Claudia Cardinale i Pasquale Squitieri

cardinale-squitieriClaudia i Pasquale są parą od 1975 r.

Partnerzy:
Claudii
Harry Hamlin
Franco Cristaldi (1966-1975)
(rozwód)
Wywiady
Cytaty
Claudia o Pasquale
Claudii
Pasquale

 

Biografia Claudii
Claudia Cardinale, właśc. Claude Josephine Rose Cardinale (ur. 15 kwietnia 1938 w Tunisie) – włoska aktorka filmowa. Obok Sophii Loren i Giny Lollobrigidy największa gwiazda kina włoskiego[1].
Urodziła się w Tunezji w rodzinie włoskich emigrantów. W 1957 w konkursie piękności zdobyła tytuł “Najpiękniejszej Włoszki w Tunezji”. Niedługo potem wyjechała do Rzymu i podjęła naukę aktorstwa w Centro Sperimentale di Cinematografia.
Jej filmowym debiutem była rola służącej w fiilmie Goha (1958). W tym samym roku odniosła pewien sukces międzynarodowy po filmie Sprawcy nieznani . W zasadzie nigdy nie zdradziła Europy dla zdobycia Ameryki. Jej niektóre hollywoodzkie filmy to: Różowa Pantera (The Pink Panther, 1963), Świat cyrku (Circus World, 1964), Blindfold (1965) i Piekło z bohaterami (The Hell with Heroes, 1968).
W 1993 była członkiem jury Festiwalu Filmowego w Cannes. W 2002 na Festiwalu Filmowym w Berlinie otrzymała honorowego Złotego Niedźwiedzia za całokształt twórczości.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

