George Clooney i Amal Alamuddin: ślub we wrześniu?

clooney-alamuddinGeorge Clooney do niedawna uchodził za jednego z najbardziej zatwardziałych hollywoodzkich kawalerów. Każdy związek przystojnego aktora kończył się dotychczas rozstaniem, jednak kilka tygodni temu w mediach pojawiła się informacja, która zaskoczyła wszystkich – Clooney oświadczył się swojej partnerce Amal Alamuddin!

Teraz okazuje się, że związek aktora i pięknej prawniczki jest naprawdę poważny. Jak donoszą amerykańskie media, George Clooney i Amal Alamuddini wybrali już nawet datę swojego ślubu!

– Chcieliby, aby ślub odbył się 12 września we Włoszech – zdradził znajomy aktora. – George myślał o swojej rezydencji nad jeziorem Como, ale Amal uważa, że w tym miejscu zbyt łatwo znajdą ich paparazzi.

Według źródeł tabloidów zza oceanu, gwiazdor i jego partnerka pobiorą się w małej włoskiej wiosce, a potem urządzą jeszcze dwie większe imprezy w Libanie i Wielkiej Brytanii, gdzie mieszka rodzina Alamuddini.
źródło: gala.pl

Wideo – George Clooney i Amal Alamuddin

Biografia Georgea 

George Timothy Clooney (ur. 6 maja 1961 w Lexington) – amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy. Laureat Oscara za rolę w filmie Syriana oraz Złotego Globu za Syrianę oraz rolę w filmie Bracie, gdzie jesteś? braci Coen.
Studiował na Northern Kentucky University oraz aktorstwo w The Beverly Hills Playhouse. Pochodzi z rodziny o tradycjach aktorskich. Ojciec, Nick Clooney, dziennikarz telewizyjny i kandydat demokratów do Izby Reprezentantów z Kentucky w 2004, prowadził talk show The Nick Clooney Show. Tam właśnie Clooney debiutował jako pięcioletnie dziecko. Ciotka, Rosemary Clooney, była żona aktora i reżysera José Ferrera, była piosenkarką jazzową, a także aktorką, pojawiającą się m.in. w Ostrym dyżurze. Ich syn, kuzyn i przyjaciel Clooneya, aktor Miguel Ferrer, zaprosił George’a w 1982 do zagrania niewielkiej roli filmowej i przekonał do podjęcia pracy aktora i osiedlenia się w Kalifornii.
Na swoją wielką szansę Clooney czekał prawie 10 lat. Początkowo grywał nieduże role w produkcjach telewizyjnych, m.in. The Facts of Life, Roseanne, Sunset Beat, Baby Talk, Bodies of Evidence, Sisters. Przełomem w karierze okazała się rola doktora Rossa w bardzo popularnym serialu Ostry dyżur (1994-2005), która zapewniła mu popularność, dwie nominacje do nagrody Emmy i wiele intratnych propozycji filmowych.
W latach 1989-1993 był żonaty z aktorką Talią Balsam.
Od 2002 ma posiadłość w Laglio nad jeziorem Como we Włoszech.

