Evangeline Lilly i Dominic Monaghan

lilly-monaghanEvangeline i Dominic byli w związku od 2004 do 2009 r.

Partnerzy:
Evangeline
Murray Hone 2003-05
Norman Kali 2010
Wywiady
Wywiad z Evi
Wywiad z Dominikiem
Cytaty – Lilly
Cytaty – Monaghan

 


Wideo – Evangeline Lilly i Dominic Monaghan

Biografia Evangeliny

Nicole Evangeline Lilly (ur. 3 sierpnia 1979 w Fort Saskatchewan, Alberta) – kanadyjska aktorka, wcześniej również modelka.
Sławę zapewnił jej serial Lost, emitowany również w Polsce pod tytułem Zagubieni. W serialu zagrała postać uciekinierki Katherine “Kate” Austen.

Filmografia
2004-2010: Zagubieni (Lost) jako Katherine “Kate” Austen
2008: The Hurt Locker. W pułapce wojny jako Connie James
2008: Afterwards jako Claire
2006: Ogień i Woda
2006: Tajemnice bunkra (Secrets From The Hatch) jako Kate
2005: Szalony weekend (The Long Weekend) jako Martwe ciało
2005: Lost: The Journey jako Katherine “Kate” Austen
2004: Królestwo (Kingdom Hospital) jako Dziewczyna Benson’a
2003: Porwanie Sinatry (Stealing Sinatra) jako Modelka w reklamie
2003-2005: Prawdziwe powołanie (Tru Calling) jako Gość na imprezie
2002: Judgement Day jako JD Girl
2001-2006: Tajemnice Smallville (Smallville) jako Dziewczyna Wade’a

Informacje dodatkowe
płynnie mówi po francusku
uczęszczała na Uniwersytet Kolumbii Brytyjskiej (University of British Columbia) w Vancouver
ma 168 cm wzrostu
wystąpiła w reklamach Milk (2002) oraz Live Links (2002-2004)
zajęła 2 miejsce w plebiscycie na najbardziej seksowną kobietę świata organizowanym przez czasopismo Maxim w 2005 roku
pracowała jako misjonarka w dżungli na Filipinach
zajęła pierwsze miejsce w rankingu TV Guide na najseksowniejszą aktorkę

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(19)
wygrane: 1 | nominacje: 18
Złote Globy
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2007 nominacja Złoty Glob Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym – Zagubieni, 2004

Teen Choice
nominacje: 8
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Teen Choice Ulubiona aktorka w serialu fantasy / science-fiction – Zagubieni, 2004
2008 nominacja Teen Choice Ulubiona aktorka w serialu akcji / przygodowym – Zagubieni, 2004
2007 nominacja Teen Choice Ulubiona aktorka w serialu dramatycznym / akcji / przygodowym Zagubieni, 2004
2006 nominacja Teen Choice Ulubiona aktorka w serialu dramatycznym / akcji / przygodowym Zagubieni, 2004
Ulubiona chemia telewizyjna Zagubieni, 2004
2005 nominacja Teen Choice Telewizyjny przełomowy żeński występ aktorski Zagubieni, 2004
Ulubiona aktorka w serialu dramatycznym Zagubieni, 2004
Ulubiona chemia telewizyjna Zagubieni, 2004

Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
wygrane: 1 | nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski The Hurt Locker. W pułapce wojny, 2008
2006 wygrana Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu dramatycznym Zagubieni (2004)

Satelity
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
23 stycznia 2005  nominacja Złoty Satelita Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym Zagubieni, 2004

Saturny
nominacje: 7
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004
2009 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004
2008 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004
2007 nominacja Saturn Najlepsza aktorka w programie telewizyjnym lub serialu Zagubieni, 2004
2006 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004
2005 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004
2004 nominacja Saturn Najlepsza aktorka telewizyjna Zagubieni, 2004

Ciekawostki
– Była zaręczona z Dominikiem Monaghanem .
– Pracowała jako misjonarka w dżungli na Filipinach.
– Wystąpiła w reklamach Milk (2002) oraz Live Links (2002-2004).
– Ma dwie siostry – młodsza ma na imię Andrea.
– Podczas studiów założyła na uniwersytecie komitet zajmujący się prawami człowieka i wspieraniem krajów rozwijających się.
– Uczęszczała na Uniwerytet Kolumbii Brytyjskiej (University of British Columbia)w Vancouver
– W 2009 roku wystąpiła w reklamie kosmetyków l’Oreal.
– Ma 165 cm wzrostu.
– Dzięki swej niebanalnej urodzie Lilly została odkryta na ulicy kanadyjskiego miasta Kelowna przez Jeffa Palffy’ego – pracownika słynnej agencji modelek Ford.
– Keidy miała 14 lat brała udział w projektach na rzecz małych dzieci.
– Wystąpiła w reklamie perfum dla kobiet “Cool Water” (2008), wraz z Josh’em Holloway’em

Biografia Dominica

Dominic Monaghan, właściwie Dominic Bernard Patrick Luke Monaghan (ur. 8 grudnia 1976 w Berlinie), angielski aktor. Najbardziej znany z roli Merry’ego w sadze o Władcy Pierścieni. Zagrał również w słynnym serialu telewizyjnym Lost, emitowanym także w Polsce pod tytułem Zagubieni.
W 2010 roku wystąpił wspólnie z Megan Fox w teledysku Eminema i Rihanny do piosenki ” Love the Way You Lie “.