filmografia

2011    – Premier homme,
2010    – Deauville –    La Mome Bijoux
2010    – Balcon sur la mer, Un –    Matka Marca
2009    – Nić   – Fil, Le-    Sara
2007    – Cherche fiancé tous frais payès –    Elisabeth
2002    – Piano Bar    – And Now… Ladies and Gentlemen- Madame Falconnetti
2000    – Elisabeth –    Claude Barde
1999    – Mój najlepszy szatan   – Mein liebster Feind – Klaus Kinski-    gra siebie
1999    – Un café… l’addition –    Mme Gigi
1999    – Bandyci    – Li chiamarono… briganti!
1998    – Riches, belles, etc.
1997    – Sous les pieds des femmes –    Aya 1996
1996    – Lato w Goulette    – Un, Été à La Goulette-    Her-S
1994    – One myślą tylko o tym    – Elles ne pensent qu’? ça…-    Margaux
1993    – Syn Różowej Pantery    – Son of the Pink Panther-    Maria
1993    – Flash – Der Fotoreporter –    Gilda Ricci/Monica Ricci   – (gościnnie)
1992    – 588 rue paradis –    Araxi (Mayrig)
1991    – Mayrig znaczy mama   – Mayrig-    Araxi (Mayrig)
1991    – Atto di dolore –    Elena
1991    – Mayrig znaczy mama    – Mayrig-    Araxi (Mayrig)
1990    – Batalla de los Tres Reyes, La –    Roxelane
1989    – Hiver 54, l’abbé Pierre –    Helene
1989    – Rewolucja Francuska   – Révolution française, La- Yolande-Gabrielle de Polastron, księżna de Polignac
1989    – Ben Webster: The Brute and the Beautiful
1988    – Blu elettrico –    Tata
1987    – Zakochany mężczyzna   – Un homme amoureux-    Julia Steiner
1987    – Historia   – Storia, La-    Matka
1987    – Sniper
1987    – Naso di cane
1985    – Następne lato   – Été prochain, L’-    Jeanne
1985    – Donna delle meraviglie, La
1984    – Henryk IV    – Enrico IV-    Matilda
1984    – Claretta    – za tę rolę otrzymała nagrodę Nagroda im. Francesco Pasinettiego oraz 1 nominację –    Claretta Petacci
1983    – Ruffian, Le –    La ‘baronne’
1983    – Księżniczka Daisy   – Princess Daisy-    Anabelle de Fourdemont Valenski
1982    – Fitzcarraldo-    Molly
1982    – Brzemię snu    – Burden of Dreams-    Molly/gra siebie
1982    – Prezent   – Cadeau, Le-    Antonella Dufour
1981    – Skóra    – Pelle, La-    księżna Consuelo Caracciolo
1981    – Salamandra    – Salamander, The-    Elena Leporello
1979    – Ucieczka na Atenę   – Escape to Athena-    Eleana
1978    – Rewoler    – Arma, L’-    Marta
1978    – Dziewczynka w błękicie    – Petite fille en velours bleu, La-    Francesca Modigliani
1977    – Żelazny prefekt    – Prefetto di ferro, Il-    Anna Torrisi
1977    – Corleone-    Rosa Accordino
1977    – Part du feu, La-    Catherine Hansen
1977    – Do widzenia i amen    – Goodbye e amen – Aliki
1976    – Comune senso del pudore, Il-    Armida Paladin
1975    – Igraszki o północy    – A mezzanotte va la ronda del piacere-    Gabriella Sansoni
1975     – Qui comincia l’avventura –    Claudia
1974    – Portret rodzinny we wnętrzu  – Gruppo di famiglia in un interno – Żona profesora
1973    – Libera – moja miłość   – Libera, amore mio… – Libera Valente
1973    – Guappi, I –    Lucia Es
1973    – Days of Fury – Anya
1972    – Scoumoune, La
1971    – Audiencja    – Udienza, L’-    Aiche
1971    – Królowe Dzikiego Zachodu    – Pétroleuses, Les – Marie
1971-1974 – Włoch szuka żony – Bello, onesto, emigrato Australia sposerebbe compaesana illibata – za tę rolę otrzymała nagrodę David di Donatello oraz 1 nominację – Carmela
1971    – Popsy Pop-    Popsy
1970    – Przygody Gerarda – Adventures of Gerard, The – Teresa, hrabina Morales
1969    – Czerwony namiot    – Krasnaya palatka-    pielęgniarka Valeria
1969    – Szalone dni   – Certo, certissimo, anzi… probabile-    Marta
1969    – Roku pańskiego    – Nell’anno del Signore-    Giuditta Di Castro
1969    – Ruba al prossimo tuo –    Esmeralda Marini
1968    – Dzień Puszczyka – Giorno della civetta, Il – za tę rolę otrzymała nagrodę David di Donatello oraz 1 nominację – Rosa Nicolosi
1968    – Pewnego razu na Dzikim Zachodzie – C’era una volta il West- Jill McBain
1968    – Piekło z bohaterami   – Hell with Heroes, The-    Elena
1968    – Amante estelar, La
1967    – Nie daj się usidlić   – Don’t Make Waves-    Laura Califatti
1967    – Jedna róża dla wszystkich   – Rosa per tutti, Una-    Rosa
1966    – Wojna w Algierze    – Lost command-    Aicha
1966    – Zawodowcy    – Professionals, The-    Mrs. Maria Grant
1966    – Wróżki    – Fate, Le-    Armenia
1965    – Błędne gwiazdy Wielkiej Niedźwiedzicy – Vaghe stelle dell’Orsa…- Sandra
1965    – Blindfold –    Vicky Vincenti
1964    – Świat cyrku   – Circus World-    Toni Alfredo
1964    – Czas obojętności    – Indifferenti, Gli-    Carla
1964    – Wspaniały rogacz    – Magnifico cornuto, Il-    Maria Grazia
1963    – Różowa Pantera    – Pink Panther, The-    Princess Dala
1963    – Osiem i pół    – 8 1/2-    Claudia
1963    – Lampart    – Gattopardo, Il-    Angelica Sedara/Bertiana
1963    – Jego dziewczyna    – Ragazza di Bube, La-    Mara
1962    – Samotność    – Senilità
1962    – Cartouche-zbójca    – Cartouche-    Venus
1961    – Syn marnotrawny   – Viaccia, La-    Bianca
1961    – Lwy wychodzą na wolność  – Lions sont lâchés, Les-    Albertine
1961    – Auguste –    epizod    – (niewymieniony w czołówce)
1960    – Piękny Antonio    – Bell’Antonio, Il-    Barbara Puglisi
1960    – Dziewczyna z walizką – Ragazza con la valigia, La- Aida Zepponi
1960    – Bitwa pod Austerlitz   – Austerlitz-    Lucien Bonaparte
1960    – Następcy tronów   – Delfini, I-    Fedora Santini
1960    – Rocco i jego bracia   – Rocco e i suoi fratelli- Ginetta
1960    – Skok w Mediolanie  – Audace colpo dei soliti ignoti- Carmela Nicosia
1959    – W ślepej uliczce   – Maledetto imbroglio, Un-    Assuntina
1959    – Pierwsza noc   – Prima notte, La-    Angelica
1959    – Magistrato, Il –    Żona Orlanda
1959    – W górę i na dół   – Upstairs and Downstairs-    Maria
1958    – Sprawcy nieznani    – Soliti ignoti, I-    Carmela
1958    – Goha –    Służąca Taj’el Oulouma
1958    – Tre straniere a Roma –    Marisa

