Czy Katarzyna Figura i Kai Schoenhals pogodzą się?

figura-schoenhalsRok temu całą Polską wstrząsnęły szokujące wyznania Katarzyny Figury, która przyznała, że była bita przez męża. Gwiazda wniosła pozew o rozwód i wdała się w publiczna batalię z Kaiem Schoenhalsem o prawo do opieki nad dziećmi.

W między czasie Figura wyprowadziła się z Warszawy do Trójmiasta, gdzie kupiła mieszkanie, a nawet dostała nową pracę. Teraz jednak okazuje się, że… para może być na dobrej drodze, by się pogodzić! Jak donosi bowiem “Rewia”, stosunki między małżonkami układają się ostatnio znacznie lepiej!

“Niedawno paparazzi zrobili zdjęcia obojgu, gdy w spokojnej atmosferze zajmowali się córkami w Gdyni. Pojawiła się również informacja o tym, że pan Kai nocował w domu aktorki. Biznesmen nie robi tajemnicy z tego, że jego życie toczy się w Trójmieście. Tam też kilka dni temu wraz z rodziną świętował urodziny” – czytamy w tabloidzie.

Dziennikarze gazety dotarli też do znajomego pary, który zdradził, że być może małżeństwo Katarzyny Figury i Kaia Schoenhalsa da się jeszcze uratować:

– Możliwe, że jeśli Kasia wycofa pozew rozwodowy, Kai zrezygnuje z wytoczonych jej procesów, ale nie ma co do tego pewności. Kiedyś połączyła ich wielka miłość. Nie wierzę, że nic tego nie zostało.
źródło: gala.pl

Wideo – Katarzyna Figura i Kai Schoenhals

Biografia Katarzyny

Katarzyna Małgorzata Figura (ur. 22 marca 1962 w Warszawie) – polska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna.

Kariera zawodowa
W 1985 ukończyła PWST w Warszawie, edukację kontynuowała w paryskim Conservatoire d’Art Dramatique.

W połowie lat 80., jeszcze przed ukończeniem szkoły aktorskiej, wystąpiła w epizodach u znanych reżyserów: Krzysztofa Kieślowskiego (Bez końca) i Wojciecha Jerzego Hasa (Osobisty pamiętnik grzesznika). Jej pierwszą dużą rolą była postać Once w Ga, ga. Chwała bohaterom Piotra Szulkina. W Pociągu do Hollywood (1987) Radosława Piwowarskiego, wcieliła się w postać naiwnej Marioli Wafelek, marzącej o karierze aktorki w Stanach Zjednoczonych.

Wystąpiła w kilku filmach zagranicznych. Grała role drugoplanowe w produkcjach węgierskich (m.in. u Miklósa Jancsó), czechosłowackich, hiszpańskich, włoskich, a także drugorzędnych francuskich, a nawet w jednym z odcinków erotycznej serii Zalmana Kinga Wspomnienia czerwonego pantofelka. Zagrała epizody w filmach Roberta Altmana – w nagrodzonym na Festiwalu w Wenecji Graczu i Prêt-à-porter.

W tym samym czasie w filmach krajowych, głównie komediach, kontynuowała z różnymi modyfikacjami charakterologicznymi pamiętany z Pociągu do Hollywood model naiwnej, dziewczyny, epatującej erotyzmem i podkreślającej swoją seksualność. Nieco inne role zagrała w filmach u Andrzeja Kondriatuka (Mleczna droga, gdzie zagrała Śmierć, Wrzeciono czasu i Słoneczny zegar). Pod koniec lat 90. zagrała w komediach w Kilerze, przeboju kasowym Juliusza Machulskiego. Krytyka wysoko oceniła jej drugoplanowe role w Ajlawju Marka Koterskiego (za którą otrzymała pierwszą nagrodę na FPFF w Gdyni), Historiach miłosnych Jerzego Stuhra i Zakochanych Piotra Wereśniaka, gdzie wcieliła się w postać pani Bobickiej. W tym czasie zaczęła pojawiać się w telewizyjnych sitcomach jako „special guest star”.

Nie rezygnuje z występów w telewizji. Przez wiele lat grała w pojedynczych odcinkach popularnych sitcomów, a w 2005 roku regularnie w serialu Wiedźmy.

Powróciła po wieloletniej przerwie do teatru; wcześniej w latach 1985-1988 występowała na deskach Teatru Współczesnego. Jej rola w Alina na zachód Pawła Miśkiewicza w Teatrze Dramatycznym w Warszawie została wysoko oceniona przez krytykę. W tym samym teatrze zagrała Paulę Strasberg w spektaklu Krystiana Lupy „Persona.Marilyn” (2009)

W latach 2006–2013 Figura była aktorką Teatru Dramatycznego m.st. Warszawy im. Gustawa Holoubka. W 2013 aktorka przeprowadziła się do Gdyni.

Wystąpiła w VII edycji programu Taniec z gwiazdami. Jej partnerem był Rafał Maserak. Odpadła w trzecim odcinku.

Filmografia
1979 – Mysz (film tv) jako uczennica
1983 – Przeznaczenie jako Laura
1984 – Bez końca jako asystentka hipnotyzera
1985 – Ga, ga. Chwała bohaterom jako Once
1985 – Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany jako Cyntia
1985 – Rośliny trujące (film tv) Goga Saganka
1986 – Pierścień i róża jako Rózia
1986 – Komediantka jako aktorka Mimi Zarzecka
1987 – Komediantka (serial) jako aktorka Mimi Zarzecka
1987 – Kingsajz jako Ala
1987 – Pociąg do Hollywood jako Mariola Wafelek
1987 – Szornyek Evadja jako Anabella
1988 – W klatce jako Marta
1988 – Nebojsa jako Elena
1989 – Estacion Central jako Elena
1989 – Porno jako Superblondyna
1989 – Rififi po sześćdziesiątce (film tv) jako Eliza
1990 – Mleczna droga jako Śmierć
1990 – Świnka jako Dolores Mendoza, przyjaciółka Lucy
1991 – Obywatel świata jako Kaśka, dziewczyna Janka
1991 – Panny i wdowy jako Karolina, córka Eweliny
1991 – Panny i wdowy jako Karolina, córka Eweliny (odc. 1 i 2)
1992 – Gracz jako Kasia Figura
1994 – Prêt-à-porter jako asystentka Sissy
1995 – Wrzeciono czasu jako Matylda
1996 – Autoportret z kochanką jako Diana
1996 – Niemcy jako Marika, kochanka Williego
1997 – Historie miłosne jako Kryśka Filipowa
1997 – Kiler jako Rysia Siarzewska
1997 – Prostytutki jako Grazia
1997 – Słoneczny zegar jako Matylda
1997 – Szczęśliwego Nowego Jorku jako Teresa „Teriza
1998 – Złoto dezerterów jako Basia Gołąbek, konkubina Kani
1999 – Ajlawju jako Gosia, miłość Adasia Miauczyńskiego
1999 – Kiler-ów 2-óch jako Rysia Siarzewska
2000 – Zakochani jako Edyta Bobicka
2001 – Stacja jako żona Wolańskiego
2001 – Lokatorzy gościnnie jako Kalina odc.63, 65, 67, 68, 70, 72,
2002 – Kariera Nikosia Dyzmy jako pielęgniarka
2002 – Zemsta jako Podstolina
2002 – Pianista jako sąsiadka
2003 – Karolcia jako Leśniewska
2003 – Ubu Król jako Ubica
2003 – Żurek jako Halina Iwanek
2004 – Stacyjka (serial) jako Anda Szulc, żona burmistrza
2005 – Wiedźmy (serial) jako Mariola
2006-2007 – Pogoda na piątek (serial) jako Anna Lewicka, matka Bartka i Michała
2006 – Wszyscy jesteśmy Chrystusami jako urzędniczka USC
2006 – Summer Love jako kobieta szeryfa
2007 – Aria Diva jako Joanna
2008 – To nie tak jak myślisz, kotku jako Żona Hoffmana
2008 – Karolcia (The Magic Stone) jako sąsiadka
2009 – Kochaj i tańcz jako Matka Hani
2010 – Cudowne lato jako Helena Wolska i wróżka
2011 – Wyjazd integracyjny jako pani Jadzia
2011 – Yuma jako Halina[1]
2011 – Rezydencja jako Anna Żurowska
2012 – Bejbi blues jako sąsiadka
2013 – Podejrzani zakochani jako pięciokrotna rozwódka

Gościnnie
1998 – Złotopolscy (serial, odc. 20) jako sołtysowa Kryśka Michalakowa
1999 – Badziewiakowie (serial, odc.9) jako wychowawczyni
1999 – Policjanci (serial, odc.6) jako Kamila
1999 – Świat według Kiepskich (serial, odc. 21) jako Królewna (serial, odc.109) jako Gwiazda
2001-2002 – Lokatorzy (serial, odc. 63, 65, 67, 68, 70, 72 i 86) jako Kalina
2001 – Na dobre i na złe (serial, odc. 76) jako Aneta, narzeczona Leona
2005 – 2009 – Niania (serial, odc. 18, 112, 113) jako Joanna Skalska, siostra Maksymiliana
2008 – Pitbull, jako Wesalowa, matka Jurka (odc. 30)
2009 – Londyńczycy, jako Elizabeth
2011 – Och, Karol 2 jako sędzina
2012 – Komisarz Alex jako Ewa Werner (odc. 1)

Polski dubbing
1996: Larry 7: Miłość na Fali jako Pani kapitan
2006: 7 krasnoludków – historia prawdziwa jako Zła Królowa
2010: Alicja w Krainie Czarów jako Czerwona Królowa

Nagrody
1999 – 24. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych:
Nagroda za pierwszoplanową rolę kobiecą za Ajlawju

2003 – 27. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych:
Nagroda za pierwszoplanową rolę kobiecą za Ubu Król

poprzedniczka:
Maja Ostaszewska Najlepsza aktorka pierwszoplanowa na FPFF
1999
za Ajlawju następczyni:
Maja Ostaszewska
poprzedniczka:
nie przyznano Najlepsza aktorka pierwszoplanowa na FPFF
2003
za Ubu Król następczyni:
Krystyna Feldman

Polskie Nagrody Filmowe – Orły:
2004 – nominacja Najlepsza aktorka pierwszoplanowa za Ubu Król
2003 – Najlepsza aktorka pierwszoplanowa za Żurek
2002 – nominacja Najlepsza aktorka pierwszoplanowa za Zemstę
2001 – nominacja Najlepsza aktorka drugoplanowa za Zakochanych

Złota Kaczka, nagroda dla najpopularniejszej aktorki, przyznawana przez czytelników „miesięcznika Film” (1988 i 1998)

Rodzina
Ma troje dzieci: syna Aleksandra (ur. 1987), z poprzedniego małżeństwa z Janem Chmielewskim, oraz dwie córki – Koko Claire Figura-Schoenhals (ur. 2002) i Kaszmir Amber Figura-Schoenhals (ur. 12 lutego 2005). Od maja 2000 roku jest żoną Kaia Schoenhalsa.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Kaia

Kai jest Amerykaninem, był producentem filmowym. W Polsce Kai jest uważany za biznesmena. Wraz z aktorką prowadzi restauracje Sense i KOM. W 2009 roku powrócił jednak do Stanów.

Filmografia
2006 Thr3e Sprzedawca Hot Dogów

(Odwiedzono 122 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *