Evan Rachel Wood i Katherine Moennig są parą


wood-moenning27-letnia aktorka Evan Rachel Wood spotyka się z koleżanką po fachu, 36-letnią Katherine Moennig (“Ray Donovan”, “Słowo na L”). Wood zaczęła romansować z Moennig po rozstaniu z Jamiem Bellem, z którym ma rocznego syna.

– Evan szaleje za Katherine – zdradza informator. – Od dawna się w niej kochała. Nie przeszkadza jej różnica wieku.

Panie po raz pierwszy zauważono razem podczas gali w Hammer Museum w Los Angeles, w ubiegłym tygodniu.

Wood ostatnio grała w “Barefoot”.
źródło: film.wp.pl

Biografia Evan

Evan Rachel Wood (ur. 7 września 1987 w Raleigh, Karolina Północna, USA) – amerykańska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna oraz piosenkarka. Nominowana do nagrody Złotego Globu za film Trzynastka. Od 2012 roku jest żoną aktora Jamie Bella. 29 lipca 2013 r. urodziła syna.
Pochodzi z żydowskiej rodziny artystycznej o tradycjach aktorskich. Jej matką jest aktorka Sara Lynn Moore, zaś ojciec – Ira David Wood III – założył teatr Theatre In The Park, w którym udziela się jako aktor, dramaturg i jednocześnie dyrektor. Evan Rachel Wood ma ponadto dwóch starszych braci – Dana, który jest muzykiem oraz Irę Davida Wooda IV. Razem z braćmi występowała na deskach teatru ojca.

W wieku siedmiu lat wzięła udział w castingu do roli Claudii w filmie Wywiad z wampirem (1994), którą ostatecznie zagrała Kirsten Dunst. Dwa lata później razem z matką i bratem Irą przeprowadziła się do Los Angeles. W drugiej połowie lat 90. rozpoczęła tam karierę jako dziecięca gwiazda telewizji.

Kariera filmowa
Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawiła się w 1998 w filmie Totalna magia, w którym zagrała u boku Sandry Bullock i Nicole Kidman. W tym samym roku wystąpiła w dwóch innych filmach: Na przekór całemu światu oraz Złodziejska zemsta. W 2001 roku Wood zagrała w filmie Mały sekret rolę utalentowanej skrzypaczki, która daje z siebie wszystko, aby osiągnąć mistrzostwo. Rok później aktorka wystąpiła w filmie Simone w reżyserii Andrew Niccola, opowiadającym historię producenta filmowego, który po odejściu gwiazdy filmowej decyduje się na zastąpienie jej programem komputerowym.

W 2003 Wood zagrała obok Cate Blanchett i Tommy Lee Jonesa w dramacie Zaginione w reżyserii Rona Howarda. Film opowiada historię Maggie Gilkenson, która przez pięć lat walczy o ocalenie swojej córki z rąk porywacza – psychopatycznego mordercy o nadprzyrodzonych zdolnościach. W tym samym roku można było zobaczyć ją w filmie Trzynastka, historii nastoletniej Tracy, która ulega wpływom Evie, najpiękniejszej i najpopularniejszej dziewczyny w szkole, popadając w konflikt z matką i nauczycielami. W roli filmowej matki Wood wystąpiła Holly Hunter.

W 2005 wystąpiła w głównej roli w projekcie Pretty Persuasion. W tym samym roku aktorka wystąpiła też w filmach Amerykańska sielanka oraz Ostre słówka. W 2006 pojawiła się w filmie Biegając z nożyczkami, gdzie kobiece role zagrały ponadto Annette Bening i Gwyneth Paltrow.

Pojawiła się w teledysku Green Day Wake Me Up When September Ends.

Od 2006 była związana z artystą Marilyn Mansonem (zagrała w teledysku jego grupy do utworu “Heart-Shaped Glasses (When the Heart Guides the Hand), jednak po 2 latach spędzonych razem i krótkich zaręczynach para postanowiła się rozstać.

W kwietniu 2011 roku oświadczyła, że jest biseksualna.

Filmografia
2011: Idy marcowe jako Molly Stearns
2011: Mildred Pierce jako Veda Pierce (starsza)
2009: Co nas kręci, co nas podnieca (Whatever Works)
2008: Zapaśnik (The Wrestler)
2008: Czysta krew (True Blood) jako Sophie-Ann – Królowa
2007: Across the Universe
2007: The Life Before Her Eyes
2007: Kings of California
2006: Biegając z nożyczkami (Running with Scissors)
2005: Pretty Persuasion
2005: The Upside of Anger
2005: Down in the Valley
2003: Trzynastka (Thirteen)
2003: Zaginione (The Missing)
2002: S1m0ne
2001: Little Secrets
1999: Detour
1998: Digging to China
1998: Totalna magia (Practical Magic))
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Katheriny

Katherine Sian Moennig (ur. 29 grudnia 1977 w Filadelfii w stanie Pensylwania, USA) – amerykańska aktorka, znana głównie z ról Shane McCutcheon w serialu telewizyjnym stacji Showtime The L Word oraz Jacqueline Pratt w serialu stacji The WB Amerykańskie nastolatki. Posiada korzenie niemieckie i irlandzkie.
Katherine Moennig urodziła się w Filadelfii jako córka tancerki z Broadwayu Mary Zahn i wytwórcy skrzypiec Williama Moenniga. Jest spokrewniona z aktorkami Blythe Danner i Gwyneth Paltrow.
W roku 1995 przeprowadziła się do Nowego Jorku i podjęła studia w American Academy of Dramatic Arts.
W roku 1999 dostała główna rolę w teledysku zespołu Our Lady Peace do piosenki Is Anybody Home? Jej pierwszą, poważną rolą była rola Jake Pratt w amerykańskim serialu Amerykańskie nastolatki.
Moennig ma na koncie wiele ról lesbijek i związanych z pojęciem transgenderyzmu, które to przyczyniły się do spekulacji na temat orientacji seksualnej aktorki. Moennig odmówiła jednak rozmów na temat swojej seksualności, mówiąc, że w Hollywood prywatność jest świętością.
12 kwietnia 2006 roku aktorka zadebiutowała na scenie Off-Broadway u boku Lee Pace’a w sztuce Petera Morrisa Guardians.
W 2008 roku wcieliła się w rolę Mary Landis, podejrzaną w 19 odcinku 6 serii CSI: Kryminalne zagadki Miami.

Filmografia

Rok Film Rola Uwagi
2000 The Ice People Wanja Kasczinksy
Amerykańskie nastolatki Jacqueline „Jake” Pratt 8 odcinków
2001 Slo-Mo Raven
Trudna miłość Debbie
Kroniki portowe Grace Moosup
Prawo i porządek Melissa Cobin 1 odcinek
2003 Prawo i porządek: sekcja specjalna Cheryl Avery 1 odcinek
2004 Invitation to a Suicide Eva
Słowo na L Shane McCutcheon 70 odcinków, 2004–2009
2006 Akademia tajemniczych sztuk pięknych Candace
2008 CSI: Kryminalne zagadki Miami Mary Landis 1 odcinek
2009 Szpital Three Rivers dr Miranda Foster 13 odcinków, 2009–2010
Wszyscy mają się dobrze Jilly
2011 Prawnik z Lincolna Gloria
2012 Zaginiona Erica Lonsdale
2013 Ray Donovan Lena 13 odcinków, 2013–2014

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 547 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.