Eddie Redmayne i Hannah Bagshawe wzięli ślub

redmayne-bagshawe15 grudnia 2014 r. Eddie Redmayne wziął ślub ze swoją narzeczoną Hannah Bagshawe.

Ceremonia odbyła się w Babington House w Somerset w Anglii. Na uroczystości obecni byli tylko bliscy przyjaciele i rodzina młodej pary.

Eddie Redmayne zbiera znakomite recenzje za rolę fizyka Stephena Hawkinga w filmie “Teoria wszystkiego”. Aktor już otrzymał nominację do Złotego Globu i może też liczyć na nominację do Oscara. Film trafi do polskich kin 30 stycznia.
źródło: Megafon.pl i nocoty.pl

Wideo – Eddie Redmayne i Hannah Bagshawe

Biografia Eddiego

Edward John David “Eddie” Redmayne (ur. 6 stycznia 1982 w Londynie) – brytyjski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy.
Kształcił się w Eton College (na jednym roku z księciem Williamem), następnie studiował historię sztuki w Trinity College na University of Cambridge[1]. Jako profesjonalny aktor teatralny debiutował w 2002 w adaptacji Wieczoru Trzech Króli w londyńskim Shakespeare’s Globe Theatre. Dwa lata później za występ w sztuce The Goat: or, Who is Sylvia? otrzymał nagrodę Critics’ Circle Theatre Award dla najbardziej obiecującego aktora. W 2009 pojawił się w dramacie Red Johna Logana, wygrywając nagrodę Laurence Olivier Award dla najlepszego aktora drugoplanowego. W przedstawieniu tym występował także na Broadwayu w 2010, zdobywając Tony Award[2].
W telewizji debiutował pod koniec lat 90. Regularne role filmowe zaczął otrzymywać od połowy następnej dekady. Zagrał m.in. w filmach Elizabeth: Złoty wiek, Uwikłani, Kochanice króla. Wcielił się w postać Colina Clarka w produkcji Mój tydzień z Marilyn i Mariusza Pontmercy w Les Misérables. W 2010 otrzymał jedną z głównych ról (Jacka Jacksona) w miniserialu Filary Ziemi.

Wybrana filmografia
2003: Doctors (serial TV)
2005: Elizabeth I (miniserial)
2006: Dobry agent
2006: Like Minds
2007: Elizabeth: Złoty wiek
2007: Uwikłani
2008: Kochanice króla
2008: The Yellow Handkerchief
2009: Błękitny deszcz
2009: Tess of the d’Urbervilles (miniserial)
2010: Czarna śmierć
2010: Filary Ziemi (miniserial)
2011: Mój tydzień z Marilyn
2012: Wojna i miłość (miniserial)
2012: Les Misérables. Nędznicy
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 165 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *