Casper Van Dien i Catherine Oxenberg

van-dien-oxenbergCasper i Catherine znają się od 1999 r, a ślub wzięli w 1999 r.

Partnerzy:
Caspera
Carrie Mitchum 1993-97
ślub 1993
Catherine
Prince Albert of Monaco
Prince Andrew 1981
Geoffrey Moore 1984
Arpad Busson 1985
James Van Patten 1985-88
John Kerry 1989
Robert Evans 1998
ślub 12 07 1998

 

Biografia Caspera
Casper Van Dien, właściwie Casper Robert Van Dien Jr. (ur. 18 grudnia 1968 roku w Milton, na Florydzie) – amerykański aktor i producent telewizyjny i filmowy.
Jedyny syn Diane (z domu Morrow), zasłużonej nauczycielki żłobka, i Caspera Roberta Van Diena Seniora, komandora Amerykańskiej Marynarki Wojennej, ma trzy siostry; dwie rodzone – starszą Sudi (ur. 26 maja 1966) i młodszą Kristin (ur. 1970) i jedną przyrodnią Debbie (ur. 1954). Jego rodzina ma korzenie holenderskie, angielskie, francuskie, szwedzkie i indiańskie. Dorastał w Ridgewood, w stanie New Jersey. Kiedy miał 17 lat, została opublikowana jego poezja. Podobnie jak jego obydwaj dziadkowie – Casper Anson Van Dien i William Morrow, którzy byli wojskowymi marynarki morskiej, w 1988 roku ukończył Admiral Farragut Academy w St. Petersburg (Floryda) ze stopniem trzeciego komandora. Następnie podjął studia na Uniwersytecie Stanowym Florydy w Tallahassee.
Po przyjeździe do Los Angeles trafił na mały ekran i otrzymał rolę strażnika w czarnej komedii telewizyjnej Przepis dla mordercy (Menu for murder, 1990) z Morgan Fairchild. Niedługo potem można go było dostrzec w operach mydlanych ABC – Dzień za dniem (Life goes on, 1992), Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live, 1993-1994) i Beverly Hills 90210 (1994). Wystąpił także gościnnie w serialu CBS Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman, 1994) i sitcomie Fox Broadcasting Company Świat według Bundych (Married… with Children, 1995).
Jego kariera na kinowym ekranie została zapoczątkowana rolą żołnierza elitarnej jednostki wojskowej, przygotowującej do ostatecznej rozgrywki z krwiożerczymi Robalami z kosmosu w niezwykle widowiskowym[według kogo?] thrillerze sci-fi Paula Verhoevena Żołnierze kosmosu (Starship Troopers, 1997). Za rolę był nominowany do nagrody Blockbuster Entertainment. Następnie został wybrany do roli dwudziestego z kolei w historii kina Tarzana w filmie sensacyjno-przygodowym Tarzan i Zaginione Miasto (Tarzan and the Lost City, 1998). W dramacie sensacyjnym Kod Omega (The Omega Code, 1999) zagrał eksperta od teologii i mitologii, absolwenta Uniwersytetu Cambridge, który musi się zmierzyć ze słowami zwiastującymi koniec świata. W serialu NBC Wybrańcy fortuny (Titans, 2000-2001) wcielił się w postać podłego syna właściciela potężnej firmy produkującej samoloty.

Życie prywatne
W latach 1993-1997 był żonaty z aktorką Carrie Mitchum, wnuczką legendarnego aktora Roberta Mitchuma, z którą ma syna Caspera “Cappy” Roberta (ur. 23 września 1993) i córkę Caroline Dorothy Grace (ur. 15 października 1996). W dniu 8 maja 1999 ożenił się w Las Vegas z aktorką Catherine Oxenberg. Są rodzicami dwóch córek – Anandy Mayi (ur. 20 września 2001) i Celeste Almy (ur. 3 października 2003). Jest ojczymem Indii Oxenberg.

Filmografia
filmy kinowe
2008: Maska ninja / Mask of the Ninja(2008) jako Jack Barrett
2007: Żołnierze kosmosu: Grabieżca (Starship Troopers: Marauder) jako Johnny Rico
2004: Co w trawie piszczy? (What the #$*! Do We (K)now!?) jako Romantyczny Moritz
2002: Żyć szybko, umierać młodo (The Rules of Attraction) jako Patrick Bateman
1999: Jeździec bez głowy (Sleepy Hollow) jako Brom Van Brunt
1999: Kod Omega (The Omega Code) jako Gillen Lane
1998: Tarzan i Zaginione Miasto (Tarzan and the Lost City) jako Tarzan
1997: Żołnierze kosmosu (Starship Troopers) jako Johnny Rico

filmy TV
2006: Weteran (The Veteran) jako Kapitan Ramsey
2006: Zabójca (Slayer) jako Hawk/Łupieżca
2006: Klątwa Tutenchamona (The Curse of King Tut’s Tomb) jako Danny Freemont
2006: Dni destrukcji (Meltdown) jako Tom
2005: Polegli jedni (The Fallen Ones) jako Matt Fletcher
2005: Po stronie brata (Personal Effects) jako Chris Locke
2005: Stróże prawa (Officer Down) jako Oficer Philip Gammon
2004: Hollywood leci (Hollywood Flies) jako Zach
2004: Dracula 3000 jako Van Helsing
2004: Skeleton Man jako Sierżant sztabowy Oberon
2004: Przeczucie zbrodni (Premonition) jako Jack Barnes
2004: Terror na pokładzie (Maiden Voyage: Ocean Hijack) jako Kyle Considine
2003: Big Spender jako Eddie Burton
2002: Zabójczy plik (The Vector File) jako Gerry
2001: Powrót (Going Back) jako Kapitan Ramsey
2001: Zagłada z głębin (Danger Beneath the Sea) jako komandor Miles Sheffield
2001: W pogoni za przeznaczeniem (Chasing Destiny) jako Bobby Moritz
2001: Skok na kasyno (Windfall) jako Ice Logan
2000: Piątkowa nocna randka (A Friday Night Date) jako Jim Travis
2000: Wspólnicy (Partners) jako Drifter
2000: Wypiąć się (Cutaway) jako sierżant Delmira
2000: Tropiciel (The Tracker) jako Connor Spears
2000: Mordercza obsesja (Sanctimony) jako Tom Gerrick
2000: Pyton (Python) jako Bart Parker
1999: Windykatorzy (The Collectors) jako A.K.
1999: Łowcy wrażeń (The Time Shifters) jako Tom Merrick
1999: Bestie z morza (Shark Attack) jako Steven McKray
1998: Na granicy (On the Border) jako Jake Barnes
1998: Wampy (Modern Vampires) jako Dallas
1998: Casper i Wendy (Casper Meets Wendy) jako bezwzględny zabójca
1997: James Dean: Wyścig z przeznaczeniem (James Dean:Race with destiny) jako James Dean
1997: Kacper II: Początek Straszenia (Casper: A Spirited Beginning) jako Świadek
1997: Krzyk w nocy (NightScream) jako Teddie/Ray Jr. Ordwell
1996: Kolonia (The Colony)
1996: Orbita strachu (Lethal Orbit) jako Tom Corbett
1996: Miłosne uwagi (Backroads to Vegas) jako Adam
1996: Władca zwierząt 3 (Beastmaster III: The Eye of Braxus) jako Król Tal
1996: Nocne oczy 4 (Night Eyes 4) jako Roy
1995: Autostrada nr 1 (P.C.H.) jako Stacey
1990: Przepis dla mordercy (Menu for murder) jako Strażnik

seriale TV
2008-2009: Detektyw Monk (Monk) jako porucznik Steven Albright
2006-2007: Zaopiekuj się mną (Watch Over Me) jako Andre Forester
2004: Rock Me Baby jako Michael
2000-2001: Wybrańcy fortuny (Titans) jako Chandler Williams
1997: Po tamtej stronie (The Outer Limits) jako Jake Miller
1995: Jedwabne pończoszki (Silk Stalkings) jako Roger Barrows
1995: Świat według Bundych (Married… with Children) jako Eric Waters
1994: Beverly Hills 90210 jako Griffin Stone
1994: Doktor Quinn (Dr. Quinn, Medicine Woman) jako Jesse
1993-94: Jedno życie dla przeżycia (One Life to Live) jako Tyler ‘Ty’ Moody
1993: Zwariowana rodzinka Webberów (The Webbers) jako Chłopak Mirandy
1992: Dzień za dniem (Life goes on)
1992: Student pierwszego roku sali sypialnej (Freshman Dorm) jako Zack Taylor
1991: Niebezpieczna kobieta (Dangerous Women) jako Brad Morris

źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

Biografia Catheriny

Catherine Oxenberg (ur. 22 września 1961 w Nowym Jorku) – amerykańska aktorka telewizyjna i filmowa.
Jest najstarszym dzieckiem Howarda Oxenberga (ur. 1919), multimilionera z Chicago i Elżbiety Karadziordziewić (ur. 1936), księżniczki serbskiej oraz wnuczką greckiej księżniczki Olgi (skoligaconej z brytyjską rodziną królewską) i byłego regenta Jugosławii. Ma młodszą siostrę, powieściopisarkę Christinę Oxenberg (ur. 1962) i młodszego przyrodniego brata Nicholasa Balfoura (ur. 1970). Dorastała w Londynie. Po ukończeniu w 1979 roku szkoły średniej St. Paul’s School w Concord, w stanie New Hampshire, podczas studiów na Harvard University w Cambridge, dzięki nieprzeciętnej urodzie rozpoczęła karierę modelki, a jej twarz zdobiła okładki takich magazynów jak Cosmopolitan, Glamour i Interviev. Studiowała psychologię, filozofię i mitologię na Columbia University w Nowym Jorku, zanim otrzymała pierwszą rolę aktorską Księżnej Diany w dramacie telewizyjnym CBS Królewski romans Karola i Diany (The Royal Romance of Charles and Diana, 1982).
Początkiem międzynarodowej kariery na małym ekranie była rola w operze mydlanej ABC Dynastia (Dynasty, 1984-86), w której wcieliła się w postać Amandy Bedford Carrington, młodszej córki Alexis Colby i przedstawiciela korporacji naftowej w Kolorado, kobiety ciekawej świata i ludzi, różniącej się od nich nieco bardziej romantycznym podejściem do życia. Za tę rolę odebrała w 1985 roku nagrodę Soap Opera Digest w dwóch kategoriach: dla wyróżniającej się aktorki drugoplanowej w serialu i wyróżniającej się nowej aktorki w serialu. W magazynie Harper’s Bazaar z 1985 roku znalazła się na liście Dziesięciu Najpiękniejszych Kobiet w Ameryce. W 1986 roku odebrała niemiecką nagrodę Bambi. Jednak jej wizerunek księżniczki wciąż był wykorzystywany: w telefilmie-remake’u z 1953 roku Rzymskie wakacje (Roman Holiday, 1987), gdzie zagrała księżniczkę Elysę oraz biograficznym dramacie telewizyjnym ABC Karol i Diana (Charles and Diana: Unhappily Ever After, 1992) w jako Księżna Diana. Zupełnie odmienna rola pełnej wigoru Ashley Hunter-Coddington w serialu sensacyjno-przygodowym Brygada Acapulco (Acapulco H.E.A.T., 1993-94) zapewniła jej pozycję liczącej się aktorki telewizyjnej. Za rolę matki ośmioletniego Craiga, u którego wykryto nowotwór mózgu w dramacie telewizyjnym Poczta serc (The Miracle of the Cards, 2001) została uhonorowana nagrodą Grace MovieGuide w Los Angeles.

Życie prywatne
W 1989 roku spotykała się z senatorem USA Johnem Kerry. Ma córkę Indię Riven Oxenberg (ur. 7 czerwca 1991). Po nieudanym związku małżeńskim z producentem filmowym Robertem Evansem (od 12 lipca 1998 do 21 lipca 1998), 8 maja 1999 roku poślubiła aktora Caspera Van Diena, z którym ma dwie córki: Mayę (ur. 20 września 2001 w Los Angeles) i Celestę (ur. 3 października 2003).

Ciekawostki
Ma 166 cm wzrostu.

Filmografia
Filmy kinowe
1999: Kod Omega (The Omega Code) jako Cassandra Barashe
1988: Kryjówka Białego Węża (The Lair of the White Worm) jako Eve Trent

Filmy TV
2004: Przeczucie zbrodni (Premonition) jako Kate Barnes
2002: Zabójczy plik (The Vector File) jako Margaret
2001: Poczta serc (The Miracle of the Cards) jako Marion Shergold
2001: Latający Holender (The Flying Dutchman) jako Lacy Anderson
2000: Piątkowa nocna randka (A Friday Night Date) jako Kobieta Służby Lasu
2000: Mordercza obsesja (Sanctimony) jako Susan Renart
2000: Niebezpieczna gra (Perilous) jako Sasha
1999: Łowcy wrażeń (The Time Shifters) jako Rzecznik Poszukających Dreszcz
1999: Maksymalny wyrok (Time Served) jako Sarah McKinney
1999: Windykatorzy (The Collectors) jako detektyw Bailey
1999: Niezwykła przygoda króla Artura (Arthur’s Quest) jako Morgana
1998: Śmiertelna gra (Catch Me If You Can) jako sierżant Tina Walcott
1997: Chłopcy będą chłopcami (Boys Will Be Boys) jako Patsy ‘Boom-Boom’ Parker
1994: Niebezpieczne piękno (Treacherous Beauties) jako Simone Hollister
1993: Zdradliwy dotyk (Rubdown) jako Jordy
1992: Reakcja ciała (Sexual Response) jako Kate
1992: Karol i Diana (Charles and Diana: Unhappily Ever After) jako Księżna Diana
1991: K-9000 jako Aja Turner
1990: Obnażona (Overexposed) jako Kristin
1990: Bony jako Angela Hemmings
1990: Pierścień Skorpiona (Ring of Scorpio) jako Fiona Matthews McDonald
1989: Detektyw w raju (Trenchcoat in Paradise) jako Lisa Duncan
1989: Bikini (Swimsuit) jako Jade Greene
1987: Rzymskie wakacje (Roman Holiday) jako księżniczka Elysa
1987: Zawsze szalony jak lis (Still Crazy Like a Fox) jako Nancy
1984: Niebezpieczne ujęcia (Cover Up)
1982: Królewski romans Karola i Diany (The Royal Romance of Charles and Diana) jako Lady Diana Spencer

Seriale TV
2006-2007: Zaopiekuj się mną (Watch Over Me) jako Leandra Thames
2005: Po dyżurze (Out of Practice) jako Claudia Penchant
2000: Słoneczny patrol (Baywatch) jako Erika
1995-96: Pomoc domowa (The Nanny) jako Sydney Mercer
1993-94: Brygada Acapulco (Acapulco H.E.A.T.) jako Ashley Hunter-Coddington
1991: Primero izquierda
1984-86: Dynastia (Dynasty) jako Amanda Bedford Carrington
1984: Statek miłości (The Love Boat)
1984: Niebezpieczne ujęcia (Cover Up) jako Michelle Lloyd
źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji CC-BY-SA 3.0)

(Odwiedzono 519 razy, 1 wizyt dzisiaj)