Filmografia
Filmy fabularne
1986: Akademia Wojskowa (Combat High) jako Major Biff Woods
1987: Bennett Brothers jako Tom Bennett
1987: Powrót do upiornej szkoły (Return to Horror High) jako Oliver
1987: Predator: The Concert
1988: Powrót zabójczych pomidorów (Return of the Killer Tomatoes!) jako Matt Stevens
1990: Czerwona fala (Red Surf) jako Remar
1990: Knights of the Kitchen Table jako Rick Stepjack
1990: Sunset Beat jako Chris Chesbro
1991: Rewrite for Murder
1992: Magiczna bańka (Unbecoming Age) jako Mac
1993: Krwawe żniwo (The Harvest) jako Lip Syncing Transvestite
1993: Masakra w centrum handlowym (Without Warning: Terror in the Towers) jako Kevin Shea
1996: Od zmierzchu do świtu (From Dusk Till Dawn) jako Seth Gecko
1996: Szczęśliwy dzień (One Fine Day) jako Jack Taylor
1997: Batman i Robin (Batman & Robin) jako Batman / Bruce Wayne
1997: Peacemaker (The Peacemaker) jako Thomas Devoe
1998: Cienka czerwona linia (The Thin Red Line) jako Kapitan Charles Bosche
1998: Co z oczu, to z serca (Out of Sight) jako Jack Foley
1999: Miasteczko South Park (South Park: Bigger, Longer & Uncut) jako Dr Gouache (głos)
1999: Złoto pustyni (Three Kings) jako Archie Gates
2000: Bracie, gdzie jesteś? (O Brother, Where Art Thou?) jako Everett Ulysses McGill
2000: Gniew oceanu (The Perfect Storm) jako Kapitan Billy Tyne
2000: Ocalić Nowy Jork (Fail Safe) jako Pułkownik Jack Grady
2001: Mali agenci (Spy Kids) jako Devlin
2001: Ocean’s Eleven: Ryzykowna gra (Ocean’s Eleven) jako Danny Ocean
2002: Niebezpieczny umysł (Confessions of a Dangerous Mind) jako Jym Bird, agent CIA
2002: Solaris jako Chris Kelvin
2002: Witajcie w Collinwood (Welcome to Collinwood) jako Jerzy
2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd (Spy Kids 3-D: Game Over) jako Devlin
2003: Okrucieństwo nie do przyjęcia (Intolerable Cruelty) jako Miles Massey
2004: Ocean’s Twelve: Dogrywka (Ocean’s Twelve) jako Danny Ocean
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.) jako Fred Friendly
2005: Syriana jako Bob Barnes
2006: Dobry Niemiec (The Good German) jako Jake Geismar
2007: Michael Clayton jako Michael Clayton
2007: Ocean’s Thirteen jako Danny Ocean
2008: Tajne przez poufne (Burn After Reading) jako Harry Pfarrer
2008: George W. Bush Battles Jesus Christ jako Bob Barnes
2008: Miłosne gierki (Leatherheads) jako Jimmy ‚Dodge’ Connelly
2009: Człowiek, który gapił się na kozy (The Men Who Stare at Goats) jako Lyn Cassady
2009: Fantastyczny pan Lis (Fantastic Mr. Fox) jako Pan Lis (głos)
2009: W chmurach (Up in the Air) jako Ryan Bingham
2010: Amerykanin (The American) jako Jack / Edward
2011: Idy marcowe (The Ides of March) jako Gubernator Mike Morris
2011: Spadkobiercy (The Descendants) jako Matt King
2012: Gravity jako Matt

Seriale telewizyjne
1978: Centennial jako Epizod
1984-1985: E/R jako Mark „As” Kolmar
1984: Riptide jako Lenny Colwell
1985-1987: The Facts of Life jako George Burnett
1985: Uliczny jastrząb (Street Hawk) jako Kevin Stark
1985: Crazy Like a Fox
1986; Throb jako Rollo Moldonado
1986: Hotel jako Nick Miller
1987: Detektyw Hunter (Hunter) jako Matthew Winfield
1987: Napisała: Morderstwo (Murder, She Wrote) jako Kip Howard
1987: Złotka (The Golden Girls) jako Bobby Hopkins
1988-1991: Roseanne jako Booker Brooks
1990: Sunset Beat jako Chic Chesbro
1991: Baby Talk jako Joe
1992-1993: Bodies of Evidence jako Detektyw Ryan Walker
1992: Jack’s Place jako Rick Logan
1993-1994: Sisters jako Detektyw James Falconer
1993: The Building jako Narzeczony Bonnie
1994-2009: Ostry dyżur (ER) jako Dr Doug Ross
1995: Przyjaciele (Friends) jako Dr Michael Mitchell
1997: South Park (South Park) jako Sparky (głos)
1998: Murphy Brown jako Lekarz #2

Reżyser
2002: Niebezpieczny umysł (Confessions of a Dangerous Mind)
2005: Unscripted
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.)
2008: Miłosne gierki (Leatherheads)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)

Scenarzysta
1999: Killroy
2005: Good Night and Good Luck (Good Night, and Good Luck.)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)

Producent
1999: Killroy
2002: Witajcie w Collinwood (Welcome to Collinwood)
2004: Criminal – Wielki przekręt (Criminal)
2005: Obłęd (The Jacket)
2008: Miłosne gierki (Leatherheads)
2009: Człowiek, który gapił się na kozy (The Men Who Stare at Goats)
2011: Idy marcowe (The Ides of March)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 58 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *