Danuta Stenka o mężu Januszu Grzelaku: Szczeniak


stenka-grzelakPrzeszli już wszystko – i kłopoty finansowe, i depresję Danusi. Dzięki miłości potrafią wyjść z każdej opresji.

Wiedzą , że żyją w czasach, w których rodziny rozpadają się, bo jedno wymienia drugie na nowszy model. Tym bardziej cenią to, co przez ponad 20 lat udało im się zbudować.

Wzajemnie uczyli się siebie, kompromisów, sztuki tolerancji. Dziś dają sobie dużo wolności. “Nikt nikogo nie sprawdza, do niczego nie zmusza. Nie ma pytań: Dlaczego dopiero wracasz?” – zdradza Danuta Stenka w wydanej książce “Flirtując z życiem”.

Poznali się w Toruniu na festiwalu teatralnym. “Siedziałem ze znajomymi w klubie, a tu nagle wchodzi mój kolega z jakimś zjawiskiem. Musiałem zrobić strasznie głupią minę, bo od razu powiedział: ‘Odpuść sobie, stary, to dziewczyna nie do zdobycia'”- wspomina Janusz Grzelak.

Po 15 minutach znajomości zaproponował jej wyjazd na wakacje. “Wkurzył mnie ten szczeniak – smukły, wysoki, wyglądał wtedy na nie więcej niż osiemnastkę. Wkurzył mnie tym bardziej że wpadł mi w oko” – śmieje się Danuta Stenka.

On jednak nie odpuszczał. Dopiął swego. “I nagle któregoś dnia pomyślałam: On będzie moim mężem”.

Po studiach aktorskich zamieszkali razem w Poznaniu. “Rywalizacja zawodowa nigdy między nami nie istniała. Moje sukcesy Janusz traktował jak swoje własne, w autentycznej radości nie było miejsca na zazdrość” – dodaje Danuta.

Wkrótce na świecie pojawiła się Paulina, a po kilku latach Wiktoria. Kłopoty finansowe sprawiły, że Janusz rozstał się z aktorstwem i został specjalistą w doradztwie finansowym. Nie żałuje.

“Postanowiłem zmienić zawód, poprawić standard życia i dać szansę jej “- mówi o Danusi. Czasami tylko, gdy widzi żonę na ekranie w objęciach innego, czuje zazdrość.

“Nie wspomnę już o scenach erotycznych” – żartuje. To on, gdy córki były małe, zawoził je do szkoły, na zajęcia dodatkowe, po pracy robił zakupy.

“Jeżeli chodzi o czas, to rzeczywiście Danusia jest mamą niedzielną” – przyznaje Grzelak.

Role są u nich odwrócone. Gdy dzieci wracają ze szkoły, ona właśnie wychodzi do teatru na spektakl.

Niestety, Stenka życie w ciągłym biegu, dążenie do perfekcji, stres, brak odpoczynku przypłaciła w końcu depresją.

“Wiedziałam, że nie wyjdę z tego sama, nie dam rady” – opowiada szczerze. Początkowo myślała, że nauczy się tak funkcjonować, przywyknie. Niestety, bezsenność pojawiała się coraz częściej.

“Płakałam albo budziłam męża. Janusz próbował pomagać, usypiał mnie”. Wyhamowała, stała się bardziej asertywna. Przestała się skupiać wyłącznie na karierze. Częściej myśli o sobie, o nauce języków obcych, o gotowaniu.

“Teściowa gotuje i świetnie to robi. Ja zadowoliłam się rolą dochodzącej podkuchennej. I tak jest do dziś, choć do kuchni wkroczyły już moje córki. Pewnie kiedyś pojawią się wnuki i jakże by tak, babcia, do której nie można wpaść na jakieś pyszności. Muszę wziąć się do roboty” – mówi Stenka.
źródło: pomponik.pl
Tagi: mąż

Biografia Danuty

Danuta Stenka (ur. 10 października 1961 w Sierakowicach) – polska aktorka teatralna, filmowa i radiowa.
Dzieciństwo spędziła w Gowidlinie na Kaszubach. Ukończyła I LO im. Hieronima Derdowskiego w Kartuzach, a następnie Studium Aktorskie przy Teatrze Wybrzeże w Gdańsku, na deskach którego debiutowała w 1982. Od 1984 przez kolejne cztery lata występowała na scenie Teatru Współczesnego w Szczecinie. Następnie przeniosła się do Teatru Nowego w Poznaniu, a w 1991 została aktorką Teatru Dramatycznego w Warszawie. Obecnie jest aktorką warszawskiego Teatru Narodowego. Od kilku lat czytuje też kaszubskie tłumaczenia Biblii w wejherowskiej kolegiacie – podczas corocznych koncertów w ramach projektu “Verba Sacra”.

W 2003 została wyróżniona przez Zespół Artystyczny Teatru Polskiego Radia nagrodą Wielki Splendor[1].

Laureatka Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika “Teatr” – za sezon 2005/2006, za rolę Ellidy Wangel w przedstawieniu „Kobieta z morza” wg Ibsena w Teatrze Dramatycznym w Warszawie (reż. Robert Wilson).

W 2011 r. została odznaczona Srebrnym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis[2] oraz ważnym w środowisku kaszubskim Medalem Stolema[3], przyznawanym od 1967 roku przez Klub Studencki “Pomorania”.

18 grudnia 2011 została nagrodzona Złotym Mikrofonem za „wybitne role wykreowane w Teatrze Polskiego Radia”[4].

Jej mężem jest Janusz Grzelak , z którym ma dwie córki: Paulinę i Wiktorię.

Filmografia
Filmy
1990: Rozmowy o miłości jako Elżbieta
1992: Sprawa kobiet jako Matka Agnes
1993: Jakub jako Matka Jakuba
1995: Łagodna jako Służąca Łukiera
1995: Prowokator jako Marta Moraczewska
1995: Gnoje jako Partnerka Cześka w Bieszczadach
1996: Nocne graffiti jako Joanna, matka Moniki
1996: Odwiedź mnie we śnie jako Alicja Jaworska
1997: Łóżko Wierszynina jako Olga Knipper
1997: Szczęśliwego Nowego Jorku jako Żona “Profesora”
1997: Cudze szczęście jako Anna Kowalska
1999: Ostatnia misja jako Kałużyńska, prezes funduszu powierniczego
1999: Warszawska Niobe jako Jadwiga Romocka
2000: Cud purymowy jako Jadwiga Kochanowska, żona Jana
2001: Człowiek, jakich wielu (L’homme des foules) jako Anna
2001: Quo vadis jako Pomponia Grecyna, opiekunka Ligii
2002: Chopin. Pragnienie miłości jako George Sand
2002: Wszyscy święci jako Krystyna, żona Jana
2002: O byciu wiernym jako Dagmar
2004: Nigdy w życiu! jako Judyta Kozłowska
2004: O czym są moje oczy jako Mama Kaśki
2004: Siedem grzechów popcooltury jako Sobolowa
2005: Kochankowie z Marony jako Hornowa
2005: PitBull jako Dzieciobójczyni
2006: Bezmiar sprawiedliwości jako Kamila Wilczek
2006: Janek jako Teresa
2007: Ryś jako “Ruda”, asystentka “Kredy”
2007: Katyń jako Róża, żona generała
2008: Lejdis jako Nina, matka Moni
2008: Jeszcze raz jako Anna Krzyżańska
2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny jako Teresa Wodzień, ciotka Kostka/Maria Chmurska, matka Kostka, siostra Teresy
2009: Dzieci Ireny Sendlerowej (The Courageous Heart of Irena Sendler) jako Hannah Rozenfeld
2009: Randka w ciemno jako Cyganka wróżka
2010: Ciacho jako Urszula
2010: Robert Mitchum nie żyje jako Katia
2011: Daas jako księżna
2011: Uwikłanie jako Jadwiga Telakowa, żona Henryka
2012: Nad życie jako dr Ewa Bielecka
2013: Bejbi blues jako matka Kuby
2013: Kamienie na szaniec, jako Zdzisława Bytnarowa, matka Jana Bytnara, ps. “Rudy”

Seriale
1988: Crimen jako Zocha, siostra Rosińskich (odcinek 3)
1992: Mama – Nic jako Mama
1995: Maszyna zmian jako mama Tosi (odcinek 4)
1997: Boża podszewka jako Jurewicz, matka Marysi (odcinki 1–9, 12–15)
1998: Ekstradycja jako Krystyna Małek (odcinki 3–10)
2000: Twarze i maski jako Małgorzata Kamińska, żona dyrektora (odcinki 1, 4, 6)
2000: Na dobre i na złe jako Grażyna (odcinek 12)
2003: Zaginiona jako Marta Tokarska, matka Uli i Jacka
2003: Magiczne drzewo jako Mama Wikiego (odcinek 2)
2005: Boża podszewka II jako Maria Jurewicz, matka Marysi (odcinki 5–10)
2005: PitBull jako Dzieciobójczyni (odcinek 2)
2006: Bezmiar sprawiedliwości jako Kamila Wilczek (odc. 3 i 4)
2006–2007: Pogoda na piątek jako Grażyna Borowik-Zamecznik
2007: Tajemnica twierdzy szyfrów jako Joanna Russt, matka Natalii
2007: Odwróceni jako sędzia Krystyna Marecka, sędzia Sądu Okręgowego (odcinki 3–5, 8, 9, 13)
2008: 39 i pół jako Kobieta ze snu Darka (odcinek 1)
2009: Czas honoru jako Margaret (odcinki 16–19, 21–26)
2009: Niania jako Dyrektorka gimnazjum (odcinek 124)
2010: 1920. Wojna i miłość jako Teresa Olszyńska Zofii (odcinki 2, 3, 5, 6, 8–10, 12, 13)
2011: Instynkt jako Komisarz Anna Oster
2012: Lekarze jako Elżbieta Bosak
2013: Klan jako Krystyna Lubicz

Polski dubbing
2013: Uniwersytet Potworny – Pani Dziekan
2010: Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu – Biała Czarownica
2010: Zaplątani – Gertruda
2009: Dzieci Ireny Sendlerowej – Hannah Rozenfeld
2009: Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków – Królowa/Wiedźma
2009: Góra Czarownic − Doktor Alex Friedman
2008: WALL·E – Komputer pokładowy
2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian – Jadis, Biała Czarownica
2007: Happy Wkręt – Zła macocha Frida
2006: Karol. Papież, który pozostał człowiekiem − Tobiana Sobótka
2005: Jan Paweł II
2005: Zebra z klasą – Klara
2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa – Jadis, Biała Czarownica
2004: Iniemamocni – Mirage, konkubina Syndroma
2003: Nawiedzony dwór – Sara
2002: Śnieżne psy – Barb
2000: Spotkanie z Jezusem (wersja kinowa)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Kim jest Janusz Grzelak

“Ja pracowałem w zawodzie przez sześć lat, zaraz po studiach. Początkowo w teatrze w Toruniu i nawet z pewnymi sukcesami – zdobyłem główną nagrodę na Festiwalu Teatrów Polski Północnej. Potem przenieśliśmy się do Poznania. Danusia zaangażowała się w Teatrze Nowym, a ja w Polskim. Nie chcieliśmy pracować na jednej scenie. To zbyt męczące, gdy zaciera się granica między życiem prywatnym a zawodowym” – mówi Grzelak w wywiadzie dla magazynu “Sukces”

“Kiedy Danusia zaczęła grać w Teatrze Dramatycznym w Warszawie i okazało się że nie bardzo nas stać na wynajęcie mieszkania dla niej, utrzymanie naszego poznańskiego i dojazdy, postanowiłem zmienić zawód, poprawić standard życia “poza strukturami kultury” i dać szansę jej. Okazuje się, że było warto. W moim życiu bardzo ważne jest poczucie wolności i gdybym kiedykolwiek uznał, że dokonałem na sobie gwałtu, że jestem nieszczęśliwy z tego powodu, próbowałbym to zmienić” – mówi w wywiadzie

Jak sam przyznaje, nie czuje się postacią drugoplanową w związku. “A dlaczego w cieniu? Ja w swojej dziedzinie się spełniam. Jestem specjalistą w doradztwie finansowym! Cztery lata z rzędu należałem do prestiżowego klubu MDRT – międzynarodowej organizacji zrzeszającej najlepszych doradców finansowych i ubezpieczeniowych z całego świata…” – powiedział dla magazynu “Sukces”
źródło: jegostrona.pl

Filmografia
Obsada aktorska
2003 – ARESZT (5) w ZAGINIONA Serial fabularny Obsada aktorska

Kariera teatralna
Księżniczka Turandot
Carlo Gozzi
forma twórczości: role
postać: Truffaldino
reżyseria: Miłkowski Dariusz
teatr: Teatr Rozrywki Chorzów
data premiery: 1986-01-10
Powódź
Grass Gunter
forma twórczości: role
postać: Grot
reżyseria: Skwark Józef
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1986-10-25
Zmierzch
Izaak Babel
forma twórczości: role
postać: Sieńka Tupacz
reżyseria: Meissner Krystyna
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1987-02-14
Królowa Elfów
Purcell Henry wg
forma twórczości: role
postać: Puk
reżyseria: Meissner Krystyna
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1987-06-07
Lulu
Frank Wedekind
forma twórczości: role
postać: Hugenberg, Kungu Poti
reżyseria: Kwieciński Michał
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1987-07-12
Śluby panieńskie
Aleksander Fredro
forma twórczości: role
postać: Gustaw
reżyseria: Skwark Józef
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1987-11-15
Mandat
Erdman Nikołaj
forma twórczości: role
postać: Walerian
reżyseria: Korin Eugeniusz
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1988-02-21
Operetka
Witold Gombrowicz
forma twórczości: role
postać: Strzelec Stanisław
reżyseria: Meissner Krystyna
teatr: Teatr im. Wilama Horzycy Toruń
data premiery: 1988-06-30
Kurka Wodna
Stanisław Ignacy Witkiewicz
forma twórczości: role
postać: Drugi szpicel
reżyseria: Nyczak Janusz
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1988-11-25
Śluby panieńskie, czyli magnetyzm serca
Aleksander Fredro
forma twórczości: role
postać: Albin
reżyseria: Mrówczyński Grzegorz
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1989-11-18
Bój się Boya
Tadeusz Boy-Żeleński
forma twórczości: role
postać: Poseł Archaniołowski
reżyseria: Szczykno Szczepan
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1990-10-06
Wyzwolenie
Stanisław Wyspiański
forma twórczości: role
postać: Maska
reżyseria: Mrówczyński Grzegorz
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1990-12-14
Szewcy
Stanisław Ignacy Witkiewicz
forma twórczości: role
postać: Czeladnik II (Jędrek)
reżyseria: Bunsch Jacek
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1991-03-08
Zemsta
Aleksander Fredro
forma twórczości: role
postać: Mularz
reżyseria: Drzewiecki Conrad
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1991-05-16
Nawrócony w Jaffie
Marek Hłasko
forma twórczości: role
postać: Sean
reżyseria: Buchwald Jan
teatr: Teatr Polski Poznań
data premiery: 1992-10-09

(Odwiedzono 1 081 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie *Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.