Claudia Schiffer i Matthew Vaughn

schiffer-vaughnClaudia Schiffer i Matthew Vaughn są parą od 2000 r, a małżeństwem od 25 maja 2002 roku. 3 dzieci: syn Caspar Matthew (ur. 30.01.2003), córka Clementine (ur. 09.11.2004) i córka Cosima Violet (ur. 14.05.2010). Mają domy w Suffolk i Notting Hill.

Partnerzy:
Claudii
Prince Albert of Monaco 1992-93
David Copperfield 1993-99
Peter Gabriel 1993
Tim Jefferies 1999-00

Biografia Claudi
Claudia Schiffer (ur. 25 sierpnia 1970 w Rheinbergu w Niemczech) – niemiecka modelka i aktorka.
Kariera
Pracę w zawodzie rozpoczęła w 1987 roku w wieku 17 lat. W 1990 roku zaczęła pracować na najlepszych światowych wybiegach. Od tego czasu jej twarz pojawiła się na ponad 700 okładkach najważniejszych magazynów o modzie m.in. “Vogue”, “Harper’s Bazaar”, “Cosmopolitan”, “Time”, a także na opiniotwórczych “Vanity Fair”, “People”, “Rolling Stone”, “The New York Times”. Uznawana jest za jedną z trzech największych modelek wszech czasów (obok Lindy Evangelisty i Naomi Campbell). W latach 90. były one określane mianem “wielkiego tercetu”. Nazywana natchnieniem Karla Lagerfelda i dumą Niemców, dla których przez długi czas nie istniała żadna inna modelka na świecie.

Reklamowała m.in. domy mody takie jak: Chanel (uznawana za najważniejszą modelkę w historii tego domu mody, reklamowała perfumy Allure), Versace, Ebel oraz produkty L’Oreala, Revlonu (razem z Heleną Christensen) czy Pepsi. W reklamach domu mody Versace wystąpiła razem z Christy Turlington, Cindy Crawford, Stephanie Seymour i Nadją Auermann. Ponadto brała udział w pokazach m.in Chanel, Dolce & Gabbana, Versace, Ralph Laurent i Dior. W 2006 roku w przeprowadzonym przez telewizje Channel 4 rankingu na najlepsze modelki w historii zajęła 5 miejsce. W 1990 i 1991 została wybrana przez magazyn “People” jako jedna z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie. Wystąpiła w teledysku do piosenki “Uptown Girl” zespołu Westlife. Razem z Christy Turlington, Elle Macpherson i Naomi Campbell otworzyła w Paryżu i Nowym Jorku restaurację o nazwie Fashion Cafe. Jest obok Gisele Bundchen, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Heidi Klum najlepiej zarabiającą modelką.
Poza tym wystąpiła także w kilku filmach m.in: “To właśnie miłość” i “Prêt-à-Porter”, gdzie grała samą siebie. W 2000 roku została ambasadorem dobrej woli ONZ. Natomiast w 2006 roku Claudia, wraz ze słynnym piłkarzem brazylijskim Pelé, dokonała otwarcia mundialu w Niemczech. W tym samym roku wystąpiła także w reklamie Pepsi u boku piłkarza francuskiego Thierry’ego Henry. W 2007 roku znowu powróciła do aktywnej pracy w zawodzie. Wzięła udział w kampanii reklamowej popularnej firmy produkującej szampany Dom Perignon. Zastąpiła w niej Evę Herzigovą, która z powodu ciąży musiała wycofać się z projektu. Zdjęcia wykonał Karl Lagerfeld. Ponadto znowu rozpoczęła współpracę z domem mody Chanel. W przeprowadzonym przez telewizję Channel rankingu na najlepszą modelkę w zajęła 5 miejsce.

Życie prywatne
Jej matką jest Gudrun Schiffer, a ojcem Heinz Schiffer. Jej siostra nazywa się Ann Carolin, a bracia to Stefan i Andreas. Przez ponad 6 lat była w związku z Davidem Copperfieldem. W połowie lat 90. zaręczona była z księciem Albertem z Monako, synem amerykańskiej aktorki Grace Kelly i księcia Rainiera. Byli najczęściej fotografowaną parą tamtego okresu. Rozstali się jednak przed planowanym ślubem. Podobno powodem tego było zbytnie podobieństwo Claudii do matki Alberta, Grace, z którym nie mógł się pogodzić książę Rainier. Modelka zbytnio przypominała mu zmarłą tragicznie żonę.

Waży 58 kg przy wzroście 180 cm, a jej wymiary to 95-60-90.

Ciekawostki
W 2006 roku wraz z Thierrym Henrym otwierała Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej w Niemczech.

filmografia
rok tytuł w roli
2003 To właśnie miłość Love Actually Carol
2002 Spisek Life Without Dick Mary
2001 Pościg In Pursuit Catherine Wells
1999 Czarne i białe Black and White Greta
1999  Przyjaciele i kochankowie Friends & Lovers KLara
1999  Desperatki Desperate But Not Serious Gigi
1997 Zaćmienie Blackout, The Susan
1995 Claudia Schiffer – Prywatnie Around Claudia Schiffer
1994 Richie Milioner Ri¢hie Ri¢h Claudia, instruktorka aerobiku

seriale
aktor Tytuł w roli
1997-2002 Dharma i Greg Dharma & Greg Gretchen (gościnnie)

głosy
1999 Futurama  (głos)(gościnnie)(ona sama)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Matthew

Matthew Vaughn (ur. 07 marca 1971) to angielski reżyser, scenarzysta i producent filmowy.

reżyser
2012 Kick-Ass 2: Balls to the Wall
2011 X-Men: Pierwsza klasa
X-Men: First Class
2010 Kick-Ass
za ten film otrzymał nominację do nagrody Europejska Nagroda Filmowa (od 1997)
2007 Gwiezdny pył
Stardust
2004 Przekładaniec
Layer Cake
za ten film otrzymał nominację do nagrody BAFTA

scenarzysta
2012 Kick-Ass 2: Balls to the Wall
2010 Kick-Ass
2010  Debt, The
2007 Gwiezdny pył
Stardust

aktor
1998 Porachunki
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Yuppie w samochodzie

nagrody(3)
nominacje: 3
BAFTA
nominacje: 2
rok typ Nagroda kategoria
2005 nominacja BAFTA Nagroda im. Carla Foremana dla najlepszego brytyjskiego reżysera, scenarzysty lub producenta za debiutancki film
Przekładaniec, 2004
1999 nominacja BAFTA Nagroda im. Alexandra Kordy dla najwybitniejszego brytyjskiego filmu roku
Porachunki, 1998

Europejska Akademia Filmowa
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2010 nominacja Europejska Nagroda Filmowa (od 1997) Nagroda publiczności – najlepszy film europejski
Kick-Ass, 2010

(Odwiedzono 113 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *