Edyta Olszówka i Szymon Bobrowski

Olszowka-BobrowskiEdyta Olszówka i Szymon Bobrowski byli parą od 1987 do 1991 r.

– Znamy się 30 lat, nasza znajomość jest niezwykle intensywna, targana wichrami i ciszami, mam nadzieję, rozwojowa i nieskończona – powiedział Bobrowski o swojej relacji z Olszówką w internetowym czacie w DD TVN.
– Szymon jest moją historią. Spotkałam nastolatka, a teraz odkrywam dorosłego człowieka – wtórowała mu Edyta.

Poznali się w liceum w Koninie. Spędzali ze sobą wiele czasu, także po szkole. Zauroczeni sobą nie mieli szans, by być razem.
– Podobał mi się. Ale był kuzynem mojego chłopaka, więc było to nieco niewygodne – wyznała Edyta w wywiadzie w DD TVN.
– Miałam bzika na punkcie jego talentu aktorskiego – dodała.
Szymon zamierzał studiować medycynę, ale ona namówiła go na studia w szkole filmowej. Jak sam dziś przyznaje, wtedy gotów był zrobić dla niej wszystko. Gdy on dostał się do łódzkiej filmówki, ona była już na II roku. Oboje wolni, wreszcie mogli poddać się uczuciu. Jednak wyjazd Edyty po studiach do Warszawy doprowadził do ich rozstania. W 2005 r. Szymon poznał Aleksandrę, absolwentkę SGH, ożenił się, a Edyta związała się z aktorem Piotrem Machalicą. W 2007 r. ich drogi znów się spotkały. Ale stricte zawodowo, przy pracy nad spektaklem „Dotyk”.
źródło: pomponik.pl

Partnerzy:
Edyty
Szymon Bobrowski 1987 – 1991
Piotr Machalica 1999 – 2007
Bartłomiej Świderski 2011
Szymona
Edyta Olszówka 1987 – 1991
Aleksandra Bobrowska 2001
ślub

 

Wideo – Edyta Olszówka i Szymon Bobrowski („Imię” przygotowania do premiery)

Biografia Edyty

Edyta Olszówka (ur. 15 grudnia 1971 w Lubinie) – polska aktorka filmowa i teatralna.
Po maturze w II LO im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Koninie złożyła dokumenty na filologię hiszpańską i do łódzkiej Szkoły Filmowej, gdzie w 1994 roku ukończyła wydział aktorski.
Na scenie zadebiutowała 17 sierpnia 1993 roku, występując w II Konkursie Teatrów Ogródkowych. Druga nagroda za Spacerek przed snem Głowackiego, przyznana przez Jury z Izabellą Cywińską i Maciejem Wojtyszką otworzyła przed studentką wrota Teatru TV.

Przyjmowała wiele ról w teatrze i filmie. Występowała gościnnie na scenach wielu miast, co zaowocowało wyróżnieniem, między innymi za Kaleki z Inishmaan w Kaliszu. Rolę w Elvisie z Marilyn doceniono we Włoszech i we Francji. Dwukrotnie nominowana do Warszawskiej Nagrody Teatralnej Feliksa. Otrzymała w 2000 roku nagrodę Byka Sukcesu. Zagrała Izę w Iwonie, księżniczce Burgunda.

Zagrała m.in. w filmach: Lejdis (2008), Sezon na leszcza, u boku Bogusława Lindy (2000), z Januszem Majewskim w Złocie dezerterów (1998), z Krzysztofem Langiem w Prowokatorze (1995), u Jerzego Stuhra w Spisie cudzołożnic (1994), a także w Psach (1992) Władysława Pasikowskiego. Wystąpiła także w wielu serialach telewizyjnych, takich jak: Taksówka z numerem 1 (2000) Jana Kidawy-Błońskiego, Ja, Malinowski (1999) Filipa Zybera, Dom – seria III (1998–2000) Jana Łomnickiego, Ekstradycja (1995) Wojciecha Wójcika i w końcu u Jerzego Gruzy w 40-latku – 20 lat później (1993). Od roku 2002 wciela się w postać Marii Majewskiej, współudziałowca wpływowego warszawskiego dziennika, w polsatowskim serialu Samo Życie.

Otrzymała pozaregulaminową nagrodę Jury w debiucie fabularnym u Tomasza Koneckiego w Pół serio, za najlepszą rolę komediową na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Uznanie zdobyła również dzięki dubbingowi gry komputerowej The Longest Journey: Najdłuższa podróż oraz jej kontynuacji Dreamfall: The Longest Journey.

Olszówka jest aktorką Teatru Powszechnego w Warszawie.

Przez kilka lat związana była z aktorem Piotrem Machalicą[1].

Wybrana filmografia
Aktorka
1980–2000: Dom
1992: Psy
1993: Motyw cienia (The Hollow Man)
1994–1995: Fitness Club
1995: Anioł śmierci (Blood of the Innocent)
1995: Prowokator
1995: Spis cudzołożnic
1995: Gnoje
1995: Ekstradycja
1997: Wojenna narzeczona (Bride of War)
1997: Przystań
1997–1998: Rodziców nie ma w domu
1998: Złoto dezerterów
1998: Elvis i Marilyni (Elvjs e Merilijn)
1999: Ja, Malinowski
1999: Palce lizać
1999: Randka z diabłem
2000: Strefa ciszy
2000: Przetrwać noc
2000: Pół serio
2000: Zakochani
2000: Sezon na leszcza
2000: Noc świętego Mikołaja
2001: Garderoba damska
2001: Tam i z powrotem
2002-2010 : Samo życie, jako Maria „Marysia” Majewska
2002–2003: Kasia i Tomek
2003: Ciało
2003–2004: Rodzinka
2004: Męskie-żeńskie − mama Zosi
2004: Kosmici
2004: Trzeci
2005: Dzień dobry kochanie
2005: Dom niespokojnej starości
2006: Determinator
2006: Fałszerze – powrót Sfory, jako Barbara Wajs
2008: Milenium w odcinkach
2008: Lejdis, jako Łucja, nauczycielka
2009: Mniejsze zło, jako eseistka
2009: Złoty środek, jako Marta
2009: Nigdy nie mów nigdy, jako Edyta
2010–2011: Ludzie Chudego, jako Barbara
2010: Śluby panieńskie, jako Dobrójska
2010: Milczenie jest złotem, jako Ewa
2010: Prosta historia o miłości
2010: Cisza, jako Alicja
od 2011: Przepis na życie, jako Pola
2013: Hotel 52, jako Dorota Madejska
2014: Ojciec Mateusz, jako aspirant sztabowy Ewa Kobylicka
2014: Czas honoru, jako Rosa Knapik, żona Alfreda

Polski dubbing
2012: Ralph Demolka – Jane Lynch
2011: Lulu i inne zwierzaki – Lulu
2011: Muppety – Female TV Executive
2011: Auta 2 – Głos komputerowy
2011: Matki w mackach Marsa – Mama Milo
2010: Percy Jackson i bogowie olimpijscy: Złodziej pioruna – Sally Jackson
2008: Opowieści na dobranoc
2008–2012: Beyblade: Metal (serial) – Myreille Psychiokieus
2006: Dreamfall: The Longest Journey – April Ryan
2006: Wpuszczony w kanał – Rita
2005: Kurczak Mały – Edytka, mama Obcy
2004: Rogate ranczo – Grace
2002: Tarzan & Jane – Jane
2000: The Longest Journey: Najdłuższa podróż – April Ryan
2000: Uciekające kurczaki – Mac
1999: Tarzan – Jane
1999: Toy Story 2 – Bou
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Szymona

Szymon Bobrowski (ur. 16 maja 1972 roku w Koninie) – polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy.
Wcale nie zamierzał zdawać do szkoły teatralnej, zanim odwiedził w Łodzi swoją dobrą koleżankę aktorkę Edytę Olszówkę, ówczesną studentkę Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi i zmieniając zdanie – dostał się na studia za pierwszym razem.

12 marca 1994 roku debiutował na scenie w podwójnej roli Geografa i Zwrotniczego w spektaklu Antoine’a de Saint-Exupéry Mały książę w łódzkim Teatrze Studyjnym’83 im. Juliana Tuwima. W 1995 roku ukończył Wydział Aktorski w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi, zdobywając nagrodę III stopnia za rolę w przedstawieniu dyplomowanym Arthura Millera Czarownice z Salem na XIII łódzkim Przeglądzie Spektakli Dyplomowanych Szkół Teatralnych. Występował później w teatrach: Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu (1995), Nowym w Poznaniu (1996-1999), Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi (1999).

Od 2002 roku związał się z Teatrem Powszechnym im. Zygmunta Hübnera Warszawie. Równolegle występował też w Teatrze Telewizji, m.in. w sztuce Madame Molier z Anną Dymną i Andrzejem Sewerynem, dramacie szekspirowskim Juliusz Cezar jako Oktawian Cezar oraz dwóch spektaklach w reżyserii Krzysztofa Zanussiego Skowronek i Sesja castingowa.

