Dakota Johnson i Jake Gyllenhaal znów razem?

Johnson i GyllenhaalJakiś czas temu media rozpisywały się, że aktorka, po sukcesie “50 twarzy Greya”, rozstała się ze swoim chłopakiem Matthewem Hittem.

Co ciekawe, niedługo później para była znów widywana razem i media obwieściły, że po krótkim kryzysie postanowili wrócić do siebie.

Czyżby znów się rozstali?

Zagraniczne tabloidy donoszą, że Dakota Johnson coraz częściej widywana jest w towarzystwie Jake’a Gyllenhaala!

Przypomnijmy, że aktorzy tworzyli parę w 2011 roku, jednak związek nie przetrwał próby czasu.

Teraz rzekomo mieli za sobą zatęsknić i znów chcą być razem!

“Radar Online” informuje, że ostatnio byli widziani w klubie nocnym w Los Angeles, chętnie też spędzają razem wieczory w przytulnych knajpkach.

Stara miłość nie rdzewieje?
źródło: pomponik.pl

Biografia Dakoty

Dakota Mayi Johnson (ur. 4 października 1989 w Austin)[1] – amerykańska aktorka i modelka, najbardziej znana z głównej roli w serialu komediowym Ben i Kate (2012–2013) sieci Fox. Córka aktorów: Dona Johnsona i Melanie Griffith.

Johnson urodziła się w Austin w stanie Teksas jako córka Dona Johnsona i Melanie Griffith, którzy także są aktorami. Od strony matki jest wnuczką Petera Griffitha, kierownika agencji reklamowej i byłego aktora dziecięcego, a także Tippi Hedren, aktorki. Jest pasierbicą Antonio Banderasa[2].

Johnson uczęszczała do Aspen Community School w Aspen, w stanie Kolorado[3]. Jako dziecko była zapaloną tancerką. Światem mody zaczęła interesować się w wieku 12 lat, po sesji zdjęciowej z udziałem dzieci celebrytów dla Teen Vogue[3].

Kariera
Debiut filmowy Johnson miał miejsce w 1999 roku, kiedy to zagrała w filmie Wariatka z Alabamy u boku swojej przyrodniej siostry, Stelli Banderas, gdzie obie zagrały córki swojej prawdziwej matki, Melanie Griffith. Film został wyreżyserowany przez jej ojczyma, Antonio Banderasa.

W 2006 roku, jako pierwsza w historii nagrody laureatka z drugiego pokolenia, została uhonorowana tytułem Miss Złotych Globów[4][5].

W 2006 roku podpisała kontrakt z IMG Models[3]. W 2009 roku była modelką reklamującą linię jeansów firmy MANGO[6].

Zaraz po skończeniu liceum Johnson podpisała kontrakt z William Morris Agency i zaczęła karierę aktorską. W 2010 roku wystąpiła w hicie kasowym The Social Network w reżyserii Davida Finchera, w którym wystąpiła w scenie z Justinem Timberlakiem. Film był ośmiokrotnie nominowany do Nagrody Akademii Filmowej, włączając Oscara za najlepszy film. Wystąpiła także w filmach Bestia[7], Theo w reżyserii Ezny Sands[8], Dla Ellen So Yong Kima oraz Savage Innocent Larry’ego Clarka[7]. Dostała role w wielu filmach z 2012 roku, włączając Goats Christophera Neila z Davidem Duchovnym, Jeszcze dłuższe zaręczyny Nicholasa Stollera oraz pełnometrażową adaptację hitu telewizyjnego z 1987 roku – 21 Jump Street[9]. Zagrała również główną rolę kobiecą w filmie Gay Dude w reżyserii Chrisa Nelsona, ze scenariuszem Alana Yanga[10].

W 2010 roku Johnson pojechała do Sydney w Australii, gdzie wystąpiła w kampanii „Rising Star” firmy Wish[11].

W marcu 2012 roku Johnson została obsadzona jako Kate w serialu komediowym Ben i Kate sieci Fox, który był jej debiutem telewizyjnym[12]. Produkcja została anulowana 25 stycznia 2013 roku po nagraniu jednego sezonu[13]. Johnson następnie dołączyła do obsady filmu Need for Speed[14]. Wystąpi także w nowoczesnej adaptacji sztuki Williama Szekspira pt. Cymbelin[15].

W 2013 roku wystąpiła w gościnnej roli jako jedna z nowo zatrudnionych w odcinku „Finale” serialu Biuro.

2 października 2013 roku E. L. James ogłosiła, że Johnson zagra Anastasię Steele w adaptacji filmowej 50 twarzy Greya, książki autorstwa E. L. James[16]

Filmografia

Film
Rok Tytuł Rola Uwagi
1999 Wariatka z Alabamy Sondra
2010 The Social Network Amelia Ritter
2011 Bestia Sloan Hagen
2012 Dla Ellen Cindy Taylor
2012 Goats Minnie
2012 21 Jump Street Fugazy
2012 Jeszcze dłuższe zaręczyny Audrey
2012 Gay Dude
2013 Theo Chloe
2014 Need for Speed Anita
2014 Cymbeline Imogen w fazie filmowania
2014 50 twarzy Greya Anastasia Steele
Telewizja
Rok Tytuł Rola Uwagi
2012–2013 Ben i Kate Kate Fox Główna rola
2013 Biuro Dakota Odcinek: „Finale”

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Jake

Jake Gyllenhaal, właśc. Jacob Benjamin Gyllenhaal (ur. 19 grudnia 1980 w Los Angeles, Kalifornia) – amerykański aktor filmowy i teatralny.

Urodził się w rodzinie filmowców. Jego ojciec, Stephen Gyllenhaal, jest reżyserem (pochodzenia szwedzkiego, ze starej szlachty, pierwotne nazwisko: Hahl, nobilitacja z 1652 r.), wyznawcą religii swedenborgianizmu, matka natomiast, Naomi Foner, autorka scenariuszy filmowych i producentka, jest pochodzenia żydowskiego i wychowała syna w wierze mojżeszowej. Jego starsza siostra, Maggie Gyllenhaal, jest również aktorką (to ona przedstawiła mu byłą partnerkę, Kirsten Dunst).

Jake Gyllenhaal rozpoczął studia na Columbia University, które przerwał po dwóch latach nauki. Spotykał się z aktorką Reese Witherspoon oraz z piosenkarką country Taylor Swift.

Kariera aktorska
Początki
Mocną pozycję w ambitnym kinie amerykańskim zapewnił aktorowi film Donnie Darko, w którym zagrał on charyzmatycznego nastolatka, schizofrenika odmawiającego brania lekarstw, obserwującego niespotykane zjawiska, dzięki którym może on zmienić swoje przeznaczenie. Na uwagę zasługuje świetna mimika aktora, oddająca emocje postaci.

W 2002 roku Gyllenhaal został laureatem londyńskiej nagrody dla debiutantów (Evening Standard Theatre Award for Outstanding Newcomer) za rolę w spektaklu This is Our Youth, w Garrick Theatre w Londynie.

Tajemnica Brokeback Mountain
Gyllenhaal zagrał jedną z dwóch głównych ról w filmie Tajemnica Brokeback Mountain, będącym laureatem trzech najważniejszych Złotych Globów za rok 2005 (za reżyserię, za najlepszy film, za najlepszy scenariusz, a ponadto czwartego, za najlepszą piosenkę)[1], Złotego Lwa w Wenecji[2] oraz trzech Oscarów (najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz adaptowany, najlepsza muzyka)[3]. Gyllenhaal jest laureatem nagrody przyznanej przez BAFTA za najlepszą rolę drugoplanową we wspomnianym filmie[4] i został nominowany do Oscara, również za rolę drugoplanową[5]. 8 czerwca 2006 roku Gyllenhaal, wraz z filmowym partnerem Heathem Ledgerem, otrzymał MTV Movie Awards za najlepszy pocałunek filmowy w 2005 roku[6].

Film Tajemnica Brokeback Mountain, w którym Gyllenhaal gra homoseksualnego kowboja, wywołał plotki dotyczące biseksualizmu aktora, który skomentował je następująco:

To chyba bardzo miłe, że istnieje plotka, według której jestem biseksualistą. Znaczy to, że mogę grać więcej typów ról. Jestem otwarty na wszystko, do czego publiczność mogłaby chcieć mnie zaprosić. Nigdy tak naprawdę nie pociągali mnie seksualnie mężczyźni, ale wydaje mi się, że gdyby coś takiego kiedyś nastąpiło, nie przyjąłbym tego jako zagrożenia.

Po Brokeback Mountain
W 2007 roku Gyllenhaal wcielił się w rolę dziennikarza Roberta Graysmitha w filmie Zodiak, opartym na prawdziwej historii. Wraz z Reese Witherspoon zagrał także jedną z głównych ról w filmie Transfer (Rendition), wyreżyserowanym przez Gavina Hooda, zdobywcę Oscara za 2005 rok za najlepszy film zagraniczny (Tsotsi).

W 2009 roku wystąpił w teledysku Jamiego Foxxa Blame It. W tym samym roku u boku Natalie Portman i Tobeya Maguire’a wystąpił w remake’u duńskiego obrazu Bracia, w reżyserii Jima Sheridana.

W 2010 roku zagrał tytułową rolę w filmie Książę Persji: Piaski czasu oraz główną rolę w komedii romantycznej Miłość i inne używki Edwarda Zwicka.

Filmografia
Filmy fabularne
1991: Złoto dla naiwnych (City Slickers) jako Danny Robbins
1993: Niebezpieczna kobieta (A Dangerous Woman) jako Edward
1993: Ucieczka w nieznane (Josh and S.A.M.) jako Leon
1999: Amatorzy w konopiach (Homegrown) jako Jake / Blue Kahan
1999: Dosięgnąć kosmosu (October Sky) jako Homer Hickam
2001: Donnie Darko jako Donnie Darko
2001: Balonowy chłopak (Bubble Boy) jako Jimmy Livingston
2001: Pięknie i jeszcze piękniej (Lovely & Amazing) jako Jordan
2002: Życiowe rozterki (The Good Girl) jako Holden Worther
2002: Autostrada (Highway) jako Pilot Kelson
2002: Mila księżycowego światła (Moonlight Mile) jako Joe Nast
2004: Pojutrze (The Day After Tomorrow) jako Sam Hall
2005: The Man Who Walked Between the Towers jako Narrator (głos)
2005: Tajemnica Brokeback Mountain (Brokeback Mountain) jako Jack Twist
2005: Dowód (Proof) jako Hal
2005: Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej (Jarhead) jako Anthony Swofford
2007: Zodiak (Zodiac) jako Robert Graysmith
2007: Transfer (Rendition) jako Douglas Freeman
2009: Bracia (Brothers) jako Tommy Cahill
2010: Książę Persji: Piaski czasu (Prince of Persia: The Sands of Time) jako Książę Dastan
2010: Miłość i inne używki (Love and Other Drugs) jako Jamie Randall
2011: Kod nieśmiertelności (Source Code) jako Colter Stevens
2012: Bogowie ulicy (End of Watch) jako Oficer Taylor
2013: Labirynt (Prisoners) jako detektyw Loki
2013: Wróg (Enemy) jako Adam/Anthony
2013: Nailed jako Howard Ryder
2014: Wolny Strzelec (Nightcrawler) jako Lou Bloom

Seriale telewizyjne
1994: Wydział zabójstw Baltimore (Homicide: Life on the Street) jako Matt Ellison
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 245 razy, 1 wizyt dzisiaj)