seriale
aktor
1998    – Mia, Liebe meines Lebens –    Mary O’Sullivan
1997    – Żar pustyni    – Deserto di fuoco-    Leila
1996    – Nostromo –    Teresa Viola
1977    – Jezus z Nazaretu    – Jesus of Nazareth-    kusicielka
1956-1965    – Cinépanorama –    ona sama (1962)    – (gościnnie)

nagrody(3)
wygrane: 3
MFF w Wenecji
wygrane: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
1984    wygrana    Nagroda im. Francesco Pasinettiego- Najlepsza aktorka- Claretta (1984)
David di Donatello
wygrane: 2
rok    typ    Nagroda    kategoria
1972    wygrana    David di Donatello Najlepsza aktorka- Włoch szuka żony (1971)
1968    wygrana    David di Donatello Najlepsza aktorka pierwszoplanowa- Dzień Puszczyka (1968)

Biografia Pasquale

Pasquale Squitieri – reżyser i scenarzysta włoski.

filmografia
reżyser    Tytuł    w roli    ocena
2003    – Avvocato de Gregorio, L’
2000    – Elisabeth
1999    – Bandyci    – Li chiamarono… briganti!
1992    – Corsica
1991    – Atto di dolore
1989    – Colore dell’odio, Il
1988    – Invisibili, Gli
1988    – Russicum – I giorni del diavolo
1987    – Naso di cane
1985    – Pentito, Il
1984    – Claretta
1980    – Razza selvaggia
1978    – Rewoler    – Arma, L’
1977    – Żelazny prefekt   – Prefetto di ferro, Il   – za ten film otrzymał nagrodę David di Donatello oraz 1 nominację
1977    – Corleone
1975    – Ambizioso, L’
1974    – Viaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle vene
1973    – Guappi, I
1972    – Camorra
1971    – Vendetta è un piatto che si serve freddo, La
1970    – Django sfida Sartana
1969    – Io e Dio

scenarzysta
2003    – Avvocato de Gregorio, L’
1995    – Vörös Colibri
1992    – Corsica
1991    – Atto di dolore
1989    – Colore dell’odio, Il
1988    – Nosferatu w Wenecji   – Nosferatu a Venezia
1988    – Invisibili, Gli
1988    – Russicum – I giorni del diavolo
1987    – Naso di cane
1985    – Pentito, Il
1984    – Claretta
1980    – Razza selvaggia
1978    – Rewoler    – Arma, L’
1977    – Żelazny prefekt    – Prefetto di ferro, Il
1977    – Corleone
1975    – Ambizioso, L’
1973    – Guappi, I
1972    – Camorra
1971    – Vendetta è un piatto che si serve freddo, La
1970    – Django sfida Sartana
1969    – Io e Dio

nagrody(1)
wygrane: 1
David di Donatello
wygrane: 1
rok    typ    Nagroda    kategoria
1978    wygrana    David di Donatello     Najlepszy film –  Żelazny prefekt (1977)

Claudia Cardinale o Pasquale Squitieri

“Per me ha rappresentato, e rappresenta, la libertà. […] È la sua libertà totale che mi ha affascinato.”

“Da vent’anni, senza pentimenti e ripensamenti, sono la compagna di Pasquale Squitieri: con lui e da lui ho imparato a essere una persona nuova, più capace di quanto non sia mai stata prima, di vivere il mio tempo, più consapevole della realtà, della cultura e della politica. Odiando il divismo, lui mi ha teso una mano per scendere dal mio piedistallo: da diva, mi sono scoperta donna e ho incominciato a riflettere sulla mia identità e sulla condizione femminile in generale.”

“Lavorare con lui mi crea più ansia che lavorare con qualsiasi altro regista, perché, anche facendomi molto soffrire, mi mette sempre di fronte alle mie responsabilità, di donna oltreché di attrice, rispetto al personaggio.”

źródło cytatów: [Claudia Cardinale (con Anna Maria Mori), Io, Claudia – Tu, Claudia, Frassinelli, Milano, 1995. ISBN 887684337X]

Wywiady
Wywiad w TVP Info; Z Claudią rozmawia Magdalena Michalak.
http://tvp.info/opinie/wywiady
Obejrzyj wywiad na wideo

Wywiad w Stopklatka http://www.stopklatka.pl/wydarzenia

Wywiad z Claudią Cardinale przeprowadzony przez Ewe Wojciechowską w Dzień Dobry TVN – video
Artykuł w tvp o Claudii z dnia 31.03.2011

(Odwiedzono 191 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *