Christopher Lambert i Diane Lane

lambert-laneChristopher i Diane byli parą od 1988 do 1994 r, a ślub wzięli 01 10 1988 r.

Partnerzy:
Christophera
Princess Stéphanie of Monaco 1986-87
Alba Parietti 1996
Jaimyse Haft 1999-00
ślub 06 02 1999
Sophie Marceau 2007 do dzisiaj
Diane
Roger Wilson
John Taylor
Christopher Atkins 1980
Timothy Hutton 1980-84
Emilio Estevez 1983
Jon Bon Jovi 1984
Josh Brolin 2001 do dzisiaj

Biografia Christophera
Christopher Lambert, właśc. Christophe Guy Dénis Lambert (ur. 29 marca 1957 w Great Neck) – amerykański aktor i producent filmowy, makler papierów wartościowych pochodzenia francuskiego; posiada dwa obywatelstwa i paszporty: USA i Francji.
Syn francuskich dyplomatów, urodził się i przez pierwsze dwa lata dorastał w Great Neck, w hrabstwie Nassau, w stanie Nowego Jorku, gdzie jego ojciec pracował jako ekspert finansowy, zatrudniony w Organizacji Narodów Zjednoczonych. W 1959 roku, rodzina przeniosła się do Genewy w Szwajcarii, gdzie ukończył prestiżową prywatną szkołę z internatem. Mając dwanaście lat występował w teatrze szkolnym. W wieku szesnastu lat rozpoczął edukację na giełdzie w Londynie, lecz po około sześciu miesiącach wyjechał do Paryża, aby pomóc przyjacielowi prowadzić sklep. Następnie odbył służbę wojskową i został przyjęty jako student dwuletniego wydziału teatralnego do Konserwatorium Paryskiego (Conservatoire de Paris).
Debiutował na kinowym ekranie w komedii Do widzenia, młode chłopaki (Ciao, les mecs, 1979) u boku Charles’a Aznavoura. Później pojawił się w dramacie sensacyjnym Bar z telefonem (Le Bar du téléphone, 1980) z udziałem Richarda Anconiny, obrazie Asfalt (Asphalte, 1981) jako lekarz, thrillerze Brudna sprawa (Une sale affaire, 1981), melodramacie Dziwka z historii o miłości (Putain d’histoire d’amour, 1981) w roli inspektora policji oraz filmie kryminalnym Legalna przemoc (Légitime violence, 1982) jako jockey u boku Thierry’ego Lhermitte. Przełomem w jego karierze stała się kreacja Johna Claytona/Tarzana w filmie Hugh Hudsona Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes, 1984). Za postać Freda w melodramacie kryminalnym Luca Bessona Metro (Subway, 1985) z Isabelle Adjani został uhonorowany nagrodą Cezara. Największą międzynarodową popularność przyniosła mu rola Connora MacLeoda w filmie fantasy Nieśmiertelny (Highlander, 1986).
W 1984 roku związał się z aktorką Diane Lane, z którą się ożenił w październiku 1988. Mają córkę Eleanor Jasmine (ur. 5 września 1993). Razem zagrali w dramacie fantasy Bezcenna piękność (Love Dream, 1988) i thrillerze Mordercza rozgrywka (Knight Moves, 1992). Jednak w marcu 1994 roku doszło do rozwodu. Romansował z księżniczką Stefanią i Włoszką Albą Perietti (1996). Był żonaty z Jaimyse Haft (od 6 lutego 1999 do 2006). Jest właścicielem winnicy produkującej markę wina Les Garrigues de Beaumard-Lambert oraz właścielem restauracji “Gitana” w Buenos Aires (Argentyna).

Filmografia
obsada aktorska
1979: Ciao, les mecs jako Bit part
1980: Le Bar du téléphone
1981: Putain d’histoire d’amour
1981: Douchka
1981: Asphalte jako Lekarz
1981: Une sale affaire jako Mullard
1982: La Dame de coeur
1982: Légitime violence jako Jockey
1984: Słowa i muzyka (Paroles et musique) jako Jeremy
1984: Greystoke: Legenda Tarzana, władcy małp (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) jako Tarzan
1985: Metro (Subway) jako Fred
1986: Kocham cię (I Love You) jako Michel
1986: Nieśmiertelny (Highlander) jako Connor MacLeod
1987: Sycylijczyk (The Sicilian) jako Salvatore Giuliano
1988: Zabić księdza (To Kill a Priest) jako ksiądz Alek
1989: Bezcenna piękność (Love Dream) jako Monroe
1990: Dlaczego ja? (Why Me?) jako Gus Cardinale
1991: Nieśmiertelny 2: Nowe życie (Highlander II: The Quickening) jako Connor MacLeod
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves) jako Peter Sanderson
1992: Max i Jeremie (Max & Jeremie) jako Jeremie Kolachowsky
1993: Strzelając śmiechem (Loaded Weapon 1) jako Człowiek z telefonem w samochodzie
1993: Forteca (Fortress) jako John Brennick
1994: Nieśmiertelny III: Mag (Highlander III: The Sorcerer) jako Connor MacLeod
1994: Gunmen jako Dani Servigo
1994: Droga śmierci (The Road Killers) jako Jack
1995: Mortal Kombat jako Raiden
1995: W potrzasku (The Hunted) jako Paul Racine
1996: Adrenalina (Adrenalin: Fear the Rush) jako Fear the Rush
1996: Herkules i Sherlock (Hercule et Sherlock) jako Ramzes
1996: Tashunga – Gwiazda Północy (Tashunga) jako Hudson Saanteek
1997: Nirvana jako Jimi Dini
1997: Arlette jako Frank Martin
1997: Ostra broń (Mean Guns) jako Lou
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)
1999: Gideon jako Gideon Dobbs
1999: Forteca 2 (Fortress 2) jako John Brennick
1999: Odkupienie (Resurrection) jako John Prudhomme
1999: Beowulf – pogromca ciemności (Beowulf) jako Beowulf
2000: Nieśmiertelny IV: Ostatnia Rozgrywka (Highlander: Endgame) jako Connor MacLeod
2001: Druidzi (Vercingétorix) jako Vercingetorix
2001: Aparté
2001: As wywiadu (The Point Men) jako Tony Eckhardt
2002: Zawód morderca (The Piano Player) jako Alex
2003: Absolon jako Norman Scott
2003: Janis et John jako Léon
2004: Highlander 2′: Seduced by Argentina
2004: Jak dwie krople wody (À ton image) jako Thomas
2005: Dalida jako Richard Chanfray
2006: Alpha Numeric
2006: Day of Wrath jako Ruy De Mendoza
2007: Metamorphosis jako Constantine Thurzo

dorobek producencki
1991: Génial, mes parents divorcent!
1992: Mordercza rozgrywka (Knight Moves)
1994: Dziewięć miesięcy (Neuf mois)
1994: Dead Beat
1995: Pamiętaj, że umrzesz (N’oublie pas que tu vas mourir)
1996: Kiedy nadejdzie sobota (When Saturday Comes)
1997: J’irai au paradis car l’enfer est ici
1999: Odkupienie (Resurrection)
1999: Gideon
1999: Operacja Splitsville (Operation Splitsville)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Diane

Diane Lane (ur. 22 stycznia 1965 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka filmowa i modelka, nominowana do nagrody Oscara za rolę w filmie Niewierna.
Jest córką nauczyciela i opiekuna kółka teatralnego Burta Lane (zm. 2002) i piosenkarki Colleen Farrington, która w październiku 1957 roku pojawiła się w magazynie dla panów Playboy. W 1965 roku, trzynaście dni po jej narodzinach, jej rodzice rozwiedli się, ojciec odzyskał opiekę. Mieszkała w rezydencjach hotelowych Nowego Jorku. W wieku sześciu lat pojawiła się w sztuce Eurypidesa Medea na nowojorskiej scenie La Mama Experimental Theatre. Mając trzynaście lat występowała w nowojorskich teatrach: Lincoln Centre w przedstawieniu Ajschylosa Agamemnon, La Mama Experimental Theatre i Public Theater, na Broadwayu w spektaklu Antoniego Czechowa Wiśniowy sad (The Cherry Orchard) z Meryl Streep i Raulem Julią oraz zadebiutowała z powodzeniem na dużym ekranie rolą Lauren King, uczennicy paryskiej szkoły romansującej z rówieśnikiem Francuzem w komedii romantycznej George’a Roya Hilla Mały romans (A little Romance, 1979) u boku Laurence’a Oliviera i Sally Kellerman, a za rolę otrzymała dwie nagrody przyznawane w Los Angeles dla Młodego Artysty. 13 sierpnia 1979 roku znalazła się na okładce magazynu Time. Kolejną nagrodę dla Młodego Artysty odebrała w Los Angeles za postać samotnej niepełnosprawnej Karen w dramacie Dotyk miłości (Touched by Love, 1980).
Następnie wystąpiła w telewizyjnym dramacie CBS Panna amerykańska piękność (Miss All-American Beauty, 1982) w tytułowej roli pianistki oraz dwóch dramatach sensacyjnych Francisa Forda Coppoli z udziałem Matta Dillona – Wyrzutki (The Outsiders, 1983) i Rumble Fish (1983) jako dziewczyna przywódcy ulicznego gangu motocyklowego. Za postać piosenkarki rockowej Ellen Aim w sensacyjnym melodramacie muzycznym Ulice w ogniu (Streets of Fire, 1984) u boku Michaela Paré i Willema Dafoe oraz za rolę Very Cicero w kryminalnym dramacie muzycznym Coppoli Cotton Club (1984) z Richardem Gere była nominowana do przyznawanej przez fundację Raspberry Foundation pozłacanej statuetki Złotej Maliny jako najgorsza aktorka drugoplanowa. Zabrała dobre recenzje w roli dekoratorki wystaw sklepowych w thrillerze Nie igraj z kobietą (Lady Beware, 1987) i melodramacie Wielkie miasto (The Big Town, 1987) z Mattem Dillonem jako striptizerka Katya Yarno. W dramacie fantasy Bezcenna piękność (Love Dream, 1988) i thrillerze Mordercza rozgrywka (Knight Moves, 1992) zagrała ze swoim długoletnim partnerem życiowym i przyszłym mężem Christopherem Lambertem. Rola prostytutki Loreny Wood w miniserialu CBS/Hallmark Na południe od Brazos (Lonesome Dove, 1989) przyniosła jej nominację do nagrody Emmy.
Swój aktorski talent ujawniła także w teledramacie HBO Upadły anioł (Descending Angel, 1990) jako Irina Stroja, której ojciec miał więzi z nazizmem, dramacie biograficznym Richarda Attenborougha Chaplin (1992) z tytułową rolą Roberta Downeya Jr., telewizyjnym dramacie wojennym CBS Najstarsza wdowa konfederacji (Oldest Living Confederate Widow Tells All, 1994) jako tytułowa bohaterka, obrazie futurystycznym Sędzia Dredd (Judge Dredd, 1995) u boku Sylvestra Stallone, telewizyjnej adaptacji sztuki Tennessee Williamsa CBS Tramwaj zwany pożądaniem (A Streetcar Named Desire, 1995) z Alekiem Baldwinem i Jessicą Lange, westernie Dziki Bill (Wild Bill, 1995) u boku Jeffa Bridgesa i Ellen Barkin oraz komediodramacie Francisa Forda Coppoli Jack (1996) z Robinem Williamsem. Za rolą nieuczciwej gospodyni domowej w melodramacie Tony’ego Goldwyna Spacer po księżycu (A Walk on the Moon, 1999) zdobyła nominację do nagród: Independent Spirit i krytyków w Las Vegas. Kreacja znudzonej żony angażującej się w namiętny romans z francuskim antykwariuszem (Olivier Martinez) w dramacie Niewierna (Unfaithful, 2002) została uhonorowana nagrodą krytyków filmowych i była nominowana do nagrody Oscara i Złotego Globu. Nominację do nagrody Złotego Globa przyniosła jej także postać dojrzałej pisarki z San Francisco, która w chwili twórczego i osobistego kryzysu, wyjeżdża do Włoch i romansuje z Marcello (Raoul Bova) w komedii romantycznej Pod słońcem Toskanii (Under the Tuscan Sun, 2003).
Życie prywatne
W latach 80. spotykała się z rockmanem Jonem Bon Jovi, aktorem Timothy Huttonem, aktorem Christopherem Atkinsem i Rickiem Kolsterem (1980-83). W latach 1984-88 związana była z aktorem Christopherem Lambertem, którego poślubiła w październiku 1988 roku, a ich związek trwał do marca 1994 roku, mają córkę Eleanor Jasmine (ur. 5 września 1993). W latach 1994-95 spotykała się z brytyjskim reżyserem Danny Cannonem, twórcą m.in. takich filmów jak Amerykański łowca, Sędzia Dredd, Koszmar następnego lata czy Gol! oraz kilku odcinków serialu CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas. W dniu 14 sierpnia 2004 roku poślubiła aktora Josha Brolina, syna Jamesa Brolina.

Wybrana flimografia
Killshot (2009)
Nieuchwytny (2008)
Hollywoodland (2006)
Facet z ogłoszenia (2005)
Pod słońcem Toskanii (2003)
Niewierna (2002)
Dom Glassów (2001)
Gniew oceanu (2000)
Mój przyjaciel, Skip (2000)
Spacer po księżycu (1999)
Przymierze z bronią (1998)
Morderstwo w Białym Domu (1997)
Jack (1996)
Dziki Bill (1995)
Sędzia Dredd (1995)
Tramwaj zwany pożądaniem (1995)
Cotton Club (1984)
Ulice w Ogniu (1984)
Rumble Fish (1983)
Mały romans (1979)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 321 razy, 1 wizyt dzisiaj)