Po debiucie kinowym w filmie psychologicznym Kamień na kamieniu (1995), wystąpił na dużym ekranie w epizodycznych rolach, m.in. Demony wojny wg Goi (1998) Władysława Pasikowskiego, Operacja „Koza” (1999), Prawo ojca (1999) Marka Kondrata w roli ćpuna, Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (2000) Krzysztofa Zanussiego czy S@motność w Sieci (2006) jako Marek, mąż Ewy granej przez Magdalenę Cielecką. Popularność na srebrnym ekranie przyniosły mu seriale: TVP2 Na dobre i na złe (2003 i 2005) jako psycholog Hubert Koziński, TVN Magda M. (2005-2007) w roli porywczego, pewnego siebie i aroganckiego prawnika Bartka Malickiego, samotnego z wyboru wspólnika wziętego adwokata.
Życie prywatne

W 2001 roku poślubił Aleksandrę. Mają troje dzieci – córki Antoninę (ur. 2005) i Michalinę (ur. 2008) oraz syna Ignacego (ur. 2003).

Filmografia
1993: Tu stoję… − jako strażnik pilnujący poradziecką jednostkę wojskową
1995: Kamień na kamieniu − jako Rysiek
1998: Demony wojny wg Goi − jako Bor
1999: Operacja Koza − jako Henryk
1999: Ostatnia misja − jako Bankowiec, przedstawiciel banku – wierzyciela Moniki
1999: Prawo ojca − jako Juras
2000: Pierwszy milion − jako Tomasz Frycz „Frik”
2000: Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową − jako Karol, obecny mąż Anny
2000: Strefa ciszy − jako Sławek, mąż Izy
2001: Tam, gdzie żyją Eskimosi − jako lekarz
2002: Suplement − jako Karol
2004: Karol. Człowiek, który został papieżem − jako kapitan Macke
2006: S@motność w Sieci − jako Marek, mąż Ewy
2007: Hania − jako Marcel Korczyński
2007: Świadek koronny − jako Władysław „Skalpel” Różycki
2008: Niezawodny system − jako Julian
2008: Serce na dłoni − jako Angelo
2009: Złoty środek − jako Tomasz Łopian
2011: Róża − jako Kazik
2012: Bokser − jako Przemek

Seriale TV
1997: Dom − jako robotnik w FSO (odc. 17, 18 i 20)
1997: Sława i chwała − jako powstaniec (odc. 7)
1998: Ekstradycja 3 − jako analityk policyjny (odc. 5 i 8)
1999: Pierwszy milion − jako Tomasz Frycz „Frik”
2000-2001: Miasteczko − jako Tomek Tarnowski
2000: Twarze i maski − jako Jakub Opalski
2003: Męskie-żeńskie − jako Marek, chłopak Hani (odc. 2)
2003: Tak czy nie? − jako Tomasz Rutkowski
2003: Zaginiona − jako John van Borden
2003-2005: Na dobre i na złe − jako psycholog Hubert Koziński
2005-2007: Magda M. − jako Bartek Malicki, wspólnik Waligóry
2006: S@motność w Sieci − jako Marek, mąż Ewy
2006: Oficerowie − jako Bohdan „Bodo”, ochroniarz Kalińskiego
2007: Odwróceni − jako Władysław „Skalpel” Różycki
2007: Twarzą w twarz − jako policjant Marcel Jaworski
2010: Nowa − jako inspektor Andrzej Radwan
2010: Klub szalonych dziewic − jako Marek Borkowski
2011: Instynkt − jako podkomisarz Krzysztof Tarkowski
2012: Krew z krwi − jako Bronek, człowiek Antona
2012−2013: Lekarze − jako Piotr Wanat
2012: Prawo Agaty − jako dr Woliński (odc. 19)

Dubbing
1998: Czternaście bajek z Królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego (odc. 2)
2003: Mój brat niedźwiedź − jako Denahi
2006: Stefan Malutki − Sebastian

Teatr Telewizji
1995: Madame Molier jako młody aktor
1996: Panna Molierówna jako młody aktor
1997: Biała dama jako Martin
1999: Skowronek jako promotor
1999: Wojna kreskówek jako psycholog
2002: Edward II jako Kent
2002: Niuz jako wydawca
2002: Sesja kastingowa jako aktor na castingu
2002: Zdaniem Amy jako Dominic Thyge
2003: Wampir jako Manfred Latocha
2005: Juliusz Cezar jako Oktawiusz Cezar
2005: Nad złotym stawem jako Bill Ray
2005: Tajny agent jako Vladimir
2007: Jeden dzień jako Freddie
2008: „Willa szczęścia” jako Podpułkownik Zygmunt Berling

Ciekawostki
Do jego ulubionych aktorów należy Anthony Hopkins.
Wystąpił w reklamie Domu Maklerskiego X-Trade Brokers S.A. (2008).
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 76 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*