David Duchovny i Téa Leoni wzięli rozwód


duchovny-leoniDavid Duchovny rozwiódł się z Teą Leoni. Aktorowi nie udało się uratować swojego małżeństwa. Para dwukrotnie była w separacji z powodu uzależnienia Duchovny’ego od seksu.
W czerwcu złożyli dokumenty rozwodowe, podając jako powód trwały rozkład pożycia.
Przypomnijmy, że para zdecydowała się na separację po raz pierwszy w 2008 roku. W tym samym czasie David udał się na leczenie z seksoholizmu. W konsekwencji para się ponownie zeszła.
Na dobre rozstali się w czerwcu 2011 roku, po 14 latach spędzonych razem (ślub wzięli 06.05.1997 r.). Aktorska para sprzedała wtedy swój luksusowy dom na nowojorskim Upper East Side. Gwieździe “Californication” i “Archiwum X” odwyk nie pomógł. Choć oboje zachowają prawa rodzicielskie, 15-letnia Madelaine i 12-letni Kyd pozostaną z matką.
Duchovny ma płacić osiem tysięcy dolarów miesięcznie na utrzymanie dzieci oraz 40 tysięcy dolarów alimentów.

Najnowszy film Davida to Relative Insanity, postać, którą gra to Trent. Leoni, która jest znana z filmów Park Jurajski 3 i Bad Boys ostatnio zagrała w filmie Tower Heist: Zemsta cieciów jako agentka specjalna Claire Denham.
źródło: gazetalubuska.pl i film.wp.pl

Biografia Davida

David William Duchovny (ur. 7 sierpnia 1960 w Nowym Jorku) – amerykański aktor filmowy i telewizyjny, reżyser, scenarzysta i producent. Znany głównie z seriali Z Archiwum X i Californication.
Ma żydowsko-szkockie korzenie. Jego ojciec Amram “Ami” Ducovny był Żydem, którego rodzina pochodziła z Rosji, Ukrainy i Polski[1][2], a matka Margaret Szkotką[3]. Ojciec dodał do nazwiska literę “h”, aby uniknąć pomyłek, które zdarzały, gdy służył w wojsku[4].
Absolwent literatury angielskiej na Uniwersytecie Yale.
Od 1997 roku jest żonaty z aktorką Téą Leoni. Mają dwoje dzieci: córkę Madelaine West (ur. kwiecień 1999) i syna Kyda Millera (ur. czerwiec 2002).

Wybrana filmografia
filmy kinowe i telewizyjne
1988 – Pracująca dziewczyna (Working Girl) – Gość na przyjęciu
1988 – Nowy rok (New Year’s Day) – Billy
1990 – Bad Influence – gość z klubu
1990 – Denial – John
1991 – Nie mówcie mamie, że opiekunka nie żyje (Don’t Tell Mom the Babysitter’s Dead) – Bruce
1991 – Ekstaza (The Rapture) – Randy
1991 – Julia ma dwóch kochanków (Julia Has Two Lovers) – Daniel
1992 – Beethoven – Brad
1992 – Chaplin – Rollie Totheroh
1992 – Wenecja (Venice/Venice) – Dylan
1992 – Dziecko za wszelką cenę (Baby Snatcher) – David
1992 – Ruby – oficer Tippit
1993 – Kalifornia – Brian Kessler
1997 – Udając Boga (Playing God) – Eugene Sands
1998 – Z Archiwum X: Pokonać przyszłość – agent specjalny Fox Mulder
2000 – Wróć do mnie (Return to me) – Bob Rueland
2001 – Zoolander – J.P. Prewitt
2001 – Ewolucja – Ira Kane
2002 – Full Frontal. Wszystko na wierzchu (Full Frontal) – Bill/Gus
2004 – Głowa do góry (House of D) – Tom Warshaw
2004 – Connie i Carla (Connie and Carla) – Jeff
2004 – My Dark Places – James Ellroy
2005 – Kwestia zaufania (Trust the Man) – Tom
2006 – Tak się robi telewizję (The TV Set) – Mike Klein
2006 – Queer Duck: The Movie – maleńki Jezus (głos)
2007 – Druga szansa (Things We Lost in the Fire) – Brian Burke
2007 – Sekret (The Secret / Si j’étais toi) – Dr Benjamin Marris
2008 – Z Archiwum X: Chcę wierzyć (The X-Files – I want to Believe) – Fox Mulder
2009 – Niedościgli Jonesonowie (The Joneses) – Steve Jones
2011 – Goats – Goat Man
2013 – Phantom – Bruni
2013 – Relative Insanity – Trent (zapowiedź)

seriale i miniseriale – występy regularne
1992-1999 – Pamiętnik Czerwonego Pantofelka (Red Shoe Diaries) – narrator; Jake Winters
1993-2002 – Z Archiwum X – agent specjalny Fox Mulder (z przerwami)
2007-nadal – Californication – Hank Moody