Filmografia
2009 – 2010: FlashForward: Przebłysk jutra (FlashForward) jako Simon Campos
2009: X-Men Geneza: Wolverine jako Chris Bradley “Bolt”
2007: Chuck (gościnnie) jako Tyler Martin
2005: Shooting Livien jako Owen
2004: Spivs jako Goat
2004 – 2007: Zagubieni (Lost) jako Charlie Pace
2004: The Purifiers jako Solomon
2003: Insomniac’s Nightmare jako Jack
2003: Władca Pierścieni: Powrót Króla jako Meriadok “Merry” Brandybuck
2002: Władca Pierścieni: Dwie Wieże jako Meriadok “Merry” Brandybuck
2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia jako Meriadok “Merry” Brandybuck
2000: This Is Personal: The Hunt for the Yorkshire Ripper jako Jimmy Furey
1999: Monsignor Renard jako Etienne
1997: Złowroga głębia (Hostile Waters) jako Sasha
1996 – 1998: Hetty Wainthropp Investigates jako Geoffrey Shawcross
Napisał scenariusz do: The Long and Short of It (2003).

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(6)
wygrane: 2 nominacje: 4
People’s Choice
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Kryształowa Statuetka Ulubiona ‘drużyna’ ekranowa
X-Men Geneza: Wolverine, 2009

Amerykańska Gildia Aktorów Filmowych
wygrane: 2 | nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2006 wygrana Aktor Najlepszy zespół aktorski w serialu dramatycznym
Zagubieni (2004)
2004 wygrana Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski
Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003)
2003 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski
Władca Pierścieni: Dwie Wieże, 2002
2002 nominacja Aktor Najlepszy filmowy zespół aktorski
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, 2001

Saturny
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2005 nominacja Saturn Najlepszy drugoplanowy aktor telewizyjny
Zagubieni, 2004

Ciekawostki
– W rzeczywistości ubiegał się o rolę Frodo Bagginsa w trylogii “Władca Pierścieni”.
– W “Władcy Pierścieni: Drużynie Pierścienia” (2001) w pierwszej scenie z Gollumem i Bilbo Bagginsem, zagrał rolę Andy’ego Serkisa (Gollum), który był tego dnia nieobecny na planie. Był to pierwszy i ostatni raz, kiedy Dominic spotkał się na ekranie z Ianem Holmem (Bilbo).
– Producenci serialu “Lost” byli nim tak zachwyceni, że zmienili postać Charlie’ego, którą zagrał Dominic na 20-latka, choć pierwotnie miał to być rockman w średnim wieku, którego sława dawno już przeminęła.
– Żeby chronić środowisko, na początku 2003 roku kupił część lasu w Indiach.
– Studiował literaturę angielską, dramat i geografię.
– Ma 170 cm wzrostu.
– Aktor nauczył się grać na gitarze specjalnie dla roli Charliego w serialu “Zagubieni”.
– Na przesłuchanie do roli w “Hetty Wainthropp” (1996) zgłaszał się trzykrotnie w ciągu jednego miesiąca, zanim w końcu go przyjęto.
– U boku Megan Fox  wystąpił w teledysku Eminema i Rihanny do piosenki “Love The way you lie”.
– Podczas kręcenia trylogii “Władcy Pierścieni” pozbył się swojego lęku wysokości, przyłączając się do Orlando Blooma, skaczącego na bungee.
– Ma w zwyczaju pisać po swoich rękach, podobnie jak lider jego ulubionego zespołu, Chris Martin.
– Wraz z Elijahem Woodem i Billy’m Boydem brał udział w nagraniu płyty Viggo Mortensena pt. “Pandemoniumfromamerica”: napisał i śpiewał piosenki “Shadow” i “Maybe”, a z Woodem współpracował przy śpiewaniu “Half Fling”.
– Ukończył katolicką uczelnię, gdzie studiował literaturę oraz geografię, a także udzielał się w szkolnym kółku teatralnym.
– Napisał scenariusz do swojego pierwszego, krótkometrażowego filmu “Krótko rzecz ujmując”, gdzie w głównej roli wystąpił Billy Boyd, a całość wyreżyserował Sean Astin.
– Początkowo był przesłuchiwany do roli Sawyer’a w LOST.

(Odwiedzono 360 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *