Daria Trafankowska i Waldemar Dziki


Daria i Waldemar byli małżeństwem, mieli rozwód.

daria-trafankowskaBiografia Darii
Daria Trafankowska (ur. 5 stycznia 1954 w Poznaniu, zm. 9 kwietnia 2004 w Warszawie) – polska aktorka telewizyjna i teatralna, lektorka oraz dziennikarka radiowa.
W 1979 ukończyła Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Pracowała jako adeptka w Teatrze im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie. Była również lektorką i dziennikarką radiową. Od 1979 związana z teatrami warszawskimi. Pracowała w Teatrze Pantomimy w Warszawie, potem w Rozgłośni Harcerskiej. Do 1981 grała w Teatrze Narodowym, następnie w Teatrze Powszechnym. W latach 1995–1999 prowadziła (wraz z aktorem Januarym Brunovem) teleturniej edukacyjny dla dzieci Szalone liczby (TVP2).
Pod koniec życia znana przede wszystkim z roli Danusi Dębskiej, siostry oddziałowej w serialu Na dobre i na złe. Ostatni raz zagrała w nim 1 marca 2004, potem wyjechała do kliniki w Salzburgu. Zmarła na raka trzustki.
15 kwietnia 2004 została pochowana w Warszawie na Cmentarzu Powązkowskim.
Od 2009 roku jest patronką jednego ze skwerów w Warszawie[1].

Role teatralne
Iwona, księżniczka Burgunda
Ferdydurke
Wariacje Goldbergowskie
Wesele

Role filmowe i telewizyjne
Zdjęcia próbne (1976) – Anka Karaszkiewicz
Polskie drogi (1976) – Kasia Kozakiewicz
Coś za coś (1977) – nowo przyjęta asystentka Anny
Ślad na ziemi (1978) – Hanka, córka sołtysa
Dom (1980) – Jadźka, siostra Wiktora
Bołdyn (1981) – sierżant Elka Winiarska
Noc poślubna w biały dzień (1982) – Małgosia
Stan wewnętrzny (1983) – sąsiadka Jakuba
Niedzielne igraszki (1983) – opiekunka z TPD
Rok spokojnego słońca (1984) – dziewczyna wydająca jedzenie po koncercie
Inna wyspa (1986) – siostra Klara
Cudowne dziecko (1986) – mama Piotra
Ucieczka z kina “Wolność” (1990) – Jurczyk, pani z kuratorium
Koniec gry (1991) – Anka, siostra Janusza
Kraj Świata (1993) – kobieta czekająca na cud
Polska śmierć (1994) – żona Roberta
Tato (1995) – Małgorzata Piotrowska, psychiatra, przyjaciółka Ewy
A piekło, Isabelle? (1996) teatr TV – Yvonne Gouin
Moja Angelika (1999) – gospodyni domu – bazy grupy pościgowej
Na dobre i na złe (1999–2004) – oddziałowa Danuta Dębska-Tretter
Wyrok na Franciszka Kłosa (2000) – bufetowa

Życie prywatne
Była żoną reżysera Waldemara Dzikiego, z którym miała syna Wita.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

waldemar-dzikiBiografia Waldemara

Waldemar Dziki (ur. 28 września 1956 w Zakopanem) – polski reżyser i producent filmowy.
W 1980 ukończył Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Wiosną 2007 objął stanowisko dyrektora generalnego ukraińskiej stacji telewizyjnej TRK-Ukraina. Wcześniej pracował dla Polsatu.
Był żonaty z Darią Trafankowską, z którą wziął rozwód, a po kilku latach związał się z inną aktorką, Małgorzatą Foremniak.

Wybrana filmografia
* Kartka z podróży (1983)
* Cudowne dziecko (1986)
* Bank nie z tej ziemi (1993)
* Pierwszy milion (1999)
* W Pustyni i w puszczy (2001)

scenarzysta
2000        * Pierwszy milion
1986        * Cudowne dziecko
1983        * Kartka z podróży

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 728 razy, 1 wizyt dzisiaj)