Erika Eleniak i Billy Warlock


eleniak-warlockErika i Billy byli parą od 1988 do 1994 r.

Partnerzy:
Eriki
James Colby
Billy Warlock 1988-94
Steve Thomas 1992
Scott Baio 1992
William McNamara 1992-94
Philip Goglia 1998-00
Roch Daigle 2001-07
Billego
Marcy Walker 1984-87
ślub 02 11 1985
Erika Eleniak 1988-94
Julie Pinson 2006 do dzisiaj
ślub 26 08 2006

Biografia Eriki
Erika Maya Eleniak (ur. 29 września 1969 w Glendale) – amerykańska aktorka telewizyjna i filmowa.

Dzieciństwo i młodość
Pochodzi z rodziny ukraińskich emigrantów. Jej ojciec przybył do Hollywood z Kanady w latach 60. z zamiarem zrobienia kariery jako aktor. Tutaj się ożenił, a następnie rozstał ze swoją żoną. Erika była najstarszym dzieckiem spośród czterech sióstr i jednego brata. Kiedy wreszcie w latach 70. ojciec rozpoczął karierę jako aktor, młoda Erika stawiała pierwsze kroki w dziecięcym modelingu oraz reklamówkach telewizyjnych. W 1982 roku nastąpił przełom w życiu młodej aktorki, została zaangażowana do światowego hitu E. T. Okres szkoły średniej to trudny czas w jej życiu. Eleniak poznała alkohol i narkotyki. Ratunkiem okazało się poznanie sparaliżowanego Steve’a Fergusona, który nakłonił ją do wzięcia udziału w spotkaniach Anonimowych Alkoholików oraz detoksykację.

Początek kariery
Początkowo Eleniak zagrała kilka ról w produkcjach telewizyjnych, między innymi w Charles in Charge (1984) oraz Broken Angel (1988). W 1989 roku zdecydowała się na pozowanie do zdjęć do czasopisma dla panów Playboy. Pojawiła się na dwóch okładkach pisma. W tym samym roku Eleniak wygrała rolę w serialu TV Słoneczny patrol, gdzie zagrała w nim przez 3 sezony, ostatecznie opuszczając obsadę serialu w 1992 roku. W tym samym roku wystąpiła w kasowym przeboju kinowym Liberator. Kolejne lata nie przyniosły podobnego sukcesu.

Życie osobiste
Na planie serialu Słoneczny patrol Eleniak poznała aktora Billy’ego Warlocka. Początkowa przyjaźń między parą aktorów przerodziła się w miłość. Aktor był jednak bardzo zazdrosny o swoją dziewczynę, co było jednym z powodów rozstania. W 1994 roku na planie filmu Chasers Eleniak poznała Williama McNamarę. Para była ze sobą szczęśliwa, nie zdecydowała się jednak na małżeństwo, lecz jedynie na zaręczyny.

Filmografia
E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982) jako Dziewczyna
Charles in Charge (1984-1990) jako Stephanie Curtis (1988-1989)
Plazma (The Blob, 1988) jako Vicki De Soto
Broken Angel (1988) jako Jaime Coburn
Słoneczny patrol (Baywatch, 1989-2001) jako Shauni McClain Kramer (1989-1992)
Słoneczny Patrol: Panika na Malibu Pier (Baywatch: Panic at Malibu Pier, 1989) jako Shauni McClauin
Daughter of the streets (1990) jako Jennifer
Liberator (Under Siege, 1992) jako Jordan Tate
Słoneczny Patrol: Rzeka bez powrotu (Baywatch: River of No Return, 1992) jako Shauni McClain
Bogate biedaki (The Beverly Hillbillies, 1993) jako Elly May
Eskorta (Chasers, 1994) jako Toni Johnson
Czerwony cadillac (Girl in the Cadillac, 1995) jako Amanda Baker
Pożar uczuć (A Pyromaniac’s Love Story, 1995) jako Stephanie
Opowieści z krypty – orgia krwi (Bordello of Blood, 1996) jako Katherine Verdoux
Szarada śmierci (Charades, 1998) jako Monica
Projekt Pandora (The Pandora project, 1998) jako Wendy Lane
Uwięziona (Captive, 1998) jako Sam Hoffman
Jedna gorąca letnia noc (One Hot Summer Night, 1998) jako Kelly Moore Brooks
Ostatnia podróż (Final Voyage, 1999) jako Gloria Franklin
Po wstrząsie (Aftershock: Earthquake in New York, 1999) jako Jillian Parnell
Niewidzialny myśliwiec (Stealth Fighter, 1999) jako Erin Mitchell
Przeciwnik (The Opponent, 2000) jako Patty
Second to Die (2001) jako Sara Morgan
Śnieżna pułapka (Snowbound, 2001) jako Barbara Cates
Vegas, City of Dreams (2001) jako Katherine Garrett
Świąteczna Gorączka (Christmas Rush, 2002) jako Cat
Ktoś nad tobą czuwa (He Sees You When You’re Sleeping, 2002) jako Annie Campbell
Shakedown (2002) jako Julie
Zdrada (Betrayal, 2003) jako Emily Shaw
The Librarians (2003) jako Sandy Miller
Dracula 3000 (2004)
Caught in the Headlights (2004) jako Kate Parker
Zabójcze korepetycje (Fatal Lessons: The Good Teacher, 2004) jako Victoria Paige
Brilliant (2004) jako Ricky Smith
Absolute Zero (2005) jako Bryn
Spotkanie po latach (2005) jako Jessica Hartley Landers
Changing Hands (2010) jako kobieta w parku
Buds (2011) jako ciotka Kristin

