Charlize Theron i Sean Penn zamieszkali razem


theron-pennOd kilku tygodni amerykańskie media rozpisują się o romansie między Charlize Theron i Seanem Pennem. Para aktorów spędziła wspólnie Sylwestra, a ich związek zdaje się rozwijać w bardzo szybkim tempie.

Zdobywcy Oscarów zdecydowali się już nawet zamieszkać razem, a Penn poważnie rozważa ponoć rozpoczęcie procesu adopcyjnego synka Charlize, Jacksona!

– Sean jest po uszy zakochany w Charlize i Jacksonie – zdradził serwisowi “Radar Online” znajomy aktora. – Ona sprawia, że Sean staje się zupełnie innym człowiekiem, miłym, czułym, zaangażowanym w wychowanie dzieci. On wspomina nawet o tym, by adoptować Jacksona, a potem może nawet kolejne dziecko!
źródło: gala.pl
Tagi: [semantic_tags]

Jak uważacie, pasują do siebie?

Wideo – Charlize Theron i Sean Penn

Biografia Charlize

Charlize Theron (ur. 7 sierpnia 1975 w Benoni) – południowoafrykańska aktorka filmowa, laureatka Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Monster.
Początkowo zajmowała się tańcem, jednak uraz kolana spowodował, że musiała się wycofać. Potem przez pewien czas pracowała jako modelka.
Mając 18 lat, przyjechała do Los Angeles. Nie znała tam nikogo, jednak dość szybko dostała pierwszą rolę filmową.
Laureatka nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej Oscara za rok 2003 dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej za rolę seryjnej morderczyni Aileen Wuornos w filmie Monster (reż. Patty Jenkins, 2003). W 2006 r. była nominowana ponownie za rolę w dramacie Daleka północ (reż. Niki Caro, 2005). Film opowiadał o głośnej pod koniec lat 80. w Stanach Zjednoczonych sprawie Lois E. Jenson przeciw Eveleth Taconite Co., która dotyczyła molestowana seksualnego. Nazwiska postaci w filmie zostały zmienione.

Nagrody
W 2004 została uhonorowana Nagrodą im. Krzysztofa Kieślowskiego podczas festiwalu Camerimage w Łodzi.
W kwietniu 2006 zdobyła nagrodę Vanguard Award przyznawaną w ramach GLAAD Media Awards przez Gay & Lesbian Alliance Against Defamation za wybitne osiągnięcia aktorskie i za swoją postawę wobec mniejszości seksualnych[1].

Filmografia
Filmy fabularne
2009: Astro Boy jako Narrator ‚Our Friends’ (głos)
2009: Droga (The Road) jako Matka
2008: Hancock jako Mary Embrey
2008: Sen na jawie (Sleepwalking) jako Joleen
2008: Granice miłości (The Burning Plain) jako Sylvia
2007: W Dolinie Elah (In the Valley of Elah) jako Detektyw Emily Sanders
2007: Co się zdarzyło w Seattle (Battle in Seattle) jako Ella
2005: Daleka północ (North Country) jako Josey Aimes
2005: Æon Flux jako Æon Flux
2005: Bogaci bankruci (Arrested Development) jako Rita
2004: Peter Sellers – Życie & Śmierć (The Life and Death of Peter Sellers) jako Britt Ekland
2004: Głowa w chmurach (Head in the Clouds) jako Gilda Bessé
2003: Włoska robota (The Italian Job) jako Stella Bridger
2003: Monster jako Aileen Wuornos
2002: Obudzić się w Reno (Waking Up in Reno) jako Candy
2002: 24 godziny (Trapped) jako Karen Jennings
2001: Klątwa skorpiona (The Curse of the Jade Scorpion) jako Laura Kensington
2001: Słodki listopad (Sweet November) jako Sara Deever
2001: 15 minut (15 Minutes) jako Rose Hearn
2000: Siła i honor (Men of Honor) jako Gwen Sunday
2000: Nazywał się Bagger Vance (The Legend of Bagger Vance) jako Adele Invergordon
2000: Ślepy tor (The Yards) jako Erica Stoltz
2000: Uwikłany (Reindeer Games) jako Ashley
1999: Żona astronauty (The Astronaut’s Wife) jako Jilian Armacost
1999: Wbrew regułom (The Cider House Rules) jako Candy Kendall
1998: Celebrity jako Supermodelka
1998: Wielki Joe (Mighty Joe Young) jako Jill Young
1997: Adwokat diabła (The Devil’s Advocate) jako Mary Ann Lomax
1997: Prywatne śledztwo (Hollywood Confidential) jako Sally
1996: Dwa dni z życia doliny (2 Days in the Valley) jako Helga Svelgen
1996: Prawem na lewo (Trial and Error) jako Billie Tyler
1996: Szaleństwa młodości (That Thing You Do!) jako Tina
1995: Dzieci Kukurydzy III (Children of the Corn III) jako Młoda kobieta (niewymieniony w czołówce)

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Seana

Sean Justin Penn (ur. 17 sierpnia 1960 w Santa Monica, Kalifornia) – amerykański aktor, producent, scenarzysta, reżyser i dziennikarz. Dwukrotny laureat Oscara.

Kariera aktora
Sean Penn urodził się w hrabstwie Los Angeles. Pochodzi z artystycznej rodziny. Jego ojciec, Leo, był reżyserem (Sean zagrał w jego filmie „Proces w Berlinie”, a w dzieciństwie w jednym z odcinków „Domku na prerii”, który ten współtworzył) a matka, Eileen Ryan, aktorką. Ma także dwóch braci: Michaela (muzyka) i Chrisa (ur. 1965, zmarłego w 2006, także aktora). Zadebiutował rolą Alexa Dwyera w filmie „Szkoła kadetów”. Pozycję gwiazdy zapewnił mu film „Sokół i koka”. Prowadził burzliwe życie naznaczone przez alkohol, narkotyki i liczne romanse[potrzebne źródło], trafił także do więzienia za pobicie fotoreportera. Po wyjściu z niego zagrał w filmie „Kolory” Dennisa Hoppera, który wraz z Jackiem Nicholsonem był jego przyjacielem i mentorem.

Sean Penn brał udział m.in. w takich produkcjach jak „Życie Carlita” (1993), „Przed egzekucją” (1995), „Jestem Sam” (2001), „21 gramów” (2003) „Rzeka tajemnic” (2003) czy „Obywatel Milk” (2008) (za role w dwóch ostatnich otrzymał Oscara).

Kariera reżysera i scenarzysty
W 1991 powstał, inspirowany piosenką „The Highway Patrolman” Bruce’a Springsteena, film „Indiański biegacz”, opowiadający historię dwóch skłóconych ze sobą braci, w którym Penn zadebiutował jako reżyser i scenarzysta. Kolejne wyreżyserowane przez niego filmy według własnego scenariusza to: „Obsesja” (1995), dramat psychologiczny o zamożnym jubilerze, którego cały świat wali się, po tym jak jego ukochana córka ginie w wypadku spowodowanym przez pijanego kierowcę; „11.09.01″ (2002), etiuda filmowa opowiadająca o starszym mężczyźnie, który nie potrafi pogodzić się ze śmiercią żony, dołączona do zbioru mającego upamiętnić zamachy 11 września w ich pierwszą rocznicę; „Wszystko za życie” (2007), ekranizacja książki Jona Krakauera pod tym samym tytułem, przedstawiającej dzieje amerykańskiego wędrowca Chrisa McCandlessa, który po studiach porzucił dotychczasowe życie i zainspirowany powieściami Jacka Londona oraz traktatami Henry’ego Davida Thoreau wyrusza w trwającą dwa lata podróż po Ameryce Północnej, która kończy się dla niego śmiercią głodową w alaskańskiej głuszy. Jest ona prawdopodobnie najpopularniejszym i najlepszym dziełem w reżyserskim i scenopisarskim dorobku Penna. Jako reżyser nakręcił także obraz „Obietnica” według scenariusza Jerzego Kromolowskiego i Mary Olson-Kromolowski, w którym główną rolę, podobnie jak w „Obsesji”, zagrał Jack Nicholson.

Kariera dziennikarza
Działalność dziennikarską Sean Penn rozpoczął w latach 80. Pisze teksty do takich gazet jak „Rolling Stone”, „Interview” i „Time”. W 2005 w „The San Francisco Chronicle” ukazał się jego artykuł o sytuacji w Iraku, który napisał po powrocie z drugiego pobytu w tym kraju. Przeprowadził także m.in. wywiad z pisarzem Charlesem Bukowskim.

Poglądy i działalność polityczna
Jest zwolennikiem prezydenta Stanów Zjednoczonych Baracka Obamy, a także krytykiem poprzedniego prezydenta, George’a W. Busha. Szczególnie krytykował go za interwencję w Iraku. W ramach protestu dwukrotnie wyjechał do tego kraju. Jest przyjacielem prezydenta Wenezueli Hugo Cháveza[1].

Życie osobiste
Penn był dwukrotnie żonaty: w 1985 ożenił się z Madonną, którą poznał na planie teledysku. Później (jako już małżeństwo) zagrali wspólnie w filmie „Niespodzianka z Szanghaju”. Rozwiódł się z nią w 1989. Od 1996 do 2009 żonaty był z aktorką Robin Wright, która wystąpiła w jego filmie „Obsesja”. Ma z nią dwójkę dzieci: córkę Dylan (ur. 1991) oraz syna Hoppera (ur. 1993). Ich małżeństwo przeżywało liczne kryzysy, głównie za sprawą jego zdrad. Kilkakrotnie do sądu składany był pozew rozwodowy, lecz za każdym razem był w końcu wycofywany. Ostatecznie rozwiedli się 4 sierpnia 2010. Na początku 2011 spotykał się z amerykańską aktorką Scarlett Johansson.

Przyjaźń z Charlesem Bukowskim
Penn był wielkim fanem twórczości prozaika i poety Charlesa Bukowskiego, uważanego za jedną z najoryginalniejszych i najbardziej kontrowersyjnych postaci współczesnej literatury amerykańskiej. Pod jego wpływem zaczął pisać wiersze. Udało mu się z nim zaprzyjaźnić, był jedyną gwiazdą show-businessu, którą Bukowski tolerował. Penn miał także zagrać główną rolę w filmie „Ćma barowa”, do którego scenariusz napisał Bukowski, jednak nie doszło to do skutku, ponieważ aktor zgodził się zagrać za symbolicznego dolara, ale tylko pod warunkiem, że reżyserować będzie Dennis Hopper. Kategorycznie nie zgodził się na to reżyser Barbet Schroeder, który jako pierwszy wystąpił do Bukowskiego z propozycją nakręcenia filmu. Dzięki deklaracji Penna o projekcie zrobiło się głośno w Hollywood, co znacznie ułatwiło znalezienie producenta. W końcowym efekcie rolę dostał jego konkurent, Mickey Rourke. Mimo tego Penn nadal przyjaźnił się z pisarzem, wygłosił nawet mowę na jego pogrzebie oraz zadedykował mu swój film „Obsesja”.

Filmografia
Aktor
2012: „The Gangster Squad”
2011: „Wszystkie odloty Cheyenne’a” (This Must Be the Place) jako Cheyenne
2011: „Drzewo życia” (The Tree of Life)
2010: „Fair Game” jako Joseph C. Wilson
2010: „In Search Of Captain Zero” jako Allan
2008: „Obywatel Milk” (Milk) jako Harvey Milk
2008: „Co jest grane?” (What Just Happened)
2008: „Taste of Water”
2007: „Persepolis”
2006: „Wszyscy ludzie króla” (All the King’s Men) jako Willie Stark
2005: „Tłumaczka” (Interpreter, The) jako Tobin Keller
2004: „Zabić prezydenta” (Assassination of Richard Nixon, The) jako Samuel Bicke
2004: „The Last Face”
2003: „Rzeka tajemnic” (Mystic River) jako Jimmy Markum
2003: „Wszystko dla miłości” (It’s All About Love)
2003: „21 gramów” (21 Grams) jako Paul Rivers
2001: „Jestem Sam” (I Am Sam) jako Sam
2001: „Przyjaciele” – serial telewizyjny
2000: „Zanim zapadnie noc” (Before Night Falls) jako Cuco Sanchez
2000: „Przekleństwo wyspy” (Weight of Water, The) jako Thomas Janes
2000: „Ostatnie lato” (Up at the Villa) jako Rowley Flint
1999: „Słodki drań” (Sweet and Lowdown) jako Emmet Ray
1998: „Cienka czerwona linia” (Thin Red Line, The) jako Sierżant Edward Welsh
1998: „Harmider” (Hurlyburly) jako Eddie
1997: „Ellen” – serial telewizyjny
1997: „Gra” (Game, The) jako Conrad
1997: „Cena miłości” (Loved) jako Człowiek ze wzgórza
1997: „Jak jej nie kochać” (She’s so lovely) jako Eddie Quinn
1997: „Droga przez piekło” (U Turn) jako Bobby Cooper
1997: „Hugo Pool” jako Dziwak
1995: „Przed egzekucją” (Dead Man Walking) jako Matthew Poncelet
1993: „Życie Carlita” (Carlito’s Way) jako David Kleinfeld
1992: „Cruise Control” jako Jeffrey
1990: „Stan łaski” (State of Grace) jako Terry Noonan
1990: „Chłodny odcień błękitu” (Cool Blue) jako Phil Hydraulik
1989: „Nie jesteśmy aniołami” (We’re No Angels) jako Jim, Father Reilly
1989: „Ofiary wojny” (Casualties of War) jako Sierżant Tony Meserve
1988: „Kolory” (Colors) jako Danny McGavin
1988: „Proces w Berlinie” (Judgment in Berlin)
1986: „W swoim kręgu” (At Close Range) jako Brad Whitewood Jr
1986: „Niespodzianka z Szanghaju” (Shanghai Surprise) jako Glendon Wasey
1985: „Sokół i koka” (Falcon and the Snowman, The) jako Daulton Lee
1984: „Świry” (Crackers) jako Dillard
1984: „Wyścig z księżycem” (Racing with the Moon) jako Henry Hopper Nash
1983: „Summerspell” jako Buddy
1983: „Niegrzeczni chłopcy” (Bad Boys) jako Mick O’Brien
1982: „Beztroskie lata w Ridgemont High” (Fast Times at Ridgemont High) jako Jeff Spicoli
1981: „Prawo Hellingera” (Hellinger’s Law)
1981: „Szkoła kadetów” (Taps) jako Alex Dwyer
1979: „Barnaby Jones” – serial telewizyjny
1974: „Domek na prerii” – serial telewizyjny

Reżyser
„Indiański biegacz” („The Indian Runner”, 1991)
„Obsesja” („The Crossing Guard”, 1995)
„Obietnica” („The Pledge”, 2001)
„11.09.01″ („11’09’01 September”, 2002)
„Wszystko za życie” („Into the wild”, 2007)

Scenarzysta
„Indiański biegacz” („The Indian Runner”, 1991)
„Obsesja” („The Crossing Guard”, 1995)
„11.09.01″ (11’09’01 September”, 2002)
„Wszystko za życie” („Into the wild”, 2007)

Producent
„Obsesja” („The Crossing Guard”, 1995)
„Cena miłości” („Loved”, 1997)
„Obietnica” („The Pledge”, 2001)
„Wszystko za życie” („Into the wild”, 2007)
„In Search Of Captain Zero”, (2008)
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 110 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj poniższe zadanie * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.