Gael Garcia Bernal i Dolores Fonzi rozstali się


bernal-fonziGael Garcia Bernal rozstał się z żoną, Dolores Fonzi.

Aktor i aktorka podobno żyją osobno już od pewnego czasu. Informację o separacji potwierdziła matka Bernala, Patricia. W rozmowie z “People en Espanol” dodała, że choć ich drogi się rozeszły, pozostają przyjaciółmi.

Para poznała się w 2001 podczas pracy. Wychowują dwójkę dzieci: 5-letniego Lazaro i 3-letnią Libertad.

W listopadzie do kin trafi dramat “Rosewater”, w którym główną rolę gra Gael. Fonzi ostatnio grała w serialach “En terapia” i “Graduados”.
źródło: nocoty.pl

Biografia Geala

Gael García Bernal (ur. 30 listopada 1978 roku w Guadalajarze, Jalisco) – meksykański aktor filmowy.
Syn meksykańskiej pary aktorskiej – reżysera José Angela Garcíi i byłej modelki Patricii Bernal, dorastał wraz z siostrą Tamarą i bratem Dario wychowywany przez ojczyma Sergio Yasbeka w kulturze katolickiej. Po raz pierwszy pojawił się na scenie jako dziewięciomiesięczny niemowlak w roli narodzonego Jezusa w widowisku bożonarodzeniowym. Od jedenastego roku życia występował z rodzicami w teatrze. Mając 11 lat zadebiutował na małym ekranie w meksykańskiej telenoweli Televisa Teresa (1989-1991). Na planie hiszpańskiej telenoweli El Abuelo y Yo (1992) poznał swojego najlepszego przyjaciela Diego Lunę. Po rozwodzie rodziców, mając siedemnaście lat zdecydował rozpocząć karierę aktorską. W wieku osiemnastu lat zagrał postać nieśmiałego roznosiciela mleka w nominowanej do nagrody Oscara 16-minutowej komedii Dobra mina do złej gry (De tripas, corazón, 1996).

W 1999 roku wyjechał do Londynu, gdzie dorabiał jako kelner, model i murarz. W latach 1999-2001 studiował w jednej z najbardziej renomowanych szkół aktorskich The Central School of Speech and Drama na Uniwersytecie Londyńskim. Drogę do międzynarodowej kariery otworzyła mu kreacja Octavio, który zarabia, wystawiając swojego rottweilera do nielegalnych walk psów, a zebrane pieniądze chce przeznaczyć na ucieczkę z żoną swojego brata w mrocznym dramacie Amores perros (2000), za którą odebrał meksykańską nagrodę Srebrnego Ariela i Srebrnego Hugo na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Chicago. Międzynarodowy sukces zawdzięcza roli 17-letniego Julio Zapaty, który wraz z przyjacielem wyrusza w przesysoną erotyzmem podróż z dojrzałą kobietą w dramacie I twoją matkę też (Y Tu Mamá También, 2001), która przyniosła mu nagrodę im. Marcello Mastroianniego dla Najlepszego Aktora – Największe Aktorskie Odkrycie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji i latynoską nagrodę kinową MTV.

W hiszpańskiej komedii Boskie jak diabli (Sin noticias de Dios, 2001) zagrał postać Lucyfera Jacka Devenporta, doradcy i wysłannika piekła, szefa agentki specjalnej. Za rolę tytułowego młodego katolickiego księdza, który złamał prawo kanoniczne i wdał się w romans z nastolatką, która zachodzi z nim w ciążę, a on organizuje dla niej aborcję w kontrowersyjnym melodramacie Zbrodnia Ojca Amaro (El Crimen del padre Amaro, 2002) opowiadającym o korupcji, uprawianiu nierządu oraz kontraktach z handlarzami narkotyków wśród katolickich księży otrzymał nagrodę dla Najlepszego Aktora od Związku Meksykańskich Dziennikarzy Filmowych, tytuł Najbardziej Obiecującego Aktora od Stowarzyszenia Krytyków Filmowych z Chicago oraz meksykańską nagrodę kinową MTV.

W melodramacie Kropka nad i (Dot the I, 2003) wcielił się w postać namiętnego Brazylijczyka. Swój wszechstronny talent aktorski ujawnił raz jeszcze w budzącym kontrowersje thrillerze noir Pedro Almodóvara Złe wychowanie (La Mala educación, 2004), gdzie zagrał aż trzy postaci – Ángela, Juana i transwestyty enfant terrible – piękną Zaharę, zdobywając nagrodę Chlotrudis w Massachusetts.W dramacie Dzienniki motocyklowe (Diarios de motocicleta, 2004) jego bohater to młody Argentyńczyk Ernesto ‘Che’ Guevara de la Serna, który w 1952 roku wyruszają na poszukiwanie prawdziwego oblicza Ameryki Łacińskiej. Postać Che Guevary odtworzył po raz pierwszy w filmie telewizyjnym Fidel – Legenda (Fidel, 2002).

Życie prywatne
Od marca 2003 do maja 2004 roku związany był z Natalie Portman. W 2007 roku para znów się spotykali w nocnych klubach w Berlinie podczas festiwalu filmowego, gdzie Bernal był członkiem jury.

Angażował się w programy zapobiegające rozprzestrzenianiu się epidemii AIDS na świecie, walczył z polityką imigracyjną Stanów Zjednoczonych w stosunku do Meksyku i popiera międzynarodową akcję humanitarną Oxfam, pomagającą krajom rozwijającym się.

Ze związku z Dolores Fonzi ma syna Lázaro (ur. 8 stycznia 2009 w Madrycie).

Filmografia
filmy kinowe
2012: Casa de mi padre jako Onza
2011: Najsamotniejsza z Planet (The Loneliest Planet) jako Alex
2011: Odrobina nieba (A Little Bit of Heaven) jako Julian Goldstein
2010: Nawet deszcz (También la lluvia) jako Sebastián
2010: Listy do Julii
2009: 8 – ‘The Letter’
2009: The Limits of Control
2009: Mamut (Mammoth) jako Leo Vidales
2008: Rudo i Cursi (Rudo y Cursi) jako Tato
2008: Miasto ślepców (Blindness) jako barman / Król oddziału trzeciego
2007: Déficit
2007: Przeszłość (El Pasado) jako Rímini
2006: Jak we śnie (La Science des rêves) jako Stéphane Miroux
2006: Babel jako Santiago
2005: Król (The King) jako Elvis Valderez
2004: Złe wychowanie (La Mala educación) jako Ángel/Juan/Zahara
2004: Dzienniki motocyklowe (Diarios de motocicleta) jako Młody Che Guevara
2004: In viaggio con Che Guevara jako Che
2003: Kubańska krew (Dreaming of Julia) jako Ricky
2003: Kropka nad i (Dot the I) jako Kit
2002: Lily and the Secret Planting
2002: Zbrodnia Ojca Amaro (El Crimen del padre Amaro) jako Ojciec Amaro
2002: Randka z Lucy (Autour de Lucy) jako Gabriel
2001: Ostatnia poczta (The Last Post)
2001: Boskie jak diabli (Sin noticias de Dios) jako Davenport
2001: I twoją matkę też (Y Tu Mamá También) jako Julio Zapata
2001: Życio-rysy (Vidas privadas) jako Gustavo ‘Gana’ Bertolini
2000: Cerebro
2000: Amores perros jako Octavio
filmy TV
2002: Fidel – Legenda (Fidel) jako Che Guevara

seriale TV
2006: Jestem twoim fanem (Soy tu fan)
2000: Królowa miecza (Queen of Swords) jako Churi
1992: El Abuelo y yo jako Daniel
1989-1991: Teresa jako Peluche

filmy krótkometrażowe
2001: El Ojo en la nuca
1996: Dobra mina do złej gry (De tripas, corazón) jako Martín
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Dolores

Dolores Fonzi (hiszpańska wymowa: [doloɾes Fonsi] , urodzona 19 lipca 1978) jest argentyńską aktorką teatralną i filmową, aktywna od 1996 roku.

Kilka z jej filmów otrzymały uznanie krytyków, takich jak Plata Quemada (2000), Esperando al Mesias (2000), El Fondo del mar (2003) i El Aura (2005). Jej brat, Tomás Fonzi jest również aktorem w kinie Argentyny . Pracowała z takimi reżyserami jak Marcelo Piñeyro , Daniel Burman , Damián Szifrón i Fabián Bielinsky . [1] [2]

Dolores zaczęła spotykać Gael García Bernal , po tym, jak spotkali się na planie filmu z 2001 roku w reżyserii Fito Paez Vidas Privadas. W czwartek 8 stycznia 2009 r ich pierwszy syn, Lazaro, urodził się w Madrycie , Hiszpania . [3] [4] Ich córka, Libertad, urodził się 4 kwietnia 2011 roku w Buenos Aires , Argentyna. [5]

Filmografia
El Critico (2014)
En Terapia (2012) TV Series …. Ana
Graduados (2012) TV Series …. Azul Vega
Club de la muerte, El (2007) (completed) …. Selma
Mujeres asesinas (2005) TV Series …. Consuelo
Soy tu fan (2006) (mini) TV Series …. Charly (Carla)
Tiempo no para, El (2006) TV Series …. Lorena “Lola” Giglione (unknown episodes)
El Aura (2005) …. Diana Dietrich
Histeria (2005) …. Camila
Mujeres asesinas (2005) TV Series …. Claudia Sobrera (unknown episodes)
Sangre fría (2004) (mini) TV Series …. Renata
Mujeres en rojo: Fama (2003) (TV)
Gerente en dos ciudades (2003) …. Carmela, prostituta de lujo
Disputas (2003) (mini) TV Series …. Gala
El Fondo del mar (2003) …. Ana
Final de juego (2002) (mini) TV Series
Caja negra (2002) …. Dorotea
Relaciones carnales (2002) (TV)
Vidas privadas (2001) …. Ana Urang
Sodero de mi vida, El (2001) TV Series
Esperando al mesías (2000) …. Any (Waiting for the Messiah)
Plata quemada (2000) …. Vivi
Cabecita (1999) TV Series …. María
Verano del ’98 (1998) TV Series …. Clara Vázquez (1998–1999)
Ricos y famosos (1997) TV Series
La Nena (1996) TV Serie
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 198 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *