Christopher Lambert i Sophie Marceau

lambert-marceauChristopher i Sophie są parą od 2007 r.

Partnerzy:
Christophera
Princess Stéphanie of Monaco 1986-87
Diane Lane 1988-94
ślub 01 10 1988
Alba Parietti 1996
Jaimyse Haft 1999-00
ślub 06 02 1999
Sophie Marceau 2007 do dzisiaj
Sophie
Andrzej Żuławski 1984-01
Jim Lemley 2001-06
Christopher Lambert 2007 do dzisiaj

 

Biografia Christophera
Christopher Lambert, właśc. Christophe Guy Dénis Lambert (ur. 29 marca 1957 w Great Neck) – amerykański aktor i producent filmowy, makler papierów wartościowych pochodzenia francuskiego; posiada dwa obywatelstwa i paszporty: USA i Francji.
Syn francuskich dyplomatów, urodził się i przez pierwsze dwa lata dorastał w Great Neck, w hrabstwie Nassau, w stanie Nowego Jorku, gdzie jego ojciec pracował jako ekspert finansowy, zatrudniony w Organizacji Narodów Zjednoczonych. W 1959 roku, rodzina przeniosła się do Genewy w Szwajcarii, gdzie ukończył prestiżową prywatną szkołę z internatem. Mając dwanaście lat występował w teatrze szkolnym. W wieku szesnastu lat rozpoczął edukację na giełdzie w Londynie, lecz po około sześciu miesiącach wyjechał do Paryża, aby pomóc przyjacielowi prowadzić sklep. Następnie odbył służbę wojskową i został przyjęty jako student dwuletniego wydziału teatralnego do Konserwatorium Paryskiego (Conservatoire de Paris).
Debiutował na kinowym ekranie w komedii Do widzenia, młode chłopaki (Ciao, les mecs, 1979) u boku Charles’a Aznavoura. Później pojawił się w dramacie sensacyjnym Bar z telefonem (Le Bar du téléphone, 1980) z udziałem Richarda Anconiny, obrazie Asfalt (Asphalte, 1981) jako lekarz, thrillerze Brudna sprawa (Une sale affaire, 1981), melodramacie Dziwka z historii o miłości (Putain d’histoire d’amour, 1981) w roli inspektora policji oraz filmie kryminalnym Legalna przemoc (Légitime violence, 1982) jako jockey u boku Thierry’ego Lhermitte. Przełomem w jego karierze stała się kreacja Johna Claytona/Tarzana w filmie Hugh Hudsona Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes, 1984). Za postać Freda w melodramacie kryminalnym Luca Bessona Metro (Subway, 1985) z Isabelle Adjani został uhonorowany nagrodą Cezara. Największą międzynarodową popularność przyniosła mu rola Connora MacLeoda w filmie fantasy Nieśmiertelny (Highlander, 1986).
W 1984 roku związał się z aktorką Diane Lane, z którą się ożenił w październiku 1988. Mają córkę Eleanor Jasmine (ur. 5 września 1993). Razem zagrali w dramacie fantasy Bezcenna piękność (Love Dream, 1988) i thrillerze Mordercza rozgrywka (Knight Moves, 1992). Jednak w marcu 1994 roku doszło do rozwodu. Romansował z księżniczką Stefanią i Włoszką Albą Perietti (1996). Był żonaty z Jaimyse Haft (od 6 lutego 1999 do 2006). Jest właścicielem winnicy produkującej markę wina Les Garrigues de Beaumard-Lambert oraz właścielem restauracji „Gitana” w Buenos Aires (Argentyna).

Filmografia
obsada aktorska
1979: Ciao, les mecs jako Bit part
1980: Le Bar du téléphone
1981: Putain d’histoire d’amour
1981: Douchka
1981: Asphalte jako Lekarz
1981: Une sale affaire jako Mullard
1982: La Dame de coeur
1982: Légitime violence jako Jockey
1984: Słowa i muzyka (Paroles et musique) jako Jeremy
1984: Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) jako Tarzan
1985: Metro (Subway) jako Fred
1986: Kocham cię (I Love You) jako Michel
1986: Nieśmiertelny (Highlander) jako Connor MacLeod
1987: Sycylijczyk (The Sicilian) jako Salvatore Giuliano
1988: Zabić księdza (To Kill a Priest) jako ksiądz Alek
1989: Bezcenna piękność (Love Dream) jako Monroe
1990: Dlaczego ja? (Why Me?) jako Gus Cardinale
1991: Nieśmiertelny 2: Nowe życie (Highlander II: The Quickening) jako Connor MacLeod
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves) jako Peter Sanderson
1992: Max i Jeremie (Max & Jeremie) jako Jeremie Kolachowsky
1993: Strzelając śmiechem (Loaded Weapon 1) jako Człowiek z telefonem w samochodzie
1993: Forteca (Fortress) jako John Brennick
1994: Nieśmiertelny III: Mag (Highlander III: The Sorcerer) jako Connor MacLeod
1994: Gunmen jako Dani Servigo
1994: Droga śmierci (The Road Killers) jako Jack
1995: Mortal Kombat jako Raiden
1995: W potrzasku (The Hunted) jako Paul Racine
1996: Adrenalina (Adrenalin: Fear the Rush) jako Fear the Rush
1996: Herkules i Sherlock (Hercule et Sherlock) jako Ramzes
1996: Tashunga – Gwiazda Północy (Tashunga) jako Hudson Saanteek
1997: Nirvana jako Jimi Dini
1997: Arlette jako Frank Martin
1997: Ostra broń (Mean Guns) jako Lou
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)
1999: Gideon jako Gideon Dobbs
1999: Forteca 2 (Fortress 2) jako John Brennick
1999: Odkupienie (Resurrection) jako John Prudhomme
1999: Beowulf – pogromca ciemności (Beowulf) jako Beowulf
2000: Nieśmiertelny IV: Ostatnia Rozgrywka (Highlander: Endgame) jako Connor MacLeod
2001: Druidzi (Vercingétorix) jako Vercingetorix
2001: Aparté
2001: As wywiadu (The Point Men) jako Tony Eckhardt
2002: Zawód morderca (The Piano Player) jako Alex
2003: Absolon jako Norman Scott
2003: Janis et John jako Léon
2004: Highlander 2′: Seduced by Argentina
2004: Jak dwie krople wody (À ton image) jako Thomas
2005: Dalida jako Richard Chanfray
2006: Alpha Numeric
2006: Day of Wrath jako Ruy De Mendoza
2007: Metamorphosis jako Constantine Thurzo

dorobek producencki
1991: Génial, mes parents divorcent!
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves)
1994: Dziewięć miesięcy (Neuf mois)
1994: Dead Beat
1995: Pamiętaj, że umrzesz (N’oublie pas que tu vas mourir)
1996: Kiedy nadejdzie sobota (When Saturday Comes)
1997: J’irai au paradis car l’enfer est ici
1999: Odkupienie (Resurrection)
1999: Gideon
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Sophie

Sophie Marceau (właściwie Sophie Danièle Sylvie Maupu) (ur. 17 listopada 1966 w Paryżu, Francja) – francuska aktorka filmowa, także reżyserka i scenarzystka.
Zadebiutowała w wieku czternastu lat główną rolą w młodzieżowym filmie Prywatka (1980) Claude’a Pinoteau. Film okazał się przebojem we Francji co ułatwiło karierę młodej aktorce. Za rolę w filmie Prywatka 2 (1982) otrzymała w 1983 r. nagrodę Cezara dla najbardziej obiecującej aktorki.
W 1985 zagrała w filmie Andrzeja Żuławskiego – Narwana miłość. Ta rola rozpoczęła wieloletnią współpracę z tym reżyserem.
Jej pierwszą anglojęzyczną rolą była postać księżniczki Isabelle w Braveheart. Waleczne serce (1995) Mela Gibsona.
W 1995 zadebiutowała jako reżyser i scenarzysta filmu krótkometrażowego Świt na opak. W 2002 ponownie stanęła za kamerą, tym razem pełnometrażowego filmu Pomówmy o miłości. Za reżyserię tego filmu otrzymała nagrodę na World Film Festival – Montreal w 2002 r.
2 grudnia 2006 roku prowadziła wraz z Maciejem Stuhrem galę wręczenia Europejskich Nagród Filmowych w Warszawie.
Dwukrotnie wybrana najpiękniejszą kobietą świata.

Kariera Film
Nagrody Cezara (1996)
W lutym 1980 roku, a jej matka Marceau natknąłem agencji modelu szuka nastolatków. Marceau miał zdjęcia zrobione w agencji, ale nie sądzę, by coś z tego wyniknie. W tym samym czasie, Françoise Menidrey, rzucając dyrektor Claude’a Pinoteau w Boum La (1980), zwróciła się do agencji modelek Polecamy nowy nastolatek projektu. Po obejrzeniu sitowia, Alain Poire, dyrektor Spółki Gaumont Film podpisany Marceau kontraktu długoterminowego. La Boum był film hitem, nie tylko we Francji, gdzie 4,5 milion bilety zostały sprzedane, ale kilka innych krajów europejskich i Japonia. [ potrzebne źródło ] W 1981 roku Marceau debiutowała śpiewając francuskiej piosenkarki François Valéry na rekord “Dream in Blue”, napisany przez Delanoë. [ potrzebne źródło ]
W 1982 roku, w wieku lat 15, Marceau odkupił swój kontrakt z Gaumont za milion franków francuskich . [4] Pożyczyła większość pieniędzy. Po zagraniu roli w sequelu filmowej La Boum 2 (1982), koncentruje się na bardziej Marceau ról dramatycznych, w tym Fort Saganne w 1984 z Gérard Depardieu i Catherine Deneuve , Joyeuses Pâques (Happy Easter) w 1984 roku, L’amour Braque i Police w 1985 roku, i Descente aux enfers (Descent Into Hell) w 1986 roku. W 1988 roku zagrała w L’étudiante (Student) i Chouans!. Tego roku Marceau został nazwany Najlepsza aktorka Romantic na Międzynarodowym Festiwalu romantycznych Filmy za rolę w Chouans! [5]
W 1989 roku zagrał w Marceau Mes nuits sont powiększonej Belles que vos jours (Moje noce są piękniejsze niż wasze dni), który został skierowany przez swojego długoletniego chłopaka, Andrzeja Żuławskiego . W 1990 roku zagrała w Pacific Palisades i La note bleue, jej trzeci film wyreżyserowany przez swego towarzysza. W 1991 roku wybrałem się do teatru w Eurydice , który przyniósł Marceau Moliere Award dla Najlepszej debiutantki. [5] Przez 1990 Marceau zaczął tworzyć mniej dramatycznych filmów, takich jak Fanfan komedii w 1993 i La fille de D ‘ Artagnan w 1994-zarówno popularne w Europie i na świecie. Tego roku, wróciła do teatru jako Elizy Dolittle w Pigmalion. [5]
Marceau osiągnąć międzynarodowe uznanie w 1995 roku jako Księżniczka Isabelle w Mela Gibsona Braveheart . Tego roku, była częścią zespołu międzynarodowych uczestników francuskiego filmu w reżyserii Michelangelo Antonioniego i Wima Wendersa , Beyond the Clouds . W 1997 roku, że nadal jej ciąg udanych filmów z Firelight Williama Nicholsona, nakręcony w Anglii, Marquise Vera Belmont to, nakręcony we Francji, Bernard Rose Anna Karenina . W 1999 roku zagrał w Hippolyta A Snu nocy letniej , i stał villainess main henchwoman dziewczyna Bonda w jej roli jako Elektra King w The World Is Not Enough . W 2000 roku Marceau ponownie zagrał z jej ówczesnym chłopakiem, Andrzeja Żuławskiego sfilmować La Fidélité. [5]

Wybrana filmografia
1980 – Prywatka jako Vic
1982 – Prywatka 2 jako Vic
1984 – Fort Saganne jako Madeleine de Saint-Ilette
1985 – Narwana miłość jako Mary
1985 – Policja jako Noria
1986 – Zejście do piekieł jako Lola
1988 – Studentka jako Valentine
1988 – Szuani! jako Celine
1989 – Moje noce są piękniejsze niż wasze dni jako Blanche
1990 – Pacific Palisades jako Bernardette
1990 – Błękitna nuta jako Solange
1991 – Pożegnalny List (Pour Sasha) jako Laura
1993 – Fanfan jako Fanfan
1994 – Córka d’Artagnana jako Eloise
1995 – Braveheart. Waleczne serce jako księżniczka Izabela
1997 – Markiza
1997 – Anna Karenina jako Anna Karenina
1997 – Blask ognia (Firelight) jako Elisabeth Laurier
1999 – Sen nocy letniej
1999 – Zagubione znalezione jako Lila Dubois
1999 – Świat to za mało jako Elektra King
2000 – Wierność jako Clelia
2001 – Belfegor – upiór Luwru
2003 – Alex i Emma jako Polina
2003 – Zostaję! jako Marie-Dominique
2004 – À ce soir jako Nelly
2005 – Anthony Zimmer jako Chiara Manzoni
2007 – Kobieta z Deauville jako Victoria / Lucie
2008 – LOL (Laughing Out Loud) ® jako Anne
2008 – Kobieta na Marsie, mężczyzna na Wenus jako Adriane
2008 – Siła odwagi jako Louise Desfontaines
2008 – Nie oglądaj się jako Jeanne
2009 – Przyjaciel u boku (L’Homme de chevet) jako Muriel
2010 – L’Âge de raison jako Margaret / Marguerite

Rodzina
W życiu prywatnym była związana przez kilkanaście lat z Andrzejem Żuławskim, z którym ma syna, Vincenta, urodzonego 24 lipca 1994 roku. Prywatnie związana z Christopherem Lambertem.

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 257 razy, 1 wizyt dzisiaj)