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Billego

Billy Warlock, właśc. William Alan Leming (ur. 26 marca 1961 w Gardenie) – amerykański aktor i kaskader, najbardziej znany z roli ratownika Eddiego Kramera w serialu Słoneczny patrol (1989–1992).
Jest jednym z trojga dzieci kaskadera i aktora filmowego Dicka Warlocka (ur. 1940), który przez ponad 25 lat był dublerem Kurta Russella. Ma brata Lance’a i siostrę Rhondę. W 1979 ukończył szkołę średnią Birmingham High School w Van Nuys, w stanie Kalifornia.
W wieku dwudziestu lat trafił na mały ekran jako dubler Robina Williamsa w sitcomie science-fiction ABC Mork i Mindy (1980). Jego kinowym debiutem była rola Craiga w filmie Halloween 2: Niebezpieczny zbieg (1981), gdzie jego ojciec pojawił się w nim w roli psychopatycznego Michaela Myersa. Karierę aktorską kontynuował w roli Leopolda ‘Flipa’ Phillipsa, młodszego brata nauczyciela języka angielskiego Rogera Phillipsa (Ted McGinley) w sitcomie ABC Szczęśliwe dni (1982–1983) u boku Henry’ego Winklera.
Pojawił się także w kilku nieznacznych projektach, jak filmie sensacyjnym Stalowe rekiny (1996) obok Gary’ego Buseya i Billy’ego Dee Williamsa czy dramacie telewizyjnym Lot 115 (1996) z Kate Jackson i Erikiem Estradą. Za rolę Frankiego Brady’ego w operze mydlanej NBC Dni naszego życia (1988, 1990–1991, 2005–2006) otrzymał w 1988 nagrodę Daytime Emmy.

Życie prywatne
Od 2 listopada 1985 do 1987 był żonaty z aktorką Marcy Walker, której popularność przyniosła postać Eden Capwell w operze mydlanej NBC Santa Barbara. W 1999 poznał aktorkę Julie Pinson, z którą ożenił się 26 sierpnia 2006.

Filmografia
Filmy kinowe
1981: Śliczna, ale śmiertelna (Lovely But Deadly) jako chłopak na plaży
1981: Halloween 2: Niebezpieczny zbieg (Halloween II) jako Craig
1987: Gorący strzał (Hotshot) jako Vinnie Fortino
1989: Society jako Bill Whitney
1995: Celny cios (Opposite Corners) jako Bryant Donatello
1995: Pan Payback (Mr. Payback: An Interactive Movie) jako Payton Bach (pan Payback)
1996: Stalowe rekiny (Steel Sharks) jako Bob Rogers
2006: Fatwa: Życie w nieustannym zagrożeniu (Fatwa) jako Vince

Filmy telewizyjne
1983: Sześć paczek (Six Pack) jako Duffy Akins
1986: Dwóch i pół tatusiów (2 1/2 Dads) jako Danny Selzer
1987: Od biedy do bogactwa (Rags to Riches) jako Tommy
1989: Strój kąpielowy (Swimsuit) jako Chris
1989: Klasowy rejs (Class Cruise) jako Sam McBride
1994: Czcij ojca swego i matkę swoją (Honor Thy Father and Mother: The True Story of the Menendez Murders) jako Lyle Menendez
1996: Lot 115 (Panic in the Skies!) jako F.A. Matt Eisenhauer
2003: Słoneczny Patrol – Ślub na Hawajach (Baywatch: Hawaiian Wedding) jako Eddie Kramer
2004: Sidła śmierci (The Thing Below) jako kapitan Jack Griffin

Seriale telewizyjne
1982–1983: Szczęśliwe dni (Happy Days) jako Leopold ‘Flip’ Phillips
1983: ABC Po szkole (ABC Afterschool Specials) jako Craig Foster
1983: Loteria (Lottery!) jako Billy
1984: Capitol jako Ricky Driscoll
1987: Od biedy do bogactwa (Rags to Riches) jako Tommy
1988: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Frankie Brady
1989: 21 Jump Street jako Ron Green
1989–1992: Słoneczny patrol (Baywatch) jako Eddie Kramer
1990: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Frankie Brady
1991: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Frankie Brady
1992: Oddział kapelusza (The Hat Squad) jako Matt Matheson
1994: Jedwabne pończoszki (Silk Stalkings) jako Brent
1995: Marker jako Shawn
1995: Nowojorscy gliniarze (NYPD Blue) jako Mike Barnett
1994: Jedwabne pończoszki (Silk Stalkings) jako Jason Hemmings
1996: Słoneczny patrol nocą (Baywatch Nights) jako Eddie Kramer
1999: Diagnoza morderstwo (Diagnosis Murder) jako Derek Shaw
2002–2003: General Hospital jako A.J. Quartermaine
2005: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Frankie Brady
2006: Dni naszego życia (Days of Our Lives) jako Frankie Brady

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 258 razy, 1 wizyt dzisiaj)