Christy Turlington i Edward Burns


turlington-burnsChristy i Edward są parą od 2000 r, a ślub wzięli 07 06 2003 r.

Partnerzy:
Christy
Roger Wilson 1987-91
Christian Slater 1993
Jason Patric 1994-99
Edward Burns 2000 do dzisiaj
ślub 07 06 2003
Edwarda
Lauren Holly
Maxine Bahns 1989-96
Heather Graham 1998-00
Christy Turlington 2000 do dzisiaj
ślub 07 06 2003

 

Biografia Christy
Christy Turlington (ur. 2 stycznia 1969 w Walnut Creek) – amerykańska modelka lat 90. XX wieku. Karierę modelki rozpoczęła w 1982 w wieku zaledwie 13 lat. Pracowała dla Versace, Chanel, Christiana Lacroix. Jej twarz pojawiała się na okładkach wielu magazynów m.in. w „Vogue”[2]. Po zakończeniu kariery zajęła się opieką nad dziećmi – córką Grace (urodzoną 25 października 2003) i synem Finnem (urodzonym w lutym 2007), a także propagowaniem zdrowego trybu życia i udziałem w wielu akcjach dobroczynnych. Jest żoną aktora Edwarda Burnsa, z którym pobrała się 7 czerwca 2003 w Nowym Jorku.
Pod koniec lat 80. Turlington, Naomi Campbell i Linda Evangelista były nazywane „Trójcą” i angażowane do tych samych pokazów[3]. Razem z nimi oraz z Cindy Crawford, Stephanie Seymour i Tatjaną Patitz należała do kręgu kobiet określanych przez brytyjską edycję magazynu „Vogue” mianem supermodelek. Pojawiła się na ok. 500 okładkach[potrzebne źródło]. Pracowała dla Calvina Kleina, Chanel i Maybelline. Obecnie rozwija własną markę kosmetyków Sundari, która czerpie z alternatywnej medycyny Indii, oraz dwóch linii odzieżowych Pumy dla aktywnych kobiet.

Kariera
Początkowo przez przypadek została zauważona przez lokalną agencję modelek. Później przeniosła się do Miami, a następnie do Nowego Jorku. Stamtąd dzięki Eileen Ford trafiła do Paryża. W wieku 18 lat Turlington trafiła na okładkę magazynu mody „Vogue”. W tym czasie ukończyła szkołę średnią. Jako modelka zaczęła pojawiać się na wybiegach we Włoszech. Po pojawieniu się jej na okładce włoskiego Vogue razem z Lindą Evangelistą i Heleną Christensen była twarzą domu mody Versace. Ma 179 cm wzrostu.
W późniejszym okresie kariery zaczęła grać w filmach. Nie odniosła jednak w tej dziedzinie sukcesu. Turlington występowała także w jednym z teledysków George’a Michaela razem ze swoimi koleżankami z wybiegu: Campbell, Evangelistą i Crawford. Aktualnie Turlington angażuje się w wiele akcji dobroczynnych, jest członkinią wielu organizacji m.in. Fashion Targets Breast Cancer i PETA.[4] Wzięła także udział w rozbieranej sesji zdjęciowej pod hasłem „Wolę być naga niż nosić futro”.
W 2000 zdiagnozowano u niej wczesne stadium rozedmy płuc. Od 1995 propaguje zdrowy tryb życia. Kontynuowała naukę na uniwersytecie UCLA i w The Gallatin School w New York University, gdzie studiowała filozofię i literaturę. Pod wpływem studiowania filozofii wschodu zaczęła stosować jogę do zachowania własnej urody[potrzebne źródło].

Życie osobiste
Od 7 czerwca 2003 jest żoną aktora Edwarda Burnsa. Ich ślub odbył się w jednym z kościołów katolickich na Manhattanie w Nowym Jorku. Z powodu śmierci ojca Turlington pannę młodą do ołtarza prowadził Bono. Podczas uroczystości modelka była w czwartym miesiącu ciąży. Pięć miesięcy później na świat przyszła córka Grace. Cztery lata później Turlington urodziła chłopca Finna.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Edwarda

Edward Burns (ur. 29 stycznia 1968 roku w Woodside, Queens County, w stanie Nowego Jorku) – amerykański aktor, reżyser, scenarzysta i producent filmowy.
Urodził się w irlandzkiej rodzinie jako środkowe z trójki dzieci Edwarda J. Burnsa. Swoje dzieciństwo spędził w katolickich szkołach w Nowym Jorku, gdzie przez 25 lat jego ojciec pracował jako sierżant w policji. Po ukończeniu Chaminade High School i studiów na kierunku literatury angielskiej w Hunter College, zaczął pracować, między innymi przy realizacji programu Entertainment Tonight. W chwilach wolnych pisał scenariusz i przygotowywał się do debiutu jako reżyser, aktor i producent filmowy.
Dzięki pomocy rodziny za około 15 tysięcy dolarów zrealizował w swoim domu film Piwne rozmowy braci McMullen (1995). Opowieść o trzech braciach oraz ich życiu uczuciowym, w której można odnaleźć wiele wątków osobistych okazała się wielkim sukcesem. Kopia filmu trafiła na największy przegląd kina niezależnego – Sundance Film Festival. Burns odebrał na nim główną nagrodę – Grand Jury Prize. Później obraz został także wyróżniony Independent Spirit Award. Nagrody i pochlebne opinie krytyki zachęciły 20th Century Fox’s Searchlight Pictures, dział znanej wytwórni 20th Century Fox zajmujący się promocją kina niezależnego, do szerszej dystrybucji filmu.
Dzięki pomocy Foksa zrealizował także swój kolejny obraz – komedię Ta jedyna (1996), gdzie pełnił funkcję reżysera, producenta, scenarzysty i aktora – zagrał zakochanego maklera giełdowego Francisa. Podobnie zresztą jak w następnych filmach: Nie patrz wstecz (No Looking Back, 1998) oraz Sidewalks of New York (2000).
W 1998 roku zagrał po raz pierwszy w hollywoodzkiej superprodukcji – Szeregowiec Ryan Stevena Spielberga, w której wcielił się w postać Richarda Reibena. Razem z bratem Brianem założył firmę produkcyjną “Irish Twins”.
Spotykał się z Heather Graham (1998-99). Od 7 czerwca 2003 roku jest żonaty z modelką Christy Turlington. Mają córkę Grace (ur. 25 października 2003) i syna Finna (ur. 2006).

Wybrana filmografia (obsada aktorska)
2012: Człowiek na krawędzi (Man on a Ledge) jako Jack Dougherty
2009: The Prince of Providence jako detektyw Aiken
2008: The Gift jako John Reed
2008: 27 Sukienek (27 Dresses) jako George
2008: Nieodebrane połączenie (One Missed Call) jako Jack Andrews
2007: Purple Violets jako Michael Murphy
2006: Holiday (The Holiday) jako Ethan
2006: Tydzień kawalerski (Groomsmen, The) jako Paulie
2005: I uderzył grom (A Sound of Thunder) jako Travis Ryer
2005: Król rzeki (The River King) jako Abel Grey
2004: Gdzie jest Kitty? (Looking for Kitty) jako Jack
2003: Przekręt doskonały (Confidence) jako Jake Vig
2002: Co za życie (Life or something like it) jako Tony Scanlon
2002: Środa popielcowa (Ash Wednesday) jako Francis Sullivan
2001: Sidewalks of New York jako Tommy
2001: 15 minut (15 Minutes) jako Jordy Warsaw
1998: Nie patrz wstecz (No Looking Back) jako Charlie Ryan
1998: Szeregowiec Ryan (Saving Private Ryan) jako Szeregowy Reiben
1996: Ta jedyna (She’s the One) jako Mickey Fitzpatrick
1995: Piwne rozmowy braci McMullen (The Brothers McMullen) jako Barry McMullen

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 151 razy, 1 wizyt dzisiaj)