Cezary Żak i Katarzyna Żak

zak-cezary-katarzynaCezary i Katarzyna są parą od 1980 r, a ślub brali w sierpniu 1985 r.

Cezary i Katarzyna o związku, miłości:
“(…) Ale w małżeństwie różnie bywa, nie udawajmy, że jest sielanka. Pochodzimy przecież z różnych domów, mamy inne charaktery. My po pierwszym okresie totalnego zauroczenia i zakochania bardzo się boksowaliśmy. Pokonaliśmy długą drogę, zanim nauczyliśmy się mówić o tym, co nas bolało, i wsłuchiwać w to, co mówiło to drugie. I to nie trwało rok czy dwa (…) Pakować walizki i wracać, trzaskać drzwiami i płakać w poduszkę, i mimo wszystko się dogadywać jest dużo trudniej. Dziś wiem jedno, warto budować więź i dobre relacje, by się razem zestarzeć. A nuż się uda?…” – Katarzyna; Przyjaciółka, 22 stycznia 2011

“Na pewno sobotnie i niedzielne śniadania szykowane przez mojego męża. Jesteśmy wtedy razem, rozmawiamy, śmiejemy się, wygłupiamy, planujemy… Dlatego nasz rozkładany stół i czas, kiedy wszyscy przy nim siadamy, jest dla mnie najważniejszy.” – Katarzyna na pytanie “A domowe ważne momenty?”; Przyjaciółka, 22 stycznia 2011

“(…) boksujemy się w życiu ze sobą, ale i bardzo wspieramy.” – Katarzyna; Przyjaciółka, 22 stycznia 2011

“Przed ślubem byliśmy ze sobą dwa lata i to był bardzo fajny czas.” – Katarzyna; GALA 34/2010

“Lubię te nasze wyjazdy. Chodzimy po lokalnych knajpkach, rozmawiamy, późnym wieczorem oglądamy w hotelu filmy, które przywozimy z domu.” – Katarzyna; GALA 34/2010

“Jeżeli mam dół, sama muszę się z tym zmagać. Cezary bardzo dobrze mnie zna, chce mi pokazać, gdzie robię błąd, co robię źle. Ale ja to wiem, więc wkurzam się na niego, że mówi mi rzeczy oczywiste.” – Katarzyna; GALA 15-16/2009

“Były też pakowane walizki, wszystko było. Bez kryzysów nie byłoby wzmocnienia związku i nie nabralibyśmy przekonania, że na pewno chcemy się ze sobą zestarzeć.” – Katarzyna; GALA 15-16/2009

“…Kiedyś byłem niezwykle zazdrosny, teraz jestem tylko bardzo zazdrosny. Ale uważam, że to jest piękne. Lubię chodzić z Kasią po uliczkach Rzymu czy Barcelony.” – Cezary; GALA 34/2010

“…Kończymy serial po trzech, czterech miesiącach codziennej, intensywnej pracy i musimy gdzieś się wyrwać. Żeby pooddychać innym powietrzem, zobaczyć słońce, nabrać energii.” – Cezary; GALA 34/2010

“Wszystko miała dobrze poukładane. Poza tym zobaczyłem ją trochę w pijanym widzie. Byliśmy z kolegami nad jeziorem, a Kasia szła z koleżanką.(…) Pomyślałem, że ciekawe będzie życie z taką wariatką. Już tydzień później chciałem się żenić.” – Cezary; www.gala.pl

Biografia Cezarego

Cezary Żak (ur. 22 sierpnia 1961 w Brzegu Dolnym) – polski aktor, znany z ról w serialach telewizyjnych Miodowe lata i Ranczo. Jest mężem Katarzyny Żak (aktorki), z którą ma dwie córki, Aleksandrę i Zuzannę. Jest bratem ciotecznym satyryka Tadeusza Drozdy znanego z programu Śmiechu warte i Dyżurny Satyryk Kraju. Jest właścicielem szkoły językowej w Gliwicach.
W 1985 roku ukończył studia na PWST we Wrocławiu. Jego debiut teatralny nastąpił 22 lutego 1991 roku. W 1993 roku otrzymał nagrodę Towarzystwa Przyjaciół Teatru we Wrocławiu dla młodego aktora. W 1994 roku otrzymał kolejną nagrodę (wyróżnienie za “Kontrabasistę” w reż. Susskinda i Trofeum od Prezydenta Torunia na XXVIII Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora w Toruniu).
W latach 1990-95 występował w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu, w latach 1995-96 w Teatrze im. Norwida w Jeleniej Górze. Od 1997do 2006 roku aktor Teatru Powszechnego w Warszawie. W latach dziewięćdziesiątych był gospodarzem teleturnieju “As, dama, walet” emitowanego na antenie Polsatu.

Filmografia
Sensacje XX wieku (1983-2005) jako Hermann Göring
Nagłe zawirowanie czyli most (1993)
Czterdziestolatek 20 lat później (1993) jako szofer
Magneto w Autrement (1993) jako ksiądz
Obcy musi fruwać (1993) jako skin
Polska śmierć (1994) jako facet
Cwał (1995)
Daleko od siebie (1995) jako patolog
Gracze (1995) jako ksiądz Jaworski
Sobowtór (1995)
Odwiedziny (1995)
Wielka forsa (1995)
Ostatni raz (1995)
Maszyna zmian (1995) jako policjant
Matki, żony i kochanki (1995)
Pułkownik Kwiatkowski (1995) jako porucznik Brzóska
Tajemnica Sagali (1996) jako Mogo
Ekstradycja 2 (1996) jako Gruby
Nocne graffiti (1996) jako dowódca straży
Wirus (1996) jako złodziej skutera
Odwiedź mnie we śnie (1996) jako Garus
Słaba wiara (1996) jako kierowca
Klan (1997-2006) jako Józio
Taekwondo (1997) jako właściciel restauracji
Młode wilki 1/2 (1997) jako adwokat
Musisz żyć (1997) jako psycholog z kontenera
Królowa złodziei (Marion du faouet – chef de volerus) (1997)
Kroniki domowe (1997) jako przewodniczący
Kiler (1997) jako Barman
Gniew (1997) jako policjant
Pułapka (1997) jako Mały
Prostytutki (1997) jako Niemiec
Gwiezdny Pirat (1998) jako Max Rajner
13 posterunek (1998) jako monter telefoniczny
Miodowe lata (1998-2003) jako Karol Krawczyk
Niemcy (Germans) (1998) jako oficer gestapo
Na dobre i na złe (1999-2006) jako Roman Ziętek
Tygrysy Europy (1999) jako pan Lolek
Ajlawju (1999) jako Rysiek
Fuks (1999) jako taksówkarz
Świat według Kiepskich (odcinek specjalny/sylwestrowy)(1999/2000 jako Karol Krawczyk
Wszystkie pieniądze świata (1999) jako Svoboda czcionką
Wielkie rzeczy: Sieć (2000) jako monter telewizji kablowej
Wielkie rzeczy: System (2000) jako monter telewizji kablowej
Słoneczna Włócznia (2001) jako burmistrz
Garderoba damska (2001) jako mężczyzna
Dzień świra (2002) jako dentysta
Zemsta (2002) jako kuchmistrz Perełka
Kasia i Tomek (2002-2003) jako Marcin, przyjaciel Tomka sprzed lat
Zróbmy sobie wnuka (2003) jako Ciężki
Dziupla Cezara (2004) jako Karol Krawczyk
Pensjonat pod Różą (2004-2006)
Całkiem nowe lata miodowe (2004) jako Karol Krawczyk
Sublokatorzy (2004) jako ksiądz Marian
RajUstopy (2005) jako Piotr
My baby (2006)
Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) jako Sanitariusz w Izbie Wytrzeźwień
Czeka na nas świat (2006) jako Bogacz
Ranczo od (2006) jako wójt/ksiądz
Tajemnica twierdzy szyfrów (2007) jako Harry Sauer
Halo Hans! (2007) jako pułkownik Jabłuszenko
Ranczo Wilkowyje (2007) jako wójt/ksiądz
Trzeci oficer (2008) jako producent
Ciacho (2010) jako komendant
Ludzie Chudego od (2010) jako „Chudy”

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

nagrody(1)
nominacje: 1
Złote Kaczki
nominacje: 1
rok typ Nagroda kategoria
2008 nominacja Złota Kaczka Najlepszy aktor
Ranczo Wilkowyje, 2007

Ciekawostki
– W 1985 roku ukończył studia na PWST we Wrocławiu.
– Jego debiut teatralny nastąpił 22 lutego 1991 roku.
– W latach 1990-95 występował w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu, w latach 1995-96 w Teatrze im. Norwida w Jeleniej Górze. Od 1997 roku aktor Teatru Powszechnego w Warszawie.
– Ma 181 cm wzrostu.
– 22 lutego 1991 roku zadebiutował w teatrze.
– Od 1997 roku można go zobaczyć w Teatrze Powszechnym w Warszawie.
– Był nominowany do nagrody Wiktora 2007 w kategorii ‘najpopularniejszy aktor telewizyjny’.
– Przez cztery lata pracował w kabarecie Tadeusza Drozdy.

Biografia Katarzyny

Katarzyna Żak (ur. 19 października 1963 w Toruniu) – polska aktorka.
Jest żoną aktora Cezarego Żaka. Mają dwie córki, Aleksandrę i Zuzannę.
Aktualnie aktorka grywa w Teatrze Rampa w Warszawie na Targówku.

Filmografia
2009 – Enen, jako siostra dyżurna w domu opieki społecznej
2008 – Teraz albo nigdy, jako urzędniczka USC
2008 – Plebania (odc. 1037-1045), jako Teresa
2007-nadal – Ranczo, jako Solejukowa
2007 – Ranczo Wilkowyje, jako Solejukowa
2007 – Kryminalni (odc. 76), jako komisarz Aldona Sulik
2007 – I kto tu rządzi? (odc. 4), jako Fredka Skarżycka
2006 – Magda M. (odc. 23), jako Urszula Borecka
2005 – RajUstopy, jako matka Piotra
2005 – Komornik, jako sekretarka Kasia
2004 – Całkiem nowe lata miodowe, jako Alina Krawczyk
2003-2010, 2011-obecnie Na Wspólnej, jako Halina Dębkowa
2002 – Na dobre i na złe (odc. 109), jako lekarka w klinice
2001 – Garderoba damska (odc. 2, 7), jako kobieta
2000 – Wielkie rzeczy, jako robotnica w kolejce po staniki
2000 – Twarze i maski (odc. 3), jako kierowniczka domu kultury, kochanka Jakuba
1999 – Tygrysy Europy, jako kuzynka Elwiry
1998 – 13 posterunek (odc. 17), jako opiekunka grupy przedszkolaków
1997-2011 – Klan, jako Danusia Kwiatkowska, sąsiadka Rysiów
1996 – Tajemnica Sagali (odc. 4, 5), jako mieszkanka Biskupina
1995 – Gracze, jako człowiek sztabu wyborczego Wałęsy
1993 – Obcy musi fruwać, jako Jolka
1991 – Tak tak, jako aktorka w spektaklu telewizyjnym
1990 – Seszele, jako Małgośka

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Ciekawostki
– 12 grudnia 1986 roku zadebiutowała w teatrze.
– Absolwentka PWST Wrocław z 1986 roku.
– Ma 170 cm wzrostu.
– Jest też piosenkarką. Nagrała dwie płyty: solową – Młynarski Jazz; (z tekstami Wojciecha Młynarskiego) i Kolędy na cały rok; wspólnie z innymi wykonawcami.
– Współpracowała z Janem Pietrzakiem, występując w jego Kabarecie pod Egidą.
– Aktorka. W latach 1986-95 występowała w Teatrze Współczesnym im. Edmunda Wiercińskiego we Wrocławiu. Od roku 1995 aktorka Teatru Rampa w Warszawie.

(Odwiedzono 239 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *