Elżbieta Brożek i Janusz Gajos: Ich miłość się nie starzeje

Gajos Janusz i ElzbietaElżbieta długo musiała zabiegać o spotkanie ze znanym wtedy aktorem. Janusz Gajos (76 l.) niejednokrotnie odrzucał jej propozycje i zaloty. Jednak później role się odwróciły…
Był rok 1989. W jednym ze spektakli krakowskiego Starego Teatru występował aktor Janusz Gajos. „Chciałam zaprosić go na spotkanie. Po przedstawieniu poszłam do jego garderoby i otrzymałam numer telefonu” – wspomina Elżbieta Gajos.

Kilkadziesiąt razy dzwoniła, ale on odmawiał spotkania albo nie odbierał telefonu. Aż w końcu zgodził się. „Pojechałem do Krakowa i na dworcu kupiłem róże. To była najlepsza decyzja w moim życiu” – wyznaje aktor.

Wtedy też sytuacja się odwróciła: to on zabiegał o jej względy, pisał romantyczne listy. Potrafili przegadać całą noc. Janusz przyjeżdżał do Elżbiety do Krakowa i zasypywał ją kwiatami…

Wcześniej aktor miał burzliwe życie uczuciowe. Pierwszą żonę, laborantkę Zoję, poznał pod koniec lat 60. we wrocławskim szpitalu. Trafił tam po wypadku na planie serialu „Czterej pancerni i pies”. „To było gorące uczucie” – mówili znajomi pary.

Już po trzech miesiącach Janusz i jego wybranka pobrali się i zamieszkali w Łodzi. Jednak aktor w domu był gościem, ponieważ większość czasu spędzał w pracy. „Zoja czuła się samotna w obcym mieście. Nikogo nie znała, nudziła się…” – wspomina jeden z jego bliskich kolegów. Tuż przed trzecią rocznicą ślubu odeszła, bo zakochała się w innym aktorze, Andrzeju Herderze (†64 l.), który w „Pancernych” zagrał żandarma.

Drugą żoną Janusza Gajosa została aktorka Ewa Miodyńska (†61 l.). Często razem występowali. Niestety, miłość w ich małżeństwie szybko się wypaliła. „Oboje rozczarowaliśmy się tym związkiem. Ale lepiej rozstać się, niż boksować przez lata” – twierdzi aktor.

W 1978 roku Janusz szaleńczo zakochał się w Barbarze Nabiałczyk (†60 l.), wówczas narzeczonej aktora Tadeusza Borowskiego (75 l.). Barbara była telewizyjną realizatorką Kabaretu Olgi Lipińskiej. Janusz Gajos grał tam przez lata woźnego Tureckiego. Na planie zeswatała ich sama reżyserka. Po dwóch latach na świat przyszła ich córka Agata (36 l.), dzięki której aktor ma wnuka Aleksandra (7 l.). Ale to małżeństwo też nie trwało długo, bo, jak mówiono, aktor miał słabość do… rozwodów.

Z takim bagażem życiowych doświadczeń Janusz wszedł w czwarte małżeństwo. Wróżono mu kolejny, szybki rozwód. Usprawiedliwiał się, że każdy ma prawo do pomyłek, on popełnił je tylko trzy razy. Zresztą jego przyszła żona też miała za sobą nieudane małżeństwo, z którego ma syna.

Artyście nie było łatwo wejść do jej rodziny. Zaraz po ślubie brał udział w spektaklu, który emitowano na żywo w telewizji. Rodzina żony chciała koniecznie obejrzeć jej nowego małżonka. W przedstawieniu wyglądał okropnie, był brudny, grał pijaka. „Brat mojej żony zapytał zdziwiony, czy naprawdę to ja jestem mężem Eluni” – wspomina z uśmiechem Janusz. „Oj, nie ma ona szczęścia…” – skomentowała z kolei jej ciocia Bronia.

Elżbieta okazała się kobietą, której Gajos szukał przez całe życie. Wcześniej był zamknięty w sobie, nie umiał okazywać uczuć. Nie pokazywał pozytywnych emocji, za to często się wściekał, krzyczał i tracił panowanie nad sobą. Dlatego nie potrafił zbudować trwałego związku.

Dopiero u boku Elżbiety znalazł spokojną przystań. Czwarta żona dała mu poczucie bezpieczeństwa i pozwoliła się wyciszyć. Aktor odzyskał wiarę w siebie i nauczył się cieszyć życiem. Zrozumiał też, że w małżeństwie liczy się kompromis. „Może dlatego, że z wiekiem łagodnieję” – przyznaje Janusz.

Elżbieta dała mu to, o czym skrycie marzył, czyli ciepły dom, podobny do tego ze wspomnień z dzieciństwa. Jest dla niego trochę jak matka, która odcina go od przyziemnych spraw, takich jak rachunki. To ona kupuje mu ubrania i zapełnia ich lodówkę. „Ela jest praktyczną, wzorową poznanianką” – mówi aktor.

To ona przejęła obowiązki jego agenta. Nic dziwnego, bo to przecież jej ufa najbardziej. Żona Janusza twardo negocjuje warunki, a przy tym dba o jego spokój i broni dziennikarzom dostępu do męża.

Przez lata wspólnego życia nie ominęły ich dramaty. Przeżyli chwilę grozy, gdy Janusz miał zawał serca. Żona nie odstępowała go na krok. Dzięki niej aktor rzucił palenie, prowadzi zdrowy tryb życia, a praca nie jest już dla niego najważniejsza. „Umierasz z głodu?” – pyta Elżbieta, gdy widzi, że mąż za dużo pracuje.

Jak kruche może być małżeńskie szczęście przekonali się, gdy to ona poważnie zachorowała. Ale znów razem pokonali zły los. Dzisiaj są szczęśliwi – bo jak zgodnie przyznają – ich miłość się po prostu nie starzeje…
źródło: pomponik.pl

Biografia Janusza

Janusz Jerzy Gajos (ur. 23 września 1939 w Dąbrowie Górniczej) – polski aktor teatralny i filmowy, profesor sztuk teatralnych (2008), fotograf.

W jedenastym roku życia zamieszkał wraz z rodzicami w Będzinie, gdzie ukończył szkołę podstawową, zdał maturę w III Liceum Ogólnokształcącym (1957). Zawodu aktora uczył się w Teatrze Dzieci Zagłębia pod opieką Jana Dormana, kilkakrotnie starając się o przyjęcie do Szkół Teatralnych w Łodzi i Krakowie, ciągle bez powodzenia. Odbył służbę wojskową (1960–1961).

Studiował na Wydziale Aktorskim PWSFTiT w Łodzi (1961–1965), dyplom uzyskał w 1971. Debiutował w filmie Marii Kaniewskiej Panienka z okienka w roli Pietrka (1964). Jako aktor występował w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, teatrach warszawskich (Komedia, Polski, Kwadrat i Dramatyczny) (od 1970), Teatrze Powszechnym w Warszawie (od 1985), Teatrze Narodowym w Warszawie (2003) oraz w spektaklach Teatru Telewizji. W 2003 został wykładowcą PWSFTiT w Łodzi, a w 2006 członkiem rady programowej Fundacji Centrum Twórczości Narodowej.

W 2008 otrzymał tytuł naukowy profesora sztuk teatralnych[2].

Występował w roli Tureckiego w odcinkach Kabaretu Olgi Lipińskiej oraz w skeczach telewizyjnego programu specjalnego Kabaretu Dudek pt. W telewizyjnej kawiarni.

Zajmuje się również fotografią, pierwszą wystawę swoich zdjęć zorganizował w Katowicach (2002).

Został członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010[3] oraz przed wyborami prezydenckimi w Polsce w 2015 roku[4].

Życie prywatne
Czterokrotnie żonaty: z Zoją; z aktorką Ewą Miodyńską; z realizatorką telewizyjną Barbarą Nabiałczyk, z którą ma jedyną córkę (Agatę); obecnie z Elżbietą Brożek.

Nagrody i odznaczenia
Złoty Krzyż Zasługi – 1974 w związku z jubileuszem Polski Ludowej[6].
Orzeł 2001 Polskiej Akademii Filmowej, Nagroda za drugoplanową rolę męską w filmie To ja, złodziej
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski – 2002[7]
Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” – 2007[8]
Orzeł 2007 Polskiej Akademii Filmowej za rolę Brata Zdrówko w filmie Jasminum (2007)
Wiktor 2007 w kategorii Najpopularniejszy aktor telewizyjny
Orzeł 2010 Polskiej Akademii Filmowej, Nagroda za drugoplanową rolę męską w filmie Mniejsze zło
Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski – 2011[9]
Orzeł 2016 Polskiej Akademii Filmowej, Nagroda za osiągnięcie życia[10].
Orzeł 2016 Polskiej Akademii Filmowej, Nagroda za główną rolę męską w filmie Body/Ciało[11].

Filmografia
1964: Panienka z okienka – jako Pietrek
1964: Obok prawdy – jako Zyga
1965: Kapitan Sowa na tropie – jako listonosz, współpracownik Sowy (odc. 3)
1966: Bariera – jako tramwajarz niosący bohaterkę na drzwiach z literą „E”
1966: Bicz boży – jako Kleń, funkcjonariusz MO
1966–1970: Czterej pancerni i pies – jako Janek Kos
1966: Powrót na ziemię – jako żołnierz eskortujący rannego mówcę
1966: Szyfry – jako zakonnik w klasztorze Cystersów
1967: Cyrograf dojrzałości – jako aktor Janek
1967: Stajnia na Salvatorze – jako Michał Słowiński
1967: Zwariowana noc – partyzant słowacki Stanko
1970: Mały – jako Julek „Mały”
1970: Wakacje z duchami – jako „Antoniusz”, asystent profesora
1971: Kocie ślady – jako porucznik MO Wojciech Góralczyk
1972: Dary magów – jako Julek
1974: Karino – jako Janczar
1974: Zaczarowane podwórko – jako milicjant
1975–1977: Czterdziestolatek – jako Antek, brat Magdy Karwowskiej (odc. 9 i 19)
1975: Beniamiszek – jako handlarz
1976: Bezkresne łąki – jako inspektor
1976: Karino – jako janczar
1976: Mgła – jako oficer informacji
1977: Milioner – jako Józef Mikuła
1977: Niedziela pewnego małżeństwa w mieście przemysłowym średniej wielkości – jako brat Witolda
1978: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz? – jako kierownik delikatesów
1979: Dyrygent – jako dygnitarz z Warszawy
1979: Kung-fu – jako Maciek, redaktor naczelny
1979: Pełnia – jako Janek
1980: Kontrakt – jako Bolesław Bartosz, ojciec Lilki
1981: Człowiek z żelaza – jako zastępca szefa Radiokomitetu
1981: Z dalekiego kraju – dyrektor huty
1981: Limuzyna Daimler-Benz – jako Kuschmerek
1981: Wahadełko – jako Michał Szmańda
1981: Wojna światów – następne stulecie – jako robotnik z wodociągów
1982: Gwiezdny pył – jako sąsiad Jabłonka
1982: Nieciekawa historia – jako Aleksander Gnekker, narzeczony Lizy
1982: Przesłuchanie – jako major „Kąpielowy”
1983: Alternatywy 4 – jako Jan Winnicki, towarzysz partyjny
1983: Stan wewnętrzny – jako Jakub Jasiński, komandor jachtklubu Stoczni Gdańskiej
1983: Wedle wyroków twoich… – jako kierowca
1984: Idol – jako Józef Winiecki, redaktor naczelny
1984: Przemytnicy – jako Józef Trofida
1984: Rok spokojnego słońca – jako szef szabrowników
1986: Big bang – jako Janek
1988: Dekalog IV – jako Michał
1988: Mistrz i Małgorzata – jako Nieznajomy (odc. 3)
1988: Piłkarski poker – jako Jan Laguna, sędzia piłkarski
1990: Ucieczka z kina „Wolność” – jako cenzor Rabkiewicz
1991: Panny i wdowy – jako adwokat Andrzej Obłuka (odc. 3)
1992: Kiedy rozum śpi – jako Cinqueda
1992: Psy – jako Gross „Siwy”, były major SB z Lublina
1992: Szwadron – jako rotmistrz Jan Dobrowolski
1993: 40-latek. 20 lat później – jako Antek Sławek, brat Magdy Karwowskiej (odc. 8, 9 i 12)
1993: Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza – jako radny Niezgoda, ojciec Bartosza
1993: Trzy kolory: Biały – jako Mikołaj
1994: Śmierć jak kromka chleba – jako Miodek, przewodniczący samorządu pracowniczego
1994: Zespół adwokacki – jako były kochanek Elżbiety Siudy (odc. 11)
1995: Akwarium – jako pułkownik Nikołaj Krawcow
1995: Akwarium, czyli Samotność szpiega – jako pułkownik Nikołaj Krawcow
1995: Łagodna – jako mąż, właściciel lombardu
1996: Ekstradycja 2 – jako Jan Tuwara, szef mafii rosyjskiej (odc. 9)
1996: Poznań ’56 – jako profesor w wagonie
1997: Czas zdrady – jako Niccolo Machiavelli
1997: Szczęśliwego Nowego Jorku – jako „Profesor”
1998: Ekstradycja 3 – jako Jan Tuwara, szef mafii, formalnie prezes „Geobanku”
1999: Egzekutor – jako Kowalik „Zadzior”
1999: Fuks – jako śledczy
1999: Ostatnia misja – jako komisarz Piotr Sobczak
2000: Żółty szalik – jako bohater
2000: To ja, złodziej – jako Roman Wyskocz, właściciel warsztatu samochodowego
2000: Weiser – jako antykwariusz
2001: Przedwiośnie – jako Seweryn Baryka, ojciec Cezarego
2001: Tam i z powrotem – jako Andrzej Hoffman
2002: Chopin. Pragnienie miłości – jako wielki książę Konstanty Pawłowicz
2002: Przedwiośnie – jako Seweryn Baryka, ojciec Cezarego (odc. 1 i 2)
2002: Zemsta – jako Cześnik (Maciej) Raptusiewicz
2005: Pitbull – jako Zbigniew Chyb „Benek”
2005: Solidarność, Solidarność… – jako prezes (cz. 10)
2005: Zakochany Anioł – jako Lupin, kloszard warszawski
2006: Jasminum – jako brat Zdrówko
2007: Ekipa – jako Henryk Nowasz, były premier
2009: Mniejsze zło – jako Mieczysław Nowak, ojciec Kamila
2011: Wygrany – jako Frank Goretzky
2011–2012: Bez tajemnic – jako Gustaw Staroń
2013: Układ zamknięty – jako prokurator Andrzej Kostrzewa
2015: Body/Ciało – jako prokurator
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 743 razy, 3 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*