Christian Slater i Joanna Krupa


slater-krupaChristian i Joanna byli parą w 2010 r.

Partnerzy:
Christiana
Samantha Mathis 1989-90
Nina Huang 1990-95
Christy Turlington 1993
Christina Applegate 1996
Michelle Jonas 1996-97
Ryan Haddon 1998-06
ślub 12 02 2000
Marisa Tomei 2003
Sharon Stone 2006
Tamara Mellon 2007-09
Joanna Krupa 2010-10
Joanny
Jensen Ackles 2003-05
Romain Zago 2007-12
Christian Slater 2010-10

Biografia Christiana
Christian Slater, właściwie Christian Michael Leonard Gainesborough Slater (ur. 18 sierpnia 1969 roku w Nowym Jorku, w stanie Nowego Jorku) – amerykański aktor, reżyser i producent filmowy.
Syn aktora Michaela Hawkinsa i odpowiedzialnej za dobór obsady w castingach Mary Jo Slater, dorastał na nowojorskim Manhattanie. Mając siedem lat pojawił się po raz pierwszy na szklanym ekranie w operze mydlanej ABC Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live, 1976). W 1976 roku jego rodzice rozwiedli się. Ma przyrodniego brata Ryana (ur. 19 kwietnia 1983) z drugiego małżeństwa matki. Ukończył Dalton School, Professional Children’s School oraz szkołę średnią High School of Performing Arts w Nowy Jorku. W 1980 roku zadebiutował na nowojorskiej scenie City Center w przedstawieniu Muzyk (The Music Man). Rok później zagrał w telewizyjnej adaptacji powieści Arthura Conana Doyle HBO Sherlock Holmes (1981) u boku Franka Langelli i Stephena Collinsa. W operze mydlanej ABC Nadzieja Ryana (Ryan’s Hope, 1985) pojawił się jako D.J. LaSalle. Po udziale w debiutanckim filmie kinowym Legenda o Billie Jean (The Legend of Billie Jean, 1985), zwrócił na siebie uwagę przez krytyków i widzów rolą nowicjusza franciszkańskiego Adso z Melku w dramacie kryminalnym Imię róży (Der Name der Rose, 1986).
W 1987 roku przeniósł się do Los Angeles. W dniu 29 grudnia 1989 roku, po pościgu policyjnym, został aresztowany w West Hollywood; został oskarżony za ucieczkę policji, prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu, napad z bronią i prowadzenie samochodu bez ważnego prawa jazdy. Karierę ekranowa kontynuował w filmach: Mistrz deskorolki (Gleaming the Cube, 1988), czarnej komedii Śmiertelne zauroczenie (Heathers, 1989) w roli nastoletniego zabójcy, Więcej Czadu (Pump Up the Volume, 1990) jako zbuntowany nastolatek, który zakłada własną radiostację w garażu. Za rolę Willa Scarletta w obrazie Robin Hood: Książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991) i postać młodego kryminalisty w dramacie kryminalnym Gangsterzy (Mobsters, 1991) był nominowany do antynagrody Złotej Maliny jako najgorszy aktor drugoplanowy. W 1992 roku zadebiutował jako reżyser dziecięcego musicalu Śmiech epidemiczny (The Laughter Epidemic) dla Fundacji Pediatrycznej AIDS. Rola samotnika zafascynowanego światem kina i komiksów kierowanego duchem Elvisa Presleya w dramacie kryminalnym Prawdziwy romans (True Romance, 1993) przyniosła mu nominację do nagrody Saturna. W 1994 roku został aresztowany za wniesienie broni na pokład samolotu. W 1996 roku wyreżyserował film krótkometrażowy Muzeum miłości (Museum of Love) z Sandrą Bernhard. W 1997 roku został ponownie aresztowany, a w czasie zatrzymania ranił policjanta i wyrokiem sądu został skazany na 90 dni więzienia, z czego odsiedział dwa miesiące; w trakcie procesu przyznał się do zażywania heroiny i kokainy i został zmuszony do leczenia odwykowego. Powrócił na scenę Broadwayu w 1998 roku w sztuce Side Man jako narrator Clifford. Za postać Roberta Boyda w czarnej komedii Gorzej być nie może (Very Bad Things, 1998) otrzymał nagrodę Złotego Łupka. W filmie Ukryta prawda (The Contender, 2000) wcielił się w młodego senatora.
W 2004 roku pojawił się na deskach londyńskiego West End w sztuce Lot nad kukułczym gniazdem (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) jako Randle Patrick McMurphy. W 2005 roku wystąpił w dwóch spektaklach Tennessee Williamsa; Słodki ptak młodości (Sweet Bird of Youth) na West End jako żigolak i hollywoodzki aktorzyna Chance Wayne oraz Szklana menażeria (The Glass Menagerie) na Broadwayu w roli narratora Toma.

Życie prywatne
Spotykał się z Kim Walker (1986-88), Winoną Ryder (1988), Samanthą Mathis (1989-90), modelką Niną Huang (1990-95), Patricią Arquette (1993), Christy Turlington (1993), Christiną Applegate (1996) i edytorką mody Michelle Jonas (1996-97). W latach 1998-2000 spotkał się z Ryan Haddon (ur. 1971), a w dniu 12 lutego 2000 roku wzięli ślub. Mają syna Jadena Zacha Christophera (ur. 6 kwietnia 1999) i córkę Elianę Sophię (ur. 15 sierpnia 2001). W czerwcu 2004 roku spał z londyńską prostytutką Abbey Russo. W styczniu 2005 roku doszło do separacji jego związku małżeńskiego, a 21 listopada 2006 roku do rozwodu. Spotykał się z Sharon Stone (2006) i Tamarą Mellon (2007).

Wybrana filmografia
filmy kinowe
2009: Cadillac Dolana (Dolan’s Cadillac) jako Jimmy Dolan
2007: Igor jako Igor
2006: 2004: A Light Knight’s Odyssey jako Jammer (głos)
2006: He Was a Quiet Man jako Bob Maconel
2006: Bobby jako Timmons
2006: Człowiek widmo II (Hollow Man II) jako Michael Griffin
2005: Alone in the Dark: Wyspa cienia (Alone in the Dark) jako Edward Carnby
2005: A License to Steal
2005: Kontrakt (The Deal) jako Tom Grover
2004: Wojak Churchill (Churchill: The Hollywood Years)
2004: Łowcy umysłów (Mindhunters) jako J.D. Reston
2004: Dobry pasterz (The Good Shepherd) jako Daniel Clemens
2004: Łowca głów (Pursued) jako Vincent Palmer
2003: Planeta dinozaurów (Dinosaur Planet) jako Narrator (głos)
2002: Szyfry wojny (Windtalkers) jako Sierżant Ox Henderson
2002: Brudna forsa (Run for the Money) jako Taylor
2001: Paparazzi (Who Is Cletis Tout?) jako Trevor Allen Finch
2001: 3000 mil do Graceland (3000 Miles to Graceland) jako Hanson
2000: Ukryta prawda (The Contender) jako Kongresman Reginald Webster
1999: Ta przebrzydła miłość (Love Stinks) jako Eddie
1998: Gorzej być nie może (Very Bad Things) jako Robert Boyd
1998: Namiętność i zdrada (Basil) jako John Mannion
1998: Powódź (Hard Rain) jako Tom
1997: Julian Po jako Julian Po
1997: Austin Powers: Agent specjalnej troski (Austin Powers: International Man of Mystery) jako strażnik
1996: Usłane różami (Bed of Roses) jako Lewis Farrell
1996: Tajna broń (Broken Arrow) jako Riley Hale
1995: Morderstwo pierwszego stopnia (Murder in the First) jako James Stamphill
1994: Wywiad z wampirem (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) jako Malloy
1994: Jimmy Hollywood jako William
1993: Skryta namiętność (Untamed Heart) jako Adam
1993: Prawdziwy romans (True Romance) jako Clarence Worley
1992: Dolina paproci (FernGully: The Last Rainforest) jako Pips (głos)
1992: Dokąd zawiedzie cię dzień (Where the Day Takes You) jako Pracownik socjalny
1992: Kuffs jako George Kuffs
1991: Gangsterzy (Mobsters) jako Charlie Lucky Luciano
1991: Star Trek VI: Nieodkryta kraina (Star Trek VI: The Undiscovered Country) jako Porucznik komunkacyjny Excelciora
1991: Robin Hood – książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves) jako Will Scarlett
1990: Więcej czadu (Pump Up the Volume) jako Mark Hunter
1990: Opowieści z ciemnej strony (Tales from the Darkside: The Movie) jako Andy
1990: Młode strzelby II (Young Guns II) jako Arkansas Dave Rudabaugh
1989: Mistrz deskorolki (Gleaming the Cube) jako Brian Kelly
1989: Śmiertelne zauroczenie (Heathers) jako Jason ‘J.D.’ Dean
1989: Desperacka miłość (Desperate for Love) jako Cliff Petrie
1989: Droga do gwiazd (Beyond the Stars) jako Eric Michaels
1989: Czarodziej (The Wizard) jako Nick
1988: Telenoticias jako On sam
1988: Tucker. Konstruktor marzeń (Tucker: The Man and His Dream) jako Junior Tucker
1986: Twisted jako Mark Collins
1986: Imię róży (Der Name der Rose) jako Adso von Melk
1986: Secrets jako Bobby
1985: Legenda o Billie Jean (The Legend of Billie Jean) jako Binx
1983: Living Proof: The Hank Williams Jr. Story jako Walt Willey
1983: The Haunted Mansion Mystery jako Billy
1981: Sherlock Holmes jako Billy

seriale TV
2008: Mój śmiertelny wróg jako Henry Spivey i Edward Albright
2003: Agentka o stu twarzach (Alias) jako Neil Caplan
1999-2006: Prezydencki poker (The West Wing) jako Porucznik komandor Jack Reese (2002)
1988: Prawnicy z Miasta Aniołów (L.A. Law) jako Andy Prescott
1986-1988: Crime Story
1985-1989: The Equalizer jako Michael Winslow
1984: Opowieści z ciemnej strony (Tales from the Darkside) jako Jody Tolliver

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Joanny

Joanna Krupa (ur. 23 kwietnia 1979 w Warszawie) – polska modelka i aktorka mieszkająca w USA.
Gdy miała pięć lat, matka zabrała ją ze sobą, przeprowadzając się do Chicago. W wieku kilkunastu lat wyjechała do Los Angeles, gdzie rozpoczęła karierę modelki i fotomodelki. Zagrała również epizodyczne role w amerykańskich filmach.
Jej zdjęcia prezentowały magazyny: „Playboy”, „CKM”, „FHM”, „GQ”, „Personal”, „Inside Sport”, „Stuff”, „Steppin Out”, „Teeze” i „Maxim”. Czterokrotnie pozowała do polskiej edycji „CKM” (maj 2001, czerwiec 2006, sierpień 2007, październik 2008). W 2004 pozowała do belgijskiej edycji „Maxima”, w 2008 do niemieckiej edycji „Maxima”, w 2009 do edycji amerykańskiej „Maxima”. W lipcu 2005 pojawiła się na okładce amerykańskiego „Playboya”, w sierpniu 2005 pozowała dla polskiej edycji „Playboya” (nr 152).
W latach 2005, 2006 i 2007 zajęła odpowiednio 78., 61. i 66. miejsce w zestawieniu miesięcznika „Maxim” 100 najgorętszych kobiet. W 2007, według magazynu „Playboy”, znalazła się wśród 25 najbardziej seksownych kobiet świata. W lipcu 2008 z okazji 10-lecia magazynu CKM, wśród dziesięciu najseksowniejszych Polek wybranych przez czytelników, zajęła 3. miejsce. Niemiecki magazyn Maxim wybrał ją na „kobietę roku 2004″. Razem z siostrą Martą była „Miss Howard TV” grudnia 2007 w Howard TV i The Howard Stern Show.
Działa na rzecz praw zwierząt i związana jest z organizacją People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Brała udział w zorganizowanej przez tę organizację akcji przeciwko torturowaniu zwierząt futerkowych.

Telewizja programy rozrywkowe
2011: Uwaga! odc pt. Ktoś więcej niż top modelka – bohaterka reportażu
2010: Top Model. Zostań modelką – jurorka w programie
2009: Dancing with the Stars – uczestniczka programu
2009-2010: Dzień Dobry TVN – wystąpiła gościnnie w programie

Filmografia
Planeta małp (2001) (Planet of the Apes) jako przyjaciółka na przyjęciu Leo (2001)
The Man Show jako Tancerka Juggy (2002-2003)
Las Vegas gościnnie jako Nicole (2003)
Max Havoc: Curse of the Dragon jako Jane (2004)
Ripple Effect jako Victoria (2006)
The Dog Problem jako Taffy (2006)
Sorority Asylum (2006)
Skinner Box jako Samantha (2007)
Six days in paradise (2008)
Underground Comedy 2011 (2011)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 295 razy, 1 wizyt dzisiaj)