seriale i miniseriale – występy gościnne
1990-1991 – Miasteczko Twin Peaks – jako agent specjalny Dennis/Denise Bryson (3 odcinki)
1995 – Eek! the Cat – jako agent Mulder (głos, 1 odcinek)
1996 – Frasier – jako Tom (1 odcinek)
1996 – Gwiezdna eskadra (Space: Above and Beyond) – jako Przystojny Alvin (1 odcinek)
1996 – Duckman: Private Dick/Family Man – jako Richard (głos, 1 odcinek)
1997 – Millenium – jako Bobby Wingood (1 odcinek)
1997 – Simpsonowie – jako agent Mulder (głos, 1 odcinek)
2001 – Samotni Strzelcy (The Lone Gunmen) – jako agent Fox Mulder (1 odcinek)
2002 – Life with Bonnie – jako Johnny Volcano (2 odcinki)
2003 – Seks w wielkim mieście (Sex and the City) – jako Jeremy (1 odcinek)

inne (talk show itp.)
1998 – The X Files Game (gra komputerowa) – jako agent Fox Mulder
2003 – XIII (gra komputerowa) – jako XIII
2004 – The X Files: Resist or Serve (gra komputerowa) – jako agent Fox Mulder (głos)
2005 – Area 51 (gra komputerowa) – jako Ethan Cole (głos)

Nagrody i nominacje

Rok Nagroda Kategoria Serial
1996 Nagroda Satelita Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
1997 Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
2007 Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Californication
Rok Nominacja Kategoria Serial
1995 Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
1996 Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Saturn Najlepszy aktor telewizyjny Z Archiwum X
1997 Nagroda Emmy Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym The Larry Sanders Show
Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Nagroda Satelita Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Nagroda Emmy Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Saturn Najlepszy aktor telewizyjny Z Archiwum X
1998 Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Saturn Najlepszy aktor telewizyjny Z Archiwum X
Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
Nagroda Emmy Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
1999 Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
2000 Nickelodeon Kids’ Choice Awards Najlepszy aktor w serialu dramatycznym Z Archiwum X
2003 Nagroda Emmy Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym Life with Bonnie
2008 Nagroda Satelita Najlepszy aktor w serialu komediowym Californication
Nagroda Ewwy Najlepszy aktor w serialu komediowym Californication
Nagroda Gildii Aktorów Filmowych Najlepszy aktor w serialu komediowym Californication
Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Californication
2009 Złoty Glob Najlepszy aktor w serialu komediowym lub musicalu Californication

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Tea’y

Téa Leoni, właściwie Elizabeth Téa Pantaleoni (ur. 25 lutego 1966 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka pochodzenia włosko-polskiego. Zadebiutowała w roku 1989 rolą w serialu Santa Barbara.
Jej babka od strony ojca, Helenka Adamowska, była aktorką kina niemego oraz założycielką i długoletnią prezes amerykańskiego oddziału UNICEF.
Jej pierwszym mężem był Neil Joseph Tardio Junior, który zajmował się produkcją reklam. Od 1997 roku jest żoną aktora Davida Duchovnego, z którym ma dwoje dzieci – córkę Madelaine West Duchovny i syna Kyda Millera Duchovny’ego. W 2011 roku para ogłosiła separację.
Jest weganką.

Filmografia
2011: Tower Heist: Zemsta cieciów (Tower Heist), jako agentka specjalna Claire Denham
2011: Spring/Fall, jako Margo
2009: The Smell of Success, jako Rosemary Rose
2008: Ghost Town, jako Gwen
2007: Mokra robota (You Kill Me), jako Laurel Pearson
2005: Dick i Jane: Niezły ubaw (Fun with Dick and Jane), jako Jane Harper
2004: Trudne słówka (Spanglish), jako Deborah Clasky
2004: Głowa do góry (House of D), jako Katherine Warshaw
2002: Koniec z Hollywood (Hollywood ending), jako Ellie
2002: Ludzie, których znam (People I Know), jako Jilli Hopper
2001: Park Jurajski 3 (Jurassic Park III), jako Amanda Kirby
2000: Family Man (The Family Man), jako Kate Reynolds
1998: Dzień zagłady (Deep Impact), jako Jenny Lerner
1998: There’s No Fish Food In Heaven, jako Landeene
1996: Igraszki z losem (Flirting with Disaster), jako Tina
1995–1998: Naga prawda (The Naked Truth), jako Nora Wilde
1995: Bad Boys, jako Julie Mott
1994: Fałszywa Hrabina (The Counterfeit contessa), jako Gina
1994: Wyatt Earp, jako Sally
1992–1993: Flying Blind, jako Alicia
1992: Ich własna liga (A League of Their Own), jako pierwsza bazowa drużyny Racine
1991: Switch, jako Connie, dziewczyna marzeń
1989: Santa Barbara, jako Lisa DiNapoli
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 152 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *