozycji filmowych.
W latach 1989-1993 był żonaty z aktorką Talią Balsam.
Od 2002 ma posiadłość w Laglio nad jeziorem Como we Włoszech.

Filmografia
Filmy fabularne
1986: Akademia Wojskowa (Combat High) jako Major Biff Woods
1987: Bennett Brothers jako Tom Bennett
1987: Powrót do upiornej szkoły (Return to Horror High) jako Oliver
1987: Predator: The Concert
1988: Powrót zabójczych pomidorów (Return of the Killer Tomatoes!) jako Matt Stevens
1990: Czerwona fala (Red Surf) jako Remar
1990: Knights of the Kitchen Table jako Rick Stepjack
1990: Sunset Beat jako Chris Chesbro
1991: Rewrite for Murder
1992: Magiczna bańka (Unbecoming Age) jako Mac
1993: Krwawe żniwo (The Harvest) jako Lip Syncing Transvestite
1993: Masakra w centrum handlowym (Without Warning: Terror in the Towers) jako Kevin Shea
1996: Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn) jako Seth Gecko
1996: Szczęśliwy dzień (One Fine Day) jako Jack Taylor
1997: Batman i Robin (Batman & Robin) jako Batman / Bruce Wayne
1997: Peacemaker (The Peacemaker) jako Thomas Devoe
1998: Cienka czerwona linia (The Thin Red Line) jako Kapitan Charles Bosche
1998: Co z oczu, to z serca (Out of Sight) jako Jack Foley
1999: Miasteczko South Park (South Park: Bigger, Longer & Uncut) jako Dr Gouache (głos)
1999: Złoto pustyni (Three Kings) jako Archie Gates
2000: Bracie, gdzie jesteś? (O Brother, Where Art Thou?) jako Everett Ulysses McGill
2000: Gniew oceanu (The Perfect Storm) jako Kapitan Billy Tyne
2000: Ocalić Nowy Jork (Fail Safe) jako Pułkownik Jack Grady
2001: Mali agenci (Spy Kids) jako Devlin
2001: Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra (Ocean’s Eleven) jako Danny Ocean
2002: Niebezpieczny umysł (Confessions of a Dangerous Mind) jako Jym Bird, agent CIA
2002: Solaris jako Chris Kelvin
2002: Witajcie w Collinwood (Welcome to Collinwood) jako Jerzy
2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3-D: Game Over) jako Devlin
2003: Okrucieństwo nie do przyjęcia (Intolerable Cruelty) jako Miles Massey
2004: Ocean’s Twelve: Dogrywka (Ocean’s Twelve) jako Danny Ocean
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.) jako Fred Friendly
2005: Syriana jako Bob Barnes
2006: Dobry Niemiec (The Good German) jako Jake Geismar
2007: Michael Clayton jako Michael Clayton
2007: Ocean’s Thirteen jako Danny Ocean
2008: Tajne przez poufne (Burn After Reading) jako Harry Pfarrer
2008: George W. Bush Battles Jesus Christ jako Bob Barnes
2008: Miłosne gierki (Leatherheads) jako Jimmy ‚Dodge’ Connelly
2009: Człowiek, który gapił się na kozy (The Men Who Stare at Goats) jako Lyn Cassady
2009: Fantastyczny pan Lis (Fantastic Mr. Fox) jako Pan Lis (głos)
2009: W chmurach (Up in the Air) jako Ryan Bingham
2010: Amerykanin (The American) jako Jack / Edward
2011: Idy marcowe (The Ides of March) jako Gubernator Mike Morris
2011: Spadkobiercy (The Descendants) jako Matt King
2012: Gravity jako Matt

Seriale telewizyjne
1978: Centennial jako Epizod
1984-1985: E/R jako Mark „As” Kolmar
1984: Riptide jako Lenny Colwell
1985-1987: The Facts of Life jako George Burnett
1985: Uliczny jastrząb (Street Hawk) jako Kevin Stark
1985: Crazy Like a Fox
1986; Throb jako Rollo Moldonado
1986: Hotel jako Nick Miller
1987: Detektyw Hunter (Hunter) jako Matthew Winfield
1987: Napisała: Morderstwo (Murder, She Wrote) jako Kip Howard
1987: Złotka (The Golden Girls) jako Bobby Hopkins
1988-1991: Roseanne jako Booker Brooks
1990: Sunset Beat jako Chic Chesbro
1991: Baby Talk jako Joe
1992-1993: Bodies of Evidence jako Detektyw Ryan Walker
1992: Jack’s Place jako Rick Logan
1993-1994: Sisters jako Detektyw James Falconer
1993: The Building jako Narzeczony Bonnie
1994-2009: Ostry dyżur (ER) jako Dr Doug Ross
1995: Przyjaciele (Friends) jako Dr Michael Mitchell
1997: South Park (South Park) jako Sparky (głos)
1998: Murphy Brown jako Lekarz #2

Reżyser
2002: Niebezpieczny umysł (Confessions of a Dangerous Mind)
2005: Unscripted
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.)
2008: Miłosne gierki (Leatherheads)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)

Scenarzysta
1999: Killroy
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)

Producent
1999: Killroy
2002: Witajcie w Collinwood (Welcome to Collinwood)
2004: Criminal – Wielki przekręt (Criminal)
2005: Obłęd (The Jacket)
2008: Miłosne gierki (Leatherheads)
2009: Człowiek, który gapił się na kozy (The Men Who Stare at Goats)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Amal

Amal Alamuddin ( Arabski : أمل علم الدين ) jest siedzibą w Londynie, brytyjski – libański prawnik, działacz i pisarz. Ona jest adwokatem w Doughty Street Chambers , specjalizujący się w prawie międzynarodowym, prawa karnego, prawa człowieka, i ekstradycji. [ 1 ] Jej klientami są m.in. Julian Assange , założyciel WikiLeaks , w jego walce przeciwko ekstradycji. [ 2 ] Ma również przedstawiciele Była premier Ukrainy, Julia Tymoszenko . [ 3 ]
Urodziła się w Bejrucie , Liban , w 1978 roku. W 1980 roku, rodzina Alamuddin wyjechała do Londynu, i osiedlili się w Gerrards Cross . [ 4 ] Jej matka, Baria, 66, jest zagraniczna redaktor arabskiej gazety Al-Hayat . Jej ojciec Ramzi, emerytowany profesor studiów ekonomicznych na Uniwersytecie Amerykańskim w Bejrucie , powrócił do Libanu w 1991 roku. [ 5 ] Alamuddin ma trzy młodsze rodzeństwo; siostra, Tala, i dwóch braci Samer i Ziad. Jej babcia mówiono, że jest pierwszą kobietą, absolwent Uniwersytetu Amerykańskiego w Bejrucie.

Edukacja
Alamuddin uczestniczył dr Challoner w High School (DCHS), do gimnazjum dla dziewcząt znajdujących się w Little Chalfont , Buckinghamshire . Następnie studiował w St Hugh College w Oksfordzie , gdzie otrzymał Wystawa , [ 6 ] oraz w New York University School of Law , [ 7 ] , gdzie otrzymał Jack J. Katz Memorial Award, [ 8 ] , przyznane za wybitne osiągnięcia w dziedzinie prawa Entertainment . [ 9 ]

W St Hugh College, Oxford, ukończyła z Bachelor of Arts w prawoznawstwa (odpowiednik Oksfordzki [ 10 ] do LLB ) w 2000 roku. Rok później w 2001 roku, weszła New York University Law School, aby studiować na Mistrza U. stopnia. [ 11 ] Na jeden semestr przy NYU, pracowała jako student prawa urzędnika w siedzibie Sądu Najwyższego Sonia Sotomayor , który w tym czasie, był sędzią w Stanach Zjednoczonych Sąd Apelacyjny dla drugiego obiegu. Następujące studia na NYU, ona praktykowana w Sullivan & Cromwell w Nowym Jorku przez trzy lata. W 2004 roku pracował w Międzynarodowym Trybunale Sprawiedliwości i jest jednym z dwóch sponsorowanych NYU urzędników w Trybunale. Ona clerked pod sędziego Vladen S. Vereshchetin z Rosji i sędzia Nabil Elaraby z Egiptu. [ 12 ] [ 13 ]

Kariera
Zanim został adwokatem w Doughty Street Chambers w Londynie, pracowała w Biurze Prokuratora w ONZ specjalnego trybunału ds. Libanu i na Międzynarodowym Trybunałem Karnym dla byłej Jugosławii . [ 14 ] Brała udział w głośnych sprawach reprezentujących stan Kambodży, byłego szefa wywiadu libijskiego Abdallah Al-Senussi , Julia Tymoszenko , a Julian Assange , i jest doradcą króla Bahrajnu w związku z Bahrajnu Niezależnej Komisji Śledczej, któremu przewodniczył prof M. Cherif Bassiouni . [ 8 ]

Alamuddin został powołany do wielu ONZ komisji, w ​​tym jako doradca specjalnego wysłannika Kofiego Annana w sprawie Syrii i jako doradca do 2013 Drone śledczej sprawozdawcy ONZ ds. praw człowieka, Ben Emmerson, QC do wykorzystania dronów w operacjach antyterrorystycznych. [ 15 ] [ 16 ] [ 17 ] [ 18 ] [ 19 ]

Alamuddin także wykładał studentom na międzynarodowego prawa karnego w SOAS (University of London) , The New School w Nowym Jorku, Haskiej Akademii Prawa Międzynarodowego , oraz University of North Carolina w Chapel Hill . [ 8 ]

Życie prywatne
Alamuddin mówi biegle po arabsku , angielsku i francusku . [ 20 ] [ 21 ] Według kancelarii Alamuddin za, Doughty Street Chambers, zaręczyła się z aktorem George’em Clooneyem w dniu 28 kwietnia 2014 roku.
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 204 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.